پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۱۰ - ۱۹ تير ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۴۱۵۲۷
اخبار فلزات، طلا و ارز

رشد معنادار دلار/ شکاف قیمت ارز آزاد و نیمایی در سایه مذاکرات وین کمتر شدرشد معنادار دلار

قیمت ارز نیمایی و ارز آزاد در بازار,قیمت دلار

به گزارش جهان صنعت، در روزهایی که نگاه‌ها به برجام و نشست‌های دیپلماتیک وین دوخته شده بازار ارز پرده از تحولات جدیدی برداشته است؛ شکاف بین نرخ دلار نیمایی و بازار آزاد به طور قابل ملاحظه‌ای در حال کاهش است. در حالی که فاصله این دو نرخ در سی روز گذشته حدودا ۳۵۰۰ تومان بود، این تفاوت قیمتی تا ۱۶ تیر ماه به حدود ۲۶۰۰ تومان رسیده است. دلیل اصلی این کاهش قیمت هزار تومانی در یک ماه اخیر افزایش قیمت دلار در سامانه نیما بوده است، به طوری که از ۲۰ هزار و ۳۹۰ تومان به ۲۲ هزار و ۴۳۶ تومان رسیده است. هرچند دلار بازار آزاد نیز در این فاصله افزایش قیمت داشته و تغییر کانال داده است، با این وجود سرعت رشد دلار نیمایی از سرعت رشد دلار آزاد در بازه زمانی یادشده بیشتر بوده است.

تحولات بازار ارز طی حداقل یک ماه اخیر نگاه‌های زیادی را به خود جلب کرده است. دلیل اصلی این مساله نیز این است که مذاکرات ایران و آمریکا بر سر برجام در جریان است و هر حرکت مثبتی از سوی طرفین مذاکره‌کننده بر عملکرد بازیگران ارزی بازار تاثیر می‌گذارد. برای مثال در روزهایی که اخبار مثبتی از نتیجه مذاکرات منتشر شده و مقامات ایرانی و آمریکایی از افزایش احتمالات در خصوص به نتیجه رسیدن برجام خبر داده‌اند معامله‌گران نیز وارد فاز احتیاطی شده و رفتار معاملاتی خود را تغییر داده‌اند. از همین رو دلار در برهه‌های زمانی یادشده عموما با کاهش قیمت همراه بوده است. با این حال در دوره‌هایی که معامله‌گران نسبت به نتیجه مذاکرات خوش‌بین نبوده‌اند و شاهد فرسایشی بودن روند تعاملات بین دو کشور بوده‌اند تمایل بیشتری به حضور در بازار و نوسان‌گیری از خود نشان داده‌اند و در نتیجه دلار در این شرایط مسیرهای صعودی افزایش قیمت را پیموده است.

کف و سقف قیمتی دلار

آخرین معاملات انجام‌شده تا ۱۶ تیرماه نشان می‌دهد که دلار طی یک هفته اخیر افت‌وخیزهای زیادی داشته و کف و سقف قیمتی آن بین ۲۴ هزار و ۹۰۰ تا ۲۵ هزار و ۵۵۰ تومان متفاوت بوده است. رفت و برگشت‌های مکرر دلار در این دو کانال قیمتی تنها مختص هفته گذشته نبوده و پیش از این نیز شاهد عبور مکرر دلار از مرز ۲۴ هزار و بازگشت دوباره آن به این کانال قیمتی بوده‌ایم. طی مدتی که پای دلار به کانال جدید قیمتی باز شده در برخی روزها شاهد ثبت قیمت‌هایی نزدیک به ۲۵ هزار و ۴۰۰ تومان نیز بوده‌ایم با این حال مقاومت بازار مانع از رشد بیشتر قیمت دلار شده است.

معاملات یک ماه اخیر این بازار نیز نشان می‌دهد که دلار در هفته سوم خرداد در محدوده قیمتی ۲۳ هزار و ۹۰۰ تومان تا ۲۴ هزار و ۳۰۰ تومان در نوسان بوده است. همان‌طور که گفته شد مذاکرات وین معیار اصلی نزول و یا صعود دلار در این مدت بوده است. کارشناسان نیز با نگاه تکنیکالی خود پیش‌بینی کرده بودند که دلار تا محدوده قیمتی ۲۶ هزار تومان امکان افزایش قیمت را دارد با این حال احتمال صعود بیشتر دلار را مردود اعلام کرده‌اند. با استناد به این پیش‌بینی‌ها می‌توان اعلام کرد که دلار کماکان به رفت و برگشت خود در محدوده فعلی ادامه خواهد داد مگر این که اخبار جدیدی از وین و از سوی طرفین مذاکره‌کننده منتشر شود.

رشد دلار نیمایی دو برابر دلار آزاد

اما در بازه زمانی مورد بررسی تغییرات قیمتی در سایر نرخ‌های موجود در بازار نیز دیده شده است. برای مثال نرخ دلار در صرافی‌های منتخب که هفته‌ها در کانال قیمتی ۲۳ هزار تومان قرار داشت به دنبال رشد قیمت دلار آزاد به کانال ۲۴ هزار تومانی قدم گذاشت. هرچند نرخ دلار در صرافی‌ها کمی عقب‌نشینی کرد با این وجود کماکان در کانال ۲۴ هزار تومانی جا خوش کرده است. علاوه بر این، تغییر مهم دیگر به کاهش شکاف قیمت دلار نیمایی و دلار بازار آزاد مربوط است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که همزمان با رشد دلار در بازار آزاد، قیمت اسکناس آمریکایی در سامانه نیما نیز بیشتر شده است. اگر تحولات یک ماه گذشته را مبنای مقایسه قرار دهیم پی به رشد همزمان دلار نیمایی و آزاد می‌بریم، ولو آنکه سرعت رشد دلار نیمایی بیشتر از دلار بازار آزاد بوده است. برای مثال قیمت دلار در تاریخ ۱۹ خرداد ماه ۲۳ هزار و ۹۲۳ تومان بوده و این نرخ در تاریخ ۱۶ تیر ماه به ۲۵ هزار و ۱۹ تومان رسیده است؛ به این ترتیب در این فاصله زمانی دلار ۶/۴ درصد افزایش قیمت داشته است. دلار نیمایی نیز در تاریخ‌های یاد شده به ترتیب ۲۰ هزار و ۳۹۰ و ۲۲ هزار و ۴۳۶ تومان بوده که موید رشد حدود ۱۰درصدی آن است. به این ترتیب رشد دلار نیمایی در این مدت دو برابر رشد دلار آزاد بوده است.

قیمت ارز نیمایی و ارز آزاد در بازار,قیمت دلار

بدبینی سیاسی

در خصوص دلایل کاهش شکاف قیمتی دلار نیمایی و دلار آزاد مباحث زیادی مطرح می‌شود. پیشتر و در دوره‌هایی که فاصله قیمتی این دو ارز زیاد بود صادرکنندگان تمایل زیادی به بازگشت ارز به چرخه اقتصادی از خود نشان نمی‌دادند چه آنکه فروش دلارهای صادراتی در بازار ارز بازدهی بیشتری نصیب آنها می‌کرد. این مساله بازارساز را برآن داشت تا به منظور افزایش تمایل صادرکنندگان به بازگشت ارز این تفاوت قیمتی را کاهش دادند و برای این منظور قیمت دلار نیمایی را تا حوالی دلار آزاد بالا بردند. در دوره فعلی به نظر می‌رسد افزایش قیمت دلار نیمایی و کاهش شکاف قیمتی آن با دلار آزاد دلایل دیگری دارد. به نظر می‌رسد همزمان با افزایش بدبینی معامله‌گران بازار نسبت به نتیجه برجام، فعالان اقتصادی نیز با دید تردید به آینده پیش‌رو می‌نگرند. به نظر می‌رسد نااطمینانی نسبت به نتیجه‌بخش بودن مذاکرات منجر شده که صادرکنندگان نیز ارزهای صادراتی را با تاخیر در سامانه نیما عرضه کنند و بخش زیادی از آن را نزد خود نگه‌داری کنند.

دو سناریوی پیش‌رو

صادرکنندگان هم‌اکنون نسبت به آینده مذاکرات خوش‌بین نیستند و پیش‌بینی می‌کنند که دلار به زودی دچار افزایش قیمت شود و همین مساله تاخیر در عرضه ارز در سامانه نیما را توجیه‌پذیر می‌کند. ضمن آنکه صادرکنندگان مطابق قانون مکلف هستند که دلارهای صادراتی خود را تنها با هدف تامین نیازهای بخش وارد‌کننده به چرخه اقتصادی کشور بازگردانند و شاید همین مساله نیز یکی از دلایلی است که میل به بازگشت ارز را در بین آنها کاهش می‌دهد. با این حال این مساله نیز نباید فراموش شود که صادرکنندگان تنها تا زمانی می‌توانند ارزهای صادراتی را نزد خود نگه دارند که هنوز مهلت قانونی برای بازگشت ارز وجود داشته باشد در غیر این صورت این اقدام آنها تخلف محسوب خواهد شد.

در هر صورت اگر تفاوت قیمتی دلار نیمایی و آزاد بالا باشد احتمال اینکه این رویه از سوی صادرکنندگان تداوم یابد، وجود خواهد داشت. بنابراین به نظر می‌رسد که فعالیت صادرکنندگان و رویکرد آنها به بازگشت ارز نیز به سرنوشت برجام گره خورده است.

بدیهی است در صورت مثبت بودن نتیجه مذاکرات عرضه ارز در سامانه نیما نیز سرعت می‌گیرد و شرایط را برای کاهش قیمت ارز فراهم می‌آورد.

بدیهی است نتیجه برجام پیش از آنکه بر بازار نیمایی تاثیر بگذارد بر بازار آزاد تاثیر خواهد گذاشت و به کاهش قیمت دلار منجر خواهد شد. بنابراین باید انتظار داشته باشیم که بعد از برجام مجموعه بازارها با افت قیمت ارز مواجه شوند. با این حال عکس این قضیه نیز در خصوص طولانی شدن روند مذاکرات وجود خواهد داشت که در این خصوص نوسانات دلار در محدوده قیمتی کنونی و یا بالاتر وجود خواهد داشت و میل به بازگشت ارز به نیما نیز شکل نخواهد گرفت.

  • 17
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش