
به گزارش ایرنا به نقل از رویترز، عربستان سعودی دربرابر درخواست های آمریکا برای ترمیم روابط با قطر مقاومت می کند اما شواهد و قرائن حاکی از آن است که فشارهایی که پس از قتل خاشقچی با هدف پایان دادن به جنگ یمن بر ریاض اعمال شده مؤثر بوده است.
در این گزارش آمده است: قتل خاشقچی در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول، با موجی از خشم جهانی همراه شد و احتمال اعمال تحریم ها علیه ریاض را بالا برد و به چهره محمدبن سلمان ولیعهد سعودی آسیب زد.
چهار منبع آگاه اعلام کردند: واشنگتن به این نتیجه رسیده است که اکنون از نفوذ بیشتری روی ریاض برخوردار است و در زمانی که عربستان به دنبال ترمیم چهره آسیب دیده خود نزد جامعه جهانی است، آمریکا از اهرم های فشار بیشتری روی آن برای پایان دادن به جنگ یمن و متحدکردن مواضع کشورهای خلیج فارس برای مقابله با ایران برخوردار است.
براساس این گزارش، آمریکا عربستان را از بازیگران اصلی برای ایجاد وحدت میان کشورهای عربی با هدف مقابله با نفوذ ایران در منطقه میبیند.
این گزارش می افزاید: واشنگتن به دنبال این بود که پیش از اعمال تحریمهای مجدد علیه ایران وحدت به کشورهای عربی بازگردد؛ اما به گفته دیپلماتها هیچ اقدام ملموسی از جانب ریاض یا متحدانش برای حل و فصل اختلافات با قطر صورت نگرفته است.
منابع آگاه به رویترز گفتند: واشنگتن در تلاش بوده از فرصت قتل خاشقچی برای حل مناقشه قطر استفاده کند.همچنین یک منبع آگاه به سیاستهای آمریکا به رویترز گفت: «آنها فرصت را مهیا میبینند تا بحران قطر را به پایان برسانند».
یک دیپلمات دیگر به رویترز گفته است: «در زمینه قطر هیچ تغییری نمیبینیم.» منبع دیگری نیز گفته است: محمدبن سلمان ولیعهد سعودی از انجام هرگونه اقدامی که ضعف او را نشان دهد خودداری خواهد کرد.
دیپلمات ها و منابع دیگر آگاه به سیاست کشورهای حاشیه خلیج می گویند: ابوظبی اختلاف با قطر را در اولویت نمی بینند.
دیپلمات های غربی نیز گفتند: قطری ها به بهای حل بحران می افزایند و اماراتی ها نیز از انزوای قطری ها خوشحال هستند.
محافل دیپلماتیک همچنین می گویند: ریاض و ابوظبی به واشنگتن اطمینان دادند که تدوام اختلافات مانع از تشکیل ائتلاف امنیتی نخواهد شد که دوحه را نیز شامل می شود.
عربستان، امارات، بحرین و مصر از ۵ ژوئن ۲۰۱۷ (۱۵ خرداد ۹۶) با متهم کردن قطر به حمایت از تروریسم روابط خود با این کشور را قطع کردند و تمامی مرزهای زمینی ، دریایی و هوایی را هم به روی قطر بستند.
این کشورها ۱۳ شرط برای ازسرگیری روابط و پایان تحریم ها اعلام کردند اما قطر این شروط را نقض حاکمیت خود می داند و با بیان اینکه تحریم کنندگان هیچ دلیل قانع کننده ای برای ادعای خود ندارند تاکنون به این شروط تن نداده است.
- 10
- 4