جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۷:۲۵ - ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۲۲۸۰۰
نجوم و فضا

وجود آب در مریخ تا ۷۰۰ میلیون سال پیش

مریخ,آب در مریخ
مطالعه جدید نشان می‌دهد که مواد معدنی کشف شده توسط مریخ نورد احتمالاً از تعامل سنگ با آب‌های زیرزمینی شور تشکیل شده است.

مریخ نورد «ژورونگ» (Zhurong) چین شواهدی یافته است که [بر اساس آن] سیاره سرخ احتمالا صدها میلیون سال زودتر از آنچه پیش از این تصور می شد، آب مایع داشته است.

در حالی که پژوهش قبلی نشان داده بود که مریخ (Mars) در حدود سه میلیارد سال پیش دارای آب بوده و پس از آن آب مایع خود را از دست داده است، این پژوهش جدید که روز چهارشنبه در مجله «ساینس ادونسز» منتشر شد، حاکی از آن است که احتمالا تا همین حدود هفتصد میلیون سال قبل ، در سیاره سرخ آب جریان داشته است.

با آنکه پژوهش ها نشان داده اند که مریخ باستان سیاره ای مرطوب و زیست پذیر بوده است، اغلب تصور می شود که آخرین دوره تاریخ ژئولوژیک مریخ، [یعنی دوره] آمازونی، سرد و خشک بوده است.

در این مطالعه جدید، دانشمندان، از جمله دانشمندان آکادمی علوم چین در پکن، داده های مریخ نوردی را که در جنوب اتوپیا پلانتیا (Utopia Planitia) فرود آمده بود، بررسی کردند.

آنان داده های به دست آمده از سه آنالیز شیمیایی مختلف تعبیه شده بر روی مریخ نورد را، [مشتمل بر] طیف سنج فروشکست القایی لیزری (MarSCoDe)، دوربین تلسکوپیک میکروتصویربرداری، و طیف سنج فروسرخ موج کوتاه، بررسی کردند.

محققان بر اساس این بررسی ها ، شواهدی از «مواد سولفات/سیلیسیم هیدراته» در مناطقی از محوطه فرود که از نظر ژئولوژیک به دوره ابتدایی آمازونی مربوط میشوند، پیدا کردند.

این پژوهش نشان می دهد که ناحیه ای که مریخ نورد بررسی کرده است ، از یک لایه سخت از خاک، یا به اصطلاح« سخت رویه»، با ویژگی هایی تشکیل شده است که با سایر سنگ های مشاهده شده در مناطق دیگر مریخ، تفاوت دارد. این لایه احتمالا در اثر[ جریان] آب های شور زیرسطحی شکل گرفته است که به آرامی تبخیر شده اند و قشر سخت را به هم چسبانده اند.

پژوهشگران می گویند این مواد معدنی احتمالا همراه با مقادیر فراوانی آب مایع که از« بالا آمدن آب های زیرسطحی یا ذوب یخ های زیرسطحی» سرچشمه می گرفته است، تشکیل شده اند.

«مقاله جدیدی از گروه ما، یافته های تازه ای را از مریخ نورد ژورونگ در جریان ماموریت تیان ون ۱ در مریخ معرفی می کند. ژورونگ فعالیت های آبی اخیر در اتوپیا پلانتیای مریخ را آشکار کرده است.»

پژوهشگران در این پژوهش می نویسند:« شواهد میدانی مبنی بر وجود فعالیت های آبی شناسایی شده در محل فرود ژورونگ، حاکی از آن است که فعالیت هیدروسفر [یا آب کره] در دوره آمازونی مریخ، بیشتر از آن بوده است که پیش از این تصور می شد.»

دانشمندان می گویند درک بهتر از چگونگی وجود آب مایع در مریخ در دوران اخیر، میتواند همچنین به تخمین مقدار آبی که ممکن است در سیاره سرخ به شکل یخ یا معدنی باقی مانده باشد، کمک کند.

محققان همچنین بر اساس این یافته ها حدس می زنند که [شرایط حاکم بر] مریخ به جای اینکه دستخوش یک تغییر شدید شده باشد، ممکن است  [به این شکل بوده باشد که این سیاره]، چرخه های آب و هوایی ای را پشت سر گذاشته باشد که از مرطوب به گرم و خشک، و به سرد تغییر کرده است.

آن ها می افزایند:« محوطه فرود ژورونگ (و شمال دشت ها) ممکن است دارای مقادیر چشمگیری آب در دسترس و قابل بهره برداری به شکل مواد معدنی هیدراته و یخ های زیرسطحی برای استفاده کاوش های انسانی آینده در مریخ از منابع میدانی باشد.»

ژورونگ در قالب بخشی از مأموریت اولیه خود در جست وجوی نشانه های حیات در مریخ که سه ماه به طول انجامید، به بررسی مواد معدنی، مکان یابی، و خاک برداری، و [بررسی] توزیع آب و یخ در منطقه اتوپیا پلانتیا پرداخته است.

این مریخ نورد تاکنون در حدود دو کیلومتر (۱.۲۴ مایل) را در بیش از ۳۵۰ روز مریخی طی کرده است ، و این به معنای آن است که از مأموریت آن، احتمالا همچنان اطلاعات بیشتری در مورد سیاره سرخ به دست می آید.

در مطالعه دیگری که روز چهارشنبه در همین مجله منتشر شد، دانشمندان یک شهاب سنگ (Meteorite) از مریخ را که در رشته کوه های میلر در جنوبگان در سال ۲۰۰۳ کشف شد، بررسی کرده اند.

این پژوهش نشان می دهد که هرچند ممکن است زمانی آب، به سنگ درون شهاب سنگ شکل داده باشد، این شهاب سنگ احتمالا شامل هیچگونه نشانه ای از حیات نیست.

محققان، ازجمله پژوهشگران دانشگاه لوند سوئد، دریافته اند که مواد معدنی موجود در شهاب سنگ احتمالا بر اثر [وجود] آب مایع در قسمت های جداگانه تغییر کرده اند؛ الگویی که نشان می دهد این آب، احتمالا از یخ های مدفون شده درون این خود این سنگ ها آمده است و نه از سامانه هیدروترمال.

هرچند دانشمندان می گویند این یافته ها فقط برای قسمتی از سیاره سرخ کاربرد دارند که این شهاب سنگ از آنجا آمده و نه برای کل مریخ.

independentpersian.com
  • 11
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش