جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
۰۸:۴۴ - ۲۳ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۵۹۲۳
اخبار بازار خودرو

افزایش قیمت خودرو رسمی شد

خودرو,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو

به گزارش شرق، آنها که بازار خودرو را مشتاقانه دنبال می‌کنند می‌دانند که قیمت خودروها در ایران یک سالی هست تخته‌گاز می‌تازد، اما رسیدن موج گرانی‌ها به خودروهای ارزان‌تر در ماه‌های اخیر بیشتر از همیشه قیمت خودرو را به سوژه گفت‌وگوهای روزمره ایرانی‌ها تبدیل کرده است. موجی که در روزهای اخیر گریبان بازار را گرفت، اما چنان آه از نهاد خریداران بلند کرد که سرانجام مسئولان مختلف را به واکنش واداشت. واکنش‌هایی که ترجیع‌بند همه آنها رفع مسئولیت خود از وضعیت فعلی بود و اعتراض به دیگران؛ از اعتراض به خودروسازان تا مقصرخواندن مردم و البته نوید حل مشکلات و بازگشت آرامش به بازار خودرو در آینده. 

 

‌فَنِ دولت چگونه بدل خورد

صنعت خودرو یکی از مهم‌ترین بخش‌های اقتصاد ایران و البته از شیرین‌ترین سفره‌های مدیریتی کشور ماست. سفره‌ای که سال‌ها برای مردم، خودرو به قصد حرکت (و نه لذت) و برای مدیران برکت داشته و البته در گذر سالیان چنان فرسوده شده که امروز تحمل کوچک‌ترین ضربه‌های اقتصادی را نیز ندارد؛ اما دولت روحانی از همان آغاز برای صنعت خودرو برنامه‌هایی داشت و این برنامه‌ها در دولت دوم او، شکل جدی‌تری به خود گرفت. برنامه‌هایی که قرار بود صنعت خودرو را احیا کند تا هم توانایی واگذاری به بخش خصوصی داشته باشد و هم اگر قرار است دولتی بماند، سربار خزانه نباشد. دل‌کندن از بیش از ۳۰۰ صندلی مدیریتی در خودروسازی‌های دولتی کار آسانی نیست، اما زمزمه‌هایی به گوش می‌رسید که دولت قصد دارد خودروسازی‌های بزرگش را به چند سرمایه‌دار واگذار کند و حتی می‌شد در میان پچ‌پچ مسئولان نام‌هایی از این خریداران شنید. نام‌هایی که اگر قرار بود شروطی مانند عدم تعدیل نیروی این شرکت‌ها را بپذیرند، شروط متقابلی هم برای دولت داشتند و مهم‌ترین این شرط‌ها خالی‌کردن بازار از رقیبان خارجی برای تنفس و کسب سود از یک بازار تازه بود.

 

همین شرط نانوشته خیلی زود دولت را بر آن داشت تا با اعمال سیاست‌هایی، بازار خودروهای زیر صد ‌میلیون تومان را به‌طورکامل برای خودروهای داخلی که درحال‌حاضر تولید می‌شوند خالی کند. این بازه قیمتی از خودروها اگرچه در نبود رقبای دیگر، می‌توانست سودمند باشد، اما همگان می‌دیدند که قسمتی از طبقه متوسط ایرانی که توان خرید بالاتری دارد، تمایلی به استفاده از این خودروها ندارد و بازار خودروهای وارداتی روزبه‌روز رونق بیشتری می‌گیرد. اینجا بود که دولت حتی تا مرز ممنوعیت واردات خودروی خارجی برای چند ماه نیز پیش رفت تا در قدمی مهم، واردکنندگان خودرو را از سنگر بازار خودروهای بین ۱۰۰ تا ۲۰۰‌ میلیون تومانی هم بیرون براند. بازه‌ای که قرار بود به محصولات مشترک پسابرجامی خودروسازان ایرانی با شرکای خارجی‌شان اختصاص پیدا کند تا این خودروها فرصتی برای عرض اندام پیدا کنند و خودروهای وارداتی امتحان‌پس‌داده از کشورهای تازه‌توسعه‌یافته در بازه قیمتی ۲۰۰ تا ۳۰۰‌ میلیون تومان قرار بگیرند و خودروهای وارداتی غربی نیز برای مشتریانی که بیشتر از ۳۰۰‌میلیون تومان خرج خودرو می‌کنند، قابل سواری باشند.

 

این طرح اگر به نتیجه می‌رسید خودروسازهای داخلی می‌توانستند سر بلند کنند و دولت نیز دست بازتری برای چانه‌زنی در معامله فروش این شرکت‌ها داشت حتی اگر به قیمت فشار بر مصرف‌کنندگان و نابودی بخشی از واردکنندگان تمام می‌شد، اما با آغاز سیاست‌های جدید آمریکا، شرکای خارجی خودروسازهای وطنی سر ناسازگاری گذاشتند و این‌چنین بود که آینده بازه قیمتی خودروهای ۱۰۰ تا ۲۰۰‌ میلیون تومانی خالی از خودرو ماند و هم‌زمان دو شوک ارزی و شوک احتمال ایجاد محدودیت در واردات برخی قطعات برای تولید خودروهای زیر صد ‌میلیون تومان این شرکت‌ها، هم‌زمان با افزایش تقاضا برای تبدیل ریال به کالا توسط خریداران نیز بازار خودروهای ارزان‌تر داخلی را به هم زد، گویی دولت در میانه اجرای فنش بَدَل خورد و اعتراض بالا گرفت. 

 

‌عرضه به هم خورد یا تقاضا؟ 

بازار خودرو در این روزها چنان ملتهب شد که دیگر شکی برای کسی نماند که عرضه و تقاضا در بازار به هم خورده است. تنها تفاوت اینجا بود که برخی، خودروسازهای داخلی را به کاهش عرضه به قصد افزایش سود خود (یا آن‌چنان که خود می‌گفتند: احتکار) متهم می‌کردند و دیگران در دفاع از خودروسازان، افزایش تقاضا از طرف مردم را عامل به‌هم‌خوردن تعادل بازار می‌دانستند. جلال محمودزاده، نماینده مردم مهاباد در مجلس، از نمایندگانی بود که خودروسازان را به احتکار خودرو متهم کرد و به تسنیم گفت: احتکار خودرو با هدف افزایش قیمت خودرو غیرقابل‌قبول است و خودروسازان باید به‌جای این کار تلاش کنند هزینه‌های اضافه تولید را کاهش دهند. قاضی‌پور، نماینده ارومیه در مجلس، حتی پا را فراتر گذاشت و عدد خودروهای احتکارشده را هم اعلام کرد و گفت: سایپا ۶۰ هزار و ایران‌خودرو ۳۰‌ هزار خودرو احتکار کرده‌اند، اما در مقابل امیرحسین قناتی، مدیر کل صنایع خودروی وزارت صنعت در صداوسیما دلیل این افزایش قیمت را نتیجه فعالیت واسطه‌ها و دلالان و هجوم نقدینگی سرگردان دانست و گفت: در عرضه خودرو مشکلی به وجود نیامده، بلکه هجوم نقدینگی سرگردان به بازار خودرو و افزایش تقاضا این حاشیه بازار را به وجود آورده است. قناتی این را هم گفت که شرکت‌های خودروسازی براساس دستورالعمل شورای رقابت عمل خواهند کرد و حاشیه بازار در اعیاد پیش‌رو برطرف و حداکثر تا یک ماه آینده شاهد ثبات در بازار خودرو خواهیم بود. 

 

۷ درصد، افزایش مجاز قیمت خودرو

در همین شرایط و درحالی‌که خودروسازان داخلی در چند ماه گذشته و در غیاب رقبای جدی خارجی، چندبار برای افزایش قیمت محصولاتشان خیز برداشتند و تا حدودی نیز موفق به اجرای برنامه‌هایشان شدند، بالاخره شورای رقابت بعد از گذشت سه ماه از آغاز سال، دستورالعمل تنظیم قیمت برای سال ۹۷ را اعلام کرد. افزایش قیمتی که در مقایسه با سوزِ مرثیه‌های خودروسازان درباره افزایش هزینه‌های تولیدشان، چندان التیام‌بخش نیست. شورای رقابت متوسط افزایش قیمت در خودروهای ساخت داخل شرکت ایران‌خودرو را که مشمول قیمت‌گذاری هستند ۷.۱۸ درصد و برای خودروهای شرکت سایپا ۷.۰۱ درصد اعلام کرد و خودروهای مشمول شرکت مدیران‌خودرو نیز ۵.۶۲ درصد افزایش قیمت قانونی خواهند داشت. افزایش قیمتی که در برابر مشکلات احتمالی این خودروسازان در صورت ادامه روند محدودیت‌های اقتصادی جدید ایران، حتی حکم مسکن را هم نخواهد داشت. 

 

‌تصمیم شورای رقابت به ضرر مردم بود

فربد زاوه، کارشناس بازار خودرو، دراین‌باره به «شرق» می‌گوید: عامل اصلی هجوم سرمایه‌های سرگردان به بازار خودرو همین شورای رقابت و دستورات این‌چنینی است، چراکه وقتی قیمت بازار با قیمت شرکت در این حد متفاوت است، الزام تولیدکننده به جبران فقط هفت درصد از این فاصله که گاهی به ۵۰ درصد هم رسیده، نه‌تنها دردی از مردم مصرف‌کننده دوا نمی‌کند، بلکه خودروسازان را هم با مشکلات جدی‌تری روبه‌رو می‌کند، کمااینکه درحال‌حاضر نیز نتیجه این‌چنین سیاست‌هایی جز چند‌ هزار میلیارد تومان ضرر برای خودروسازان داخلی چیز دیگری نبوده است. تنها کسی که در این شرایط از چنین تصمیمی سود می‌برد، دلالان هستند که در این فاصله قیمتی به واسطه‌گری مشغول‌اند. 

 

محمد مساعد

 

  • 386
  • 52
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۲۱
غیر قابل انتشار: ۲۴
جدیدترین
قدیمی ترین
طرف رفته توی اون بازار آشفته مرداد ماه دلار و طلا خریده و سرمایه گذاری کرده حالا توقع داره خودرو رو به قیمت قبل بهش بفروشن در صورتی که با سرمایه گذاری روی دلار و طلا بیش از ۲ برابر سود کرده(بشین تا به قیمت قبل بدن بهت- اون روزی که عین چی چی دلار و طلا میخریدین و باعث افزایش تورم شدین باید فکر امروز رو هم میکردین)
سلام آقای نجفی منش شما و دیگر کارشناسان خودرو ادعا دارید که شورای رقابت به خودرسازها ضرر زده و منظور دقیق شما اینکه شورای رقابت باید با افزایش ۶۰ الی ۸۰ درصدی قیمتها موافقت میکرد تا خودروسازها این ضرر رو نکن. شماها ملت رو چی فرض کردین؟؟؟ شورای رقابت مقصر اصلی این تورم خوردو بوده یا قطعه فروشها و خودروسازها؟؟؟ تورم شدید خودرو از برج چهار شروع شده یعنی دقیقا از همون موقع که خودرو سازها مثل ایرانخودرو تحویل خوردو رو به بهانه عدم وجود قطعه به مشتریها تحویل ندادن و باعث شدن تا قیمتها به اینجا برسه. ملت خیلی خوب میدونن که همیشه، این سیاست کثیف خودروسازها هست که با توقف تحویل خودرو قیمتها رو بالا بکشن و بعد دلال آفرینی کنن و بعد به بهانه حذف دلال تقاضای افزایش قیمتهارو به شورای رقابت یا هر ارگانی که که در قیمت گذاری تاثیر دلرن رو، بدهند. و الا خیلی راحت میشه قیمت هارو پائین آورد: با تحویل خودروهای عقب افتاده به مردم و اشباع بازار خورو، اتوماتیک وار قیمت خودرو به قیمت نمایندگی میرسه...
سلام آقای نجفی منش ش...
لایککک خوشم اومد ازت
همیشه همه چیز باید مبهم باشه تا آقایون سود های کلان به جیب بزنن وگرنه بیان اعلام کنن قیمت قطعی خودرو رو تا بازار قیمت واقعی رو پیدا کنه
فقط مجلس و دولت درک کردنی نیستن اخه چرا مجوز افزایش دادن مگه کم درمیارن خودروسازا؟
آقایون بیان ب ملت ایران بگن این خودروی داخلی چقدر واسه ایران خودرو و سایپا تموم میشه.. و چقدر ب ملت ایران میفروشن.. مطمئن باشین پراید لگن هفت میلیون هم نمیشه ک بیست وپنج میدن ب مردم..
آقایون بیان ب ملت ای...
مطمن باش بیشتر از سه تومن در نمیاد وگرنه به عراق و سوریه دوملیون نمیفروختن
مطمن باش بیشتر از سه...
اینا چراغی که به خونه روا باشه رو حروم کردن میدن به مسجد گوره بابای خونه اصلا خونه چراغ میخواد چکار
مطمن باش بیشتر از سه...
هشت صدوپنجاه دلار!!با دلار بیست تومنی هم حساب کنی زیر هفده میلیون در میاد..با دلار چهادتومنی میشه سه میلیون!!کجای دنیا دیدی دولت بزور به مردم بگه باید خودروی منو بخرید هشت برابر قیمتشم بابد پول بدید هر دوسالم ده میلیون بزاره سرش...آخه این چه دنگیه در میارن چهل ساله چه پیشرفتی کردن تو صنعت خودرو...انسانیت تو وجودشون نیست هرساله سی هزارایرانی بخاطر خودروهای داغونشون قتل عام میشن
هشت صدوپنجاه دلار!!ب...
کاملا موافقم بانظر این دوست عزیز واقعا اینا دیگه ملت رو به هیچم حساب نمیارن فقط جیبشون پر بشه دیگه جهنم که کارگر بدبخت حقوقش از یک تومن شده یک و صد ولی پراید آشغال که ۳تومنم براش زیاده به عراق و فلان جازیره ۱۰تومن میدن برا ۸۰میلیون مردم بدبخت ۴۰میلیون آب میخوره که باید از العان پول بدی که سال دیگه بهت ماشین بدن البته ۵۰یا ۱۰۰درصدی هم افزایش رو اونوقت باید بدی واقعا سرگردنه رو گرفتن و نمیخوان ول کنن از قدیم میگن سره گردنه هم میگیری انصاف داشته باش
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
پاوان افسر بیوگرافی پاوان افسر بازیگر تازه کار سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ تیر ۱۳۶۳ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر 

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته ی مدیریت بازرگانی

ادامه
امین پیل علی بیوگرافی امین پیل علی بازیکن تازه نفس فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۷ دی ۱۳۸۱

محل تولد: گیلان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک

تیم: تیم ملی فوتبال ایران

شماره پیراهن: ۱۵

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش