شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴
۱۹:۰۸ - ۲۱ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۵۲۲۳
نفت و انرژی

آیا نفت ۵۰ دلاری واقع بینانه خواهد بود؟

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی,نفت جهانی
قیمت‌های نفت هفته گذشته به سطحی سقوط کردند که از زمان اعلام توافق اولیه اوپک برای کاهش تولید در نوامبر سال گذشته، مشاهده نشده بود.

به گزارش ایسنا، قیمت‌ها از زمانی که اوپک توافق کاهش تولید را به مدت ۹ ماه دیگر تمدید کرد، به طور مستمر رو به کاهش بودند و کاهش دو هفته‌ای، قیمت نفت وست‌تگزاس اینترمدیت را به میانه محدوده ۴۰ دلار رسانده است.

 

عوامل اصلی برای این کاهش قیمت، مشابه عواملی هستند که پیش از توافق اوپک وجود داشتند. رشد تولید نفت شیل آمریکا همچنان ادامه دارد. سطح ذخایر نفت خام بالا مانده است و بازارها نگران هستند که کاهش تولید اوپک برای حذف مازاد عرضه کافی نباشد.

 

اما در واقع، این دورنما اخیرا تیره‌تر شده است زیرا ریسک‌های نزولی برای این بازار افزایش پیدا کرده‌اند.

 

هفته گذشته جرقه ریزش یکباره قیمت‌های نفت خام با انتشار گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا در روز چهارشنبه زده شد که بر خلاف انتظار تحلیلگران بازار، افزایش ذخایر نفت این کشور در هفته منتهی به ۲ ژوئن را نشان داد. این گزارش حاوی اخبار بسیار بدی بود و نشان داد ذخایر نفت خام و بنزین هر یک به میزان ۳.۳ میلیون بشکه افزایش پیدا کردند آن هم در شرایطی که ذخایر معمولا به دلیل آغاز فصل رانندگی در آمریکا کاهش پیدا می‌کنند. این افزایش به روند کاهش چند هفته‌ای ذخایر نفت خام پایان داد و هر گونه امید نسبت به بهبود فوری قیمت ها را از میان برد. نفت وست تگزاس اینترمدیت و برنت حدود پنج درصد کاهش پیدا کردند.

 

این کاهش قیمت پس از انتشار بیانیه‌ اداره اطلاعات انرژی آمریکا صورت گرفت که اعلام کرده بود اطمینان رو به رشدی پیدا کرده که تولید نفت این کشور تا سال ۲۰۱۸ از مرز ۱۰ میلیون بشکه در روز عبور خواهد کرد و به بالاترین رکورد همه زمان‌ها خواهد رسید. این سازمان انتظار ندارد سطح ذخایر در سال ۲۰۱۷ کاهش چندانی پیدا کند و آنچه که بایستی برای اوپک و سایر تولیدکنندگان بسیار نگران‌کننده باشد، پیش‌بینی این سازمان از افزایش ذخایر نفت در سال ۲۰۱۸ به میزان صد هزار بشکه در روز است.

 

اما بازار نفت با مشکلات فوری دیگری مواجه است. نیجریه مدتی است که به یک ریسک نزولی برای قیمت‌های نفت تبدیل شده است. همه از این موضوع واقف بودند که خطوط لوله مختل شده و پایانه‌های صادراتی نیجریه ممکن است هر لحظه فعالیت‌شان را از سر بگیرند.

 

آن روز سرانجام فرارسید و رویال داچ شل وضعیت اضطراری برای صادرات نفت فورکادو را در روز سه‌شنبه لغو و زمینه را برای سیل عرضه جدید هموار کرد. صادرات نفت فورکادو که ۲۵۰ هزار بشکه در روز برآورد می‌شود بیش از یک سال بود که متوقف شده بود. انتظار می‌رود نیجریه معادل یک‌پنجم از کاهش تولید اوپک را به بازار عرضه کند. بازار در حال حاضر هم از عرضه بالای نفتی که کیفیت مشابه فورکادو را دارد، اشباع شده است.

 

هفته گذشته بازارهای نفت پس از اینکه بزرگترین میدان نفتی لیبی به دلیل اعتصاب کارگران در روز چهارشنبه به طور موقت تعطیل شد، خوشحالی موقتی پیدا کردند اما تولید میدان نفتی شراره که به ۲۷۰ هزار بشکه در روز می‌رسد، از سرگرفته شد و کمک می‌کند مجموع تولید نفت لیبی به ۸۵۰ هزار بشکه در روز برسد که بالاترین سطح در چند سال گذشته خواهد بود.

 

عامل اخیری که در چند روز گذشته ذهن بازار را به خود مشغول کرد، تنش‌های دیپلماتیک و قطع روابط چند کشور عربی منطقه خلیج فارس با قطر با متهم کردن دوحه به حمایت از تروریسم بود. عربستان صعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر روابط دیپلماتیک با قطر را قطع کردند. این اقدام به مدت کوتاهی بازارهای نفت را به هم ریخت. واکنش اولیه از سوی تحلیلگران بازار این بود که هر گونه تنش در خاورمیانه برای نفت همواره مثبت بوده است. اگر صادرات قطر به دلیلی مختل شود، بخشی از عرضه را متوقف خواهد کرد اما از سوی دیگر خصومت میان اعضای اوپک ممکن است به اعتماد دوجانبه لطمه زده و نقض پایبندی به کاهش تولید را به دنبال داشته باشد که این موضوع مطمئنا برای قیمت‌های نفت منفی خواهد بود. با این‌همه در حال حاضر بسیاری از کارشناسان تصور می‌کنند که این تنش تاثیر فوری نخواهد داشت به خصوص که قطر یکی از بازیگران اصلی در  دستیابی به توافق تاریخی اوپک بود.

 

اما ریسک دیگری که بر قیمت‌های نفت سایه افکنده، نارضایتی و تردید برخی از مشارکت کنندگان در توافق کاهش تولید نسبت به کارآمدی این اقدام است. اخیرا مقامات روسی متعددی پیرامون تولیدشان اظهاراتی داشته‌اند که ممکن است نشان دهد تمایل روسیه برای حمایت از قیمت ها نمی‌تواند تضمین شود. ایگور سچنی، مدیرعامل غول روسی روس‌نفت هفته گذشته در مصاحبه با روزنامه فایننشیال تایمز گفت: اگر اوپک به یکباره از توافق کاهش تولید خارج شود، ما آماده افزایش تولید خواهیم بود.

 

وی اظهار کرده بود روسیه تمایل دارد در توافق کاهش تولید، اوپک را همراهی کند اما اگر نفت شیل آمریکا در حجم بالاتری به بازار روانه شود، ممکن است این موضوع مطرح شود که آیا محدود کردن تولید منطقی است. در حال حاضر منافع روسیه با اوپک همسو است اما ممکن است زمانی فرا رسید که این منافع از یکدیگر فاصله پیدا کنند و ما به این امر واکنش خواهیم داشت. در واقع روسیه مدتی است که برای قیمت‌های پایین‌تر آماده می‌شود. ماکسیم اورشکین، وزیر اقتصاد روسیه در حاشیه مجمع اقتصادی بین‌المللی سن پترزبورگ به تلویزیون بلومبرگ گفت: ما در واقع آماده هستیم برای همیشه با قیمت نفت ۴۰ دلاری یا کمتر سر کنیم.

 

دشوار است که اظهارات مذکور تهدیدی برای قیمت‌های نفت شمرده نشود. اگر همه این عوامل جمع‌بندی شوند، نتیجه نهایی ممکن است این باشد که نفت در کوتاه‌مدت به جای اینکه بخواهد به بالای ۵۰ دلار و ۶۰ دلار که پیش از این انتظار می‌رود، نزدیک شود، در میانه محدوده ۴۰ دلار حبس خواهد ماند.

 

 

 

 

  • 9
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش