جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۱۲ - ۲۵ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۶۵۹۲
نفت و انرژی

در سال ۱۴۰۰درامد پتروشیمی ایران به ۲۵میلیارد دلار میرسد

درامد پتروشیمی ایران در سال 1400,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی

صنعت پتروشیمی ایران اکنون در میانه جهش دوم تاریخی خود قرار دارد.این جهش چیست؟ جهش به معنای افزایش تولیدات است. سال ۱۴۰۰ شمسی یعنی یک سال و نیم دیگر، تولید محصولات پتروشیمی ایران از ۶۵ میلیون تن کنونی به بیش از ۱۰۰ میلیون تن در آن سال برسد. اما در این افزایش ۳۵ میلیون تنی کدام محصولات به تولیدات ایران افزوده خواهد شد و چه تغییری در درآمدهای ارزی کشور از این صنعت رقم خواهد خورد؟

تولید ۶ محصول پایین دستی

بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده، قرار است که در سال ۱۳۹۸ سه طرح، سال ۱۳۹۹ نیز ۱۵ طرح و ۱۴۰۰ هم دو طرح به بهره‌برداری برسد. در میان، تولیدات این ۲۰ طرح، ۶ محصول پایین دستی و با ارزش افزوده بالاتر دیده می‌شود که برخی از آنها را برای نخستین بار است که ایران تولید می‌کند. بخشی هم صادراتی است و برای کشور ارز‌آوری خواهد شد. مفهوم آن رهایی از خام فروشی است. برای درک اهمیت توسعه صنایع پایین دستی کافی است که دو رقم را با هم مقایسه کنیم. متوسط ارزش هر تن محصول پتروشیمی در کشور ما حدود ۶۵۰ دلار است، اما در دنیا که به سمت توسعه پایین دستی حرکت کرده‌اند، این رقم به ۱۰۰۰ دلار به ازای هر تن می‌رسد.

بهزاد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در این باره به خبرنگار ما می‌گوید: «جهش دوم در صنعت پتروشیمی مصداق رونق تولید است. موضوع توسعه این پروژه‌ها برای دولت بسیار مهم است و به‌صورت منظم پیگیری می‌شود؛ تا در زمانبندی تعیین شده، به بهره‌برداری برسد و خام فروشی کم شود.»

بررسی‌ها نشان می‌دهد که از ۲۰ طرحی که شمارش معکوس برای بهره‌برداری آنها تا سال ۱۴۰۰ آغاز شده، ۴ طرح میان دستی، ۱۲ طرح بالا دستی و ۵ طرح تأمین خوراک نیز به صنعت پتروشیمی ایران اضافه خواهد شد که برخی از آنها مقدمه ساز جهش سوم پتروشیمی هستند.

جهش سوم در راه است

معاون وزیر نفت درباره جهش سوم پتروشیمی توضیح می‌دهد: «در بخش توسعه ۱۰۵ پروژه تعریف شده که از این تعداد ۷۰ طرح در دست اجراست. از ۷۰ پروژه در دست اجرا حدود ۴۱ پروژه پیشرفت مستمر دارند و ۲۰ طرح از آنها در سال ۱۴۰۰ به بهره‌برداری خواهند رسید. با عملیاتی شدن ۷۰ طرح موجود در ۱۴۰۴ جهش سوم نیز رقم خواهد خورد و به بیش از ۱۳۰ میلیون تن ظرفیت تولید می‌رسد که دو برابر ظرفیت کنونی خواهد شد و این جهش بسیار مهمی در صنعت پتروشمی کشور محسوب می‌شود.

۴۰ درصد رشد درآمدهای صادراتی

سال ۱۴۰۰ ظرفیت تولید پتروشیمی ۵۰ درصد بیشتر از امروز خواهد بود. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در خصوص محصول نهایی قابل فروش از این ظرفیت‌های ایجاد شده، می‌گوید: «محصول نهایی قابل فروش ایران در این سال به ۵۳میلیون تن می‌رسد. درحالی که اکنون ۳۱ میلیون تن است. یعنی حدود ۷۰ درصد رشد خواهد کرد.»

آمارها نشان می‌دهد در سال ۱۴۰۰ درآمد صنعت پتروشیمی نیز از ۱۷ میلیارد دلار به ۲۵ میلیارد دلار می‌رسد. به گفته محمدی از این ۲۵ میلیارد دلار، تقریباً ۱۷ میلیارد دلار درآمد ارزی حاصل از صادرات خواهد بود که بیش از ۴۰ درصد بیشتر از درآمدهای فعلی صنعت از محل صادرات است. در حال حاضر پتروشیمی سالانه ۱۲ میلیارد دلار برای ایران ارزآوری دارد که از صادرات۲۲.۵ میلیون تن محصول به دست می‌آید.

۱۷ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری برای ۱۴۰۰

آمارهای به‌دست آمده از طرح‌های در حال توسعه پتروشیمی برای ۱۴۰۰ نشان می‌دهد که ۱۶ میلیارد و ۸۱۸ میلیون دلار برای این ۲۰ طرح سرمایه‌گذاری در جریان است. بخشی از آنها از محل فاینانس‌های خارجی (تأمین مالی) و بخشی هم از محل صندوق توسعه ملی انجام می‌گیرد.

در این باره معاون وزیر نفت می‌گوید: «حدود ۶ میلیارد دلار از منابع خارجی برای پروژه‌ها استفاده شده و تقریباً ۵/۷ میلیارد دلار هم از منابع مالی صندوق توسعه ملی است.»

تمام ظرفیت پتروشیمی به مدار تولید می‌آید

۱۴۰۰ دومین نقطه عطف در تاریخ پتروشیمی است. سالی که صنعت پتروشیمی به برنامه ششم توسعه می‌رسد و هدف تولید ۱۰۰ میلیون تن در سال محقق خواهد شد. اما موضوع مهم دیگر بحث تأمین خوراک است. مجتمع‌های پتروشیمی با ۹۲ درصد ظرفیت اسمی در حال تولید هستند، اما در این سال با طرح‌های تأمین خوراکی که به بهره‌برداری می‌رسد، بهره‌برداری از ظرفیت اسمی مجتمع‌های پتروشیمی تقریباً کامل می‌شود.

در این باره محمدی توضیح می‌دهد: «۶ طرح تأمین خوراک در دست اجراست که با بهره‌برداری از ۴ طرح آن بیش از ۱۰ میلیون تن خوراک جدید تأمین خواهد شد. طرح تأمین خوراک شامل ۳ طرح NGL3100، NGL3200 و خارکNGL و ۳ طرح تولید خوراک شامل پالایش گازی بید بلند دو خلیج فارس، پتروپالایش کنگان و پارسیان سپهر است.»

توسعه دیرهنگام

با احتساب تولید ۴۱ میلیون تنی پتروشیمی در سال ۱۳۹۱ می‌توان گفت که دولت یازدهم و دوازدهم نقش مهمی در افزایش تولیدات پتروشیمی و رهایی از خام فروشی داشته‌اند اما این کافی نیست. ایران در حوزه مخازن گاز رتبه اول دنیا و حوزه مخازن نفت رتبه ۴ دنیا را دارد و باید در صنعت پتروشیمی جلوتر از بسیاری از کشورهای دنیا قرار می‌گرفت.

اما آمارها نشان می‌دهد، ارزش کل محصولات پتروشیمی جهان به ۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد دلار می‌رسد و سهم ایران تنها ۶ دهم از این ارزش است. راهی طولانی در پیش روی کشور ما قرار دارد و باید در بازاری رقابت کنیم که بیش از ۴۰ درصد آن فقط در اختیار چین قرار دارد.

کارشناسان معتقدند که توسعه هاب خزر، هاب پارسیان در شرق عسلویه، هاب فاز ۲ ماهشهر از جمله اقداماتی است که در صورت اجرا، می‌تواند در زمینه توسعه صنایع پتروشیمی راهگشا باشد. دولت هم این موضوع را در دستور کار قرار داده است، اما نباید از دستیابی به تکنولوژی‌های روز دنیا که بزرگترین مانع در سال‌های اخیر بوده نیز غافل شد. اگر دنیا به‌دنبال محروم کردن ایران از تکنولوژی‌ها و کاتالیست‌های مورد نیاز است، ایران باید راهی برای به دست آوردن آنها طراحی کند.

عطیه لباف

ion.ir
  • 14
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش