
به نظر میرسد سقوط طلا میتواند دلایل متعددی داشته باشد که مهمترین دلیل آن، افزایش شاخص دلار و گزارش بازار اشتغال آمریکا است. در روزهای اخیر آمریکا نرخ دلار را تقویت کرد که سبب شد طلا ریزش بیسابقهای را تجربه کند. این فلز زرد گرانبها وارد کانال ۱۷۳۴ دلار نیز شد که سرمایهگذاران این بازار را نسبت به سرمایهگذاری در این بخش دلسرد کرده است. عامل دیگری که توانسته بازار طلا را با بحران روبهرو کند. افزایش اخیر ۳۷۲ هزارتایی تعداد مشاغل در آمریکا به سیاستگذار اجازه میدهد بدون نگرانی از رکود نرخ بهره را افزایش دهد.
چشمانداز بازار طلا
چشمانداز سه ماهه طلا نشان میدهد که ارزش این فلز در روزهای اخیر به پایینترین حد خود رسیده است. هر اونس طلا در کانال قیمتی ۱۷۳۰ تا ۱۷۴۰دلار معامله میشود که نسبت به هفته گذشته شاهد ۵ درصد افت بود. دادهها نشان میدهد که بالاترین قیمت معاملاتی این فلز در ماه گذشته ۱۸۸۲ دلار بوده که با توجه به قیمت طلای روز، ریزش ۸ درصدی را تجربه کرده است. عامل مهمی که سبب سقوط طلا شد، افزایش ارزش دلار در روزهای اخیر بود. افزایش شغلهای جدید در ایالاتمتحده نیز میتواند بازار این فلز را با بحران مواجه کرده و سبب افزایش نرخ بهره شود. با توجه به نوسانات اخیر، طلا همچنان حمایت قابل قبولی در بازار دارد. مشابه این ریزش در سپتامبر ۲۰۲۱ اتفاق افتاد. از جمله دلایل آن در این سال نیز میتوان به تقویت دلار و افزایش بازدهی اوراق قرضه اشاره کرد. بازدهی اوراق قرضه در ۲۸ سپتامبر ۲۰۲۱ به ۴/ ۱ درصد افزایش پیدا کرد و این موضوع فشار زیادی بر قیمت طلا وارد کرد و باعث سقوط بازار این فلز گرانبها در سال ۲۰۲۱ شد.
پیشبینی تحلیلگران بازار
گزارشها نشان میدهد که دلار آمریکا در سقف قیمتی خود قرار گرفته است. تحلیلگران در انتظار افزایش قیمت دلار بودند، ولی قیمت آن به بالاترین حد خود در ۲۰سال گذشته رسید که فراتر از حد تصور آنان بود. اقتصاددانان پیشبینی کردهاند برای اینکه این فلز درخشان به جایگاه اصلی خود بازگردد، ایالاتمتحده باید سیاستهای پولی خود را کنترل کند و اگر سیاستهای خود را تغییر ندهد، بازار طلا را با چالشهای جدیدی مواجه خواهد کرد. گروهی دیگر از تحلیلگران نیز امیدوارند که با توجه به روند نزولی بازار طلا، امکان به وجودآمدن یک جهش در کوتاهمدت وجود دارد. گروهی دیگر از آنان افزودند که انتقال سرمایه به سمت ایالاتمتحده، بازار طلا را با مشکل مواجه خواهد کرد، اما این فلز همچنان ارزش خود را در برابر ارزهای دیگر حفظ کرده است و میتواند با دلار به رقابت بپردازد. تحلیلگران والاستریت نیز پیشبینی کردهاند که طلا در کوتاهمدت روند صعودی را تجربه خواهد کرد.
کمای موقت دلار غیر رسمی؟
دنياي اقتصاد : حضور نرخ شاخص ارزی در کریدور قیمتی ۳۱ هزار و ۵۰ تا ۳۱ هزار و ۴۰۰ تومان به هشتمین روز خود رسید. پس از بازگشت نرخ دلار آزاد از سقف تاریخی ۳۳ هزار و ۱۵۰ تومانی خود در اواخر خرداد ماه قیمت این ارز دچار روندهای کاهشی و افزایشی جدیدی شد که عمده آنها ناشی از سیگنالهای سیاسی مذاکرات هستهای ایران و قدرهای جهانی بود. اما با کم رنگ شدن انتظارات سیاسی در فضای بازار و تصویب قانون آزادسازی معاملات ارزی با نرخ توافقی در صرافیهای مجاز، نرخ ارز مذکور در کانال ۳۱ هزار تومانی از حرکت بازماند و کریدور قیمتی ۳۱ هزار و ۵۰ تا ۳۱ هزار و ۴۰۰ تومانی را به عنوان رنج جدید خود انتخاب کرد. دیروز نیز قیمت هر برگ از این اسکناس آمریکایی با حدود ۱۰۰ تومان افزایش نسبت به نرخ روز شنبه به رقم ۳۱ هزار و ۳۵۰ تومان رسید. در این میان روز گذشته با افزایش قیمت سکه طلا، نرخ حباب قیمتی این فلز گرانبها نیز با عبور از سقف تاریخی خود به محدوده ۲ میلیون و ۳۹۰ تا ۲میلیون و ۴۲۰ هزار تومان رسید.

دیروز دوشنبه ۲۰ تیر نرخ هر برگ اسکناس دلار در معاملات بازار آزاد تهران با حدود ۱۰۰ تومان افزایش به رقم ۳۱ هزار و ۳۵۰ تومان رسید. شنیدهها از هسته مرکزی بازار ارز تهران حاکی از آن است که نرخدهی در معاملات بازار آزاد از رونق پیشین افتاده و عمده افراد حاضر در بازار، معاملات خود را در بنگاههای ارزی رسمی و مورد تایید بانک مرکزی انجام میدهند. پیشتر نیز «دنیای اقتصاد» در گزارشهایی به بررسی پیامدهای مثبت و منفی سیاست ارزی جدید بانک مرکزی پرداخته بود که در آنها به کم رونق شدن معاملات بازار آزاد پس از بازگشت صرافیهای رسمی به رقابت خرید و فروش ارز اشاره شد. البته به عقیده برخی از کارشناسان بازار و به دلیل وجود سقف عرضه سالانه در معاملات رسمی، سیاست ارزی جدید تنها برای مدتی میتواند از نوسانات بازار بکاهد و در بلندمدت با برطرف نشدن حجم واقعی تقاضا، بازار ارز مجددا شاهد ایجاد شکاف در معاملات بازارهای رسمی و غیررسمی خواهد بود. اما در نهایت میتوان گفت که حضور متداوم نرخ دلار آزاد در سطوح قیمتی نیمه اول کانال ۳۱ هزار تومانی ناشی از همین سیاست جدید بانک مرکزی بوده است.

روز گذشته نرخ دلار در سامانههای رسمی فروش ارز نیز افزایشی بود و قیمت هر برگ دلار بازار متشکل با حدود ۲۷ تومان افزایش نسبت به نرخ روز شنبه ۱۸ تیر به رقم ۲۸ هزار و ۴۸ تومان رسید. نرخ حباب سکه طلا ضرب امامی از سقف تاریخی خود عبور کرد. روز گذشته با افزایش نسبی قیمت دلار در معاملات آزاد، نرخ سکه طلا نیز حدودا ۲۴۰ هزار تومان افزایش یافت و به سطح قیمتی ۱۵ میلیون و ۲۷۰ هزار تومان رسید. طبق محاسبات به عمل آمده از ارزش ذاتی این کالای سرمایهای، بخش قابل توجه ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومانی از رقم مذکور را حباب قیمتی سکه تشکیل میدهد. گفتنی است بیشترین نرخ حباب محاسبه شده برای سکه طلا طرح جدید در مهر ماه سال ۱۳۹۹ و در محدوده ۲ میلیون و ۵۰ تا ۲ میلیون و ۹۰ هزار تومان بوده است.
- 9
- 5