جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۰:۲۷ - ۲۰ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۵۹۲۷
اقتصاد کلان

تا کـی نخریم؟

تا کـی نخریم؟,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

طبق یک عادت همیشگی، هر بار که قیمت کالایی افزایش می‌یابد، قصه «نخریدن شیر» توسط آلمانی‌ها را تعریف کرده و چند روز بعد از آن، کمپین نخریدن جنس گران در شبکه‌های مجازی را به راه می‌اندازیم. حالا تا چشم کار می‌کند در فضای مجازی همین کمپین‌ها را می‌توان دید؛ نخریدن آجیل، نخریدن خودروی صفر، نخریدن لبنیات، نخریدن گوشت، مرغ، میوه، گوجه فرنگی، سیب‌زمینی و حتی گوشی‌و...، همان کمپین‌هایی که بیشترشان نصفه و نیمه رها شده و حتی آن دسته از مردمی که روزگاری با شهامت به خرید یکی از کالاهای گران نه گفته بودند، بعد از مدتی وارد صف خرید آن محصول شده‌اند. سوالی که در این‌جا می‌توان مطرح کرد این است، تا چه زمانی باید قیمت کالاها افزایش یابد و تا کی مردم باید نخرند تا قیمت‌ها کاهش یابد؟ 

 

حتی باید پرسید مگر قیمت یک یا دو جنس افزایش یافته است که در برابر آن بخواهیم اعتصاب کنیم و نخریم؟ با چنین رویکردی دیگر حتی بسیاری از کالاهای ضروری هم از سبد خریدمان حذف خواهد شد؛ همان کالاهایی که نخریدن آن‌‎ها دست خودمان نیست بلکه طبق نیاز روزانه باید هر طور شده آن‌ها را خریداری کنیم. 

 

نکته قابل توجه این است که ماجرای نه ایرانی‌ها به کالاهای گران هیچ شباهتی به دیگر کشورهای جهان در این زمینه ندارد؛ به‌نظر می‌رسد آن‌ها نمی‌خرند تا ارزان شود، اما ما می‌خریم تا آن جنس گران را کمیاب و گران‌تر کنیم. این حکایت چند وقت پیش بود که اتفاق افتاد. در روزهایی که قیمت ارز بالا می‌رفت و با خودش قیمت بسیاری از کالاهای اساسی را هم افزایش می‌داد. آن‌روزها مردم در فروشگاه‌ها از ترس گرانی، کالاهایی مثل برنج، رب، پوشک و دستمال کاغذی را بیشتر از نیازشان می‌خریدند و در خانه‌ها احتکار می‌کردند و اتفاقا زمینه را برای افزایش قیمت هر چه بیشتر هموارتر می‌کردند. عده‌ دیگری هم با پیوستن به کمپین‌های نه به خرید، تلاشی هر چند ناموفق در زمینه کاهش قیمت‌ها می‌کردند؛ البته تنها برای مدت زمان محدودی.

 

آن‌طور که آگاهان اقتصادی می‌گویند، یکی از دلایل افزایش قیمت کالاهای اساسی با وجود تشکیل چنین کمپین‌هایی، نبود مقصد برای حذف سرمایه‌های سرگردان مردم است. یک کارشناس اقتصادی در این زمینه به «همدلی»، گفت: «به‌نظر شما چرا هر روز صبح مردم به دنبال قیمت دلار هستند؟ به دلیل اینکه قیمت ارز هر لحظه تغییر می‌کند و نوسان در این بازار وجود دارد و مردم برای حفظ قدرت خرید خود به ناچار به سمت بازارهای واسطه مثل مسکن، خودرو، طلا و ارز می‎‌روند.» هادی حق‌شناس افزود: «اگر به مردم اطمینان داده شود که سود بانکی بیشتر از سودی خواهد بود که از خرید طلا و ارز به‌دست می‌آید، آیا کسی به سراغ خرید این کالاها خواهد رفت؟» 

 

نخریم ارزان می‌شود؟

مدت زمان زیادی تا آغاز سال جدید باقی نمانده و سوژه «نه به کالاهای گران»، در فضای مجازی در حال ترند شدن است. ۲۹ بهمن ماه همین امسال بود که حمید کریمی، رئیس اتاق اصناف مرکز استان البرز در این زمینه به ایسنا گفت: «در هیچ جای دنیا مردم برای خرید کالایی که بی دلیل گران شده به سمت فروشگاه‌ها هجوم نمی‌برند و مردم با کنترل خرید خود، به ثبات و کاهش قیمت در بازار کمک کنند. به‌نظر می‌رسد سیاست نخریدن نکته بسیار خوبی است که باید در ایران نیز اجرا شود و به نوعی این فرهنگ جا افتاده شود که از کالاهای گران، نباید استقبال کرد و در مقابل آن صف بست. اما حداقل آن‌طور که تجریه سال‌های گذشته نشان داده است، حتی با تشکیل چنین کمپین‌هایی نیز مردم ایران نتوانسته‌اند در مقابل کالاهای گران‌تر، ایستادگی کنند. چند وقت پیش بود که علی کریمی، بازیکن فوتبال نیز کمپینی با عنوان «نه به طلا، خودرو و هر کالای گران» را راه‌اندازی کرد. طنز تلخ این ماجرا آن جا بود که عده‌ای از مردم در فضای مجازی نوشتند: «با پیوستن به کمپین علی کریمی، ۲۰۶ نخریدم، حالا پراید هم نمی‌توانم بخرم.» 

 

حالا یکی از ابهاماتی که در این زمینه وجود دارد این است که آیا با نخریدن کالاهای گران، آن‌ها را می‌توان ارزان کرد؟

در این زمینه اظهارنظرهای مختلفی وجود دارد. عده‌ای از آگاهان اقتصادی بر این باور هستند که بخش زیادی از گرانی‌ها به دلیل سیاست‌های اشتباه و مدیریت‌های نامناسب سکانداران اقتصادی است و در این صورت، تشکیل ‌کمپین‌های نه به خرید، جوابگو نخواهد بود و قیمت‌ها همچنان رو به بالا خواهد بود. عده دیگری از تحلیل‌گران اقتصادی بر این باور هستند که اگر ریشه اصلی افزایش قیمت کالاهای اساسی در بازار، انحصار‌طلبی و استقبال مردم از خرید باشد، در این صورت می‌توان با تشکیل گروه‌هایی در فضای مجازی، جلوی افزایش قیمت آن کالا را گرفت. 

بنابراین به‌نظر می‌رسد در زمینه علت اصلی افزایش قیمت کالاهای اساسی در ابتدا باید ریشه‌یابی کرد تا معلوم شود، علت گرانی‌ها چیست و بعد برای آن دارو تجویز کرد.

 

 

hamdelidaily.ir
  • 22
  • 9
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۹
جدیدترین
قدیمی ترین
خدا پدر احمدی نژاد رو بیامرزه شب عیدی مردم نون ندارند بخورند چه برسه به خرید عید
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش