سه شنبه ۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۴:۲۰ - ۰۹ شهریور ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۶۰۷۱۸
اقتصاد کلان

برندگان کرونا در بازارها/ عنبرنسا کیلویی ۳۰۰ هزار تومان

گسترش بیماری کووید19 و گرانی کالا,افزایش قیمت هویج و عنبرنسا در بازار
کرونا در ۲سال گذشته با وجود آثار مخربی که به لحاظ اقتصادی در سراسر دنیا بر‌جای گذاشت، بازار برخی کسب‌وکارها را هم سکه کرده و تقاضا برای تعدادی از کالاها و برخی مواد غذایی را به‌شدت افزایش داده است.

به گزارش همشهری، ماسک، دستکش یک‌بار مصرف، الکل، ژل و اسپری‌های ضدعفونی‌کننده دست و سطوح و شوینده‌های دیگر نخستین کالاهایی بودند که با گسترش بیماری کووید-۱۹ در کشور با افزایش شدید تقاضا مواجه شدند و از آنجا که ایران جزو نخستین کشورهای درگیر با کرونا در دنیا بود و بررسی و تجربه کافی درباره حجم نیاز به این اقلام وجود نداشت، بازار این کالاها به سرعت با بحران کمبود و گرانی مواجه شد؛ بحرانی که در سایه افزایش سرعت و میزان تولید، گرچه با کمی تأخیر اما به‌هرحال مدیریت شد و امروز اثری از کمبود یا قیمت نامتعارف در زمینه این اقلام نیست. اما اقلام بهداشتی تنها کالاهایی نبودند که با کرونا بازارشان رونق گرفت.

ناشناخته بودن راه‌های کنترل و درمان این بیماری و درصد بالای مرگ‌ومیر ناشی از آن، پیشگیری را در اولویت قرار داد که بر این اساس، افزایش سطح ایمنی و قدرت دفاعی بدن از راه بهبود سطح تغذیه و مصرف برخی موادغذایی خاص از اهمیت زیادی برخوردار بود. برای بیماران درگیر با ویروس نیز مصرف بعضی موادغذایی از سوی متخصصان برای تسریع روند بهبودی و پیشگیری از گسترش ویروس در بدن توصیه شد. بعضی از این موادغذایی تنها در ماه‌های ابتدایی بازارشان داغ بود و بعضی دیگر به مرور زمان به ارج و قرب رسیدند و تب مصرفشان بالا گرفت، اما همه آنها در یک نقطه اشتراک داشتند و آن افزایش چندین برابری قیمت بود.

زنجبیل، سیر، لیموترش؛ پیشقراولان گرانی

مصرف ویتامینC و خوراکی‌هایی با طبع گرم نخستین چیزی بود که بعد از زدن ماسک و خارج نشدن از منزل، برای کاهش احتمال ابتلا به بیماری به مردم توصیه شد. به گزارش همشهری، این توصیه به سرعت تقاضا برای مرکبات به‌ویژه لیموترش، زنجبیل، سیر و حتی پیاز را افزایش داد و قیمت این اقلام هم به همان سرعت بالا رفت و چند برابر شد. لیموترش که تا پیش از کرونا با قیمت ۱۰ تا ۱۴هزار تومان فروخته می‌شد در همان ماه‌های اولیه شیوع کرونا به ۴۰ تا ۴۵هزار تومان رسید و سیر ۳۰هزار تومانی هم تا ۴۵هزار تومان بالا رفت. خاصیت ضدعفونی‌کنندگی چای زنجبیل در کنار طبع گرم آن باعث شد این محصول مورد توجه ویژه مردم قرار بگیرد و در کمتر از یک‌ماه قیمت هر کیلو از آن تا ۲۰۰هزار تومان یعنی ۴برابر قیمت اولیه بالا رفت. زنجبیل البته ازجمله محصولاتی است که همیشه قیمت به نسبت بالایی دارد، اما جهش نرخ آن اتفاقی بود که به‌واسطه رشد تقاضای مصرف آن اتفاق افتاد.

هجوم مردم به میادین میوه و تره‌بار قیمت این اقلام را در این مراکز خرید نیز بالا برد، اما در هیچ‌یک از این اقلام کمبودی در بازار مشاهده نشد و بعد از مدت کوتاهی قیمت همه آنها هم متعادل شد. البته شاید بتوان قیمت بالای میوه مخصوصا مرکبات در زمستان سال گذشته را هم تا حدودی به موضوع کرونا ربط داد؛ قیمت‌هایی که تا شب عید و اوایل امسال هم همچنان بالا بود و به‌رغم دپوی حجم زیادی میوه در انبارها به‌دلیل قیمت بالا، میزان مصرف را کاهش داد.

گسترش بیماری کووید19 و گرانی کالا,افزایش قیمت هویج و عنبرنسا در بازار

خرسازی هویج

نیاز بیماران مبتلا به کرونا به مصرف مایعات فراوان، تقاضا برای میوه‌های مناسب آبگیری ازجمله سیب و هویج را افزایش داد و در این میان هویج شرایط خاصی پیدا کرد. جهش قیمت هویج همزمان با خیز پنجم کرونا در یک‌ماه گذشته بسیار خبرساز شد؛ به‌طوری‌که قیمت آن از ۱۰هزار تومان، ابتدا به ۱۸هزار تومان رسید و در مدت‌زمان کوتاهی تا ۳۵هزارتومان هم بالا رفت. البته قیمت‌های ۴۵و۵۰هزار تومان هم برای هویج گزارش شد، اما به‌نظر می‌رسید در اغلب شهرها و بیشتر مناطق تهران فروشنده و خریدار روی قیمت ۳۰ تا ۳۵هزار تومان به توافق رسیده‌اند. ایجاد بحران هویج از یک‌سو به افزایش شدید مصرف آب‌هویج به واسطه بالا رفتن آمار بیماران مبتلا به ویروس کووید-۱۹ نسبت داده شد و از سوی دیگر پایان فصل برداشت در دزفول و تأخیر در رسیدن محصول فارس، اصفهان و بروجرد.

رئیس اتحادیه بارفروشان تهران نیمه‌های مردادماه علت گرانی هویج را افزایش ۳برابری مصرف اعلام کرد و گفت: با شدت گرفتن شیوع کرونا مصرف آب هویج و سیب تا چندین برابر افزایش یافته؛ به‌نحوی که تنها در هویج درخواست‌ها به ۳برابر رسیده است. مصطفی دارایی‌نژاد، علت نبود مشکل در زمینه سیب را تولید بالای این محصول در کشور دانست و افزود: با توجه به تولید بالای سیب در کشور در سال‌جاری افزایش تقاضا برای آب سیب قیمت‌ها را بالا نبرده، اما در هویج شرایط متفاوت است و هم‌اکنون به اندازه رشد تقاضا محصول در بازار نیست. او پیش‌بینی کرد با رسیدن محصول از استان فارس، قیمت‌ها در هفته‌های پایانی مرداد تا ۱۰هزار تومان کاهش یابد؛ پیش‌بینی‌ای که دست‌کم تا نخستین هفته شهریور‌ماه محقق نشد. کاهش تولید این محصول جالیزی به واسطه افزایش هزینه تولید و البته سوءاستفاده دلالان نیز مثل همیشه از دلایل بحران هویج عنوان شد. هرچه بود در یک‌ماه گذشته قیمت هر لیوان آب‌هویج به ۲۰ تا ۳۰هزار تومان رسید و خانواده‌هایی که اوایل تابستان هر بطری ۱.۵ لیتری آب هویج را برای بیماران کرونایی خود ۴۰هزار تومان تهیه می‌کردند در مردادماه ناچار شدند برای هر بطری ۷۰ تا ۹۰هزار تومان بپردازند. میانگین قیمت هویج تابستان گذشته ۸هزار تومان بود.

افزایش ۳برابری تقاضای خرید بلدرچین

توصیه به مصرف پروتئین در بیماران کرونایی برای ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده بدن مصرف بلدرچین را هم در کنار دیگر انواع محصولات پروتئینی افزایش داد. پروتئین موجود در گوشت بلدرچین ۵تا۱۰درصد بیشتر از سایر پرندگان است و در اغلب نقاط دنیا متخصصان برای افراد مسن و از کار افتاده که احتیاج مبرم به ترمیم سلول‌های از دست رفته بافت‌های بدن دارند، مصرف گوشت بلدرچین را توصیه می‌کنند. در برنامه غذایی بیماران کووید-۱۹ که از طرف واحد تغذیه بالینی معاونت درمان ایران در فروردین۹۹ منتشر شد نیز استفاده از بلدرچین توصیه شده و همین موضوع افزایش مصرف بلدرچین را به‌دنبال داشته است. به‌تازگی رئیس اتحادیه پرورش بلدرچین کشور از افزایش تقاضای خرید بلدرچین با شیوع کرونا خبر داده و میزان آن را ۳برابر سال‌های قبل اعلام کرده است. احمد بافکار، همچنین از افزایش قیمت بلدرچین در پی افزایش مصرف نیز خبر داده است. به‌گفته او، قیمت هرکیلو بلدرچین به‌صورت عمده ۷۵هزارتومان و در خرده‌فروشی باید قیمت بین ۸۵تا۹۰هزارتومان باشد. قیمت این محصول در میادین البته ۷۲هزار تومان برای هر کیلوگرم تعیین شده، اما در فروشگاه‌های پروتئینی هر کیلوگرم بلدرچین ۱۰۰هزار تومان قیمت دارد. اتمام موجودی اغلب فروشگاه‌های آنلاین در روزهای اخیر، می‌تواند زنگ خطر کمبود در بازار و افزایش بیشتر قیمت‌ بلدرچین باشد.

از اسپند و کندر تا عنبرنسا

نگاهی به قیمت‌ها در مغازه‌های عطاری نشان می‌دهد، قیمت محصولات آنها در مقایسه با دیگر اقلام، بیشترین رشد را داشته است. توصیه‌ به مصرف محصولاتی که می‌توانست به گرم شدن بدن کمک کند و همچنین استفاده از خاصیت ضدعفونی‌کنندگی دود، فروش بعضی محصولات عطاری‌ها را هم از پارسال افزایش داد. چهارتخمه، آویشن، پونه، ختمی، پنیرک و البته زنجبیل و دارچین محصولاتی بودند که از آنها به‌عنوان دمنوش‌های ضد‌کرونا یاد می‌شد. توصیه به دود کردن اسپند همراه کندر، مصرف این دو قلم را هم بالا برد و حتی کود الاغ یا همان عنبرنسا را هم در فهرست پرفروش‌ها قرار داد. قیمت این اقلام هم به‌گفته عطاری‌ها افزایش چشمگیری داشته است؛ آویشن از ۲۰۰هزار تومان به ۷۰۰هزار تومان، کندر از ۷۰هزار تومان به ۴۰۰‌هزارتومان، ختمی از ۳۵هزار تومان به ۳۰۰هزار تومان رسیده است. جالب‌ترین افزایش قیمت در این محصولات به عنبرنسا برمی‌‌گردد که در برخی سایت‌های فروش آنلاین هرکیلوگرم آن تا ۳۰۰هزار تومان به فروش می‌رسد و کمترین قیمت برای بسته‌های ۳۰۰گرمی آن در عطاری‌ها ۵۰هزار تومان است.

  • 14
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش