چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۲۶ - ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۲۰۸۱۸
فرهنگ و حماسه

روز پایانی ماه رمضان ۱۴۰۱؛ رویت «هلال ماه» شامگاه دوشنبه ممکن می‌شود

پایان ماه رمضان,هلال ماه شوال
مدرس و عضو شورای علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان گفت: هلال ماه شوال در شامگاه دوشنبه، ۱۲ اردیبهشت ماه با چشم غیرمسلح به خوبی قابل مشاهده خواهد بود و ماه رمضان ۳۰ روزه می شود.

به گزارش مهر، هر ساله در آستانه ماه مبارک رمضان و همچنین حلول ماه شوال، گروه‌های رصدی از سرتاسر کشور و از جمله اصفهان برای رصد هلال ماه نو اعزام می‌شوند.

بیشتر بخوانید:

رصد هلالِ تنها قمر زمین، در ایران نیز همانند همه کشورها نیز به عنوان یک فعالیت علمی در تمامی سال، مورد توجه است اما در کشورهای مسلمان این رصد در آغاز و پایان ماه مبارک و معنوی رمضان، اهمیت ویژه‌ای دارد.

امسال با توجه به تقویم، ماه مبارک رمضان ۲۹ روزه خواهد بود و البته این موضوع با پیش بینی‌های نجومی و علمی نیز سازگار است.

در ارتباط با شرایط و ویژگی‌های هلال ماه شوال، رصد ماه نو، دلایلی که موجب ۲۹ روزه شدن این ماه شده است و امکان ۲۹ یا ۳۰ روزه شدن دو ماه متوالی با عمران مرادی مدرس و عضو شورای علمی مرکز نجوم ادیب به گفت‌وگو نشسته‌ایم.

آقای مرادی! به طور کلی ویژگی‌های مناسب برای رصد هلال ماه نو چیست؟

رصد مناسب هلال ماه به پارامترهای مختلفی مانند فاصله ماه تا خورشید، جدایی زاویه‌ای ماه و خورشید و طول کمان، ضخامت هلال ماه، ارتفاع ماه از افق و مدت مکث ماه پس از خورشید در آسمان بستگی دارد و در صورت کمرنگ بودن هر یک از این ویژگی‌ها امکان رؤیت هلال ماه نو سخت می‌شود.

هر ماه نو از دیدگاه علمی چه زمانی طلوع می‌کند؟

ماه نو در علم نجوم زمانی متولد می‌شود که نه در واقعیت بلکه به لحاظ ظاهری و مطابق آنچه تصور می‌کنیم، ماه در راستای خورشید و بسیار نزدیک به آن قرار بگیرد که این حالت را در اصطلاح «مقارنه» می‌گویند.

در این حالت ماه با چشم ظاهری قابل مشاهده نیست چراکه به اندازه‌ای به خورشید نزدیک است که با خورشید طلوع و ممکن است همزمان با با آن نیز غروب کند و نور زیاد خورشید از مشاهده آن جلوگیری می‌کند.

از این پس (بعد از تولد ماه نو) سن این تنها قمر زمین افزایش پیدا می‌کند و چون ماه به دور زمین نیز گردش می‌کند به تدریج، با افزایش سن به لحاظ ظاهری از خورشید فاصله می‌گیرد.

فاصله ماه تا خورشید در رؤیت هلال ماه چه تأثیری دارد و این پارامتر برای ماه شوال امسال چگونه است؟

طبیعی است هر چه فاصله ماه و خورشید بیشتر باشد، رؤیت هلال ماه نو آسان‌تر خواهد بود؛ در واقع از لحظه تولد ماه نو تا زمانی که خورشید می‌خواهد غروب کند اگر ماه به اندازه کافی از خورشید جدا شده باشد، به دلیل آنکه زمان غروب خورشید سریع‌تر از این قمر است؛ امکان رصد ماه در بالای افق وجود دارد.

حال هرچه فاصله ماه و خورشید از هم بیشتر باشد، مدت زمانی که ماه در افق باقی می‌ماند (مدت مکث ماه) بیشتر می‌شود؛ در چنین حالتی خورشید بیش از پیش زیر افق پنهان شده و نور آن به میزان بیشتری محو می‌شود و بدین ترتیب شرایط رؤیت پذیری ماه بهتر می‌شود.

بدین ترتیب در افق غرب آسمان می‌توان به دنبال هلال ماه گشت و اگر مدت مکث ماه زیاد باشد، مدت زمانی خوبی نیز برای رصد ماه نیز وجود دارد.

ماه نو قمری در کدام سمت افق قابل مشاهده است و از طلوع تا غروب ماه چه اتفاقاتی در آسمان زیبای دنیا ما رخ می‌دهد؟

همیشه اولین ماه قمری را در سمت غرب آسمان یعنی جایی که خورشید غروب می‌کند می‌توان دید و از این زمان به بعد فاصله ماه و خورشید افزایش می‌یابد؛ اگر دقت کنید به تدریج در شب‌های دوم و سوم هر ماه قمری، هلال ماه مدت زمان بیشتری در آسمان قابل مشاهده است تا اینکه در شب هفتم، ماه نصفه را درست در زمانی که خورشید غروب می‌کند بالای سر خود می‌بینیم و این بدان معناست که ۹۰ درجه میان ماه و خورشید فاصله فاصله افتاده است.

پس از آن در زمان طلوع هلال ماه چهاردهم که قرص کامل ماه قابل مشاهده است، ماه و خورشید در دو سوی آسمان قرار می‌گیرند و به حداکثر فاصله رسیده‌اند به نوعی که از یک سمت ماه غروب و از سوی دیگر آسمان طلوع می‌کند.

از این شب به بعد بازهم ماه به خورشید نزدیک می‌شود و هلال ماه بار دیگر شروع به کوچک شدن می‌کند تا شب بیست و یکم که نصف می‌شود و آخرین هلال ماه قمری را در سمت شرق آسمان پیش از طلوع خورشید می‌توان دید.

از اینجا به بعد ماه به اندازه‌ای بار دیگر به خورشید نزدیک می‌شود که در حالت مقارنه قرار گرفته و ماه نویی متولد می‌شود که حلول ماه قمری جدید را در پی دارد.

در تقویم‌های دیجیتال ماه قمری، رمضان امسال ۲۹ یا ۳۰ روزه عنوان شده است؛ شرایط رصد هلال ماه شوال ۱۴۴۳ چگونه است؟

امسال زمان مقارنه ماه یعنی زمانی که این دو جسم آسمانی کاملاً به یکدیگر نزدیک هستند در روز یک شنبه ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ رخ می‌دهد و تولد ماه نو در ساعت در ساعت ۵۸ دقیقه بامداد است.

پایان ماه رمضان,هلال ماه شوال

از این زمان به بعد هر چه جلو می‌رویم سن ماه افزایش یافته و فاصله ماه و خورشید زیاد می‌شود تا شامگاه دوشنبه ۱۲ اردیبهشت ماه که سن ماه بیش از ۴۲ ساعت خواهد بود و طبیعی است که ماه به شکل خوبی از خورشید فاصله گرفته است و بر این اساس برای رؤیت ماه شوال امسال مشکلی وجود ندارد.

پس از غروب خورشید در شامگاه دوشنبه، ماه تا مدت زمان زیادی در آسمان باقی می‌ماند که به آن مدت زمان «مکث ماه» گوییم؛ بدین ترتیب رصدگران حدود ۹۸ دقیقه برای دیدن ماه زمان دارند که زمان رصدی بسیار مناسبی است.

برای هلال ماه شوال امسال، ارتفاع ماه، ضخامت و همه فاکتورها بسیار مناسب است و همه اینها موجب می‌شود تا ماه حتی با چشم مسلح و بدون استفاده از دوربین و تلسکوپ در آسمان قابل رؤیت باشد.

بدین ترتیب امسال ماه رمضان ۳۰ روزه خواهد بود، چراکه در غروب یک شنبه هنوز ماه نو حتی متولد نشده است چه برسد به اینکه قابل رؤیت باشد.

آقای مرادی! در باور عمومی این دیدگاه وجود دارد که دو ماه قمری پشت سر هم نمی‌تواند ۲۹ روزه و یا ۳۰ روزه باشد؛ آیا از نظر علمی این دیدگاه صحیح است؟

ببینید ما دو نوع هلال ماه داریم که یکی از آنها «حسابی» نام دارد، بدین معنا که ما تعداد روزهای ماه بر اساس محاسبات شمارش می‌شود اما مبنای ماه هلالی نیز داریم که تعداد روزهای ماه بر مبنای رصد قمر زمین، سنجیده می‌شود.

در حقیقت، مدت زمان یک گردش ماه به دور زمین ۳۰ روز تمام نیست بلکه ۲۹ روز و ۱۲ ساعت و ۴۴ دقیقه و سه ثانیه طول می‌کشد و این ساعات خرده‌ای موجب می‌شود روزهای کاملی در ماه‌های قمری نداشته باشیم و به لحاظ تقویم باید این خرده‌ها را برای برخی ماه‌ها ۳۰ روز و برخی را ۲۹ روز حساب کنیم.

بر این اساس برای تدوین تقویم که به ویژه در «کشورهای عربی» مورد استفاده قرار می‌دهند از ماه «حسابی» استفاده می‌شود و برای رفع این مشکل، ماه نخست یعنی محرم را ۳۰ روز، ماه دوم را ۲۹ روز در نظر می‌گیرند و به همین ترتیب تمام ماه‌های فرد ۳۰ روزه و ماه‌های زوج ۲۹ روزه است.

به همین دلیل در تقویم، هیچ گاه دو ماه پشت سر هم ۲۹ روز و ۳۰ روزه نمی‌شود اما باید دقت کنیم ماهی که مبنای امور شرعی قرار می‌گیرد، «هلالی» است که به شکل طبیعی و نه محاسباتی رصد می‌شود و اساس آن مشاهده قمر زیبای زمین با چشم مسلح یا غیرمسلح است.

بر این مبنا، آنچه رصد می‌کنیم در تعیین تعداد روزهای یک ماه قمری مهم است و با توجه به حرکت‌های طبیعی ماه این امر امکان پذیر است که حتی تا ۴ ماه پشت سر هم ۳۰ روزه و تا سه ماه متوالی نیز ۲۹ روزه شود و مبنای امور شرعی نیز سنجش بر اساس همین ماه «هلالی» است.

  • 10
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۳
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
فردا عید هست یا نه
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش