دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۰:۲۴ - ۳۰ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۸۴۲۸
نفت و انرژی

تردیدها در ارتباط با کیفیت بنزین یورو ۴ وارداتی

بنزین,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی
برخی از دستگاه‌های نظارتی معتقدند، بنزین یورو ۴ وارداتی در برخی کلانشهر‌های ایران از کیفیت و استاندارد لازم برخوردار نیست.

به گزارش باشگاه خبرنگاران ، هم اکنون، ۸ کلانشهر اصفهان، اراک، تبریز، مشهد، کرج، شیراز، اهواز و تهران از بنزین وارداتی یورو ۴ استفاده می‌کنند.

 

در این میان، برخی از نمایندگان دستگاه‌های نظارتی بر این عقیده اند که بنزین‌های وارداتی مذکور در برخی از کلانشهرها، فاقد کیفیت و استاندارد لازم هستند.

 

پیش از این نیز، در اواسط تابستان گذشته، از سوی نیره پیروبخت، رییس سازمان استاندارد کشور به مشکل دار بودن بنزین‌های وارداتی حداقل در دو کلانشهر کشور اشاره شد.

 

این مقام ارشد سازمان استاندارد در آن مقطع به رسانه‌ها گفت: با عنایت به مصوبه هیات وزیران از اول امسال،۱۷ کلانشهر‌ها مشمول شدند که تا اینجا از ۱۰ کلانشهر نمونه گیری انجام پذیرفته و نتایج آن نیز استخراج شده است که نتایج آزمایشات مذکور نشان می‌دهد بنزین ۲ کلانشهر تا حدودی مشکل دار و بنزین یکی از کلانشهر‌ها خارج از استاندارد است.

 

اگرچه این اظهار نظر پیروز بخت بدون واکنش باقی نماند و پس از چند روز عباس کاظمی، مدیرعامل وقتِ شرکت ملی و پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی با اشاره به استاندارد بودن بنزین‌های وارداتی به این موضوع تاکید کرد که اساسا در صورت غیر استاندارد بودن بنزین‌های مذکور، امکان ترخیص آن از گمرک وجود ندارد.

 

وی چندی پیش در گفتگو با رسانه‌ها در ارتباط با استاندارد بنزین‌های وارداتی اظهار کرد: بنزین‌های مذکور در چهار مرحله تست می‌شوند.

 

کاظمی، در تشریح فرآیند و مراحل تست می‌گوید: در گام نخست، زمانی که پالایشگاه به تولید بنزین سفارش شده اقدام می‌کند، آزمایش لازم انجام می‌پذیرد و نتیجه آزمایش در برگه‌ای مشخص مندرج می‌شود و در گام بعدی پیش از بارگیری، نتایج حاصله و مرقوم شده مورد بررسی قرار می‌گیرد و سپس در زمان تخلیه مجددا این تست‌ها در دستورکار قرار می‌گیرد و در گام آخر موسسه استاندارد نتیجه تست‌های انجام شده را اعلام می‌نماید و در صورت عدم همخوانی و تطابق نتایج تست ها، بارگیری در جایگاه‌های سوخت عملیاتی نمی‌شود.

 

 وی به این نکته نیز اشاره می‌کند که بنزین وارداتی در گذشته و حال، استاندارد بوده و برخی افرادی که در این زمینه اظهار نظر می‌کنند یا بیکار هستند و یا اطلاع کافی در این خصوص ندارند.

 

برخی دستگاه‌های نظارتی معتقدند بنزین یورو ۴ استاندارد نیست

چندی پیش، سید علی ادیانی، نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، در ارتباط با کیفیت بنزین‌های وارداتی اظهار کرد:در این خصوص، مدیران ذی ربط معتقد هستند کیفیتِ بنزین، یورو ۴ است، اما برخی از دستگاه‌های نظارتی معتقدند کیفیت بنزین مذکور، یورو ۴ نیست.

 

البته وی در ادامه بیان می‌کند هیچ گزارش مستند و قابل اتکایی در اختیار کمیسیون انرژی قرار نگرفته که استاندارد‌های سوخت همانند بنزین، گازوییل و نفت تنزل پیدا کرده است.

 

به هر ترتیب انتظار می‌رود، این روند، هر چه زودتر متوقف شود و سیر این تایید ها، تکذیب‌ها و تناقضات به پایان برسد.

 

در شرایطی که مجددا بحران آلودگی هوا در تهران عرضه اندام کرده و بنا بر بررسی‌های انجام شده یکی از اصلی‌ترین عوامل این آلودگی ناشی از تردد خودرو‌های غیر استاندارد است، می‌طلبد دستگاه‌ها و نهاد‌های ذی ربط پس از بررسی لازم و نتیجه گیریِ واحد، به نقطه اشتراکی مشخص در این خصوص دست یابند در غیر اینصورت ارائه گزارش تایید دستگاه‌ها و مدیران ذی ربط در ارتباط با استاندارد بودن بنزین یورو چهارِ وارداتی و اشاره برخی دستگاه‌های نظارتی به غیر استاندارد بودن آن (بنابر اظهارات نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به بروز ابهاماتی می‌انجامد که جز، اما و اگر نتیجه دیگری را در پی نخواهد داشت و یطور قطع، با وحدت نظر و اشتراک مساعی، می‌توان به اظهار نظری واحد از کیفیت بنزین وارداتی دست یافت و پیرو آن بر اظهار نظر‌ها و موضع گیری‌های مرتبط با غیر استاندارد بودن بنزین، خط بطلان کشید، در غیر اینصورت در صورت واقعیت داشتن مغیر استاندار بودن بنزین وارداتی، می‌توان با اتخاذ تدابیر جدی و هوشمندانه تر، در راستای بهبود وضعیت مذکور اقدام کرد.

 

و در پایان، به پالایشگاه ستاره خلیج فارس معطوف می‌شود که بنابرگزارش های منعکس شده در رسانه‌ها با افتتاح کامل آن، از ظرفیت تولید ۳۶ میلیون لیتر بنزین،۱۴ میلیون لیتر گازوییل با استاندارد یورو ۴ و همچنین مقادیر قابل توجهی از گاز مایع، سوخت هواپیما، گوگرد و... برخوردار خواهیم شد و به تبع با راه اندازی کامل آن نه تنها در بخش بنزین به عنوان استراتژیک‌ترین محصول مصرفی در کشور خودکفا خواهیم شد بلکه قادر به صادرات آن به کشور‌های هدف و مورد نظر نیز خواهیم بود و یقینا حصول این امر نه تنها جدی‌ترین گام در عرصه سیاست‌های اقتصاد مقاومتی به شمار می‌رود بلکه با اتخاذ تدابیر لازم می‌توان از دوگانگی استاندار بودن یا غیر استاندار بودن بنزین وارداتی برای همیشه فاصله گرفت.

 

 

 

 

  • 10
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش