چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۴۵ - ۱۱ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۱۰۱۲
نفت و انرژی

نحوه دور زدن تحریم‌های نفتی از سوی روسیه؛ آشنایی با شبکه خاکستری مسکو

نحوه دور زدن تحریم‌های نفتی از سوی روسیه,نفت روسیه

به گزارش جهان صنعت، در طول نزدیک به یک‌سالی که از شروع جنگ اوکراین می‌گذرد، شرکت‌های غربی در حالی از تجارت، حمل‌و‌نقل و بیمه نفت روسیه خارج شده‌اند که اکنون جای آنها را تازه‌واردان مرموزی گرفته‌اند که برای فروش نفت‌خام به روس‌ها کمک می‌کنند. دفاتر این شرکت‌ها نیز نه در ژنو، بلکه بیشتر در هنگ‌کنگ و دوبی مستقر است. به همین دلیل است که امروز بسیاری از کارشناسان معتقدند که سیستم جهانی انرژی، پراکنده‌تر، تقسیم شده و در عین حال خطرناک‌تر از گذشته شده است.

هر چند روس‌ها در سال ۲۰۲۲ و در اوج تحریم‌ها توانسته‌اند تقریبا دو برابر بیشتر از سال ۲۰۲۱ نفت و گاز فروخته و ۲۲۰ میلیارد دلار درآمد کسب کنند، اما از ماه دسامبر و اعمال تحریم جدید روی نفت روسیه، واردات نفت‌خام از روسیه از طریق دریا ممنوع شده و کشتی‌های روسی نیز تنها در شرایطی می‌توانند از خدمات لجستیک و بیمه شرکت‌های غربی استفاده کنند که محموله‌هایشان زیر ۶۰ دلار در هر بشکه قیمت داشته باشد. حالا در شرایطی که قرار است در حدود یک هفته دیگر تحریم‌های جدیدتری برای بخش انرژی روسیه وضع شود، برای مسکو پیدا کردن کانال‌های جایگزین برای فروش نفت و گاز ضروری است.

طبق گزارشی که اخیرا نشریه اکونومیست منتشر کرده است، تحقیقات نشان می‌دهد که زیرساخت‌های جدید حمل‌و‌نقل و تامین مالی در سایه برای فروش نفت روسیه به شدت در حال گسترش بوده و بازارهای خاکستری ایجاد شده عملا در حال به چالش کشیدن تحریم‌های غربی است.

سایه‌های خاکستری

هر چند صادرات روسیه پس از نخستین تحریم‌های اروپا در ماه دسامبر کاهش یافته، اما اکنون شواهد نشان می‌دهد که مسکو تنها بعد از دو ماه به میزان صادرات ماه ژوئن دست یافته است. مطابق انتظاری که از قبل نیز وجود داشت، چین و هند بزرگ‌ترین مشتریان نفت روسیه در این مدت بوده‌اند. اما مساله زمانی تعجب‌برانگیز می‌شود که حجم محموله‌ها به مقاصد ناشناخته نیز افزایش یافته است. در واقع نفت روسیه که زمانی به راحتی قابل ردیابی بود، امروز از طریق کانال‌های غیررسمی و سایه بیشتر در حال توزیع شدن است. در اول ژانویه، بزرگ‌ترین شرکت‌های بیمه جهان تصمیم گرفتند دیگر حمل‌و‌نقل از بنادر روسیه را پوشش ندهند. با این حال در سر دیگر ماجرا، تجارتی در جریان است که با استفاده از تانکرهای قدیمی و فرستنده خاموش به سمت مشتریان خاص و مخفی فرستاده می‌شود.

به عنوان مثال اخیرا چندین نفتکش بزرگ که قبلا در خلیج‌فارس لنگر انداخته بودند، در حال حمل محموله‌های کشتی‌های کوچکتر روسی در آب‌های جبل‌الطارق مشاهده شده‌اند. در این میان عمان و امارات متحده عربی که در ده ماهه اول سال ۲۰۲۲ بیشتر از مجموع سه سال گذشته نفت روسیه وارد کرده‌اند، به نظر می‌رسد بخشی از آن را با هم ترکیب کرده‌اند و دوباره به اروپا فروخته‌اند. همچنین مالزی دو برابر بیشتر از آنچه می‌تواند نفت‌خام به چین صادر می‌کند که ناظران معتقدند احتمالا بخشی از آنها مرتبط با نفت روسیه باشد.

در واقع مساله مهم این است که از آنجا که شرکت‌های روسی همچنان می‌توانند نفت را به صورت قانونی و البته با سقف قیمت تعیین شده به بیشتر کشورهای جهان بفروشند، اما بیشتر نفت‌خام روسیه اکنون از طریق شبکه‌های خاکستری و بدون رعایت سقف تعیین شده قیمتی به فروش می‌رسند. در همین رابطه برخی کارشناسان معتقدند این شبکه خاکستری و پراکنده بر سه ستون اصلی متکی است: یک گروه جدید از معامله‌گران، یک ناوگان نفتکش بزرگ و رو به رشد و منابع جدید مالی.

نفت‌خام روسیه قبلا توسط بازوهای تجاری تولیدکنندگان روسی، شرکت‌های نفتی بزرگ غربی و بازرگانان سوییسی در خارج از کشور فروخته می‌شد. اینها بیشتر در ژنو مستقر بودند، اما به نظر می‌رسد اکنون این فرمول تغییر کرده است. رابین میلز از شرکت مشاوره قمر انرژی در گفت‌و‌گو با اکونومیست، تخمین می‌زند که از زمان شروع جنگ، بیش از ۳۰ واحد تجاری روسی در دوبی دفاتر خود را راه‌اندازی کرده‌اند. همچنین با عقب‌نشینی تجار غربی، اکنون تازه‌واردانی از کشورهایی نظیر هند، سریلانکا و ترکیه جایگزین آنها شده‌اند؛ تجاری که اکثر آنها پیش از این سابقه معامله نفتی با روسیه را نداشته‌اند.

در این میان با وضع تحریم‌های لجستیکی که از طریق اتحادیه اروپا اعمال شده، بازار نفتکش‌های دست دوم نیز به ناگهان رونقی بی‌سابقه گرفته است. به گفته یکی از کارگزاران کشتی و نفت، سال گذشته میلادی نزدیک به ۲۰۰ کشتی نفتکش معامله شده‌اند که ۵۵ درصد بیشتر از میزان معامله نفتکش در سال ۲۰۲۱ است. البته بیشتر این کشتی‌ها با ظرفیت یک میلیون بشکه بودند که برای پهلوگیری در بنادر روسیه مناسب هستند.

همچنین تقاضا برای کشتی‌های Aframaxes به قدری زیاد بوده که اخیرا تعداد کمی از آنها به قیمت ۳۵ میلیون دلار فروخته شده‌اند. علاوه بر این گفته می‌شود ناوگانی که روسیه می‌تواند برای دور زدن سقف قیمت از آن استفاده کند، اکنون ۳۶۰ کشتی دارد که معادل ۱۶ درصد از موجودی نفتکش‌های جهانی است. به همین دلیل است که برخی کارشناسان می‌گویند، اگر همه کشتی‌های غربی نیز حمل‌و‌نقل نفت روسیه را تحریم کنند، باز هم ناوگان در سایه این کشور همچنان برای حفظ جریان صادرات نفت‌خام روسیه در سطح فعلی کافی خواهد بود.

ورود تازه‌واردان

از سوی دیگر با رونق گرفتن کسب‌و‌کار، واسطه‌های جدید مجبور به یافتن تامین‌کنندگان مالی برای سرمایه‌گذاری و بیمه عملیات خود هستند. توانایی نگهداری میلیون‌ها بشکه نفت بدون سرمایه‌گذاری، با استفاده از خطوط اعتباری تقریبا نامحدود از بزرگ‌ترین بانک‌های جهان، برای مدت طولانی یکی از عناصر حیاتی تجارت نفت بوده است. در مورد نفت روسیه که اکنون بانک‌های غربی از آن دوری می‌کنند، دیگر چنین چیزی امکان‌پذیر نیست.

به همین دلیل تجارت در سایه به واسطه اعتبار دولتی روسیه تقویت شده و واسطه‌ها نیز پس از دریافت پول خود، هزینه محموله‌های دولت را می‌پردازند. علاوه بر این بانک‌های خلیج‌فارس نیز اکنون به صورت فزاینده‌ای در حال امضای چک‌ها هستند.

البته هر چند در تجارت و حمل‌و‌نقل نفت بحث ایمنی و بیمه اهمیتی فوق‌العاده داشته و تقریبا در انحصار کشورهای غربی قرار دارد، اما روس‌ها برای این قضیه نیز راهکاری پیدا کرده‌اند.

از ماه دسامبر شرکت‌های روسی که اغلب در تجارت کشتیرانی تازه‌کار محسوب می‌شوند، جهت ارائه بیمه بار و کشتی وارد عمل شده‌اند. کارشناسان بیمه بر این باورند که برخی از بنادر خدمت‌رسانی به کشورهایی که از نفت‌خام روسیه استفاده می‌کنند (به ویژه هند) سطح پوشش مورد نیاز نفتکش‌های ورودی را کاهش داده‌اند. از سوی دیگر گفته می‌شود چین و هند نیز در حال خرید بیشتر نفت روسیه هستند، زیرا ذخیره آنها کمتر از دوسوم در برخی مخازن پر بوده و شواهد نشان می‌دهد چینی‌ها در سوم ژانویه امسال، سهمیه صادرات نفت پالایش شده خود را تقریبا ۵۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داده‌اند که این امر می‌تواند مقدمه‌ای برای خرید نفت‌خام بیشتر از روسیه و فروش فرآورده‌های پالایش شده از طریق این نفت باشد.

علاوه بر این کارشناسان معتقدند انگیزه‌های پیروی کردن از سقف قیمت تعیین شده نفت روسیه نیز در حال کاهش است. در این رابطه ولادیمیر پوتین فرمانی را صادر کرده مبنی بر اینکه فروش نفت به شرکت‌هایی که سقف قیمتی را رعایت می‌کنند، ممنوع شود. البته افزایش قیمت نفت و نیز تخفیفاتی که روسیه برای فروش نفت اعمال می‌کند، احتمالا چنین فرمانی را تضعیف می‌کند. در واقع بسیاری از تحلیلگران معتقدند که افزایش تقاضای نفت از سوی چین، همراه با کاهش سرمایه‌گذاری روی عرضه نفت جدید، قیمت نفت برنت را می‌تواند در نیمه‌های سال ۲۰۲۳ به ۱۰۰ دلار برساند. در چنین سناریویی مطمئنا قیمت نفت اورال نیز جهش می‌یابد و سایر خریداران را برای ورود به معامله خاکستری نفت ترغیب خواهد کرد.

علاوه بر این احتمالا ‌دور جدید تحریم‌ها نیز به تجارت خاکستری نفت رونق بیشتری خواهد داد. در ماه دسامبر و با وجود تحریم‌های گسترده روسیه، اروپا روزانه یک میلیون بشکه گازوییل و سایر محصولات فرآوری شده که معادل ۵۵ درصد صادرات روسیه را تشکیل می‌دهند، خریداری کرده است.

البته از آنجا که هند و چین تقاضای کمی برای محصولات فرآوری شده نفت روسیه دارند، روس‌ها احتمالا به سمت بازارهای کوچکتر مانند برزیل و مکزیک سوق پیدا خواهند کرد. همچنین استراتژی آنها بیشتر معطوف به صادرات نفت‌خام خواهد شد. به همین دلیل است که تجارت خاکستری نفت مزایای زیادی برای روسیه خواهد داشت. این کشور بیشتر حجم صادرات خود را خارج از کنترل واسطه‌های غربی انجام می‌دهد که باعث می‌شود قیمت‌گذاری به صورت غیرشفاف رقم بخورد. همچنین واسطه‌های بازار خاکستری که هزینه‌هایی مانند حمل‌و‌نقل را دریافت می‌کنند، کانالی را برای انتقال پول به حساب‌ شرکت‌های خارج از کشور ارائه می‌دهند که کرملین احتمالا می‌تواند بر آنها تاثیر بگذارد.

همچنین دور زدن تحریم‌ها از سوی روسیه می‌تواند اثرات جانبی منفی برای سایر نقاط جهان داشته باشد. این مساله مقوله‌ای ژئوپلیتیک است. در ماه دسامبر چندین شرکت بزرگ غربی از جمله اکسون موبیل و شل، اعلام کردند که دیگر با تانکرهایی که نفت روسیه را حمل می‌کنند، همکاری نخواهند کرد. تجارت نفت در چنین شرایطی می‌تواند به تجارت مخاطره‌آمیز تبدیل شود. امروز بخش فزاینده‌ای از نفت جهان توسط شرکت‌هایی بدون شهرت با کشتی‌های فرسوده‌ای که سفرهای طولانی‌تر و دشوارتر از قبل انجام می‌دهند حمل می‌شود. در این میان ممکن است بیمه‌گذاران مایل به پوشش خسارت نباشند، بنابراین هر چند متحدان اوکراین دلایلی جهت عدم تجارت نفت با روسیه دارند، اما این مانع از آن نمی‌شود که نسبت به زباله‌ها و آلودگی‌های ناشی از حوادث احتمالی برای این کشتی‌ها در مجاور سواحل‌شان مصون باشند.

  • 19
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش