پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۱۱۰۰۷۴

نماز تهجد (نماز شب) چیست و به چه صورت خوانده میشود؟

نحوه خواندن نماز تهجد,زمان خواندن نماز تهجد,فضیلت نماز تهجدبه نمازی که در قسمت واپسین شب خوانده می شود، نماز تهجّد می گویند
یکی از عباداتی که موجب اماده سازی بنده برای دیدار معبودش میشود؛ نماز و راز و نیاز در دل تاریکی شب است. این نماز مستحبی از آثار و برکات فراوانی برخوردارست و خوشبختی در دنیا و آخرت را بهمراه دارد و تنها کسی به مقامات معنوی میرسد که شب زنده دار باشد.

نماز تهجد

نماز تهجّد به نمازی اطلاق میشود که در قسمت واپسین شب( سحر) خوانده می شود. معنی کلمه تهجّد درحقیقت، شب زنده داری برای عبادت می باشد. نماز تهجد، حتماً باید در شب خوانده شود. نماز تهجد دارای نام های متعددی میباشد که از آن ها می توان به صلاة اللیل/ نماز شب، قیام اللیل/ شب بیداری، صلاة التطوع باللیل/ نماز نفل شبانه، صلاة السحر/ نماز سحر، نماز پاکان، نماز کرّوبیان و نماز انبیا و غیره اشاره کرد.

اهمیت نماز تهجد

نماز تهجد از اهمیت بیشتری نسبت به نماز های نفل دیگر برخوردارست؛ بدین دلیل که همانند نماز تهجد نوافل دیگری نداریم که به مدت یک سال بر همه فرض شده باشد، یا بر شخص پیامبر فرض شده باشد، یا فرضیتش در نزد بعضی از ائمه هنوز هم باقی باشد. البته نماز تهجد، صرفا بدین دلیل ، اهمیت ندارد بلكه رسول اکرم صلّی الله علیه وسلّم، تأکید بسیاری بر نماز تهجد نسبت به دیگر نوافل داشت و برای آن فضائل ویژه ای را بیان کرد.

بر طبق روایتی، شخصی از پرسید که بهترین عمل چیست، آن حضرت فرمود:قیام طولانی در حضور پروردگار در نماز به عنوان بهترین عمل محسوب میشود ( یعنی تلاوت كردن طولانی در حال قیام) و همین طور نماز تهجد از بهترین نمازهایی به شمار میرود که باید بعداز فرایض، ادا شود.

پیامبر اکرم صلّی الله علیه وسلّم در روایتی دیگر فرمود:« علیکم بقیام اللیل فانه من دأب الصالحین قبلکم» ؛ نماز شب را بر خود لازم بگیرید كه شیوه ی نیکانِ قبل از شماست.( ترمذی) هیچ پرده ای در وقت ادای نماز تهجد، بین نماز گزار و خداوند نیست و هر دعایی خوانده شده در این نماز، بیشتر به استجابت میرسد و همچنین برطبق گفته ی علماء، افراد علاقه مند برای رسیدن به درجه اولیاء و کرامت باید نماز تهجد را بطور مداوم بخوانند.

بهترین زمان خواندن نماز شب یا تهجد

نماز تهجد از بارز ترین مصادیق تهجد و شب زنده داری ، محسوب میشود که به آن نماز شب می گویند. بهترین زمان برای خواندن نماز تهجد، آخر شب می باشد؛ بدین دلیل که خداوند می فرماید:پرهیزگاران باید به استغفار در سحرگاهان بپردازند و همچنین امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمود:« کانوا یستغفرون اللّه فی الوتر و سبعین مرة فی السحر» ؛ نیکوکارانِ بهشتی در نماز وتر به هنگام سحر هفتاد مرتبه از خدا طلب آمرزش می کردند.

منبع قرآنی نماز تهجد

۱۱۲ مرتبه در ۴۵ سوره از قرآن کریم، به شرح اوامری درباره نماز پرداخته است و نیز درباره نماز شب و دعوت بندگان برای اداء آن در ۱۷ اشاره شده است که بیانگر اهمیت فراوان خلوت شبانه با معبود است. یکی از عبادات مهم دین اسلام ، نماز تهجد میباشد که به آن نماز شب می گویند. پیامبر اسلام ( صلی الله علیه و آله) برطبق آیه شریفه ۷۹ سوره اسراء یعنی:”و مِنَ الَّیلِ فَتَهَجَّد بِهِ نافِلَةً لَکَ…” از جانب خداوند، موظف است که این نماز را بخواند ولی نماز تهجد برای سایر مسلمانان، یک نماز مستحبی می باشد.

احادیث و روایاتی در مورد نماز شب

* مردی نزد امیرمؤمنان (ع) رفت و از از او سؤال کرد:" من، توفیق ندارم که شب زنده دار باشم!" امام فرمود:« گناهانت باعث شده که تو به چنین توفیقی دست نیابی.

* فرموده ی امام صادق ( ع) درخصوص نماز تهجد اینست که:نماز شب دارای برکاتی میباشد که باعث میشود چهره ی فرد را زیبا، اخلاق را نیکو، بو را خوش، روزی را فراوان و قرض را ادا‏ کند. این نماز، موجب غم ‏زدایی میشود و دیده را جلا می ‏دهد. براساس چنین روایتی شب ‏زنده‏ داری در جسم وجان، اخلاق و رفتار، حتی مقام معیشتی افراد از تأثیر مستقیم و عمیقی برخوردارست.

* پیامبر خدا حضرت محمد ( ص) فرمود:

کسی در روز آبرومند میشود که نماز تهجد بخواند.

زمان خواندن نماز شب,نماز تهجد,اهمیت نماز تهجدنماز شب، قيام الليل و ... از دیگر نام های نماز تهجد میباشد

* امام صادق ( ع) در حدیثی می فرماید:

نماز شب به عنوان شرف مؤمن محسوب میشود و در آزار و اذیت نکردن مردم، اثر دارد. طبق فرموده ی امام صادق ، نماز شب بحدی پاداش دارد که خداوند می فرماید:« هیچ کس از پاداش نماز تهجد با خبر نیست» همانگونه که در آیه ۱۷ سوره سجده می خوانیم:مردان خدا از بستر گرم فاصله می گیرند تا نیایش سحرگاهان و نماز شب را به جا آورند، این نماز به غیر از بهشت و حوریان و ... پاداش دیگری دارد که خداوند به منظور روشنی دیدگان برایش ذخیره کرده است.

* از امام صادق ( ع) روایت شده است که فرمود:

از عنایات مخصوص خداوند می توان به باز کردن روزه روزه دار ، نماز و نیایش شبانگاهی و دیدار برادران اشاره کرد. امام صادق مجددا فرمودند:نماز شب، موجب از بین بردن گناهان روز میشود.

رکعت های نماز شب

نماز تهجد دارای یازده رکعت میباشد به این شرح که چهار نماز دو رکعتی به نیت نماز شب، یک نماز دو رکعتی به نیت نماز شفع و یک نماز یک رکعتی به نیت نماز وتر می باشد.

نحوه خواندن نماز تهجد یا شب

۱. هشت رکعت اول:

هشت رکعت اول نماز تهجد را باید به صورت چهار نماز دو رکعتی همانند نماز صبح( سوره حمد و سوره قل هو الله احد ) به جا آورد.

۲. نماز شفع:

نحوه ی خواندن نماز شفع که یک نماز دو رکعتی اس؛ این چنین میباشد :پس از خواندن سوره حمد، در رکعت اول باید سوره ناس تلاوت شود و پس از خواندن سوره حمد، در رکعت دوم باید سوره فلق خوانده شود.

۳. نماز وتر:

آداب بخصوصی برای نماز وتر که بک نماز یک رکعتی است؛ بیان شده ، به این صورت که سه بار سوره توحید و یك بار سوره فلق و یك بار سوره ناس را باید بعد از سوره ی حمد بخوانید یا می توانید یك سوره تنها بخوانید، سپس برای قنوت، دستها را بسوی آسمان ببرید و حاجاتتان را طلب کنید.

سپس برای چهل مؤمن دعا كنید؛ به این صورت که ذکر( اَللّهُمَّ اِغْفِر لِلْمومِنینَ وَ اَلْمومِناتْ وَ اَلْمُسلِمینَ وَ اَلْمُسلِماتْ) را چهل بار بگویید و از خداوند، طلب مغفرت كنید. در این زمان با گفتن هفتاد مرتبه ذکر:« استغفرالله ربّی و اتوبُ الیه». از پروردگارتان طلب آمرزش کنید.

آن گاه ۷ بار ذکر« هذا مقامُ العایذٍٍِ بكَ منَ النّارِ» ؛( این است مقام كسی كه از آتش قیامت به تو پناه می برد) را بگویید و پس از آن ۳۰۰ مرتبه ذکر:« العفو» و درآخر، یک مرتبه ذکر:« ربّ اغفرلی و ارحمنی وتُب عَلیَّ انّكَ انتَ التّوابُ الغفُورُ الرّحیم» را بگویید. وقتی که این ذکرها را گفتید نمازتان را تمام کنید و تسبیحات فاطمة زهرا( س) ( ۳۴ مرتبه، الله اكبر، ۳۳ مرتبه، الحمد لله و ۳۳ مرتبه، سبحان الله) را بگویید.

تعداد رکعات نماز تهجد,زمان خواندن نماز شب,نماز تهجدنماز تهجد در برابر ديگر نماز‌های نفل اهميت بيشتری دارد

گردآوری: بخش مذهبی سرپوش

  • 20
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
منم انور بلوچ نماز شب را خیلی دوست دارم و به خدای خود ایمان دارم
نماز تهجّد چگونه خوانده میشود و چه ثوابی دارد؟
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش