سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۰۰ - ۲۱ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۵۲۲۲
شهری و روستایی

بدتر از زلزله ۷ ریشتری

زلزله,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

گزارش هفته گذشته «شهروند» درباره «اگر زلزله بیاید...» یک پرسش بسیار اساسی را در برابر ما طرح می‌کند. پاسخ به این پرسش کلید فهم چارچوب مدیریتی در کشور است؛ مدیریتی که فاقد آینده‌نگری است. البته این فقط ویژگی مدیریتی ما نیست، بلکه به‌نحوی بازتاب‌دهنده ویژگی کلی جامعه ما نیز هست. جامعه‌ای که حاضر نیست برای آینده هزینه کند، حتی آینده را برای امروز مصرف می‌کند. ابتدا ببینیم مسئولان امر درباره زلزله تهران چه گفته‌اند.  «بازرس کل امور وزارت کشور و شهرداری‌ها چهارشنبه هفته گذشته در نشست سازمان بازرسی کل کشور درباره زلزله محتمل تهران گفت:

 

«سال‌های زيادي است که محققان و کارشناسان احتمال وقوع یک زلزله حساس را در تهران مطرح کرده‌اند. براساس پیش‌بینی‌ها هر ۱۵۰‌ سال زلزله‌ای با مقیاس بالای هفت ریشتر رخ خواهد داد و طبق اطلاعات و اخبار موجود، از آخرین زلزله بالای هفت ریشتر در تهران ۱۸۰‌سال می‌گذرد. برابر با مطالعات انجام شده در زمان وقوع زلزله، مناطق ۹، ۱۰، ۱۱، ۱۲، ۱۴، ۱۶ و ۱۷ خطرپذیری بالایی دارند و بعد از آن مناطق ۷، ۸، ۱۳، ۱۵، ۱۸، ۱۹ و ۲۰ از خطرپذیری متوسط برخوردارند.» او به مطالعات آژانس همکاری‌های بین‌المللی ژاپن (دایکا) در ‌سال ۱۳۷۸ اشاره كرد كه خطر وقوع زلزله و اهمیت و ضرورت پیشگیری از این حادثه را به کشور گوشزد كرد:

 

«برج‌های بلندمرتبه از دیگر مخاطرات شهر تهران در زمان وقوع زلزله است، ۱۸۰ پل روگذر، ۶۰ پل درحال احداث و هفت راه اصلی مواصلاتی در پایتخت وجود دارد که اگر حادثه‌ای رخ دهد تمامی این شریان‌ها و راه‌های مواصلاتی در معرض تخریب‌اند. علاوه بر اینها شبکه‌های انتقال نیرو، آب، گاز، برق و مخابرات هم از آسیب‌های دیگر تهران در زمان وقوع حوادثی همچون زلزله خواهد بود.» همچنین رئیس بخش زلزله‌شناسی مرکز تحقیقات وزارت راه، مسکن و شهرسازی در گفت‌وگويي كه با «شهروند» داشت از بررسي‌هايي خبر داد كه در‌ سال ٩٥ در اين مركز انجام شده و نشان مي‌دهد كه با زلزله بزرگ احتمالي، حدود ٢٠٠ تا ٣٠٠‌هزار ساختمان تخريب مي‌شود و تلفات جاني آن هم يك‌ميليون نفر است...

 

او از وجود بيش از ١٠٥٠ برج بالاي ١٢طبقه در تهران خبر داد كه ٢٠٠تاي آن روي زون‌هاي گسلي هستند و البته كاربری‌هاي مختلفي هم دارند و حدود ٢٠‌درصد از اين ساختمان‌ها هم مدارك فني ندارند.» آنان که بالای ۵۰‌سال دارند، به‌خوبی به یاد دارند که مشابه این مطالب از حدود ۳۰‌سال پیش همواره تکرار شده است. کارشناسان متذکر می‌شدند که دوره ۱۵۰ساله زلزله تهران گذشته است و هرچه می‌گذرد احتمال وقوع زلزله بیشتر و حتی شدت و قدرت آن نیز بالاتر خواهد رفت. هیچ‌کس در اصل وجود چنین پدیده‌ای تردید نمی‌کند، فقط درباره شدت و زمان رخ دادن آن است که نظری قطعی وجود ندارد.

 

از پیش تاکنون تهران به کلی متحول شده است. تعداد برج‌های آن‌ که در آن زمان به‌سختی دو رقمی بود، اکنون چهار رقمی شده است. اتوبان‌های آن چندین‌برابر شده است. وسعت و تعداد ساختمان‌ها یا واحدهای مسکونی نیز احتمالا دو برابر شده‌ است. جمعیت آن افزایش یافته و ده‌ها و صدها‌میلیارد دلار در آن سرمایه‌گذاری شده است. با وجود همه اینها، شاهدیم که از میان ۱۰۵۰ برج بالای ۱۲ طبقه در تهران، ۲۰۰ موردش روی زون‌های گسلی است و از آن بدتر این‌که بخش مهمی از این ساختمان‌ها مدارک فنی نیز ندارد. پرسشی که باید طرح شود این است که اگر امروز یا فردا زلزله‌ای بیاید و خسارات مزبور یا حتی بیشتر از آن به شهر و مردم آن وارد شود، چه کسی پاسخگوی این وضع خواهد بود؟

 

از آن زمان تاکنون انواع و اقسام دولت‌ها و شهردارها و شوراهای شهر را تجربه کرده‌ایم، ولی کماکان ایراد مذکور وجود دارد و هنوز هم نمی‌توان با اطمینان گفت که سیاست‌های شهری ما موجب افزایش ناپایداری شهر در برابر زلزله شده یا موجب تقویت آن شده است؟ به نظر می‌رسد که یک وجه مشترکی در تمام دولت‌ها و شهرداری‌ها وجود داشته است که ما در چنین شرایطی قرار داریم. جالب این است که مردم نیز از وضع موجود اطلاع دارند. در آخرین نظرسنجی که از مردم شهر تهران درباره مسائل گوناگون شهر انجام شده است، حدود دوسوم مردم شهر تهران آسیب‌پذیری تهران در برابر زلزله را زیاد توصیف کرده‌اند. مهمتر این‌که زمانی برای مقابله با خطرات احتمالی، سوله‌هایی ساخته شد که امکانات لازم برای مقابله با شرایط اضطراری فراهم شود، ولی در ادامه آن سوله‌ها برای کاربری‌های دیگر مورد استفاده واقع شد!

 

در حقیقت حوصله آینده‌نگری نداریم. هنگامی که جرأت می‌کنیم و ۲۰۰ برج را روی گسل زلزله می‌سازیم تا پول آن به دست آید و صرف امور جاری کنیم، طبیعی است که چندان در بند آینده نباشیم. بنابراین مدیریت اقتضایی و کوتاه‌مدت که آینده را فدای حال می‌کند، خطر اصلی برای جامعه ماست و نه زلزله ۶ یا هفت ریشتری که در آینده خواهد آمد. نه فقط مدیران ما، بلکه جامعه و مردم نیز کمابیش چنین وضعی دارند. ۲۰۰ برجی که روی خط زلزله و گسل‌های شمال شهر تهران ساخته شده ‌است، جملگی از برج‌های گران‌قیمت شهر تهران هستند. برج‌هایی که افراد ثروتمند در آن ساکن هستند. ولی آیا تاکنون دیده‌اید که مشتریان پولدار این برج‌ها که باید نسبت به خطرات احتمالی ناشی از زلزله و امنیت محل مسکونی خود حساس باشند،

 

با کارشناسان مشورت کرده باشند که آیا این برج یا ساختمان امن است یا خیر؟ حتی زحمت جست‌وجو درباره مدارک فنی ساختمان را نیز به خود نداده‌اند، چرا که بخش مهمی از ساختمان‌ها فاقد چنین مدارکی هستند. بنابراین مسأله فقط محدود به مدیریت شهری نمی‌شود، بلکه جامعه نیز نگاه آینده‌نگرانه خود را از دست داده است؛ نگاهی که غیبت آن در همه حوزه‌های زندگی دیده می‌شود. از مصرف آب و انرژی گرفته تا سیاست‌های ارزی و پولی، همه و همه معطوف بر حل مشکلات عاجل و پیش رو است. عبور از این مشکلات به‌صورت مقطعی هدف اصلی مردم و حکومت است. زلزله اصلی و خطرناک فقدان این نگاه در میان ماست، باید فکری به حال آن کرد.

 

 

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 17
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
ویژه سرپوش