ثبت فعالیت های یک شرکت در زمینه تجاری و اقتصادی، نیازمند تعریف کدی است که بتواند به صورت منحصر به فرد، شامل تمامی این موارد باشد. به این معنی که با وارد کردن هر کد در سامانه های تعریف شده برای کاربران، اطلاعات و مشخصات مربوط به آن نهاد اقتصادی قابل بازیابی بوده و از شفافیت های لازم در زمینه ی فعالیت های تجاری و مالی برخوردار باشد.
شماره تخصیص یافته به هر شرکت، موسوم به کد اقتصادی از جمله ساز و کار های خاصی است که پس از سالها مطالعه دقیق نسبت به سازماندهی فعالین اقتصادی، برای آنها در نظر گرفته شده است. به همین دلیل نیز سازمانها و وزارتخانه های دخیل در چنین فرایندی، در سالهای اخیر ملزم به اخذ مدارک برای صدور چنین کدی شده اند.

همه چیز در مورد کد اقتصادی
مطالعه فعالیت های اقتصادی دهه های اخیر در کشور نشان می دهد که سازماندهی و نظم در کلیه اقدامات قانونی می تواند منجر به عدم فساد و بهبود سودآوری برای مشارکت کنندگان باشد. قانونگذار با درک چنین مزیتی، به سمت و سوی تعریف علاقه مندان و تجار در این زمینه کرده است.
برای این منظور، گام اول و اساسی مربوط به تعریف هر یک از هویت های حقیقی و حقوقی در این مسیر بوده است. هر فعالیت در زمینه اقتصادی، باید دارای شناسه ای باشد که قابلیت پیگیری را برای موارد مختلف نظارتی و امنیتی فراهم کند. به همین ترتیب تاجران و بازرگانان نیز از این قاعده مستثنا نخواهند بود.
اهمیت اخذ کد اقتصادی حقوقی یا حقیقی از آنجا نشأت می گیرد که به صورت یکتا و منحصر به فرد برای هر فرد یا شرکت تعریف شده است و امکان تخصیص آن تنها به یک نفر ممکن خواهد بود. این شماره یا عدد ۱۲ رقمی که در سال های اخیر به ۱۶ رقم نیز افزایش پیدا کرده است، مانند کد ملی برای افراد می باشد. متقاضیان می توانند با ارائه درخواست به سازمان امور مالیاتی منطقه فعالیت خود، در صورت تایید مدارک و صحت سنجی آن از طریق بازرسان، کد اقتصادی منحصر به فرد خود را دریافت کنند. البته هر موجودیت شخصی یا شرکتی برای اخذ چنین کدی باید دارای شرایط و ویژگی هایی باشد که در ادامه به آنها اشاره دقیق خواهد شد.
کد اقتصادی الزامی است
دقیقاً از اوایل سال ۱۳۷۵ و پس از ارائه برنامه های توسعه اقتصادی برای کشور، سازمان امور مالیاتی افراد حقیقی و حقوقی را ملزم به دریافت شماره ای تحت عنوان کد اقتصادی کرده است. تقریباً می توان مدعی شد که تمامی افراد و نهادهای مشارکتی در این طرح دریافت کد قرار می گیرند و باید قبل از شروع به هر گونه داد و ستد و تعامل مالی، ابتدا فعالیت خود را در سامانه های تجاری و مالیاتی کشور ثبت کنند. اما قانون اساسی برخی از این فعالیت ها را که اغلب مربوط به برخی حوزه های خاص بوده، از این موضوع مستثنا کرده است. از جمله این موارد باید به عناوین زیر اشاره کرد :
- فرهنگ و هنر : تمامی فعالیت های این حوزه هر چند که با درآمد همراه بوده باشد، نیازی به ثبت در اداره امور مالیاتی و دریافت کد اقتصادی نخواهد داشت. این تصمیم در راستای توسعه فرهنگ و هنر کشور اتخاذ شده است تا فعالیت در این دو زمینه را برای علاقمندان تسهیل کند و جذابیت های آن را بالاتر ببرد.
- دین و مذهب : افراد و نهادهایی که در حوزه های دینی و مذهبی فعال هستند، نیازی به ثبت کد اقتصادی نخواهند داشت.
- آموزش : تمامی اساتید، آموزگاران و افرادی که در زمینه آموزش فعالیت می کنند، ملزم به چنین کاری نیستند.
-تعیین کف درآمدی : تمامی افرادی که میزان درآمد آنها از یک مقدار مشخص پایین تر باشد، نیازی به شماره اقتصادی نخواهند داشت.
سازمان امور مالیاتی در ابلاغیه های سالانه خود، همواره تمامی افراد فعال در زمینه اقتصادی، تجاری، تولیدی و پیمانکاری را مکلف به دریافت کد اقتصادی دانسته و از آنها دعوت می کند تا با دنبال کردن مسیر مشخصی که توسط سازمان ارائه می شود، به سادگی آن را اخذ کنند.
کد اقتصادی برای اشخاص حقیقی
همانطور که در بالا نیز اشاره شد، معامله گران و تاجران باید با ارائه مدارک و اسناد فعالیت های رسمی خود، کد مورد نظر و منحصر به فردشان را دریافت کنند. برای این منظور آنها باید برخی از مدارک و برگه های لازم را پر کرده و آیتم های درج شده در آن ها را ضمیمه اسناد آماده شده بکنند :
- ارائه تقاضانامه ای مبتنی بر درخواست از اداره امور مالیاتی برای دریافت کد اقتصادی
- تعدادی عکس از فرد متقاضی
- ارائه مجوز کسب
- مدارک هویتی لازم برای احراز صلاحیت دریافت کد
- پرداخت هزینه های مربوط به صدور کد اقتصادی
- تکمیل فرم های ارائه شده از سوی سازمان متبوع
کد اقتصادی برای شرکت های تجاری
اگر برای کشب و کارتان اقدام به تاسیس شرکت کرده اید به این نکات توجه کنید:
- هر فردی باید برای این منظور باید مجوز کسب و کار خود را به عنوان گواهینامه انجام فعالیت های اقتصادی ارائه دهد. این جواز کسب باید از طریق مراجع ذی صلاح مورد تایید امور مالیاتی قرار گیرد. البته دقت در این نکته ضروری است که امکان دریافت کد اقتصادی بدون جواز کسب نیز وجود دارد اما ضرورت دارد که بازرسان اداره مالیات، تاییدیه لازم برای صحت و سقم امور تجاری شما را انجام دهند.
- مورد بعدی مربوط به صورتحساب هایی است که از سوی فروشنده کالا یا ارائه دهنده خدمات باید در روزنامه های معتبر به چاپ برسد و کد اقتصادی همراه با آن برای عموم ارائه شود.
- تمامی افراد حقیقی که ارائه دهنده کالا یا خدماتی با قیمت بیشتر از یک مقدار معین هستند، موظف به دریافت کد اقتصادی خواهند بود.
- هزینه های لازم برای دریافت کد اقتصادی از سوی امور مالیاتی که چندان تفاوتی با هزینه های مربوط به اشخاص حقیقی نخواهد داشت.
- مدارک مربوط به تاسیس و تغییرات شرکت و سهامداران باید ارائه شود.
- مدارک هویتی مربوط به تمامی اعضای هیئت مدیره و افراد تاثیرگذار در تصمیمات شرکت لازم است.
روند قانونی اخذ کد اقتصادی
آنچه در عمل باید به ترتیب مراحل برای دریافت کد اقتصادی انجام شود شامل اقداماتی است که هر یک باید به دقت توسط متقاضی طی شود تا به نتیجه نهایی و تخصیص این شماره برسد. متقاضیان باید پس از ثبت یک شرکت و یا برای فعالیت خود، حداکثر پس از ۶۰ روز نسبت به ارائه تقاضانامه خود اقدام نمایند.
خصوصا در مواردی که درخواست مربوط به شرکت های حقوقی می باشد، عملا بدون این شماره اقتصادی، امکان هیچ فعالیتی در زمینه ارتباط با ارگان های دولتی و بانک ها وجود نخواهد داشت. همچنین افراد و شرکت ها نمی توانند بدون داشتن چنین مفهومی، اقدام به ارائه اظهارنامه های رسمی مالیات کنند و در آینده با مشکلات بزرگی مواجه خواهند شد.
ارائه مدارک اشاره شده در خطوط بالا به اداره مالیاتی منطقه فعالیت، پس از ثبت درخواست رسمی الکترونیکی از جمله مراحل اصلی اخذ این کد خواهد بود. سازمان مورد نظر به دقت در مورد صحت مدارک و مطابقت آنها با واقعیت تحقیق خواهند کرد و سپس با تایید درخواست شما، کد اقتصادی مورد نظر را به فرد یا شرکت تخصیص می دهند. این روند خواسته واقعی و قانونی اداره امور مالیاتی است که از طریق آن بتواند نظارت دقیقی بر مودیان خود داشته باشد و امور تجاری آنها را برای رسمیت بخشیدن و دریافت مالیات کنترل کند.
ملاحظاتی در مورد کد اقتصادی
- حتما نسبت به اخذ کد برای خود اقدام کنید و هرگز از کد مربوط به سایر افراد حقیقی و حقوقی استفاده نکنید و آن را در اختیار دیگران قرار ندهید. دقت کنید که هر خطا و سوء استفاده مالی متوجه شما خواهد بود.
- برای صدور هر صورت حساب و فاکتور فروش برای مشتری، حتما از درج کد اقتصادی در آن استفاده کنید.
- توجه داشته باشید که دریافت این کد یک ضرورت بوده و عدم دریافت آن از سوی نهادهای ناظر به عنوان تخلف تلقی خواهد شد و جرایم و محکومیت های قانونی معینی خواهد داشت.
منبع مقاله: https://sabtino.com/
- 15
- 6