
به گزارش اعتمادآنلاین،خاویر سولانا با اشاره به برجام به عنوان یک توافقنامه موفق و الهامبخش، از میان رفتن آن را خطری بزرگ برای امنیت و ثبات منطقه و بلکه جهان دانست.
خاویر سولانا در مقالهای که یورونیوز منتشر کرد، از سیاستهای تحریمی و تحریککننده ایالات متحده انتقاد کرد. او معتقد است تجربه گذشته به ما نشان میدهد که تکرار سیاستهایی از این دست در شرایط کنونی خاورمیانه و کره شمالی میتواند سبب بروز کابوسی هستهای در جهان شود.
سولانا در این مقاله نوشت: «سقوط برجام خطرات بزرگی را برای خاورمیانه و جهان ایجاد خواهد کرد. شروع مجدد برنامۀ هستهای ایران میتواند ابعاد نگرانکنندهای به رقابت استراتژیک ایران و عربستان سعودی بیفزاید. در واقع جنگ سرد میان این دو کشور در حال گرمتر شدن است.» عربستان سعودی پس از شلیک موشک یمنی به ریاض، با نسبت دادن آن به جمهوری اسلامی، اقدام ایران را اعلام جنگ خطاب کرد.
نماینده عالی سابق سیاست امنیتی و خارجی مشترک اتحادیه اروپا در ادامه افزود، اکنون که جنگ هستهای کرۀ شمالی و ایالات متحده را تهدید میکند، آخرین چیزی که انتظارش را داریم ایجاد تهدید مشابهی در خاورمیانه است. او در عین حال حمایت آلمان، چین، فرانسه، انگلستان، روسیه و اتحادیه اروپا از برجام را مثبت ارزیابی کرد.
سولانا با اشاره به سقوط صدام و اتهام کذب داشتن سلاحهای شیمیایی، همچنین سقوط قذافی که سالها پیش تسلیم امریکا شده بود، تکرار سیاستهای مشابه تحریم را به قصد تضعیف جمهوری اسلامی و کرۀ شمالی، موجب تقویت خطر استفاده از سلاحهای هستهای به دست کرۀ شمالی و همچنین ترغیب ایران برای رسیدن به این سلاحها دانست.
او در ادامه افزود، «البته تفاوتهای قابل توجهی میان ایران و کرۀ شمالی وجود دارد. واضحترین آنها این است که برنامه هستهای ایران، خلاف کرۀ شمالی، به تولید کلاهک هستهای منجر نشد. کرۀ شمالی اکنون ۶۰ کلاهک هستهای دارد و به نظر میرسد در حال رسیدن به موشکهای بالستیک بین قارهای و مجهز به کلاهکهای هستهای است که امکان رسیدن به خاک ایالات متحده را دارند. به بیان دیگر جنگ تمام عیار با کرۀ شمالی میتواند خطرات جهانی داشته باشد.»
سولانا در جمعبندی مقالۀ خود افزود: یافتن استراتژی مهار تهدید کرۀ شمالی تنها راهی است که میتوان تضمین کرد کره جنوبی و ژاپن با عضویت در باشگاه هستهای مرتکب اشتباه نشوند. تمایل به داشتن سلاح هستهای همهگیر است. امنیت جهانی به حفاظت از موفقیتهای دیپلماتیک و توافقنامههایی نظیر برجام نیاز دارد که میتوانند یکبار برای همیشه خطر خصومتطلبی و قطبیسازی را پایان دهد.
- 15
- 5