دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۳۴ - ۳۰ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۸۷۵۴
خاورمیانه

مصیب نعیمی، کارشناس روابط بین الملل؛

دخالت عربستان و اسراييل موجب تاخير در تشكيل دولت لبنان است

مصیب نعیمی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

تشکیل دولت جدید لبنان پس از عقب نشینی برخی از احزاب این کشور به‌خصوص حزب جریان آزاد ملی، مورد حمایت میشل عون، ريیس‌جمهوری کنونی لبنان از تفاهمات صورت گرفته میان سعد حریری، نخست وزیر لبنان و جبران باسیل، وزیر خارجه این کشور بار دیگر به مشکل برخورده است.

 

حریری و باسیل توافق کرده بودند که سهم حزب جریان آزاد ملی و میشل عون ۱۰ وزیر در دولت ۳۰ نفره باشد که به دنبال این امر منابعی در جریان آزاد ملی اعلام کردند که اخبار منتشر شده مبنی بر موافقت این حزب با این توافق دقیق نیست.

 

در همین راستا چند منبع مسیحی گفتند که در روزهای اخیر پس از مخالفت جریان آزاد ملی با سپردن یکی از وزارتخانه‌های اصلی به حزب القوات اللبنانیه اختلاف میان دو حزب جریان آزاد ملی و اقوات لبناني به ریاست سمیر جعجع بر سر سهم هر حزب در کابینه آتی بالا گرفت.

 

این اختلافات تعدادی از رهبران جریان آزاد را به بررسی ایده کنار گذاشتن القوات اللبنانیه از دولت از طریق متقاعد کردن حریری به این مساله واداشته که سهم این جریان هفت وزیر به جای ۶ وزیر باشد و همچنین با دستیابی ولید جنبلاط، رهبر حزب سوسیال پیشرو به سه پست وزارتی و دادن یک پست وزارتی به حزب الکتائب و یک پست دیگر به جریان المرده به ریاست سلیمان فرنجیه موافقت شود تا جریان آزاد ملی از حضور بقیه وزیران مسیحی در دولت بهره‌مند شود.

 

براي بررسي موانع و علت هاي تاخير تشكيل دولت جديد لبنان با مصيب نعيمي،كارشناس مسائل خاورميانه ،گفت و گويي داشته ايم كه در ادامه از نظر مي گذرد.

 

موانع و مشكلات پيش روي لبنان درخصوص تشكيل دولت جديد چيست؟

آقای سعد حریری مکلف به تشکیل دولت فعلی لبنان شد وبا توجه به شرایط و ساختار دولت از ابتدا با چندین مانع جدی مواجه بود.

 

می‌دانیم که دولت از ۳۰ وزیر تشکیل می‌شود که نیمی از آنان مسلمان و نیمی دیگر مسیحی هستند. مسیحیان سهمیه‌ای در میان ارتودوکس‌ها، کاتولیک‌ها و مارونی ها و ارمنی ها و دیگر اقلیت های مسیحی ومسلمانان سهمیه ای در میان شیعیان ، سنی ها و دروزی‌ها دارند.این امردرميان مسلمانان قابل حل است و تفاهم‌هایی هم صورت گرفت، اما در میان مسیحیان اختلافاتی به میان آمده‌است؛ به ویژه در خصوص سهمیه مارونی ها .ريیس جمهور و سلیمان فرنجیه و ديگر افراد اين گروه هم برسر تعداد و هم وزرای پیشنهادی کلیدي اختلاف نظر داشتند.می‌دانیم که وزرای کلیدی در لبنان میان طوایف تقسیم می‌شود؛به این صورت که یک وزیر کلیدی از چهار وزیر اصلی (وزارت دفاع،وزارت خارجه ،وزارت کشور و وزارت دارایی)میان شیعه ،سنی ،مارونی وارتدوكس تقسیم می‌شود.

 

مذاکرات در این خصوص به درازا کشیده و عربستان وارد صحنه شده و کارشکنی‌هایی با توجه به تاثیر‌گذاری‌هایی که بر سعد حریری داشته انجام داد و مانع اصلی برای خروج از بن‌بست شد. می‌بینیم که علاوه بركارشكني‌ها ظرف ۲۴ روز گذشته کارزار عربستان با سعد حریری دیداری داشته وبعد از آن مشکلات جدیدی را هم شاهد هستیم .این کارشکنی ها به ضرر سعد حریری است چون موظف شد با مشورت گروه‌ها و جناح‌ها،دولت منسجم و همگانی را تشکیل دهد و اگر توانایی این کار را نداشته باشد، ريیس جمهور موظف است در زمان‌بندی خاص این ماموریت را به شخصيت دیگر سني محول کند. آقای سعد حریری فرصت طولانی برای تشکیل دولت ندارد و اگر ناکام بماند، میشل عون مجبور به واگذار کردن این ماموریت به فرد دیگری خواهد شد.

 

با توجه به اشاره شما به نقش و تاثیرگذاری عربستان در تاخیر تشکیل دولت لبنان آیا کشورهای دیگری هم در این تاخيرتشکیل دولت دركنار عربستان نقشی داشتند؟

عمده گروه‌های لبنانی وابستگی به عربستان را رد می‌کنند؛ البته جناح عربستان شکست خورد و حتی یک کاندیدا رای نیاورد. اشرف ریفی که یکی از افسران قدیمی بود به عنوان حامی عربستان مجموعه‌ای را کاندید کرد که هیچ‌کدام نتوانستند رای بیاورند. عربستان جناح‌ها و گروه‌های سیاسی را تحريك و میان آن‌ها اختلاف ایجاد می‌کند . در این میان با توجه به اینکه یکی از برنامه‌های کار دولت جدید لبنان که به توافق رسیدند، حمایت از مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی است که یک نكته همواره عمده و لاینفک برنامه هر دولتی است، صهیونیست‌ها هم دخالت هایی در این تاخير تشکیل دولت جدید لبنان دارند. البته آمریکایی‌ها به دلیل اینکه وضعیت و شرایط سیاسی در لبنان را ناکارآمد می دانند، از این اقدام عربستان حمایت می‌کنند.

 

با توجه به موضوع آوارگان سوری در لبنان به نظر شما قطع رابطه با دمشق می‌تواند برای لبنان سازنده باشد؟

نظر اکثر کارشناسان و شخصیت‌های لبنانی اعم از رييس جمهور و اعضای پارلمان این است که استقلال لبنان وابسته به استقلال سوریه است؛چراکه لبنان همسایه‌اي جز سوريه ندارد(در جنوب فلسطین اشغالی که رژیم صهیونیستی بر آن حاکم است و به عنوان دشمن لبنان محسوب می شود، در شرق و شمال سوریه و در غرب دریای مدیترانه همسایه لبنان است)مي‌دانيم سوریه تنها گذرگاه لبنان است واكثرا می‌گویند تنفس‌گاه لبنان،سوریه است. درخصوص آوارگان سوری اگر روابط خوبی باشد که بخش اعظم گروه‌های لبنانی برخلاف ساختار رسمی این رابطه را دارند،آوارگان با توجه به این هماهنگی می‌توانند بازگردند. به جز مسائل آوارگان قطع رابطه با سوریه ،لبنان را در مسائل ترانزيت و تجارت با رکود روبه‌رو می‌ كند.

 

فاطمه خسروی

 

ghanoondaily.ir
  • 10
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش