یکشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۴
۱۰:۱۵ - ۱۹ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۴۳۶۸
سیاست خارجی

اروپا در ماجرای برجام تا کجا پشت ایران خواهد ایستاد؟

روحانی و مورگرینی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

به گزارش انتخاب، قرار گرفتن سیاست تنش‌زدایی و تعامل با غرب در دستور کار سیاست خارجی دولت‌های یازدهم و دوازدهم یکبار دیگر اروپا را میانه تنش پایدار ایران و آمریکا قرار داده است، درست همانند سیاست خارجی دولت‌های هفتم و هشتم در سال‌های پایانی و آغازین دهه ۷۰ و ۸۰ شمسی.

 

در آن سال‌ها روابط جمهوری اسلامی ایران و اروپا پس از گذشت دو دهه تنش، دورانی بی‌سابقه را تجربه ‌نمود و سطح روابط تا حدی افزایش یافت که اروپا برای اولین بار پس از انقلاب مقابل آمریکا ایستاد و قانون تحریم‌های فرامرزی موسوم به داماتو را علیه ایران اجرا نکرد. این روند رو به رشد روابط دیری نپایید تا اینکه در سال‌های پایانی و آغازین دهه ۸۰ و ۹۰ شمسی، روابط در دوره احمدی‌نژاد نه تنها به نازلترین سطح خود پس از انقلاب رسید بلکه اروپایی‌ها همگام با آمریکا و حتی پیشروتر از آن تحریم‌های سنگینی علیه ایران اعمال نمودند.

 

امروز و در سال‌های پایانی دهه ۹۰ یکبار دیگر تاریخ به شکل عجیبی تکرار شده و با بازگشت روابط ایران و اروپا به کانال سال‌های پایانی دهه ۷۰ شمسی و همزمان اعمال تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران و دشمنی ترامپ با برجام، اینگونه به نظر می‌رسد که اروپا ناچار است مجددا میان ایران و آمریکا دست به انتخاب بزند.

 

در این وضعیت، دو تجربه کنشگری متفاوتِ اروپای متعامل و اروپای متخاصم در برابر ایران در دو دهه گذشته، این سوال را پیش روی کارشناسان و تحلیل‌گران قرار داده است که آیا اروپایی‌ها همچون سال‌های پایانی دهه ۷۰ ایران را برمی‌گزینند یا همانند سال‌های پایانی دهه ۸۰ با آمریکا همراه می‌شوند.

 

 عده‌ای بر اساس شواهد و قرائن موجود این روزهای سیاست بین‌الملل و به ویژه تمایل اروپایی‌ها به روابط اقتصادی با ایران و حساسیت آنها نسبت به سرنوشت برجام و واگرایی این روزهایشان از دولت تندرو ترامپ، معتقدند که اروپایی‌ها ایران را انتخاب می‌کنند. اما در نقطه مقابل گروهی دیگر معتقدند که اروپایی‌ها تحت هر شرایطی متحد استراتژیک آمریکا به حساب می‌آیند و آنجا که پای ترجیح اولویت‌ها و منافع کلان در میان باشد آمریکا را برمی‌گزینند و نمی‌توان بر روی دوستی آنها حساب باز کرد.

 

نگارنده معتقد است نگریستن به موضوع نقش اروپا در میانه تنش ایران و آمریکا در چارچوب هریک از دو دیدگاه فوق اگرچه بخشی از واقعیت‌ها را بازنمایی می‌سازد، اما فاقد فهم صحیحی از کنش اروپایی‌هاست و در واقع یک خطای تحلیلی است. اصالت دادن به هرکدام از این دو دیدگاه، ما را در مورد نقش اروپا گرفتار خوش‌بینی و بدبینی بیهوده ساخته و به دام خطایی بزرگتر که همانا خطا در تصمیم‌سازی راهبردی است، می‌کشاند.

 

اساسا منطقی نیست که اروپا خود را در معرض چنین انتخابی قرار دهد و آنجا هم که به ظاهر قرار گرفته به معنای انتخاب ایران یا آمریکا نبوده است. واقعیت این است که نه سیاست دهه ۷۰ اروپایی‌ها به معنای انتخاب ایران بود و نه رویکرد دهه ۸۰ آنها به معنای انتخاب آمریکا.

 

اتحادیه اروپا در انتخاب‌ها و جهت‌گیری‌های خود همواره به یک چیز اصالت داده است: دیپلماسی در بستری از کنشگری تعامل‌گرایانه در جهت برآورده ساختن منافع مشترک اعضایش. مبنای قدرت و توان کنشگری اتحادیه اروپا در نظام بین‌الملل در گرو هنر دیپلماسی است و اتحادیه اروپا اساسا یک کنشگر دیپلماتیک است و امری که به انتخاب‌های آن جهت می‌دهد تعامل متقابل و دیپلماسی متعامل است.

 

حال بیاید بر اساس این مبنا یکبار دیگر تاریخ روابط را تا به امروز مرور کنیم. در اواخر دهه ۷۰ میلادی جمهوری اسلامی ایران به تعامل و دیپلماسی روی آورد، اتحادیه اروپا استقبال کرد و خیلی زود روابط رشد و توسعه یافت.

 

تحریم‌های داماتو در آن روزها از سوی اروپایی‌ها یک اقدام تقابلی و برهم‌زننده فضای تعامل‌گرایانه موجود تلقی شد و اروپا به جای تقابل، تعامل با ایران را برگزید. این تعامل تا اوسط دهه ۸۰ - حتی با وجود اینکه در این میان به یکباره از فعالیت‌های هسته‌ای ایران رونمایی شد- یعنی تا زمانی که هنوز سیاست تعامل و تنش‌زدایی در دستور کار سیاست خارجی ایران قرار داشت با وجود مخالفت آمریکایی‌ها از سوی اروپایی‎ها پی گرفته شد و حتی تروئیکای اروپا محور اصلی مذاکرات پاریس و تهران در مورد مسئله هسته‌ای بود.

 

 در سال‌های پایانی و آغازین دهه ۸۰ و ۹۰ شمسی دولت احمدی‌نژاد بر خلاف دولت پیش از خود سیاست تقابل‌جویانه را در پیش گرفت و با وجود اینکه اتحادیه اروپا به اصرار کانال دیپلماتیک را در مسئله هسته‌ای تحت هر شرایطی باز گذاشت، به ناچار با آمریکا هم مسیر شد و این همراهی پیش و بیش از آنکه به معنای انتخاب آمریکا باشد، واکنشی در پاسخ به اولویت‌های امنیتی خود و سیاست‌های تقابل‌گرایانه ایران بود.

 

بنابراین، بدون اینکه بخواهیم نقش تاثیرگذار آمریکا را نادیده بگیریم، روندهای دو دهه گذشته نشان می‌دهد بیش از آنکه آمریکا بر روی انتخاب‌های اروپا تاثیر قطعی و تعیین‌کننده داشته باشد، این انتخاب و نوع کنش ما و همسویی یا ناهمسویی آن با اولویت‌های امنیتی و اقتصادی اتحادیه اروپا بوده است که بر روی جهت‌گیری و انتخاب اروپایی‌ها در قبال ایران تاثیرگذار بوده است.

 

امروز یکبار دیگر جمهوری اسلامی ایران سیاست تعامل همه‌جانبه با جهان را برگزیده و نتیجه این سیاست حل مسئله هسته‌ای و رشد و توسعه مجدد روابط با اروپا و سایر نقاط جهان است. با این حال، دولت ترامپ یک سیاست تقابل‌جویانه نسبت به ایران و برجام در پیش گرفته و حتی تحریم‌های جدیدی نیز علیه ایران وضع نموده است. در این میان، اروپایی‌ها تا به حال نشان داده‌ا‌ند که با آمریکا همراهی نمی‌کنند و حتی از تداوم برجام بدون آمریکا نیز سخن گفته‌اند.

 

این بار هم به نظر می‌رسد بیش از آنکه آمریکا بر روی انتخاب‌های اروپا تاثیرگذار باشد، این انتخاب و نوع کنش ما و همسویی آن با اولویت‌های امنیتی و اقتصادی اروپایی‌هاست که آنان را با ایران همراه ساخته است. با این همه، این کنش اروپایی نه به معنای انتخاب ایران و رهاکردن آمریکا، بلکه به معنای انتخاب تعامل‌گرایی به جای تقابل‌گرایی است. اگر اروپایی‌ها امروز از برجام و توسعه روابط با ایران دفاع می‌کنند به معنای انتخاب ایران و یا تقابل با آمریکا نیست بلکه به معنای انتخاب تعامل به جای تقابل به عنوان ضروری‌ترین نیاز امروز سیاست جهانی است.

 

اتحادیه اروپا برجام را به عنوان بزرگترین دستاورد دیپلماتیک خود، حاصل سیاست تعامل‌گرایی دوجانبه و چندجانبه می‌داند که به صلح و ثبات منطقه‌ای و جهانی کمک شایانی نموده است. دفاع امروز اتحادیه اروپا از برجام نیز بر همین مبنا قابل ارزیابی است و همانگونه که آنها امروز به آمریکایی‌ها در مورد نقض یا خروج از آن هشدار می‌دهند، اگر ایران نیز ناقض برجام باشد و یا از آن خارج شود با کمترین تردیدی می‌توان پیش‌بینی کرد که واکنش‌ها معکوس خواهد شد.

 

بنابراین، تداوم تعامل ما با اروپا و نگه‌داشتن آن در محور خودی برای توسعه روابط و حفظ برجام و یا حتی فراتر از آن به عنوان اهرم فشاری برای خنثی‌سازی سیاست‌های آمریکا، بیشتر به نوع کنش خود ما و همسویی آن با اولویت‌های اروپا بستگی دارد تا به سطح و نوع روابط اتحادیه اروپا و آمریکا. از این رو، تجربه به ما نشان می‌دهد مادامی که جمهوری اسلامی ایران سیاست تعامل سازنده را در دستور کار سیاست خارجی خود قرار دهد و از اقدامات ماجراجویانه و تقابلی دوری نماید، اروپایی‌ها در عین حال که ممکن است روابط خود را با آمریکا افزایش یا کاهش دهند، حتی با وجود فشارهای آمریکا دلیلی برای تنش و تقابل با ایران نمی‌بینند و به دنبال حفظ و توسعه روابط با ایران نیز خواهند بود.

 

یاسر نورعلی‌وند

 

 

  • 10
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش