دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۲۷ - ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۱۱۵۲۶
اقتصاد کلان

کسری بودجه از نیمه دوم سال نمایان‌تر می‌شود

کسری بودجه,وضعیت اقتصاد ایران
یک اقتصاددان: بدون تردید کسری بودجه بر رشد اقتصادی تاثیر می‌گذارد. تورم یک مانع جدی توسعه است و یکی از عوامل رشد اقتصادی، سرمایه‌گذاری‌های دولت در هزینه‌های عمرانی است و چند سالی است دولت به دلیل کسری بودجه، نمی‌تواند از هزینه‌های جاری بزند و بنابراین بودجه عمرانی را کاهش می‌دهد

بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۳ در حالی به مجلس ارسال شده است که انتقادات بسیاری بر پیش‌نویس آن بود و بسیاری از کارشناسان احتمال کسری بودجه می‌دادند. با مشاهده بودجه ۱۴۰۳ می‌توان دریافت که این بودجه ۳۰۰ همت کسری دارد. در واقع درآمدهای دولت ۱۵,۲۳۳,۰۰۰ همت پیش‌بینی شده است و هزینه‌های آن، ۱۸,۷۸۷,۴۰۰ همت.

از آنجا که کسری بودجه همواره یکی از چالش‌های جدی اقتصاد ایران بوده پرسش این است که این ۳۰۰ همت در سطح فعلی می‌ماند یا تشدید می‌شود؟ همچنین نظر به اینکه قیمت نفت هم با پاسخ نظامی ایران به اسرائیل افزایش یافته و به ۹۲ دلار در هر بشکه رسیده است، آیا این افزایش قیمت به کمک دولت می‌آید؟

منظور: عدالت اجتماعی شعار دولت است

رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه تمرکز سازمان برنامه و بودجه بر کاهش کسری بودجه، مدیریت هزینه‌ها، تحقق حداکثری منابع درآمدی دولت و تخصیص‌های مبتنی بر نیازسنجی است، تاکید کرد: باید نسبت به کاهش فاصله طبقاتی، توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

به گزارش تسنیم، داوود منظور مدعی شد: شعار دولت سیزدهم، عدالت اجتماعی است و باید نسبت به کاهش فاصله طبقاتی، توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

او همچنین با اشاره به برگزاری جلسات فشرده با حضور وزیران و رؤسای دستگاه‌های اجرایی در مرحله تنظیم بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، گفت: این اقدام تعاملی بی‌سابقه در سازمان برنامه و بودجه کشور، منجر به ایجاد همدلی و جلب رضایت دستگاه‌ها شد و پیام امید به جامعه داد.

اما این بودجه چه تاثیری بر فاصله طبقاتی دارد؟/احتمال تشدید کسری بودجه در نیمه دوم سال

یک اقتصاددان در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی» احتمال داد که منابع احتمالی دولت تامین نشوند و کسری بودجه تشدید ‌شود.

مرتضی افقه تصریح کرد: انتظار می‌رود امسال برخلاف آنچه که گفته شده، تورم بیشتر هم شود زیرا مشکلات داخلی همچنان پابرجاست و متاسفانه دستگاه‌های ذی‌ربط مدیریت اقتصاد اعم از بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه و وزارت اقتصاد، توانایی آن را ندارند که منابع را تامین کنند.

او درباره منابع مالیاتی دولت اظهار کرد: مالیات‌ها هم که پیش‌بینی کردند، با توجه به سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی برآورده نمی‌شود. این سیاست انقباضی برای کاهش تورم آغاز شده اما شواهد نشان می‌دهد بنگاه‌های متوسط و کوچک را دچار مشکل تولید کرده و حتی آنها در معرض تعطیلی قرار داده است.

این استاد دانشگاه درباره سیاست‌های انقباضی تاکید کرد: این سیاست، سیاست غلطی است و عده‌ زیادی فشار آوردند که با این سیاست‌ها نقدینگی را کاهش دهند اما ریشه اصلی تورم، نقدینگی نیست.

افقه درباره عوامل دیگر موثر بر کسری بودجه گفت: از طرف دیگر، بسترهای افزایش نرخ ارز و به تبع آن افزایش هزینه‌های دولت فراهم است. دولت یکی از بزرگترین مصرف‌کنندگان است و هزینه‌های آن زمینه افزایش دارد زیرا فارغ از تنش‌های اخیر، انتخابات آمریکا پیش‌رو است و تاثیر مستقیمی بر نرخ ارز می‌گذارد.

او افزود: در داخل هم مجلس جدید در کنار دولت اصولگرا وجود دارد که اولویت آنها اصولاً حل مشـکلات مردم نیست و به مسائل ایدئولوژیک توجه می‌کنند. برای نمونه در اوج بی‌تدبیری و در زمانی که ایران دچار اضطراب و نگرانی از حمله متقابل اسرائیل است، با بحث حجاب یک تنش جدید در جامعه ایجاد می‌کنند. این تحلیلگر مسائل اقتصادی تصریح کرد: تمام این عوامل به این معنی است که سرمایه‌گذار بخش خصوصی با این بی‌ثباتی‌ها، زمینه مناسبی برای سرمایه‌گذاری ندارد و بنابراین توان پرداخت مالیات ندارد. 

افقه در پاسخ به اینکه آیا افزایش قیمت نفت می‌تواند بر کسری بودجه موثر باشد، یادآور شد: اتفاقا افزایش قیمت نفت در چند سال اخیر توانسته است مقداری بر مشکلات سرپوش بگذارد، اما با پیروزی احتمالی ترامپ فرصت‌های ایجاد شده از بین می‌رود.

او ادامه داد: در دولت بایدن زمینه‌های خوبی برای یک توافق دوباره بود اما اکنون همین مختصر روزنه هم در حال محو شدن است. بین بایدن و ایران یک توافق نانوشته بود که ایران بتواند به صورت غیرمستقیم نفت به چین بفروشد. اگر تحریم‌ها تشدید ‌شود، همین مقدار فروش نفت هم از دست می‌دهیم و بنابراین فکر می‌کنم در نیمه دوم سال، تشدید کسری بودجه نمایان‌تر می‌شود.

به گفته این اقتصاددان، با این بودجه و منابع درآمدی آن نمی‌توان خوش‌بین بود که دولت درآمدهای خود را تامین کند. 

دولت از بودجه عمرانی می‌زند

افقه درباره تاثیر کسری بودجه بر رشد اقتصادی عنوان کرد: بدون تردید کسری بودجه بر رشد اقتصادی تاثیر می‌گذارد. تورم یک مانع جدی توسعه است و یکی از عوامل رشد اقتصادی، سرمایه‌گذاری‌های دولت در هزینه‌های عمرانی است و چند سالی است دولت به دلیل کسری بودجه، نمی‌تواند از هزینه‌های جاری بزند بنابراین بودجه عمرانی را کاهش می‌دهد.

او تصریح کرد: در سال جاری اگر کسری بودجه بیشتر شود، دولت بیشتر از سهم سرمایه‌گذاری‌های عمرانی می‌کاهد.

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه بسیاری از سرمایه‌گذاری‌های عمرانی دولت بسترساز سرمایه‌گذاری برای بخش خصوصی است، اذعان کرد که با این بودجه و روند حاکم و رفع نشدن تحریم‌ها، رشد اقتصادی سال گذشته هم ادامه نخواهد داشت.

روند جاری فاصله طبقاتی را  کاهش نمی‌دهد

افقه درباره ادعای منظور درباره عدالت اجتماعی، عنوان کرد: نمی‌توان به کاهش فاصله طبقاتی امیدوار بود. فاصله طبقاتی زمانی کم می‌شود که یا اشتغال افزایش پیدا کرده یا دولت به اندازه کافی پول داشته باشد که برای آنهایی که شغل ندارند، از طریق پرداخت‌های انتقالی یا یارانه، فاصله طبقاتی را بپوشاند.

او تاکید کرد: بنابراین وقتی دولت کسری بودجه داشته باشد دچار مشکل می‌شود و سیاست انقباضی به بنگاه‌های کوچک و متوسط که بار اصلی تامین اشتغال کشور را دارند، لطمه جدی می‌زند.

به گفته افقه، بعید است که روند جاری منجر به کاهش فاصله طبقاتی شود.

نهادسازی برای بودجه‌گیری

در پایان روایت یک اقتصاددان از وضعیت بودجه و چشم‌انداز توسعه کشور؛ بد نیست به این نکته نیز اشاره کنیم که دبیر شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، بعد از حدود دو سال که از عمر دولت می‌گذرد و شاهد مشکلات روزافزون اقتصادی در کشور هستیم؛ از طی مراحل نهایی‌شدن نقشه راه اقتصادی کشور با هدف رشد شتابان خبر داده است!

به گزارش ایسنا، محسن رضایی در جلسه اقتصادی دبیرخانه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا با تاکید بر ضرورت ایجاد نهاد پیشرفت با اختیارات کافی، گفته است: کشور نیاز به یک نهاد توسعه‌گر برای رشد شتابان دارد که بر اساس نقشه راه، ریل اقتصادی را اصلاح و رشد بالای ۸ درصدی را تضمین کند.

او تصریح کرده است: نهاد توسعه‌گر باید طبق برنامه‌ای عملیاتی در استان‌ها ثروت‌آفرینی کند و با سرعت بالا و در میان‌مدت زمینه‌های ایجاد شهرهایی آباد را بوجود بیاورد. از آن جمله امنیت اقتصادی را تضمین کند. 

رضایی در حالی به ضرورت ایجاد نهادی توسعه‌گر اشاره کرده است که بودجه به خودی خود ۳۰۰ همت کسری دارد و آثار ضدتوسعه‌ای آن کاملا مشهود است.

این روش او کسری بودجه را تشدید می‌کند زیرا در ایران این قبیل نهادها فقط ایجاد می‌شوند که سهمی از بودجه بگیرند و خود یکی از دلایل کسری بودجه هستند. 

همچنین باید توجه داشت تا ریشه‌های عدم رشد و توسعه خشک نشود، صدها نهاد و برنامه فایده‌ای برای اقتصاد نمی‌کند.

  • 17
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
ویژه سرپوش