شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۲۱ - ۲۳ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۵۹۵۲
مسکن، راه، عمران

بيت‌ا... ستاريان:

ساختمان‌های بی دوام ايران؛۶۵ در صد

بيت‌ا... ستاريان,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,مسکن و عمران

 در حوادث طبیعی اخیر در کشورمان بیشترین تلفات انسانی در مكان‌هایی بوده كه تجمع زیادی در آن وجود داشته است. در سایر كشورها، تجربه‌های زیادی در این زمینه كسب و قوانین محكمی برای آن تدوین شده است، به‌گونه‌ای که اشخاص فعال در زمینه ساخت‌و‌ساز الزاما باید قوانین و استانداردهای لازم را در این زمینه رعایت کنند. متاسفانه ایران در عرصه ساختمان‌سازی و نیز نظارت بر آن مشكلات زیادی دارد.

 

نظارت نادرست بر ساختمان‌ها به‌ویژه در زمینه انبوه‌سازی‌ و همچنین امضافروشی‌های رایج و نظارت‌های سرسر‌كی، تخریب‌های ساختمانی زیادی را در حوادثی چون زلزله‌ ایجاد كرده است. بیت‌ا... ستاریان، كارشناس مسكن، در گفت‌و‌گو با «آرمان» می‌گوید: «ساختمان‌ها در استانداردهای مختلف دنیا به سه دسته تقسیم می‌شوند. این ساختمان‌ها شامل بادوام، كم‌دوام و بی‌‌‌دوام هستند. ساختمان‌هایی وجود دارند كه برای زلزله‌هایی با شدت بالا طراحی شده و همچنین ساختمان‌هایی نیز هستند كه با سیستم سنتی و تنها برای مقاومت در برابر یك زلزله طراحی شده‌اند. این ساختمان‌ها در برابر زلزله با ریشتر بالا نیز مقاوم هستند، اما برای زلزله دوم و سوم معلوم نیست مقاومت لازم را داشته باشد.»

 

نظر شما در زمینه استانداردسازی ساختمان‌ها در ایران چیست؟ آیا در ایران ساختمان‌های مقاومی در برابر خطرات احتمالی ساخته می‌شود؟

ساختمان‌ها در استانداردهای مختلف دنیا به سه دسته تقسیم می‌شوند. این ساختمان‌ها شامل بادوام، كم‌دوام و بی‌‌‌دوام هستند. ساختمان‌هایی وجود دارند كه برای زلزله‌هایی با شدت بالا طراحی شده و همچنین ساختمان‌هایی نیز هستند كه با سیستم سنتی و تنها برای مقاومت در برابر یك زلزله طراحی شده‌اند. این ساختمان‌ها در برابر زلزله با ریشتر بالا نیز مقاوم هستند، اما برای زلزله دوم و سوم معلوم نیست مقاومت لازم را داشته باشد. دسته‌ای دیگر از ساختمان‌های بادوام نیز وجود دارد كه بسیار سبك هستند و طوری طراحی شده‌اند كه برای زلزله‌های متعدد مقاومت بالاتری دارند. ۶۵درصد ساختمان‌ها در ایران از نوع كم‌دوام و بی‌‌‌دوام است.

 

عمدتا ساختمان‌هایی كم‌دوام هستند كه برای آنها سازه و اسكلت مهندسی‌ساز به كار رفته است. ساختمان‌های بی‌‌‌دوام نیز ساختمان‌هایی هستند كه سازه ندارند و با آجر و گل و خشت ساخته شده‌اند. این ساختمان‌ها بیشتر شامل خانه‌های روستایی می‌شوند و ساختمان‌های ایران از نوع با دوام‌های سنتی‌ساز هستند. ساختمان بادوام سنتی‌ساز با روش‌های مهندسی و با مصالح سنتی ساخته شده‌اند و از نوع ساختمان‌های فوق‌سبك نیستند.

 

ساختمان‌های بادوام به دو دسته تقسیم می‌شوند. ساختمان‌هایی كه با مصالح سنتی و سنگین ساخته ‌شده‌اند و ساختمان‌هایی كه با مصالح پیشرفته و مهندسی‌ساز و فوق‌سبك هستند. لازم به ذكر است، ساختمان‌های بادوام در ایران، تنها برای مقاومت در برابر یك زلزله ساخته شده است. ۳۵‌درصد ساختمان‌هایی كه به‌نظر بادوام هستند، در مناطق شهری قرار دارند، ولی سهم عمده ساختمان‌های ایران از نوع بی‌‌‌دوام است. از نظر زلزله، ساختمان‌های بی‌دوام در ایران حتی مهلت لازم را به ساكنان خود نمی‌دهند كه از ساختمان خارج شوند و بلافاصله تخریب می‌شوند و از بین می‌روند.

 

نظارت‌های نادرست و نیز معضل امضافروشی چقدر می‌تواند در ساخت ساختمان‌های بی‌كیفیت سهیم باشد؟

ساختمان‌هایی هستند كه به‌ظاهر با دوام و مهندسی‌سازند، اما احتمالا در آن نظارت كافی صورت نگرفته و حتی قابلیت لازم را در برابر زلزله محاسبه‌شده ندارند. سیستم امضافروشی یكی از عوامل اصلی ساخت این نوع ساختمان‌هاست. در ایران برای سازنده اهمیت ندارد چه نوع ساختمانی با چه میزان مقاومت می‌سازد، چرا كه هرچه بسازد می‌تواند در بازار به فروش برساند. نبود نظارت دقیق و امضافروشی باعث شده برخی انبوه‌سازان تنها به فكر سود خود باشند و مطابق با استانداردها عمل نكنند.

 

در ایران نظارت تشویقی وجود ندارد و نظارت پلیسی است. در این شیوه مهندس بر سر ساختمان قیمت امضای خود را بالا می‌برد و سازنده نیز رغبتی برای نظارت اصولی ندارد، لذا با پرداخت قیمت مدنظر بحث نظارت را منتفی می‌كند. نظام تشویقی برای ساخت ساختمان مرغوب در ایران وجود ندارد و در تمام دنیا كنترل و نظارت پلیسی قابل خریدن است و در آن فساد ایجاد می‌شود. در سایر نقاط دنیا تشویق‌هایی كه درزمینه رعایت استانداردسازی در ساخت‌و‌ساز ایجاد می‌شود، سازنده را راغب می‌كند تا طبق اصول استاندارد دست به ساخت‌و‌ساز بزند.

 

ایران در مقایسه با سایر نقاط دنیا در زمینه استانداردسازی ساختمان‌ها چقدر فاصله دارد؟

در زمینه مهندسی، ایران عقب‌تر از سایر علوم ساخت‌وساز در دنیا نیست و از نظر نیروی انسانی نیز كمبودی ندارد. مشكل در این است كه سازنده‌ای كه در حال ساخت‌و‌ساز است بی‌اعتناست به اینكه مرغوب بسازد یا نامرغوب؛ چون تفاوتی ندارد ساختمان به چه شیوه‌ای ساخته شود و مشتری لازم در بازار عرضه وجود دارد. ناآگاهی مردم در زمینه ساختمان‌های استاندارد باعث می‌شود كه مردم هرگونه ساختمانی را بخرند.

 

در سایر نقاط دنیا خود سازنده حاضر نیست ساختمانی بی‌كیفیت بسازد، چون با ساخت ساختمان نامرغوب از بسیاری از مزایا محروم می‌شود و اگر ساختمان با كیفیت خوب ساخته شود، از تشویق‌های زیادی بهره‌مند می‌شود. اگر ساختمان در سایر نقاط دنیا بد ساخته شود، مردم با آگاهی بالا آن را نمی‌خرند و فروشنده نمی‌تواند در بازار آن را ارائه كند. برای نمونه هیچ‌بانكی حاضر نیست به سازنده ساختمان بی‌كیفیت تسهیلات دهد و هیچ‌بیمه‌ای حاضر نیست ساختمان را بیمه كند. انسجام در تمام نهادهای سایر نقاط دنیا برای ساخت ساختمان‌های مرغوب به چشم می‌خورد.

 

 

 

armandaily.ir
  • 15
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
ویژه سرپوش