پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۹۰۰۷۷

نحوه ی خواندن نماز نافله عشا و فضایل آن

نماز نافله عشا,نماز نافله عشا چیست,نماز نافله عشا را چگونه بخوانیممنظور از نافله عشا، اعمال و عبادات مستحبی و غیر واجب است
برای جبران نماز وتر در نماز شب، نماز نافله عشا قرار داده شده که اگر کسی نتوانست نماز وتر را به دلایلی مانند خواب یا مرگ بخواند، با خواندن این نماز، ثوابش را بدست آورد. از نماز نافله عشا به عنوان یکی از نمازهای نافله یومیه یاد میشود که به آن نماز« وتیره» میگویند و به صورت نشسته خوانده می شود. در این مطلب از سرپوش نحوه خواندن نماز نافله عشا آورده شده است.

نماز نافله عشا

نافله عشا به اعمال و عبادات مستحبی و غیر واجب اطلاق میشود. نماز وتیره یا نافله عشا که پس از نماز عشا خوانده میشود، یک نماز دو رکعتی است. این نماز بر اساس روایات، ثواب نماز وتر( یک رکعت پایانی نافله شب) را دارد. اختلاف نظرهایی درخصوص برخی از آداب این نماز، نظیر ایستاده یا نشسته خواندن آن، وجود دارد. نمازهای نافله با هدف نزدیکی بندگان به خداوند و جبران نواقص نمازهای واجب تعیین شده است. 

معنای وتیره و فضیلت آن

معنای کلمه ی وُتَیْره، وتر کوچک می باشد. از معانی دیگر این لغت می توان به روش و شیوه، تنبلی و سستی و پوست میان دو انگشت اشاره کرد. وتیره در معنای اصطلاحی، به نماز نافله عشا اطلاق میشود.

روایاتی در مورد فضایل نماز نافله عشا

در ادامه با چند حدیث از امام صادق( ع) درخصوص فضایل نماز نافله عشا آشنا شوید:

>> فرموده ی امام صادق ( ع) در کتاب« مستدرک الوسائل» به این شرح میباشد: دو رکعت نماز بعد از عشا( نماز وتیره) را ترک نکنید، به این دلیل که موجب جلب روزی و فراوانی رزق می شود.

>> امام صادق به نقل از پدرشان امام باقر( ع) فرمودند که اگر به جا آورنده ی نماز وتیره، صد آیه در این نماز بخواند؛ از غافلان به شمار نمی رود.

>> امام صادق ( ع) در کتاب« وسائل الشیعه» اینگونه نقل کرده  است:اگر  کسی نماز وتیره را بخواند و بمیرد، ثواب نماز وتر برای او در نظر گرفته می شود.

خواندن نماز وتیره به صورت ایستاده,فضایل نماز نافله عشا,نماز نافله عشا را چگونه بخوانیمنماز وتیره نام دیگر نماز نافله عشا میباشد

>> امام باقر( علیه السلام ):هركس در شب، سوره مُلْك را قرائت کند؛ از غافلان نخواهد بود و من هم آن دو را پس از نماز عشا در حالت نشسته به جا می آورم.

کیفیت و روش خواندن نافله عشا

با توجه به دو رکعتی بودن نماز نافله عشا مانند دیگر نمازهای نافله، این نماز باید هم زمان با نماز واجب خوانده شود. نمازگزار برای خواندن نماز وتیره و نافله نماز عشا باید چهار زانو بنشیند و نیت کند که دو رکعت نماز وتیره به جا می آورد قربة الی الله و پس از قرائت سوره حمد، باید سوره واقعه را بخواند و رکوع و سجود را در همان حالت انجام می دهد و در رکعت دوم، پس از خواندن سوره حمد، سوره توحید را تلاوت کند و بعد از انجام قنوت، رکوع و سجود را انجام دهد. در آخر، تشهد و سلام نماز را بدهد. در پایان این نماز، خواندن تسبیحات حضرت زهرا( س) بر ثوابش می افزاید.

در نماز نافله عشا بنابر روایات و متون دینی توصیه شده که صد آیه خوانده شود. امام صادق ( ع) به نقل از امام باقر( ع) می فرماید که ایشان صد آیه در نماز وتیره می خواندند؛ به این صورت که سوره واقعه، را در یک رکعت  و سوره توحید را در رکعت دیگر تلاوت میکردند. همچنین امام باقر( ع) توصیه کرده که در نماز وتیره، سوره ملک را بخوانید.

زمان خواندن نافله عشا

بهترین زمان برای خواندن نماز نافله عشا یا وتیره، پس از نماز عشا تا نیمه شب شرعی می باشد. البته بهتر است که این نماز بر اساس روایات، بلافاصله پس از نماز عشا خوانده شود.

قنوت نماز وتیره

قنوت نماز وتیره، واجب نیست و مانند دیگر نمازها مستحبیست. همچنین می توانید هر یک از ذکرهای متداول در سایر نمازها را برای ذکر قنوت نماز وتیره بخوانید.

اهمیت نمازهای نافله,نماز نافله عشا چیست,علت تشریع نمازهای نافلهنماز نافله عشا، نمازی دو رکعتی است

نماز وتیره در سفر

نماز وتیره از نمازهای نافله به شمار میرود و مسافر نمیتواند نمازهای نافله ظهر، عصر و  عشاء را بخواند. از این رو خواندن نماز وتیره در سفر، ساقط است اما خواندنش به قصد ثواب کردن، بلامانع است.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی در این باره میگوید:در طول سفر، نافله ظهر و عصر، ساقط بوده است و بنابر احتیاط، خواندن نافله ی عشا( نماز وتیره) در این مدت، ترک شود.

خواندن نماز وتیره به صورت ایستاده

شیخ حر عاملی درخصوص نماز نافله عشا در وسائل الشیعه می گوید:خواندن نماز وتیره به صورت ایستاده بهتر از نشسته است؛ او همچنین بابی را به ساقط نشدن این نماز در سفر و افضلیت ایستاده خواندن آن اختصاص داده است اما نماز وتیره برطبق گفته ی شیخ طوسی، از مسافر، ساقط میشود. امام صادق ( ع) بنابر روایتی فرموده است:پدرم، نماز نافله عشا را به صورت نشسته می خواند درحالیکه من آن دو رکعت را ایستاده می خوانم. مجلسی در ادامه حدیث می آورد که چون بدن امام باقر( ع)، سنگین بود و نمیتوانست آن را در حالت قیام بخواند، از این رو به صورت نشسته به جا می آورد. سید مرتضی درخصوص نماز نافله عشا می گوید:کسی که نماز نافله عشا را میخواند بین چهارزانو یا دوزانو نشستن، مخیر است.

علت تشریع نمازهای نافله,نماز نافله عشا,نماز نافله عشا چند رکعت استنماز نافله عشا پس از نماز عشا خوانده میشود

گردآوری: بخش مذهبی سرپوش

  • 19
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش