پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
۰۹:۲۸ - ۲۷ فروردین ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۱۰۳۱۴۷
اقتصاد کلان

کرونا با ما چه خواهد کرد؟

دکتر محمدمهدی بهکیش,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
تا به حال کسی به یاد نمی آورد ویروسی که اپیدمی شده است، بتواند تقریبا مهم ترین کشورهای دنیا را تعطیل کرده باشد. به عبارت اقتصادی حتی جنگ های جهانی قادر نبوده اند چنين توقفی به فعالیت های اقتصادی بدهند. همه شوکه هستند و کسی نمی داند از این اتفاق جهان چگونه بیرون خواهد آمد.

ویروسی که تابحال نزدیک به ۲ میلیون نفر را بیمار کرده و نزدیک به ۱۲۰ هزار نفر را کشته است. پیش بینی می شود تعداد مبتلایان و احتمالا آنان که فوت خواهند کرد در ماه های آتی چندین برابر شود.

آنچه همه را ترسانده آن است که ویروس برای مدتی( حدود ۲ هفته) میتواند به گونه مخفی و بدون داشتن آثار بیماری در فرد، او را الوده کرده باشد و در همین دوران او می تواند دیگران را آلوده کند؛ یعنی هیچ کس نمی داند فردی که با او زندگی می کند، یا با او دوست است یا از کنار او رد می شود میتواند او را آلوده کند و این احساس بسیار ترسناک است؛ البته وقتی درباره مرضی صحبت می کنیم که می تواند به سرعت کشنده باشد.

برای کرونا (corona) تابحال هیچ دارویی ساخته نشده و واکسنی برای آن کشف نشده است هرچند پیشنهادهایی در اطراف دنیا ازجمله در ایران مطرح هستند که معلوم نیست چه زمانی به نتیجه می رسند. تا آن زمان بشر چگونه خواهد توانست زندگی کند، کار کند و یا برای یک زندگی عادی برنامه ریزی کند.

کشورهایی که حکومت متمرکز دارند( همانند چین) کارشان آسان تر است؛ زیرا دستور می دهند که کارها تعطیل شود یا دستور می دهند کارها شروع شود و مردم به اجرای دستور عادت دارند. البته معمولا در این کشورها اطلاعات شفاف وجود ندارد و بنابراین نمی دانیم که این گونه تصمیمات چه هزینه یا فایده ای برای جامعه داشته است. ولی در جوامع آزاد تصمیم گیری برای ادامه تعطیلی کارها و خانه نشینی یا شروع فعالیت بسیار سخت است و برآورد هزینه و یا فایده آن با مشکلات بسیار همراه است.

کشور ما تصمیم گرفته از اول اردیبهشت ماه کارها را شروع کند و به خانه نشینی خاتمه دهد اگرچه یک سری از فعالیت های اجتماعی که لازمه آن اجتماع افراد است هنوز بسته خواهند ماند مانند سینماها یا ...

در کشورهای دیگر همه درگیر همین گونه تصمیم گیری هستند. مسئولان بهداشتی عموما اصرار بر صبر و نداشتن عجله در بازگشایی کارها دارند؛ ولی دولت ها نمی توانند از عهده هزینه تعطیلی کارها برآیند زیرا مجبورند هزینه بی کاری افراد و کسب و کارها را بپردازند. شاید برای اولین بار است که« جان» آحاد جامعه در مقابل« هزینه» سالم ماندن آنان در دست و تصمیم دولت ها قرار گرفته است.

از دید کارشناسی اقتصادی به نظرم می آید قبل از آنکه درباره بازگشایی تمام کارها تصمیم قطعی گرفته شود، نکات زیر موردتوجه قرار گیرد:

۱- مهم ترین عوامل که از دید اقتصادی باید موردنظر دولت قرار گیرد« هزینه بیکاری» در جامعه و« میزان بدهی» حکومت است. دولت در صورتی میتواند جان مردم را با خطر مواجه سازد، یعنی بازگشایی کند که یا درمانی پیدا شده باشد یا حجم بیکاری و میزان بدهی ایجادشده قابل تحمل برای جامعه نباشد. اگر هر دولتی این دو عامل را مورد ارزیابی قرار ندهد و تصمیم گیری کند، قطعاً ریسک جامعه را افزایش خواهد داد.

دکتر محمدمهدی بهکیش,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

۲- امکانات بهداشتی که در اختیار جامعه است از اهمیت فراوان برخوردارند. مسوولان بهداشتی کشور زمانی میتوانند با بازگشایی کارها موافقت کنند که امکانات کافی برای جوابگویی مراجعات بعدی نداشته باشند. برآورد امکانات و پیش بینی مراجعات آتی برعهده تخصص مسئولان بهداشتی و دانشگاه های پزشکی است و کس دیگری نمی تواند در آن دخالت کند. به عبارتی کلیه امکانات قابل تامین می بایست موردنظر قرار گیرد.

۳- تصمیم در بازگشایی فعالیت ها باید به صورت غیرسیاسی مورد ارزیابی قرار گیرد؛ زیرا تصمیم گیری سیاسی جان مردم را در خطر قرار خواهد داد و ممکن است موجب مرگ هزاران نفر شود که هیچ یک از افراد جامعه و مسئولان خواستار آن نیستند.

۴- افرادی که تصمیم فوق را می گیرند باید مسئولیت آنرا نیز بپذیرند. همه بخاطر داریم که در جنگ تحمیلی زمانی تصمیم بر توقف جنگ گرفته شد که امکانات جوابگو نبود و جان سربازان با ریسک مواجه می شد. اینک تصمیم گیری درباره ریسک ادامه زندگی بخش مهمی از افراد جامعه مطرح است.

۵- توصیه می شود از متخصصان، در هر کجای دنیا که هستند، کمک گرفته شود تا تجربیات دیگر نقاط دنیا را نیز در اختیار بگذارند و درنتیجه تصمیم گیری براساس اطلاعات روزنامه ای و فضای دیجیتالی اتخاذ نشود. همه می دانیم تا چه حد اینگونه اطلاعات غیردقیق هستند.

دکتر محمدمهدی بهکیش

  • 19
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش