چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۴:۳۹ - ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۳۷۰۶
سایر وسایل نقلیه

گزارشی از تعویق قانونِ اسقاطِ موتورسیکلتهای فرسوده

لابیِ موتورسیکلت‌سازان و عقب‌نشینیِ هیئتِ وزیران

موتورسیکلتِ های فرسوده,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,وسایل نقلیه
هیئتِ وزیران به جای آنکه زیست‌بومِ ایران‌زمین را در صدرِ برنامه‌های خود بگذارد و کوششی منظم و برنامه‌مند برای دستیابیِ به هوای پاک و سالم و نیز کنترلِ منابعِ آلاینده در کلانشهرهای کشور را در دستورِ کار خویش بگذارد، شوربختانه، نه تنها تا کنون این ماده‌ی ۱۱ قانونِ هوای پاک در بخشِ اسقاطِ موتورسیکلتهای فرسوده را اجرایی نکرده که اجرای آن را یک سال به تعلیق نیز انداخته است!

شمارِ موتورسیکلتها در کشور، از آغاز تا امروز، نزدیکِ ۱۲ میلیون دستگاه است که روشن نیست که از این شمار، چند دستگاه موتورسیکلت در کشور در رفت‌وآمدند.

 

به گزارشِ مردم‌سالاری آنلاین، از آنجا که قانونِ هوای پاک سنِ فرسودگیِ موتورسیکلتِ کاربراتوری را ۶ سال تعیین کرده، بر این پایه ۹ میلیون دستگاه از این ۱۲ میلیون دستگاه موتورسیکلت فرسوده به شمار می‌روند؛ یعنی ۷۵ درصدِ موتورسیکلتهایی که در کشور در آمدوشد هستند فرسوده‌اند و منبعی متحرک برای آلودگیِ بیشتر هوا هستند. همچنین، روشن نیست که از این شمار موتورسیکلتِ فرسوده چه تعدادی در کشور فعال‌اند. اگر حتی نیمی از این ناوگان فعال باشد، شمارِ موتورسیکلتهای فرسوده با موتورِ چهارزمانه نزدیکِ پنج میلیون دستگاه موتورسیکلت می‌شود که رقمِ بسیار قابلِ توجهی است.

 

گفتنی است که یک دستگاه موتورسیکلتِ کاربراتوریِ چهارزمانه، چه فرسوده چه نافرسوده، برابرِ ۱۵ گرم در کیلومتر آلایندگی تولید می‌کند. در برابر، یک دستگاهِ موتورسیکلتِ بنزینیِ انژکتوریِ ساختِ سالِ ۱۳۹۶ به این سو،کمتر از ۲ گرم در کیلومتر آلودگی تولید می‌کند. پس جایگزینیِ موتورسیکلتِ فرسوده و اسقاطش، بیش از هفت برابر از انتشارِ آلایندگی می‌کاهد.

 

ماده‌ی ۲ قانونِ هوای پاک می‌گوید: «تمامی اشخاص، دستگاهها و مؤسسات ـ اعم از دولتی و غیرِ دولتی و دستگاههایی که شمولِ قانون بر آنها مستلزمِ ذکر و یا تصریحِ نام است و تمامیِ اشخاصِ مستقر در مناطقِ آزادِ تجاری ـ صنعتی، مناطقِ ویژه‌ی اقتصادی، شهرکها و نواحیِ صنعتی ـ موظف‌اند تا مقرراتِ این قانون را رعایت نمایند. سازمانِ [حفاظتِ محیطِ زیست] مسئولِ نظارت بر حُسنِ اجرای این قانون می‌باشد. آیین‌نامه‌ی فنی در زمینه‌ی کنترل و کاهشِ آلودگیهای موضوعِ این قانون توسطِ سازمان تهیه و به تصویبِ هیئتِ وزیران می‌رسد.»

۷۵ درصدِ موتورسیکلتهایی که در کشور در آمدوشد هستند فرسوده‌اند و منبعی متحرک برای آلودگیِ بیشتر هوا هستند

گفتنی است که این آیین‌نامه‌ی فنیِ ماده‌ی ۲ قانونِ هوای پاک ازسویِ سازمانِ حفاظتِ محیطِ زیست فراهم شد و به تصویبِ هیئتِ وزیران نیز رسید و در تاریخِ ۳۰ مهرماهِ امسال به همه‌ی دستگاههای اجرایی ابلاغ شد.

 

در ماده‌ی ۱۱ آیین‌نامه‌ی اجرایی آمده است: «شماره‌گذاریِ موتورسیکلتِ بنزینی منوط به اسقاطِ یک دستگاه موتورسیکلت است. موتورسیکلتهای برقی از شرطِ اسقاط معاف هستند.»

 

با همه‌ی این، هیئتِ وزیران به جای آنکه زیست‌بومِ ایران‌زمین را در صدرِ برنامه‌های خود بگذارد و کوششی منظم و برنامه‌مند برای دستیابیِ به هوای پاک و سالم و نیز کنترلِ منابعِ آلاینده در کلانشهرهای کشور را در دستورِ کار خویش بگذارد، شوربختانه، نه تنها تا کنون این ماده‌ی ۱۱ قانونِ هوای پاک در بخشِ اسقاطِ موتورسیکلتهای فرسوده را اجرایی نکرده که اجرای آن را یک سال به تعلیق نیز انداخته است!

 

لابیِ موتورسیکلت‌سازان با پشتیبانیِ وزارتِ صمت، با هدفِ پیشگیری از افزایشِ هزینه‌هایشان، انجام شد. آنان توانستند پیشنهادِ حذفِ این ماده‌ی ۱۱ را به دولت ببرند و به دنبالِ آن، هیئتِ وزیران نیز اجرای این ماده‌ی قانونی را به تعویق انداخت.

همچنین، به دلیلِ اعمال نکردنِ قانون درباره‌ی خودروهای فرسوده، در عمل هیچ انگیزه‌ای برای دارندگانِ موتورسیکلتهای فرسوده برای اسقاط نیست. از سویی دیگر، برپایه‌ی قانون، بهایلابیِ موتورسیکلت‌سازان با پشتیبانیِ وزارتِ صمت، با هدفِ پیشگیری از افزایشِ هزینه‌هایشان، انجام شد. آنان توانستند پیشنهادِ حذفِ این ماده‌ی ۱۱ را به دولت ببرند و به دنبالِ آن، هیئتِ وزیران نیز اجرای این ماده‌ی قانونی را به تعویق انداخت

 

خودروی اسقاطی دو و نیم میلیون تومان است، و بر پایه‌ی مصوبه‌ی هیئتِ وزیران، بهای موتورسیکلتِ اسقاطی یک‌هفتمِ خودروی اسقاطی و حدودِ ۳۵۰ هزار تومان ارزشگذاری شده است.

 

این قیمت، انگیزه‌ی لازم به دارندگانِ موتورسیکلتهای فرسوده برای اسقاط کردنِ موتورشان نمی‌دهد و چنین، در خلأ اعمالِ  قانون برای توقیفِ موتورسیکلتهای فرسوده، ضعیف بودنِ سازوکارهای تشویقی نیز سببِ کارکردِ بی‌وقفه‌ی این موتورسیکلتها می‌شود. افزون بر آن، در این اواخر که قیمتها به گونه‌ای افسارگسیخته افزایش یافته، قیمتِ موتورسیکلت نیز افزایش پیدا کرده و این امر خود از جاذبه‌ی اسقاط کردن کاسته است.

 

مرکزِ پژوهشهای مجلس نیز تعویقِ اجرای این ماده را با قانونِ برنامه‌ی ششمِ توسعه‌ی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی «اعطای تسهیلات و پیش‌بینیِ اعتباراتِ لازم در بودجه‌ی سالانه جهت از رده خارج کردنِ سالانه ۱۰ درصد از موتورسیکلتهای بنزینی و جایگزینی با موتورسیکلتهای برقی» و قانونِ هوای پاک، در تضاد دانسته و صراحتا با مصوبه‌ی اخیرِ هیئتِ دولت با به تعویق افتادنِ یکساله‌ی ماده‌ی ۱۱ آیین‌نامه‌ی قانونِ هوای پاک مخالفت کرده و پیشنهاد داده است که قیمتِ اسقاطِ موتورسیکلت از ۳۵۰ هزار تومان به ۶۲۵ هزار تومان افزایش یابد تا جذابیتی برای دارندگانِ موتورسیکلتِ فرسوده ایجاد شود و از این راه و راههایی دیگر که پیشنهاد کرده است، با کاهشِموتورسیکلتهای کاربراتوری و فرسوده و جایگزینیِ آنها با موتورسیکلتهای تازه، در کوتاه‌مدت و کمابیش بلافاصله، منجر به کاهشِ انتشارِ آلایندگی و بهبودِ کیفیتِ هوا، به ویژه در کلانشهرها و شهرِ تهران، شود.

 

 

  • 20
  • 7
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش