
روزنامه همشهری نوشت: مشکلاتی که با قطع برق برای مردم و صنایع ایجاد شده و ریاضتهایی که برای جبران ناترازی و کمک به پایداری شبکه توزیع اعمال میشود، فقط یک روی سکه خاموشیهاست؛ در این شرایط، برخی مشاغل با قطع برق دچار مشکلات عجیبتری شدهاند و برخی مانند نانوایان، از کسبوکار افتادهاند.
مشکل خاموشیهای اخیر، فقط نبود برق نیست؛ بلکه بیبرنامگی در زمان و ساعت اعمال خاموشیهاست که موجب شده برخی از اصناف مانند صنف نانوایان در سراسر کشور دچار ضرر و زیان شوند. در یک مورد، بیبرنامگی در اعمال خاموشی موجب شده تا خمیر نانوایی ترش شود و دیگر به درد پخت نان نخورد. این موضوع آنقدر تکرار شده که برخی نانواها با ریختن خمیرها جلوی اداره برق، اعتراض خود را به این بیبرنامگی نشان دادهاند.
بحران خمیر بدون برق
به دنبال انتشار فیلمهایی از اعتراض نانوایان نسبت به قطع برق، رئیس کارگروه آرد و نان اتاق اصناف ایران و تهران با انتقاد از قطع بیبرنامه برق و نبود تجهیزات اضطراری در نانواییها، از خسارتهای جدی به نانواها، افزایش ضایعات و حتی کاهش سهمیه آرد آنها سخن گفت و خواستار ورود جدی دولت برای حل این بحران شد.
محمدجواد کرمی، با اشاره به شرایط خاص حرفه نانوایی به همشهری گفت: داستان نانواییها نسبت به بسیاری از شغلهای دیگر متفاوت است؛ چرا که وقتی آب به آرد اضافه میشود، موجود زندهای به نام خمیر بهوجود میآید و پس از به اصطلاح ورآمدن خمیر، باید بهسرعت وارد مرحله پخت شود. اگر این خمیر در زمان مناسب پخته نشود، به سمت ترش شدن میرود و دیگر قابل استفاده نیست.
وی افزود: زمانی که نانوا در حال خمیرگیری است و برق ناگهان قطع میشود، خمیری که قرار بوده به نان تبدیل شود، قابلیت پخت خود را از دست میدهد. این اتفاق نهتنها باعث خسارت سنگین برای نانوا میشود، بلکه یارانهای که دولت در حوزه نان پرداخت میکند نیز به هدر میرود. درنتیجه شاهد ضایعات بالا و اتلاف منابع هستیم.
نامهنگاری با وزارت کشور
کرمی با اشاره به نمونههایی از بیبرنامگی در قطع برق در برخی استانها تصریح کرد: در مواردی زمان قطع برق اعلام شده؛ اما در زمان مقرر صورت نگرفته است. به عنوان مثال، قرار است برق محلهای ساعت ۴ بعدازظهر قطع شود اما تا ساعت ۶ هم قطع میشود و نانوا اقدام به خمیرگیری کرده است. سپس در ساعت ۶ برق قطع میشود و نانوا موفق به پخت خمیر نمیشود.
وی با اشاره به اینکه اغلب نانواییها به موتور برق یا سوخت دوم مجهز نیستند، گفت: بدون برق، خمیر نانواییها بلااستفاده میشود و این بیبرنامگی، آسیب جدی به نانوا وارد میکند. در چنین شرایطی فعالیت نانوایی کامل متوقف میشود و عملاً امکان ادامه پخت وجود ندارد. این موضوع در تهران نیز گزارش شده و نانوایان دچار مشکل شدهاند.
او اظهار کرد: در هفته گذشته گزارشها حاکی از دقت بیشتر اداره برق در اعلام زمان قطعیهاست، اما در هفتههای قبلتر تماسهای زیادی در این خصوص در استان تهران هم دریافت کردهایم. رئیس کارگروه آرد و نان اتاق اصناف ایران گفت: برای حل مسئله با وزارت کشور و استانداری یا ادارههای برق مناطق نامهنگاری و درخواست کردهایم که حداقل زمانبندی اعلام شده برای قطع برق را بهصورت دقیق رعایت کنند تا مشکل در این حوزه کمتر شود که البته بهنظر میرسد تا حدودی عملکرد در این حوزه بهتر شده است.
پاتک قطع برق به نانینو
کرمی در ادامه به یکی از چالشهای بزرگ نانواها اشاره کرد و گفت: ثبت فروش نان در سامانه نانینو به یکی دیگر از دغدغههای نانوایان در اکثر مناطق تبدیل شده است؛ چرا که وقتی برق قطع و نانوا مجبور میشود بهجای پخت نان، خمیر ترش شده را دور بریزد، عملاً دادهای ندارد که در سامانه نانینو وارد کند و به همین واسطه، به اشتباه متهم به فروش آرد میشود. به گفته او، پیرو این اتهام، سهمیه بعدی نانوا هم کم میشود و عملاً از چند جهت بهواسطه قطع برق ضربه میخورد.
قیمت نان گران شد؟
اقتصادآنلاین نوشت: رئیس سازمان تعزیرات حکومتی به تازگی اعلام کرده است که بیشترین تخلفات گزارششده توسط مردم مربوط به گرانفروشی نان است. به گفته او، این تخلفات عمدتاً در تهران رخ میدهد و بسیاری از نانواییها نرخهای مصوب را رعایت نمیکنند. به گفته رئیس سازمان تعزیرات حکومتی، نانواییهای منصف نیز در تهران فعالیت دارند اما غالب نارضایتیها از قیمت نان مربوط به تهران است.
این در حالی است که قیمت نان از تابستان سال ۱۴۰۳ تاکنون بدون تغییر باقی مانده و بر اساس نرخنامه رسمی، فروش نان بالاتر از قیمت مصوب تخلف محسوب میشود.
در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ قیمت نان به صورت مرحلهای و استانی افزایش یافت. این تغییرات در قالب طرح «متناسبسازی قیمت نان» اجرا شد که البته عنوان آن هم حواشی و واکنشهایی را به همراه داشت زیرا آنچه که در واقع رخ داد افزایش قیمت نان بود و مشخص نیست عنوان متناسبسازی به چه منظور استفاده شد. پس از آن از شهریورماه ۱۴۰۳ تاکنون هیچ افزایش رسمی جدیدی در نرخ نان اعلام نشده است.
در شهریور ۱۴۰۳ قیمت انواع نان به شرح زیر به صورت رسمی اعلام شد:
نان لواش با آرد نوع یک از ۵۰۰ به ۷۰۰ تومان و نوع دو از ۶۵۰ به ۹۰۰ تومان افزایش یافت.
نان سنگک ساده از ۳,۰۰۰ به ۵,۰۰۰ تومان رسید.
نان بربری ساده با آرد نوع یک از ۱,۸۰۰ به ۲,۵۰۰ تومان و نوع دو از ۲,۵۰۰ به ۳,۵۰۰ تومان تغییر کرد.
نان تافتون سنتی با آرد نوع یک از ۹۰۰ به ۱,۲۶۰ تومان و نوع دو از ۱,۲۰۰ به ۱,۵۰۰ تومان افزایش یافت.
نان ماشینی تافتون با آرد نوع یک از ۷۰۰ به ۸۵۰ تومان و نوع دو از ۱,۰۰۰ به ۱,۲۰۰ تومان رسید.
با این حال همانطور که اشاره شد گزارشها نشان میدهد بسیاری از نانواییها در تهران نان را بالاتر از نرخهای مصوب به فروش میرسانند که این امر خارج از چارچوب قانونی است و موجب افزایش شکایات مردمی شده است.
- 11
- 6