به نظر میرسد ستارگان قاتلی که سیارهها را تخریب و منهدم میکنند تنها به فیلمهای علمی - تخیلی محدود نمیشوند.
بتازگی اخترشناسان منظومهای را کشف کردهاند که ستارهای در دل آن قرار دارد و شبیه خورشید است. تا اینجای کار اتفاق چندان خاصی روی نداده است. ویژگی مهم این منظومه در آن است که برخی سیارهها را میبلعد! اما آیا امکان وقوع آن در منظومه شمسی هم وجود خواهد داشت؟
این یافته جدید هیجانی تازه در دنیای اخترشناسی به راه انداخته است. اخترشناسان ستاره مورد نظر یعنی HIP 68468 را به دقت مورد بررسی قرار دادهاند. این ستاره حدود ۳۰۰ سال نوری از ما فاصله دارد و جالب این که از حیث جرم توده شباهت زیادی به خورشید دارد. اکنون این پرسش مطرح میشود که چرا این کشف جدید تا این حد مهم است؟ به باور اخترشناسان این نوع ستارگان درباره گذشته و آینده زمین، سرنخهای مهمی در اختیارشان قرار میدهد.
تیم بینالمللی متشکل از اخترشناسان با استفاده از تلسکوپ ۶/۳ متری رصدخانه لاسیلا در شیلی، دو سیاره فراخورشیدی را رصد کردهاند که به دور ستاره HIP 68468 در حال چرخش بوده است. یکی از این دو سیاره ابعاد غول پیکری دارد و به گفته اخترشناسان ۵۰ درصد بزرگتر از نپتون است. سیاره دیگر هم یک «اَبَر زمین» محسوب میشود که سه برابر زمین ما جرم دارد. اما تجزیه و تحلیلهای صورت گرفته درباره ستاره این سیستم ستارهای، برملاکننده واقعیتهای جالبی است. مطالعات ترکیب شیمیایی HIP 68468 نشان میدهد این ستاره با توجه به سنش، چهار برابر آنچه پیشبینی میشود دارای لیتیوم است.
از آن گذشته این ستاره حاوی مقادیر قابل توجهی مواد مقاوم در برابر حرارت است، اما چه توضیحی میتوان برای وجود انبوهی از این مواد ارائه کرد؟ قابل قبولترین دلیلی که میتوان برای این مورد مطرح کرد این است که HIP 68468 سابقه طولانی در بلعیدن سیارهها دارد. از این طریق انبوه لیتیوم و سایر فلزات موجود در سیارات بلعیده شده سر از این ستاره درآورده است.
برآوردهای دقیقی که اخترشناسان انجام دادهاند نشان میدهد مواد اضافی موجود در این ستاره معادل شش برابر زمین جرم دارد و حالاپرسش هیجانانگیزی مطرح میشود: آیا اتفاقی که در این سیستم ستارهای روی داده میتواند در منظومه شمسی هم روی دهد؟ یعنی میتوان تصور کرد خورشید شروع به بلعیدن سیاراتش کند؟
پروفسور جیکوب بین که در این مطالعه حضور داشته، میگوید: این به آن معنا نیست که خورشید به این زودیها زمین را خواهد بلعید، اما وی به واقعیت هولناکی اشاره میکند و آن این است که نگاهی به گذشته این دست از منظومهها که رفتاری تهاجمی با سیاراتشان داشتهاند، گویای آن است که بروز این فرآیندها در بسیاری از منظومهها و ازجمله منظومه شمسی ما میتواند محتمل باشد.
- 11
- 4