شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴
۱۰:۳۱ - ۲۶ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۷۵۲۹
تجارت و بازرگانی

«صادرات رانتی» /۸۰۰میلیون دلار صادرات شیرینی با مواد اولیه یارانه‌ای

بیسکویت و شکلات,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,تجارت و بازرگانی
۸۰۰میلیون دلار شیرینی، شکلات و بیسکویت که با مواد اولیه یارانه‌‌ای یا ارز ۴۲۰۰تومانی تولید شده در سال گذشته صادر شده و این صادرات رانتی در سال جاری نیز ادامه دارد.

به گزارش تسنیم در شرایطی که دولت برای حمایت از مصرف‌کنندگان داخلی به تولید برخی از کالاهای اساسی و مصرفی مردم یارانه می‌دهد تا این محصولات با قیمت ارزان‌تری به دست آنها برسد، اما این تفاوت قیمت باعث خروج این محصولات به‌صورت قانونی و غیرقانونی از کشور شده است.

دولت برای جلوگیری از خروج این کالاها از کشور صادرات کالاهای اساسی را ممنوع کرده است اما این کالاها به‌صورت‌های مختلف از کشور خارج می‌شود. انتشار اخبار مربوط به کشف کالای قاچاق نیز به همین خاطر و ناشی از اختلاف قیمت کالاها در کشور با دیگر کشورها است.

سوءاستفاده جدید از ارز ۴۲۰۰تومانی

اما یکی از روش‌های دیگری که کالاهای یارانه‌ای از کشور خارج می‌شود خروج غیرمستقیم آنها با انجام یک مرحله فرآوری است، بر این اساس شکر یارانه‌ای یا واردشده با ارز ۴۲۰۰تومانی، روغن وارداتی با ارز ۴۲۰۰تومانی و گندم تولیدشده داخل کشور را به‌صورت یارانه‌ای در قالب شیرینی، شکلات و بیسکویت از کشور خارج و سود هنگفت و رانت عجیبی را نصیب صادر کنندگان می‌کنند.

ناگفته نماند که این صادرات رانتی در محصولات دیگری  نیز وجود دارد که در پرونده قبلی به موضوع صادرات ۱۲۰ میلیون دلاری آب‌نبات پرداخته شد و در آتی به سایر محصولات پرداخته می‌شود.

صادرات یارانه‌های عمومی

بر اساس اعلام خود انجمن بیسکویت، شیرینی و شکلات در سال گذشته حدود ۸۰۰ میلیون دلار شیرینی، شکلات و بیسکویت به این شکل صادر شد که این رقم در سال ۹۶ نیز، ۵۹۸ میلیون دلار بوده است.

مغازه‌ای دبیر انجمن مربوطه اعتقادی به رانت یادشده ندارد و معتقد است که در صورتی که مشکلات تأمین مواد اولیه حل شود و مواد اولیه تولید برای آنها فراهم شود و دولت  از این صنعت حمایت داشته باشد، می‌توانند صادرات یک و نیم میلیاردی تنها به کشورهای منطقه خاورمیانه داشته باشند.

البته واضح است صادرات به این شکل در واقع صادرات یارانه است و این صادرات در صورتی به‌نفع منافع ملی خواهد بود که مشمول عوارض صادراتی شوند یا این تولیدکنندگان برای صادرات محصولات خود از مواد اولیه وارداتی غیریارانه‌ای (ورود موقت) استفاده کنند.

مشروح مصاحبه جمشید مغازه‌ای دبیر انجمن بیسکویت، شیرینی و شکلات

جمشید مغازه‌ای دبیر انجمن بیسکویت، شیرینی و شکلات در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم اظهار کرد: آمار و اطلاعات صادرات شیرینی، شکلات و بیسکویت در سال جاری هنوز استحصال نشده است.

وی افزود: یکی از مشکلات عدیده ما در این صنعت تأمین مواد اولیه تولید از جمله روغن و شکر است وگرنه میزان صادرات ما بیشتر از مقدار فعلی بود، زیرا نتوانستیم به بخشی از تعهدات خود عمل کنیم.

مغازه‌ای در پاسخ به اینکه "چرا محصولاتی را صادر می‌کنید که برای تولید آنها از مواد اولیه یارانه‌ای و ارز ۴۲۰۰تومانی استفاده شده است؟" گفت: «ما به ارز ۴۲۰۰تومانی کاری نداریم! آرد، روغن و شکر را از بازار داخلی تهیه می‌کنیم؛ همیشه نیز نمی‌توانیم این کالاها را با قیمت مصوب خریداری کنیم و قیمتهای خرید مواد اولیه متفاوت و در برخی از مواقع مواد اولیه کمیاب بوده است».

 دبیر انجمن بیسکویت، شیرینی و شکلات ادامه داد: به‌طور مثال در مقاطعی مجبور شده‌ایم که هر کیلوگرم شکر را به‌قیمت ۸۰۰۰ تومان نیز خریداری کنیم.

وی اظهار داشت: شکر با نرخ مصوب دولتی را به‌صورت سهمیه‌ای به کارخانه‌ها پرداخت می‌کنند به‌طوری که هنوز سهمیه شکر اردیبهشت ما حمل نشده و به کارخانه‌ها نرسیده است و ما نگران توقف فعالیت کارخانه‌ها هستیم.

مغازه‌ای گفت: شکر دولتی که به صنایع ما اختصاص می‌یابد به‌طور کامل تکاپوی صنایع شیرینی، شکلات و بیسکویت را نمی‌دهد؛ به‌طوری که صنایع ماهانه ۶۰ هزار تن شکر نیاز دارند اما بیشتر از ۴۰ هزار تن در اختیار آنها قرار نمی‌گیرد و  مجبور هستند بخشی از نیاز خود را از بازار آزاد تهیه کنند.

دبیر انجمن بیسکویت، شیرینی و شکلات در پاسخ به این مطلب که با در نظر گرفتن همه این تفاصیل قیمت تمام‌شده تولیدکننده شیرینی، شکلات و بیسکویت در ایران در مقایسه با دیگر کشورها بسیار کمتر و برای صادرات رقابتی است گفت: بله، قیمت‌های ما برای صادرات در مقایسه با سایر کشورها رقابتی است.

وی تصریح کرد: قیمت محصولات خود را در بازار داخلی به‌دلیل اینکه کالاهای اساسی و مهم در سبد غذایی مردم نیست نمی‌توانیم افزایش دهیم (زیرا در صورت افزایش قیمت منجر به حذف آن از سبد خرید مردم می‌شود).

دبیر انجمن بیسکویت، شیرینی و شکلات در واکنش به صادرات رانتی این محصولات با توجه به یارانه‌ای بودن مواد اولیه تولید گفت: آردی که در اختیار ما قرار می‌گیرد نیمه‌یارانه‌ای نیست و قیمت آزاد است به‌طوری که قیمت هر کیلوگرم گندم صنف و صنعت ۱۸۵۰ تومان و آرد آن ۲۳۰۰ تا ۲۴۰۰ تومان است.

(بنا بر این گزارش قیمت هرکیلوگرم گندم خارجی با احتساب ارز نیمایی ۲۵۰۰ تومان است که هزینه‌های حمل‌ونقل را نیز باید به آن اضافه کرد، بر این اساس آردی که در اختیار صنف و صنعت قرار می‌گیرد به‌شکلی نیمه‌یارانه‌ای به‌حساب می‌آید زیرا قیمت گندم اختصاصی به این بخش ۱۸۵۰ تومان است).

وی افزود: قیمت مصوب روغن نیز در بازار افزایش یافته است و در صورتی که بخواهیم از خارج از کشور هم وارد کنیم باید ۴۰ درصد برای واردات تعرفه پرداخت کنیم؛ از طرفی اختصاص ارز به واردات نیز با تأخیر صورت می‌گیرد.

مغازه‌ای در واکنش به اینکه ارز اختصاصی برای واردات روغن  ۴۲۰۰ تومان است و تفاوت زیادی با بازار آزاد و نفع زیادی برای واردکننده دارد گفت: بله، در صورتی که تکافوی کار ما را دهد ۴۲۰۰ است؛ البته توجه کنید که تنها قسمتی از مواد اولیه تولید روغن است و ما بخشی از نیاز خود را از بازار آزاد تهیه می‌کنیم.

وی اظهار داشت: البته با افزایش قیمت روغن، اکنون مسئله کمبود این محصول در بازار تا حدودی رفع شده است.

 دبیر انجمن بیسکویت، شیرینی و شکلات اضافه کرد: قیمت مواد افزودنی تولید مانند اسیدهای خوراکی، کاکائو و گلوکز وارداتی است و با قیمتهای بالایی وارد می‌شود.

صادرات شیرینی، شکلات و بیسکویت به ۶۶ کشور

وی اظهار داشت: محصولات ما به ۶۶ کشور شامل کشورهای اروپای شرقی، جنوب شرقی آسیا، کشورهای حاشیه خلیج فارس، افغانستان عراق و غیره صادر می‌شود.

  • 12
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش