شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۰۳۰۰۱۷

انواع مالیات بر درآمد چیست؟ (+ قوانین و نکات)

مالیات بر درآمد,مالیات بر درآمد افراد,شرط معافیت مالیات بر درآمددر هر کشور، میزان درصد مالیات بر درآمد مشاغل با کشورهای دیگر تفاوت دارد
یک نوع مالیات به نام مالیات بر درآمد وجود دارد که بر افراد و اشخاص توسط دولت اعمال می شود و آن مالیات باتوجه به میزان درآمد و عواید پرداخت کننده متغیر است. مقدار این نوع مالیات عموماً با درصدی از درآمد قابل مالیات گیری برابر است. در صورتیکه درآمد قابل مالیات گیری افزایش یابد، نرخ مالیات هم تغيير می کند.

مالیات بر درآمد

مالیات بر درآمد به مالیاتی گفته میشود که دولت بر درآمد مالی حاصل شده در حوزه قوانین حسابرسی توسط کلیه افراد و نهادها اعمال می کند. معادل انگلیسی مفهوم مالیات بر درآمد، Income Tax نام دارد. کسب وکارها و اشخاص طبق قانون، باید هرساله میزان درآمد خود را گزارش کنند تا از این طریق مشخص شود که آیا پرداخت مالیات به آنها تعلق ميگيرد یا خیر.

درآمد مالیاتی یک منبع کلیدی مالی تلقی میشود که دولت برای تأمین مالی فعالیت های خود از آن استفاده نموده واز این طریق به جامعه خدمت می کند. از سیستم مالیات بر درآمد تصاعدی در اکثر کشورها استفاده میشود که در آن افراد با درآمد بالاتر نسبت به افراد با درآمد پائین تر، نرخ مالیاتی بیشتری پرداخت می کنند. عموماً میزان این نوع مالیات با درصدی از درآمد مشمول مالیات برابر است. در هر کشور، میزان درصد مالیات بر درآمد مشاغل با کشورهای دیگر تفاوت دارد و به اینکه دولت در قبال مشمولین آن چه میزان خدماتی را ارائه می دهد، بستگی دارد.

تاریخچه مالیات بر درآمد

در کشور آمریکا اولین مالیات بر درآمد، در زمان جنگ ۱۸۱۲ بوجود آمد. هدف اصلی اش این بود که برای بازپرداخت یک بدهی ۱۰۰ میلیون دلاری از نظر مالی تأمین شود که این بدهی مربوط به هزینه های جنگ بود. مالیات پس از جنگ، لغو شد ولی این موضوع در اوایل قرن بیستم به یک مسأله دائمی تبدیل شد. قوانین مربوط به پرداخت مالیات بر عملکرد در ایران نیز وجود دارد ولی سازوکار اجرایی برای دریافت مالیات به علت گروه بندی های غیرمتعارف و عدم شفافیت اطلاعاتی چندان کارامد نیست.

توضیحات در مورد مالیات بر درآمد,مالیات بر درآمد,مالیات بر درآمد اشخاص حقوقیدر کشور آمریکا اولین مالیات بر درآمد، در زمان جنگ ۱۸۱۲ بوجود آمد

انواع مالیات بر درآمد

انواع متنوعی از مالیات بر درآمد وجود دارد که هر کدام از آن ها نرخ های متفاوتی دارد و نحوه محاسبه مالیات مخصوص به خودش است. این مسئله سبب افزایش اهمیت شناخت آن ها میشود. بطور کلی مالیات بر درآمد شامل موارد زیر است:

> مالیات بر درآمد وکلای دادگستری یا حق الوکاله:

به ۵ درصد از رقم حق الوکاله ای که در وکالت نامه قید ­­شده است، مالیات بر درآمد وکلا یا مالیات بر حق الوکاله وکلای دادگستری گفته میشود. این نرخ مالیات بر درآمد وکلا به وکالت هایی گفته میشود که با موضوع مالی بوده یا همچنین، مورد استفاده در دعاوی کیفری است ولی برای پرونده هایی که در مراجع اختصاصی غیرقضایی با موضوع دعاوی و اختلافاتی انجام می شوند، نرخ مشخصی تعيين نشده است.

> مالیات بر درآمد مشاغل:

انواع مشاغل مختلف باید نسبت به پرداخت مالیات بر درآمد خود اقدام کنند. دولت از مشاغلی چون شرکتها، مشارکتها، پیمانکاران خود اشتغالی و مشاغل کوچک مالیات دریافت می کند. سهامداران با توجه به ساختار تجاری یا شرکتی، میزان درآمدی که از کسب و کار خود به دست می آورند را گزارش میدهند و از این طریق هزینه های عملیاتی و سرمایه خود را کسر می کنند. بطور کلی درآمد مشمول مالیات باتوجه به تفاوت بین درآمد کسب و کار و هزینه های عملیاتی و سرمایه ای آن ها تعيين می شود.

> مالیات بر درآمد حق تمبر:

طبق مفاد بند ۱۱ ماده ۴۶، پرداخت مالیات بر درآمد حق تمبر و ضرورت صدور پروانه کسب هر عضو تعيين میشود که میزان مبلغ موردنیاز برای این که پروانه کسب صادر شود، یکصد هزار ریال و برای این که پروانه کسب تمدید شود، پنجاه هزار ریال است و این مبالغ توسط مسئول مربوط در اتحادیه طی یک فیش مالیاتی در اختیار شما قرار می گیرد. به همین منظور باید در یکی از شعب بانک ملی به حساب خزانه دولت واریز شود. اتحادیه ها وظیفه دارند این نوع مالیات را طبق قانون مالیات های مستقیم وصول کنند، همچنین ملزم و مکلف به انجام امور مربوط هستند. در صورتیکه تخلف شود بر اساس مفاد ماده( ۵۱ ق.م.م) علاوه بر این که باید اصل این مالیات را پرداخت کند، مکلف است دو برابرش را بعنوان جریمه پرداخت کند. از نظر قانون به چنین مالیاتی، مالیات تکلیفی گفته میشود.

نرخ مالیات بر درآمد,مالیات بر درآمد اجاره املاک,مالیات بر درآمدانواع متنوعی از مالیات بر درآمد وجود دارد که هر کدام از آن ها نرخ های متفاوتی دارد

> مالیات بر درآمد اتفاقی:

ماده ۱۱۹ قانون مالیات های مستقیم تعيين نموده که افرادی باید نسبت به پرداخت مالیات بر درآمد بر حسب ماده ۱۳۱ اقدام کنند که درآمدهای نقدی و غیرنقدی آن ها به صورت اتفاقیست. از درآمدهای اتفاقی می توان به مواردی مانند جایزه، کمک بلاعوض و مورادی از این قبیل اشاره کرد.

> مالیات بر درآمد اجاره املاک:

اگر مالک ساختمان هیچ درآمدی از طریق اجاره دادن ملک به افراد خانواده اش( پدر، مادر، فرزندان و …) کسب نکند، نیازی نیست مالیات پرداخت کند ولی چنانچه آن مالک، خانه اش را به شخصی اجاره دهد و خودش در ملک شخص دیگری به عنوان مستاجر زندگی کند، برای محاسبه میزان مالیات بر درآمد باید میزان اجاره ای که پرداخت می کند را از مال الاجاره ملک خود کسر کند.

> مالیات بر درآمد کشاورزی:

به میزان درامدی که از کلیه فعالیت های کشاورزی، دامپروری، زنبور عسل، پرورش ماهی، پرورش طیور، صیادی و ماهیگیری، نوغان داری، احیای مراتع و جنگل ها، باغات اشجار از هر قبیل به دست می آید، مالیات بر درآمد تعلق نمی گیرد. دولت باید در زمینه کلیه ی فعالیت های کشاورزی و آن رشته از فعالیت های مزبور که ادامه فعالیتشان ضروری است، مطالعات و بررسی های لازم را انجام دهد و حداکثر تا آخر برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی، لایحه مربوط را به مجلس تقدیم نماید.

> مالیات بر درآمد املاک:

چند سال پیش ، مالیات بر درآمد املاک در نزد قانون گذاران و سیاست گذاران بسیار مورد توجه بوده است. از اهداف مالیات بر درآمد املاک می توان به ساماندهی و کنترل قیمت ها در بازار مسکن اشاره کرد. مالیات مربوط به املاک شامل سه قسمت مالیات مربوط به نقل و انتقال املاک، مالیات بر اجاره املاک و مالیات بر واحدهای مسکونی متروک است که در این خصوص ماده ۵۲ و ۵۳ قانون مالیات های مستقیم بطور مفصل توضیح داده است. همینطور، با وجود این که این موضوع طی سالهای گذشته جدی شده است، ولی اجرای این مواد قانونی کماکان مبهم است.

مالیات بر درآمد,مالیات بر درآمد اجاره,محاسبه مالیات بر درآمداشخاصی که مالیات بر درآمد به آن ها تعلق میگیرد، اشخاصی حقیقی هستند

قوانین و نکات مهم مالیات بر درآمد مشاغل

* اشخاصی که مالیات بر درآمد به آن ها تعلق میگیرد، اشخاصی حقیقی هستند که از طریق مواردی مانند اجاره املاک، دستمزد و … درآمدی را کسب کرده باشند، البته بعد از این که معافیت های مقرر کسر شد، مالیات بردرآمد مشاغل محاسبه می شود.

* بعضی از مشاغل هستند که مالیات بر درآمد به آن ها تعلق نمیگیرد و از پرداخت مالیات معاف هستند که در ادامه از این مشاغل میتوان به درآمد حاصل از تعلیم و تربیت مدارس غیرانتفاعی، آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد دارای مجوز از طرف سازمان فنی و حرفه ای، مهدکودک در مناطق کم تر توسعه یافته و روستایی، دانشگاه ها و آموزشگاه های غیرانتفاعی و …اشاره کرد.

* کارگاه های تولیدی و واحدهای تولیدی که در چند دفتر و واحد، فعالیت هایشان را انجام میدهند ، باید برای تعیین میزان مالیات بر درآمد خود در اظهارنامه ای تمام فعالیت هایشان را برای اداره مالیات شرح دهند.

* مشمولین اظهارنامه مالیاتی مشاغل باید تا پایان تیر ماه سال بعد، اسناد و ارقام محاسبه شده را ارائه کنند و نسبت به پرداخت ميزان مالیات بر درآمد که برایشان مشخص شده اقدام نمایند.

اظهارنامه مالیات بر درآمد صاحبان مشاغل,مالیات بر درآمد,مالیات بر درآمد حقوقبعضی از مشاغل هستند که مالیات بر درآمد به آن ها تعلق نمیگیرد و از پرداخت مالیات معاف هستند

گردآوری: بخش اقتصاد سرپوش

  • 15
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش