پنجشنبه ۱۹ تیر ۱۴۰۴
۰۸:۱۲ - ۱۸ تير ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۴۰۸۴۲
اقتصاد کلان

وضعیت سخت سفره مردم و چالش‌های نگران کننده اقتصادی در ایران

تورم در ایران,گرانی در ایران
بررسی عملکرد دولت چهاردهم در حوزه بازرگانی و معیشت، وضعیت سفره مردم و چالش‌های اقتصادی نگران کننده است.

روزنامه جهان صنعت نوشت: در تمام دنیا ۱۰۰روز برای بررسی عملکرد یک دولت زمانی کافی به‌شمار می‌رود و پس از گذشت این مدت معمولا وزرا و دولت شرح بیانی از اقدامات خود به مردم و مجلس می‌دهند و از آن دفاع می‌کنند. هفتم مردادماه سال گذشته بود که دولت مسعود پزشکیان به صورت رسمی کار خود را آغاز کرد؛ دولتی که از همان شروع به کار خود با چالش‌های گوناگونی روبه‌رو بود که در صدر آن ناترازی‌های گوناگون ارزی، برق، گاز و… قرار داشت و تورمی افسارگسیخته که بازار کالاهای اساسی را به طور کامل تحت‌تاثیر قرار داده بود. حدود یک سال از شروع به کار دولت جدید می‌گذرد؛ یک سالی که در آن کشور تجربیات بسیاری را پشت‌سر گذاشته است. با گذشت این یک سال چندین سوال وجود دارد که کماکان به قوت خود باقی است؛ وضعیت سفره مردم چگونه است؟ آیا سبد معیشت مردم گسترده‌تر از پیش شده است؟ دولت تا به چه اندازه در تحقق وعده‌های خود درباره کنترل تورم موفق بوده است؟

فاجعه دپوی کالا

گفتیم در این یک سال اتفاقات گوناگونی در کشور رخ داد که به طور حتم یکی از تلخ‌ترین این وقایع انفجار بندر شهید رجایی بود؛ حادثه‌ای که به کشته شدن ۵۷ نفر و مصدومیت ۱۲۴۲تن دیگر منجر شد. موضوع مورد بحث در این حادثه دلخراش حجم وحشتناک دپوی کالا در این بندر بود؛ موضوعی که حتی خود رییس‌جمهور را هم به شگفتی واداشت که اصلا چرا باید این حجم کالا در بندر باشد؟ روند ترخیص کالا به چه صورت است که ۱۴۰‌هزار کانتینر کالا تنها در یکی از بنادر کشور دپو شده است؟

نگاهی به سفره مردم در سالی که گذشت

اخبار افزایش قیمت دیگر به بخشی ثابت از زندگی خانوار ایرانی تبدیل شده است؛ افزایش قیمتی که تا همین جای کار بخش اعظمی از سفره‌ها را حذف کرده است و باعث حذف بسیاری از مواد غذایی مانند مواد پروتینی شامل گوشت و مرغ شده است.

این کوچک شدن سفره‌ها تا آنجا پیش رفته است که با آغاز زمزمه گران شدن برنج و نان عملا چیزی از سفره گروه‌های تهیدست جامعه باقی نمی‌ماند. برنج خود چالش‌ها و حواشی بسیاری را در یک سال گذشته تجربه کرده است که قضیه برنج وارداتی ممنوعه تنها یکی از این موارد است. نان نیز با شکست طرح هوشمندسازی معضلات خود را به همراه داشت که اعتراض نانوایان به قیمت و افزایش قیمت به صورت غیررسمی در بسیاری از نانوایی‌ها از جمله این چش‌ها است.

همچنین در سال گذشته برخی کالاها با افزایش قیمت‌های نجومی خود ارقام باور نکردنی را ثبت کردند.

برای مثال لوبیاچیتی تنها در فاصله یک هفته با افزایش قیمتی حدود ۱۰۰درصدی، به کیلویی ۵۰۰‌هزارتومان رسید. دسته صیفی‌جات نیز از این افزایش قیمت‌ها در امان نماند؛ خصوصا سیب‌زمینی که صدای کشاورزان را هم با ممنوعیت صادرات درآورد و حتی بسیاری از بار‌ها از لب مرز برگردانده شدند و به کشاورزان خسارت فراوانی وارد شد.

ارزیابی عملکرد دولت

گفتیم که سوالات فراوانی وجود دارد که دولت جدید تا به چه اندازه در کنترل و بهبود وضعیت معیشت مردم موفق عمل کرده است و آیا نمره قبولی را دریافت می‌کند یا خیر. «جهان‌صنعت» در گفت‌وگو با آلبرت بغزیان، کارشناس مسائل اقتصادی و عضو هیات علمی دانشگاه تهران تلاش کرده است تا جواب برخی از این سوالات را شفاف‌سازی کند.

بغزیان گفت: برای ارزیابی عملکرد هر دولت باید چند شاخص را مشخص کرده و ببینیم آیا در آنها بهبودی حاصل شده است یا خیر و از آنجا که ارقام پس از یک بازه زمانی مشخص جمع‌آوری می‌شوند نمی‌توان درباره برخی از این شاخص‌ها تا به اینجای کار اظهارنظر کرد.

تورم افسارگسیخته

وی ادامه داد: در بحث تورم باید از خودمان بپرسیم آیا بهبودی حاصل شده است؟ آیا قیمتی کاهش یافته است؟ آیا سفره خانوار بزرگ‌تر شده است و سبد معیشت ارزان در دسترس‌تر شده است؟ که در این یک سال پاسخ تمام این سوالات خیر است و سطح قیمت کالاها خصوصا کالاهای اساسی بالاتر رفته است و سبد خانوار کوچک‌تر شده است. علاوه بر کالاهای اساسی می‌بینیم که یک ماراتن قیمتی میان کالاها آغاز شده است و در بحث نظارت بر قیمت‌ها و کنترل قیمت کالاهای اساسی موفقیت چندانی حاصل نشده است؛ از سمت دیگر زمزمه افزایش قیمت بسیاری از کالاها مانند برنج و روغن به وفور شنیده می‌شود و می‌توان آن را نشانه عدم بهبود دانست. تا به اینجا دو وزیر اقتصاد آمده‌اند و گفته‌اند که می‌خواهند ارتفاع تورم را کاهش دهند که خود چندان معنایی در شرایط فعلی ندارد چرا که گاهی می‌بینیم قیمت‌ها طی یک روز بالا می‌رفتند.

عملکرد بانک مرکزی

بغزیان افزود: بانک مرکزی به هر شکل که بوده است موفق شده با تزریق و سرکوب ارز، کنترل صرافی‌ها و تراکنش‌های بانکی قیمت ارز را نگه دارند و می‌بینیم که از ۱۰۰تومان به کانال ۸۰ومان بازگشته است؛ این یعنی بانک مرکزی ابزار لازم را برای کنترل نرخ ارز دارد و بحث اراده مطرح است. بسیاری گمان می‌کردند طی جنگ ۱۲روزه ارز به ۱۵۰‌هزار تومان نیز برسد؛ امری که محقق نشد و بانک مرکزی توانست نرخ ارز را کنترل کند. نرخ ارز کنترل شد اما جهش قیمتی حاصل از آن خیر؛ در حقیقت نرخ ارز تنها بهانه‌ای دست بازار شد. در بحث یارانه‌ها نیز دستاوردی حاصل نشده است؛ یارانه‌ای زیاد یا هدفمند نشده است و افزایش قیمت‌ها نیز به هیچ عنوان با افزایش حقوق همخوانی ندارد.

معضل همیشگی تحریم‌ها

این عضو هیات‌عملی دانشگاه تهران ادامه داد: موفقیت یا شکست دولت را می‌توان در پرتو یک چیز دانست و آن مذاکرات و رفع تحریم‌هاست. تا زمانی که دولت به این نتیجه نرسد که انجام مذاکرات یک الزام است، اقتصاد نمی‌تواند از شرایط غیرعادی تحریم خارج شود و به شکل عادی برگردد.

در این شرایط ناترازی‌ها بیش از پیش بی‌داد خواهند کرد چرا که رفع آنها نیازمند پول، سرمایه‌گذاری، محیط امن، تکنولوژی و روابط خارجی است. بسیاری از مشکلات فعلی به این دولت به ارث رسیده است.

وی در خاتمه سخنانش گفت: دپوی کالا مساله‌ای بود که به علت حادثه غم‌انگیز بندر شهید رجایی نگاه‌های بسیاری بر آن دوخته شد. هر امری که در کشور انجام می‌شود یک متولی خاص دارد و مدیری دارد که باید برای آن پاسخگو باشد. پس از حادثه بندر شهید رجایی و مساله دپوی کالا دیدیم که هیچ‌کس استعفا نداد و معذرت‌خواهی نکرد. گاهی سهل‌انگاری‌هایی صورت می‌گیرد که می‌تواند ناشی از یک مساله ساده مانند دپوی یک ماده شیمیایی توسط یک قاچاقچی باشد اما موضوع آنجایی مهم است که وزیر صمت باید پاسخگو باشد؛ وزیر فردی است که با آمدنش ‌هزاران حکم تغییر می‌کند و اینکه هیچ تغییری در مساله دپوی کالاها صورت نگیرد و حتی یک معذرت‌خواهی ساده هم گفته نشود به هیچ عنوان قابل‌پذیر نیست.

فاطمه عباسپور

  • 17
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش