مهمترین عناوین خبری
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳
۱۵:۳۳ - ۲۳ مرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۵۲۲۹۴
اقتصاد کلان

اقتصاد ایران در اسارت تورم و فقر/ مسیر گنگ در‌آمد خانواده‌های ایرانی

اقتصادایران,تورم

سفره ایرانیان روز به روز کوچک‌تر و سهم‌شان از مواهب زندگی از جمله غذا و پوشاک کم و کمتر می‌شود. در حوزه مواد غذایی بعد از گوشت قرمز، برنج ایرانی، ماکارونی، مرغ و ماهی، حالا نوبت میوه و سبزیجات تازه است که از سفره ایرانیان خارج شود. چنان‌که گفته می‌شود میوه و سبزیجات تازه تا حدود ۴۰ درصد در سبد مصرف خانوار ایرانی کاهش پیدا کرده است.

این امر به لبنیات و شیر هم سرایت کرده و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مورد کاهش نگران‌کننده مصرف لبنیات از سوی شهروندان ایرانی هشدار داده است. در این هشدار به عواقب حذف لبنیات از سبد مصرفی خانوار اشاره و گفته شده است که کمبود کلسیم و سایر مواد مغذی لبنیات در هرم غذایی ایرانیان پیامدهای ناخوشایندی برای سلامتی ایرانی‌ها دارد.

به موازات همین کوچک شدن سفره، نشانه‌های دیگری وجود دارد که از فقیرتر شدن ایرانیان و تنزل سطح زندگی در ایران خبر می‌دهد. مواردی مانند کوچ ایرانی‌ها از مرکز به حاشیه شهرها، تقلیل و محقر شدن خانه‌ها، کاهش میزان تفریح، چندشغله شدن، کاهش سطح بهداشت فردی از جمله سلامت دندان‌ها و موارد دیگر، همه دال بر این است که در سال‌های گذشته و هم‌اکنون نیز زندگی ایرانی‌ها به طور مداوم محدود و محدودتر شده و سهم آنها از رفاه، به طور ملموس و قابل ملاحظه‌ای کمتر شده است.

در مقابل همه این مشکلات و رویدادهایی که علیه زندگی، اقتصاد و آرامش ایرانیان به وقوع می‌پیوندد، از یک‌سو مقامات و دست‌اندرکاران دولت، وعده‌های درخشان برای آینده می‌دهند و از سوی دیگر رسانه‌های دولتی و از جمله صداوسیما تلاش مجدانه‌ای می‌کنند تا نشان دهند که اوضاع در کشورهای دیگر بسیار دردناک‌تر و ناخوشایندتر است. مثلا در همین روزهای اخیر، صداوسیما بارها قطع آب در انگلستان را در میان خبرهای خارجی انعکاس داده و بدون آنکه توضیح دهد که دولت لندن برای رفع نیاز شهروندانش به آب، چه تمهیدی اندیشیده است، تاکید می‌کند که پنج هزار نفر از شهروندان انگلیسی در یکی از شهرها به مدت پنج روز دچار بی‌آبی شده‌اند.

از متن خبر چنین برمی‌آید که قطع شدن آب در گذشته رخ داده و پایان یافته است. اما صداوسیما به زمان رویداد و به چاره اتخاذشده اشاره نمی‌کند. در عین حال مقامات کشور مدام از یکدیگر به خاطر مردمی بودن، تلاش زیاد و… تشکر و قدردانی می‌کنند و اظهار می‌دارند که در اثر اتخاذ نزدیکی به همسایگان توانسته‌اند تجارت خوب و پرحجمی با کشورهای همسایه و اطراف سامان دهند و درآمدهای ارزی خوبی به دست آورند. اما دست‌کم این درآمد خوب و قابل ملاحظه تاثیری در زندگی شهروندان ایرانی نداشته و نمی‌دانند که درآمد ارزی، که از سوی مقامات دولتی درباره آن صحبت می‌شود، در کجا و چگونه هزینه می‌شود.

در عین حال تورم که ظالمانه‌ترین مالیات از اقشار ضعیف توصیف می‌شود، مانند شعله‌های آتش زندگی ایرانیان را می‌بلعد. رویای تورم تک‌رقمی که از سوی حسن روحانی و پس از نابسامانی‌های اقتصادی دوران محمود احمدی‌نژاد مطرح شده بود به واقعیت نپیوست و در حال حاضر نرخ تورم در ایران حدود ۵۴ درصد تخمین زده می‌شود. هرچند که برخی کارشناسان ابراز عقیده می‌کنند که چنانچه اوضاع کشور رو به بهبود گذارد و روابط خارجی ایران به حالت طبیعی بازگردد، نرخ تورم به حدود ۴۵ درصد یا اندکی کمتر خواهد رسید.

قابل درک است که در اثر تورم موجود، زندگی ایرانیان تا چه حد محدود و ضعیف می‌شود. در واقعیت البته میزان تورم انتظاری از تورم واقعی بیشتر است، چراکه شهروندان ایرانی همیشه انتظار دارند قیمت‌ها جهش‌های مثبت کنند و دقیقا به همین خاطر است که قیمت‌ها در ایران تثبیت نمی‌شوند. هموطنان‌مان تصور می‌کنند از آن رو که قرار است قیمت‌ها هم رو به رشد باشند باید قیمت کالا و خدمات تولیدی‌شان را تا حدی افزایش دهند که توان مقابل با تورمی که در آینده رخ خواهد داد را داشته باشند.

البته کسانی که درآمد ثابت ندارند، مانند مشاغل آزاد و تجاری نمی‌توانند قیمت خدمات خویش را افزایش دهند به همین دلیل حقوق‌بگیران و کسانی که درآمد ثابت دارند- کارگران و کارمندان- برای نابود نشدن در آتش تورم یا به انجام شغل‌های دوم و سوم روی می‌آورند و یا دامنه و سطح زندگی خویش را کاهش و خود را با زندگی حقیرتر تطبیق می‌دهند.اکنون پرسش از رییس‌جمهور و همکارانش آن است که شرایط حاضر تا چه زمان ادامه پیدا خواهد کرد؟ سیدابراهیم رییسی و همکاران توضیح می‌دهندکه برای مقابله با وضع موجود، از اهرم پرداخت یارانه نقدی و حمایت از اقشار مختلف استفاده کرده‌اند که این حمایت‌ها تداوم پیدا خواهد کرد.

اما در همین هفته‌های گذشته بسیاری از شهروندان کشورمان تقاضا می‌کنند که یارانه نقدی‌شان حذف و قطع شود و در مقابل قیمت‌ها نیز به نرخ‌های گذشته بازگردد.این تقاضا، یعنی یارانه نقدی برای تامین و پوشش افزایش قیمت‌ها کافی نبوده است. حال سیدابراهیم رییسی و حامیانش که پیش‌ از پیروزی در انتخابات وعده داده بودند زندگی آرام و لذت‌بخشی برای ایرانی‌ها به وجود می‌آورند باید توضیح دهند که نتیجه یک سال زمامداری‌شان چه بوده است؟ آیا توسل به این بهانه تکراری که دولت حاضر، ویرانی‌های دولت یا دولت‌های گذشته را ترمیم می‌کند، می‌تواند ایرانیان را قانع و راضی کند؟

اقتصادایران,تورم

مسیر گنگ در‌آمد خانواده‌های ایرانی

احسان خاندوزی پیش از اینکه وزیر اقتصاد شود یک چهره متوسط دانشگاهی بود که البته با کمک برخی از نهادهای طرفدار اقتصاد نهادگرا به یک سخنران عمومی‌تر تبدیل شد و هرگز در ذهن خویش اندازه تنگناهای اقتصاد ایران را یک جا تصور نکرده بود. او که توانسته بود رییس دولت سیزدهم را متقاعد کند برنامه کارآمد برای حل مسائل اقتصاد کلان دارد حالا در آستانه یک‌سالگی فعالیت خود در دولت جز چند تصمیم که با روح کلی ادعای دولت مردمی بیشتر سازگار است تا برنامه‌ای برای اقتصاد کلان در این یک سال تازه‌سپری‌شده نتوانسته است نشانی از یک وزیر اقتصاد دانا و توانا برای حل مسائل کلان اقتصاد ارائه دهد.

چرا چنین است‌؟ واقعیت این است که اقتصاد ایران در این سال‌های تازه‌سپری‌شده در چند چاه بزرگ افتاده که بزرگ‌ترین و عمیق‌ترین آنها چاه تورم فزاینده است که حالا انگار در نرخ بین ۳۵ تا ۴۰ درصد در سال به اقتصاد ایران چسبیده است. چاه بزرگ دیگر نرخ منفی و یخبندان سرمایه‌گذاری است که راه ورود سرمایه از هر سه مسیر شناخته شده را بسته است. احسان خاندوزی اما شاید درست‌ترین نکته‌ای که در این یک سال بر زبان آورده این است که «درآمد خانواده‌ها مسیر گنگی را طی می‌کند» این یک واقعیت تلخ است که اکثریت ایرانیان از نظر اینکه بدانند درآمد آنها از محل فروش مزد یا محصول یا به کارگیری سرمایه مالی با کدام رخدادهای به بی‌راهه کشنده روبه‌رو است خبری ندارند. شهروندان ایرانی به دلیل برخی رخدادهای سیاست خارجی و نیز فقدان برنامه از پیش اندیشیده برای عبور از تحریم با رخدادهایی روبه‌رو شده‌اند که کار را برای ادامه زندگی عادی هم دشوار کرده است و اتفاقا در این بخش وزیر اقتصاد نیز نقش و سهم دارد.

به‌طور مثال این حرف چند روز پیش وزیر اقتصاد را به یاد بیاوریم که با صراحت گفت ما می‌دانستیم افزایش ده درصدی افزایش مزد و حقوق‌ها برای بازنشستگان نمی‌تواند هزینه زندگی رو به صعود را پرکند اما فکر کردیم با این کار جلوی افزایش تورم را بگیریم. دقت در این حرف و سایر سخنان وزیر اقتصاد نشان می‌دهد او به هر شکل متوجه شده که نرخ فزاینده تورم چاه بزرگ درآمد ایرانیان است اما هنگامی که می‌خواهد نسخه بپیچد پزشک عمومی می‌شود و به «تسهیل‌گری دولت» و دادن «اختیارات به مدیران استانی بانک‌ها» و راه‌حل‌های عجیب دیگر اشاره می‌کند. وزیر اقتصاد نیک می‌داند اگر کشورداری نرخ تورم بالا شده و این نرخ بالا می‌رود که در ذات اقتصاد ایران جای بگیرد دلیل اول و آخرش تزریق نقدینگی بی‌پشتوانه است و این نیز به نوع تامین درآمد برای منابع بودجه و سیاست‌های دستوری برای بازار پول برمی‌گردد و همه اینها به تحریم و کاهش درآمد دولت از منبع صادرات نفت سنجاق شده است و متاسفانه وزیر اقتصاد در این باره کمتر می‌گوید.

jahanesanat.ir
  • 18
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش