چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۶:۴۷ - ۱۸ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۵۴۰۴
سیاست داخلی

۲۰ سال پس از ۱۸ تیر/ سرنوشت بازیگران کوی دانشگاه چه شد؟

جنبش دانشجویی ایران,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران
۲۰ سال پیش در ۱۸ تیر سال ۱۳۷۸ حادثه کوی دانشگاه در تهران اتفاق افتاد. جمعی از دانشجویان در اعتراض به توقیف روزنامه سلام که جزئیانی از قتل‌های زنجیره‌ای را افشا کرده بود، مقابل دانشگاه تحصن کردند، اما این اعتراض به خشونت کشیده شد.

به گزارش رویداد۲۴، جنبش دانشجویی ایران، فراز و نشیب فراوانی را تجربه کرده است. با این حال مهمترین فراز اعتراضات دانشجویی به تیرماه سال ۷۸ باز می‌گردد. اگر چه دانشجویان در اعتراضات و کنش‌هایی مثل انقلاب اسلامی یا اعتراضات سال ۸۸ نیز حضور داشتند، اما اعتراضات سال ۷۸ از دو منظر در تاریخ ایران بی سابقه بود؛ یکی اینکه خااستگاه اعتراض فقط دانشگاه بود و جامعه از دانشگاه متاثر شد و اعتراضات به داخل دانشگاه محدود شد.

دوم اینکه کوی دانشگاه نقطه عطفی در تاریخ مناسبات سیاسی ایران شد. مجلس ششم تحت تاثیر فضای عقب نشینی نیرو‌های تندرو بعد از حوادث کوی دانشگاه شکل گرفت و جریان‌های دانشجویی تا چند سال فضای باز بی نظیری را در دانشگاه تجربه کردند. امروز بیست سال از آن روز تاریخی می‌گذرد. در این گزارش سرنوشت چند چهره موثر اعتراضات کوی دانشگاه بررسی شده است.

عزت ابراهیم نژاد

تنها فردی که در ماجرای کوی دانشگاه تهران به گفته دوستانش به شهادت رسید و وفات او توسط نهاد‌های امنیتی نیز تایید شد. ابراهیم نژاد البته دانشجو نبود و به دیدن یکی از دوستانش در کوی دانشگاه رفته بود. زاکانی در مناظره با تاجزاده کشته شدن ابراهیم نژاد با کلت ۴۵ را تایید کرده بود.

سعید زینالی

مدتی بعد از وقایع کوی دانشگاه، مشخص شد یکی از افرادی که در ابتدا گمان می‌رفت بازداشت شده، به خانه بازنگشته است. سعید زینالی فردی بود که جستجو برای یافتن او هنوز ادامه دارد. برخی معتقدند او بازداشت شده اما هیچ نهادی بازداشت او را تایید نکرده است. سعید زینالی یکی از دراماتیک‌ترین سرنوشت‌ها را در میان افراد حاضر در کوی دانشگاه تهران داشت.

سال ۹۴ محسنی اژه‌ای سخنگوی وقت دستگاه قضایی، درباره وضعیت سعید زینالی گفته بود «تلاش‌های فراوانی شده که آیا وی بازداشت شده یا خیر؟ که موضوع هنوز ثابت نشده است. ممکن است ایشان یا هر کس دیگر مفقود شود یا ممکن است که پیدا نشوند، ولی این ادعا که می‌شود وی بازداشت شده درست نیست؛ چرا که تا آنجا که می‌دانم مدرکی بدست نیامده که وی بازداشت شده است. شما اگر می‌دانید که سیستم امنیتی مطلب را گفته به ما بدهید تا من آن را پیگیری کنم.»

سعید امامی یا سعید اسلامی

اصل ماجرای اعتراضات کوی دانشگاه وقتی رخ داد که تعدادی دانشجو در اعتراض به توقیف روزنامه سلام تجمع کردند و عده‌ای به آن‌ها حمله کردند. روزنامه سلام در آخرین شماره خود افشا کرده بود که سعید اسلامی یا سعید امامی متهم قتل‌های زنجیره‌ای، درباره مفاد قانون مطبوعات توصیه‌هایی به دری نجف آبادی وزیر وقت اطلاعات کرده بود. دلیل حمله نیرو‌های لباس شخصی به دانشجویان معترض به سعید امامی، هیچ گاه مشخص نشد. بعدا اعلام شد سعید امامی در زندان اوین با داروی نظافت خودکشی کرده است. کامران دانشجو، محمود احمدی نژاد و حمیدرضا ترقی از شاکیان روزنامه سلام بودند.

جنبش دانشجویی ایران,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

احمد باطبی

در جریان اعتراضات کوی دانشگاه، احمد باطبی یکی از دانشجویان یک پیراهن خونین را در دست گرفته بود و عکسی که حسن سربخشیان در آن لحظه از او ثبت کرد، به مرور تبدیل به تصویر اعتراض کوی دانشگاه در شبکه‌های ماهواره‌ای شد. او مدتی بازداشت شد، اما با سندی که لطف الله میثمی برای ضمانت او در دادگاه گذاشته بود، به مرخصی رفت اما از کشور گریخت. در آن زمان لطف الله میثمی ویژه نامه‌ای با موضوع بررسی ابعاد حادثه کوی دانشگاه منتشر کرده بود. باطبی مدعی است که در زندان به اعدام محکوم شده بود، اما در ایام مرخصی استعلاجی از کشور خارج شده است. وی بعد از خروج از ایران، به گروه‌های سلطنت طلب پیوست و مصاحبه‌های تندی علیه ایران انجام داد.

اروجعلی ببرزاده

در زمان محاکمه متهمان کوی دانشگاه، یک سرباز به اتهام ربودن ریش تراش محاکه شد. سربازی به نام اروجعلی ببرزاده. وی در حال حاضر رئیس یکی از کلانتری‌های تهران شده است.

مسعود ده نمکی

از معدود روزنامه نگاران اصولگرا که در هفته نامه جبهه، از لباس شخصی‌های کوی حمایت می‌کرد و علیه معترضین، مطالبی منتشر می‌کرد. ده نمکی بعدا از مطبوعات وارد سینما شد و فیلم‌های پرخرجی مثل مجموعه اخراجی‌ها و مجموعه رسوایی را ساخت.

جنبش دانشجویی ایران,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

فرماندهان سپاه

بعد از کوی دانشگاه، جمعی از فرماندهان سپاه برای خاتمی نامه نوشتند. از جمله سردار قالیباف. «جناب آقای خاتمی، چند شب پیش وقتی گفته شد عده‌ای با شعار علیه رهبر معظم انقلاب به سمت مجموعهٔ شهید مطهری در حرکتند، بچه‌های کوچک ما در چشم ما نگریستند، انگار از ما سؤال می‌کردند غیرت شما کجا رفته‌است؟» پیش از این رویداد۲۴ درباره نامه امضا کنندگان این نامه گزارشی منتشر کرده است. این نامه در تعبیر روزنامه‌های اصلاح طلب، تهدید خاتمی به کودتا قلمداد شد.

جنبش دانشجویی ایران,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

سردار نظری

سردار فرهاد نظری فرمانده انتظامی تهران در حادثه کوی دانشگاه بود. تصویر خنده‌های او در دادگاه کوی و بعد تبرئه او، از تصاویر فراموش نشدنی در سیاست ایران است. او بعدا برای مجلس هفتم از خرم آباد نامزد شد، اما مردم به او رای ندادند. سردار نظری در ابتدا کتابی درباره کوی و علیه اصلاح طلبان نوشت که با تبلیغات فراوان اصولگرایان بار‌ها تجدید چاپ شد، اما به مرور از صفحه اصلی سیاست ایران محو شد.

جنبش دانشجویی ایران,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

  • 12
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش