دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۴:۰۱ - ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۲۱۲۷۲
بانک و بیمه

رئیس بانک مرکزی: حذف چهار صفر از پول ملی در دستور کار است/ هر ایرانی ۱۰ حساب بانکی دارد

محمدرضا فرزین,رئیس بانک مرکزی
رئیس کل بانک مرکزی گفت: حذف چهار صفر از پول ملی امسال در دستور کار بانک مرکزی قرار دارد.

به گزارش مهر، محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی امروز در نشست تحلیلی ارتقای حکمرانی پولی و بانکی و سرمایه‌گذاری برای تولید و سیاست‌های بانک مرکزی گفت: مهمترین موضوعی که در سال جاری اهمیت دارد، بحث حکمرانی و قاعده‌بندی و قانون‌مداری است که باعث تقویت ثبات مالی و رشد می‌شود.

وی افزود: رشد تولید ناخالص ملی در چند سال اخیر تغییرات زیادی را تجربه کرده است و از سال ۹۸ به بعد، کشور از رشد منفی وارد رشد مثبت شد که در سال ۱۴۰۲ بالاترین رشد با ۵.۳ درصد رشد در چند سال اخیر بود که در ۹ ماهه سال گذشته به ۳.۷ درصد رسید و برای آنکه سرانه درآمد بالا تجربه شود باید نمودار رشد بالا تحقق پیدا کند.

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: در چند سال اخیر یکی از عوال رشد، رشد نقتی بوده که در سال ۱۴۰۲ به ۱۸.۸ درصد رسید اما در سال گذشته به شش درصد رسیده است؛ لذا باید در بخش نفت سرمایه‌گذاری بالایی صورت گیرد تا رشد اقتصادی افزایش پیدا کند. در دیگر بخش‌ها رشد بخش خدمات سه درصد بوده که کاهش نرخ رشد صنعت یکی از عوال کاهش آن نیز بوده است؛ با این حال همچنان در نرخ رشد بالای سه درصد قرار داریم.

فرزین گفت: در بخش هزینه نیز چهار مؤلفه از جمله هزینه مصرفی بخش خصوصی، هزینه مصرفی دولت، سرمایه گذاری و در نهاد صادرات و واردات وجود دارد که در سال ۱۴۰۱ نرخ رشد تشکیل سرمایه در ماشین آلات رشد خوبی را تجربه کرد که تخصیص مناسب ارز برای واردات یکی از عوامل آن است.

به گفته وی، در بخش ساختمان نیز در سال ۱۴۰۰ وضعیت مطلوب نبود اما در سال ۱۴۰۲ بهتر شد و باید سرمایه‌گذاری بهتری در این بخش صورت گیرد. با این حال، براساس آمارهای شاپرک در اسفند ماه رشد قدرت خرید مردم ۷.۶ درصد بوده که نشان‌دهنده رشد و قدرت خرید مناسب مردم بوده است.

تورم چقدر شد؟

رئیس کل بانک مرکزی در ادامه اظهار کرد: از سال ۱۴۰۲ به بعد که با اوج نرخ‌های تورم روبرو بودیم، تورم نقطه به نقطه به ۶۲ درصد رسیده بود که طی هر ماه شروع به کاهش کرد؛ به طوری که در اسفند ۱۴۰۳ به نرخ ۳۹.۷ رسید که افزایش تورم نقطه به نقطه در سال گذشته از آذرماه به علت افزایش قیمت ارز نیمایی بود و از همان زمان به بعد نرخ تورم نقطه به نقطه شروع به افزایش یافتن کرد. بنابراین ارز مرکز مبادله به سرعت روی تورم کالا اثر گذاشت و در سال‌های اخیر تورم کالا به دلیل ثبات در نرخ ارز مرکز مبادله کمتر بود.

وی اضافه کرد: از سوی دیگر تورم بخش خدمات که به شدت تحت تأثیر موضوع اجاره و قیمت مسکن است، از زمانی که نرخ ارز نیما افزایش یافت و به مرکز مبادله منتقل شد اثر مشهودی در تورم کالا برجای گذاشت که همین موضوع باعث شد مجدداً بحث سیاست تثبیت و کنترل و ثبات ارز اعمال شود که خوشبختانه دولت از این موضوع حمایت کرد و امیدواریم بتوانیم در ماه‌های آینده نرخ تورم را کاهش دهیم.

فرزین تصریح کرد: شاخص تورم تولیدکننده در سال ۱۴۰۰ به حدود ۱۰۳ درصد رسید که با اجرای سیاست تثبیت در سال ۱۴۰۳ کاهش چشمگیری یافت. همچنین صادرات در سال گذشته حدود ۸.۲ و واردات نیز ۱۵.۴ درصد افزایش یافت که مربوط به بخش غیر نفتی است که به تنهایی به کل حجم تجارت خارجی در سال ۱۴۰۱ رسید. علاوه بر این برآورد، حساب جاری تراز پرداخت‌های خارجی در سال ۱۴۰۳ نشان می‌دهد ۱۴.۱ میلیارد مثبت است.

رئیس کل بانک مرکزی افزود: از سوی دیگر حساب جاری در سال‌های اخیر همیشه مثبت بوده به طوری که صادرات کالا در سال گذشته ۱۱۶ میلیارد دلار مثبت بود که شامل ۶۷ میلیارد دلار نفتی و ۴۹ میلیارد دلار غیر نفتی است و در مجموع تجارت خارجی کشور به ۲۰۰ میلیارد دلار می‌رسد که نشان می‌دهد اقتصاد کشور با وجود تحریم‌ها باز بوده است.

افزایش اوراق بدهی دولت

وی در ادامه اظهار کرد: سیاست پولی بانک مرکزی هدایت اعتبار برای حمایت مالی از تولید و خانوار است. تحولات نرخ رشد نقدینگی نشان می‌دهد که سال قبل یکی از پر تلاطم ترین دوره‌های اقتصادی کشور بود که باعث شد رشد نقدینگی از محدوده هدف بالاتر رود و در پایان سال گذشته به ۲۹.۱ درصد رسید. علاوه بر آن در سال گذشته اوراق بدهی دولت افزایش زیادی پیدا کرد، آزادسازی سپرده قانونی ۵۰ همتی برای کمک به کاهش صف دریافت وام ازدواج، افزایش ذخایر طلای بانک مرکزی باعث شد به رشد نقدینگی دامن بزند.

فرزین افزود: همچنین سال گذشته بانک‌ها ۳۱۸ همت اوراق خریداری کردند که میزان خرید سایر بخش از اوراق مالی اسلامی تنها ۱۳۱ همت بود که در مجموع به ۴۵۰ همت رسید.

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: طبق آمار بانک‌ها در سال گذشته ۶۷ درصد از اوراق دولت را خریداری کردند که مانده اوراق دولت نزد بانک‌ها به ۵.۱ درصد افزایش پیدا کرد چه است و سهم تأمین مالی شبکه بانکی در سال گذشته ۸۹.۶ درصد است که نشان می‌دهد بار اصلی تأمین مالی بر دوش نظام بانکی است.

حذف چهار صفر از پول ملی

رئیس کل بانک مرکزی گفت: یکی از کارهای مهم در سال جاری موضوع حذف صفر از واحد پول کشور است. ما حذف صفر را دنبال می‌کنیم و بسیاری از کشورها حذف صفر را انجام داده‌اند و ما می‌توانیم آرایش جدید از ریال را ایجاد کنیم که این امر اگر در زمان مناسبی انجام شود، محقق خواهد شد.

وی اضافه کرد: سال گذشته ۴۶ درصد از تسهیلات بانک‌ها به بنگاه‌های تولیدی اختصاص یافته است و در سال جاری برنامه‌هایی از جمله تداوم سیاست کنترل مقداری، اصلاح نظام پولی با حذف چهار صفر، ابزارهای نوین سیاست پولی، توسعه ابزارهای تأمین مالی جدید و تعیین تکلیف قانون جهش مسکن‌زا در بانک مرکزی دنبال می‌کنیم.

فرزین افزود: بانک مرکزی وظایفی را در زمینه‌ی عدالت اجتماعی بر عهده دارد و بانک مرکزی به این موضوع و عادلانه شدن توزیع منطقه‌ای منابع مالی ورود کرده است. برای مثال در استان بوشهر نسبت تسهیلات با احتساب دفاتر مرکزی ۱۸۴ درصد است که بدون احتساب آن ۷۹ درصد است و در تلاش هستیم که توزیع تسهیلات عادلانه‌تر شود.

رئیس کل بانک مرکزی اضافه کرد: امروز ما نیازمند استراتژی صنعتی و برنامه آمایش سرزمینی هستیم و تأمین مالی در حکم لباس استراتژی صنعتی کشور است و شبکه بانکی باید اختیارات لازم را به شعبات منطقه‌ای برای اعطای تسهیلات ایجاد کند و باید در استان‌های محروم حضور شبکه بانکی تقویت شود و متأسفانه حضور بانک‌های خصوصی در استان‌ها به مراتب کمتر است.

در تلاشیم کفایت سرمایه نظام بانکی به ۱۶ بانک برسد

وی گفت: وقتی تکانه‌ها غیر منتظره است، سرمایه و ذخیره مهم است؛ به طوری که سرمایه برای ریسک‌های موجود و ذخیره برای ریسک‌های غیر قابل پیش‌بینی است و ما در تلاشیم سرمایه شبکه بانکی در پایان سال جاری به ۱۳۵۰ همت برسد و برای سال جاری برنامه‌ریزی شده تا کفایت سرمایه نظام بانکی به ۱۶ بانک برسد که اگر دو بانک از این موضوع خارج شود، کفایت سرمایه شبکه بانکی کشور به بالای شش درصد خواهد رسید.

فرزین اظهار کرد: همچنین بانک‌ها باید در چارچوب جدید طبقه‌بندی شوند که شامل شش بخش تخصصی، تجاری، قرض‌الحسنه، توسعه‌ای، جامع و صندوق‌ها است و هر بانکی باید در طبقه بندی جدید خود جای بگیرد.

  • 18
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش