
به گزارش گجت نیوز، اپل تصمیم گرفته برای آیفون ۱۴ و مدل ۶.۷ اینچی آیفون ۱۴ پلاس از پردازنده A15 یعنی همان پردازنده گوشی های سال گذشته خود استفاده کند؛ ولی مدل های آیفون ۱۴ پرو و ۱۴ پرو مکس با تراشه ۴ نانومتری A16 Bionic روانه بازار خواهند شد. شاید در نگاه اول این مسئله کمی برای خریداران احتمالی این مدل ها ناراحت کننده باشد. مخصوصا اینکه اپل برای نخستین بار است که می خواهد گوشی های خود را طبق چیپست به دسته گران و ارزان تقسیم کند.
تفاوت عملکرد آیفون ۱۴ با پردازنده A15 و آیفون ۱۴ پرو با A16

به طور کلی تمامی مدل های آیفون که در یک سال عرضه می شدند، از جدیدترین و بهترین پردازنده سری A بهره می بردند. این موضوع حتی در مورد آیفون های با نمایشگر کوچکتر و تراکم پیکسلی پایین که چندان نیازی به این پردازنده ها برای اجرای روان iOS و برنامه ها نداشتند نیز صدق می کرد. چرا حالا اپل چنین تصمیمی گرفته و این تصمیم چه تاثیری خواهد داشت؟
پیشتر در شایعات شنیده بودیم که اپل می خواهد نسخه بهبود یافته ای از چیپ A15 را در آیفون ۱۴ و ۱۴ پلاس استفاده کند. این نسخه نسبت به تراشه استفاده شده در آیفون ۱۳ سریعتر و خواهد بود. حالا نیز Tim Higgins از وال استریت ژورنال این مسئله را تائید کرده است.
البته در صورتیکه دقت کرده باشید اپل این کار را در سری آیفون ۱۳ نیز کرده بود. سال گذشته از آیفون ۱۳ مینی ۶۹۹ دلاری گرفته تا آیفون ۱۳ پرو مکس ۱۰۹۹ دلاری همگی از پردازنده A15 با دو هسته Avalanche( فرکانس ۳.۲۴ گیگاهرتز) و چهار هسته Bliard( فرکانس ۲.۰۱ گیگاهرتز) بهره می بردند. هرچند که شرایط در بخش GPU فرق داشت.
بخش گرافیکی تراشه A15 در مدل های پرو آیفون از ۵ هسته بهره می برد؛ اما در آیفون ۱۳ تنها ۴ هسته فعال وجود داشت. این دقیقا همان نسخه بهبود یافته پردازنده A15 است که انتظار داریم اپل در آیفون ۱۴ و ۱۴ پلاس استفاده کند. بدین ترتیب تفاوت عملکرد این مدل ها با نسخه های پرو از نظر قدرت خام و پردازش گرافیکی قابل چشم پوشی خواهد بود.

از طرفی نود ۵ نانومتری TSMC که تراشه A15 اپل بر پایه آن ساخته شده، حداکثر ۱۱ درصد نسبت به نسل دوم نود ۴ نانومتری Apple A16 کندتر است و اختلاف تراکم ترازیستور نیز در آنها به تنها ۶ درصد می رسد. این موضوع از زمانی که شرکت های سازنده چیپست به نودهای زیر ۷ نانومتر نزدیک شدند، در گوشی های اپل صدق کرده است.
پیش از رسیدن A15، چهار نسل قبلی از گوشی های اپل حداقل ۲۰ درصد نسبت به مدل قبلی عملکرد بهتری را ارائه می دادند. هرچند که از پردازنده A14 به A15 این افزایش به تنها ۱۱ درصد رسید و انتظار داریم که در آیفون ۱۴ نیز همین اتفاق تکرار شود. بدین ترتیب تفاوت عملکرد بین آیفون ۱۴ و آیفون ۱۴ پرو بسیار نزدیک به تفاوت بین آیفون ۱۲ و آیفون ۱۳ خواهد بود.

همان طور که در بنچمارک های بالا می بینید، تفاوت معناداری بین این دو مدل وجود ندارد. بدین ترتیب بعید به نظر میرسد که هدف اپل از ارائه خانواده آیفون ۱۴ با دو پردازنده مختلف تأکید بر اختلاف در عملکرد پردازشی باشد.
البته توجه داشته باشید که اینها حداکثر اختلاف ممکن هستند و شاید اپل تصمیم بگیرد به جای افزایش عملکرد، بهینگی ۲۲ درصدی نود ۴ نانومتری( ادعای TSMC) را انتخاب کند. با توجه به اینکه تراشه های اپل از نظر قدرت پردازشی اختلاف زیادی با همتایان اندرویدی دارند، این مسئله منطقی به نظر می رسد.

در واقع مدل های پرو آیفون ۱۴ با پردازنده A16 میتوانند همان عملکرد مدل های مجهز به A15 را با مصرف انرژی پایین تر ارائه دهند. این موضوع از آنجایی که گوشی های اپل از شارژ سریع بالای ۳۰ وات( همانند شرکت های چینی) پشتیبانی نمی کنند، اهمیتی دو چندان پیدا می کند.
از طرفی تنها تفاوت محسوس بین دو چیپست، توانایی A16 در اینکد و دیکد کردن ویدیوهای ۸K است. به همین خاطر نیز اپل دوربین اصلی مدل های پرو آیفون ۱۴ را به یک حسگر ۴۸ مگاپیکسلی ارتقا داده است.

البته کاربران آیفون ۱۴ و ۱۴ پلاس نیز نباید ناراحت باشند؛ زیرا تراشه A15 همچنان می تواند از ویدیوهای ۴K با نرخ ۶۰ فریم بر ثانیه، حالت سینمایی و حالت ProRes پشتیبانی کند. حالت ProRes باعث می شود که دقت رنگ بیشتر و کیفیت جزئیات بالاتری را در فیلم های ضبط شده با آیفون شاهد باشیم.
به طور خلاصه اگر نیازی به فیلم برداری ۸K ندارید، احتمالا هیچ تفاوت محسوسی را در قدرت پردازشی یا عملکرد روزمره بین آیفون ۱۴ و آیفون ۱۴ پرو مشاهده نخواهید کرد. پردازنده A15 آیفون ۱۴ همچنان می تواند تمامی برنامه ها و بازی ها را به راحتی اجرا کند.
- 12
- 2