یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۰۷ - ۰۱ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۰۱۵۸
اقتصاد کلان

با تزریق اجناس احتکار شده قیمت‌ها شکسته می‌شود؟

احتکار,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

همیشه در مواقع حساس عده‌ای منفعت‌طلب بدون در نظر گرفتن شرایط بد جامعه به فکر سود خود هستند. احتکار امری پر سابقه است و مختص به یک دوره زمانی خاص نیست. این روزها هم که خبرهای اقتصادی، باعث تلاطم در بازار ایران شده و بسیاری را به فکر احتکار انداخته است. اما احتکار چه ضربه‌ای به اقتصاد وارد می‌کند؟ آیا با تزریق اجناس احتکاری، قیمت‌ها شکسته خواهد شد؟

هر روز بحث قیمت‌ سرسام‌آور کالاها و شرایط بد اقتصادی داغ‌تر می‌شود، در این اوضاع آشفته بازار، احتکار اجناس راه را برای تورم و افزایش قیمت‌ها هموارتر می‌کند و ترس از کم‌یاب شدن اجناس ضروری را در دل مردم می‌اندازد. در چنین شرایطی است که محتکر با انبار کردن اجناس و گاهی فروش آن به قیمت چندین برابر قیمت اصلی، بازار را به سود خود و ضرر مصرف‌کننده برهم می‌زند و تنش را راهی بازار می‌کند. 

وارد شدن اجناس احتکار شده به بازار

خبر بازگردانده شدن اجناس احتکار شده به بازار و شکسته شدن قیمت‌ها توسط محمود هاشمی، نایب رئیس اتاق اصناف ایران نور امیدی را در دل‌ها روشن کرد. حال این سوال پیش می‌آید که آیا با وجود عواملی مانند قیمت دلار و تعداد احتکار‌کنندگان ممکن است قیمت‌ها شکسته شود و بازار به ثبات برسد؟ ابراهیم نکو، نماینده سابق مجلس و دبیر دوره نهم کمیسیون اقتصادی مجلس در پاسخ به این پرسش به «ابتکار» می‌گوید: آمار و گزارش هایی که درمورد احتکار اجناس توسط رسانه‌ها منتشر می‌شود باعث می‌شود اتتظار مردم بر این باشد که اجناس احتکار شده وارد بازار شود و بازار را کنترل کند و در نهایت باعث کاهش قیمت‌ها و ثبات بازار شود. 

او می‌افزاید: گرانی معمولا به دنبال نایاب شدن برخی کالاها به‌وجود می‌آید. طبق گزارش‌های اعلام شده، مقدار کالاهای احتکاری قابل توجه و چشم‌گیر است و وقتی این مقدار از کالا به بازار تزریق ‌می‌شود باید به دنبالش کاهش قیمت را شاهد باشیم. اما متاسفانه اتفاقی را که در حال حاضر شاهد آن هستیم این است که تزریق این‌گونه کالاها به بازار یا خیلی کم صورت می‌گیرد و یا اصلا وارد نمی‌شود. به دلیل همین کمبودها و کاستی‌ها شاهد پدیده‌ دیگری هستیم که اگر مورد توجه مسئولان قرار نگیرد می‌تواند به بحران تبدیل شود و آن این است که اگر کالا‌های کشف شده وارد بازار نشود تعادل عرضه و تقاضا از بین می‌رود. به این‌صورت که عرضه کاهش و تقاضا افزایش پیدا می‌کند، نتیجه در چنین شرایطی هجوم مردم و خرید برخی‌ از کالاها از ترس نایاب و گران‌تر شدن خواهد بود و در این بازار عرضه جوابگوی تقاضا نخواهد بود. من معتقدم کسانی که دائم خبر از کشف انبارهای احتکار شده می‌دهند باید هر چه زودتر این اجناس را به بازار تزریق کنند در این‌صورت مردم کمبودها را احساس نمی‌کنند و می‌توان جلوی بحران‌های دیگر در آینده را گرفت. 

بیژن عبدی، اقتصاددان نیز در این‌باره می‌گوید: در ابتدا ما باید دقت کنیم که وقتی یک جنسی احتکار می‌شود ریشه این کار کجا است. این که چه کسانی اجناس را احتکار می‌کنند، اجناس با چه ارزی خریداری می‌شود و چه کانالی این اجناس را عرضه می‌کنند هنوز شفاف نیست، وقتی منشاء این مسئله مشخص نیست نمی‌توانیم بگوییم که ورود این اجناس می‌تواند باعث از بین رفتن مشکلات و کاهش قیمت ‌شود یا خیر! با کشف چند انبار و وارد کردن اجناس این انبارها به بازار نمی‌شود با اصل مشکل مبارزه کرد همان‌طور که گفتم باید با منشاء آن مقابله کرد.

هجوم برای خرید

در حالی که این روزها شایعاتی درمورد نایاب و گران شدن برخی از اجناس به میان آمده، شرایط بد اقتصادی را طاقت‌فرساتر و مردم را به احتکار اجناس ضروری‌شان وادار کرده است. احتکار اجناس از سوی مردم چه مشکلاتی را می‌تواند به دنبال داشته باشد؟

نکو با تاکید بر متضرر شدن مردم می‌گوید: متاسفانه یک بی‌اعتمادی میان مردم و دولت‌مردان به‌وجود آمده است که این بی‌اعتماد تحت عملکرد مسئولان و بی‌ثباتی شعارها تشکیل شده است. شاید با برگرداندن این اعتماد بشود مردم را متقاعد کرد که خرید مازاد کالا به‌ جز ضرر رسیدن به خود مردم و بازار نتیجه دیگری ندارد و دپو کردن اجناس توسط مردم باعث می‌شود که شرایط به شدت مخرب‌تر شود. علاوه‌بر آن انبارها، عرضه و تقاضا هم از تعادل خارج می‌‌شود. باید اقداماتی در این زمینه صورت بگیرد تا بتوان با مشکلات مقابله کرد، اگر اقداماتی صورت نگیرد، در آینده نه چندان دور نمی‌توانیم پاسخگوی شرایط به وجود آمده باشیم. عبدی با اعتقاد بر اینکه اگر اصل مسئله شفاف نشود و با آن برخورد نکنند نمی‌توان مشکلی را در این زمینه حل کرد می‌گوید: بحث احتکار اجناس ضروری توسط مردم یک بحث گسترده‌ است که قطعا به اقتصاد ضربه شدید وارد می‌کند. وقتی جامعه دچار یک ترس روانی می‌شود و نگرانی نایاب و گران شدن کالاها به وجود می‌آید مردم تلاش بیشتری برای خرید کردن برخی از اجناس می‌کنند. در برخی از شرایط با وجود پر بودن انبارها، به‌طور متعدد شاهد این اتفاق بوده‌ایم برخلاف نظر خریداران این دپو کردن شرایط را بدتر می‌کند.

راه بیرون آمدن از بحران

در شرایطی که احتکار یکی از دغدغه‌های اصلی شرایط فعلی است چه کار دیگری جز مقابله با آن می توان برای شکستن قیمت‌ها انجام داد نکو در پاسخ به این پرسش می‌گوید: ما در یک محاصره اقتصادی قرار گرفته‌ایم این واقعیتی است که باید بپذیریم! حلقه‌های این حصار هر روز تنگ‌تر می‌شود و در نتیجه اختلافات درونی ما هم بیشتر می‌شود. در چنین شرایط علاوه‌بر ترخیص کالاها، اگر وحدت در بین مسئولان و مردم شکل بگیرد بسیاری از مشکلات را می‌توانیم حل کنیم و با یک استراتژی و برنامه جدید می‌توانیم به راحتی از بحران‌ها عبور کنیم و این حصر را بشکنیم. باید توجه داشته باشیم که مشکلات با مسکن‌های موقتی حل نمی‌شود و باید به دنبال یک راه‌کار اساسی باشیم.

کیمیا نجفی

ebtekarnews.com
  • 19
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
ویژه سرپوش