
خبرگزاری رسمی ایرنا روز سهشنبه، چهار بهمن، خبر داد که موجودی آب ۲۰ سد مهم برای مصارف شرب و کشاورزی ایران از ابتدای سال آبی جاری (اول مهرماه) تا ابتدای بهمنماه، نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، بین ۲۵ تا ۷۵ درصد کاهش داشته است.
یک روز پیشتر مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب تهران گفته بود: «علیرغم بارش برف در تهران اما وضعیت سدهای پنجگانه مناسب نیست، نیازمند روان آب هستیم و پیشبینی میشود که در ماههای آینده وضعیت بهتر شود.»
محمدرضا بختیاری در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا با اشاره به این که موقعیت سدهای تهران مساعد نیست گفت: «دو سال قبل نیز سال خشک بود و امسال سومین سال خشک را سپری میکنیم، سال های قبل بارشها عمدتا باران بود و بارش برف نداشتیم.»
او ادامه داد: «در شرایط فعلی وضعیت سختی داریم، مردم گمان میکنند چون تابستان تمام شده، وضعیت بد نیست، قطعا بارشها تاثیرگذار خواهد بود، اما به دلیل این که بارشها به صورت برف است، روانآب نداریم.»
بر اساس تازهترین گزارش دفتر اطلاعات و دادههای آب شرکت مدیریت منابع آب ایران، ۲۰ سد از مجموع سدهای مهم شرب و کشاورزی از ابتدای سال آبی جاری تا اول بهمنماه هر یک با کاهشی از ۲۵ تا ۷۵ درصد روبهرو شدهاند.
این در حالی است که در هفته گذشته این تعداد ۱۷ سد اعلام شده بود.
بر اساس این گزارش، سد شمیل و نیان در استان هرمزگان با ۴۶ میلیون مترمکعب موجودی آب با کاهش ۵۷ درصدی نسبت به مدت مشابه پارسال روبهرو شده است و درصد پرشدگی کنونی این سد ۴۷ درصد است.
در این مدت، سد ساوه در استان مرکزی با ۴۸ میلیون مترمکعب حجم مخزن ۵۶ درصد کاهش نسبت به پارسال دارد و درصد پرشدگی آن نیز ۱۷ درصد است.
چاه نیمهها در سیستان و بلوچستان از ابتدای سال آبی جاری تا اول بهمنماه ۱۳۳ میلیون مترمکعب موجودی آب دارند که در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۵۶ درصد کاهش دارد. میزان پرشدگی چاه نیمهها به ۹ درصد رسیده است.
چاه نیمه، چهار چاله طبیعی بزرگ در سیستان است که آب مازاد رودخانه هیرمند به آنها هدایت میشود.
با وجود چنین اطلاعاتی برخی رسانههای ایران خبر از تَرسالی میدهند.
روزنامه همشهری در این باره نوشت: «تعداد استانهایی که در حال حاضر در شرایط ترسالی هستند به عدد ده رسیده است و استانهای قم، سمنان، قزوین، آذربایجان شرقی، البرز و تهران همچنان در بدترین شرایط خود به نسبت میانگین ۵۴ ساله قرار دارند.»
استانهای خراسان جنوبی، خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان در شرایط بحرانی منابع آبی قرار دارند.
اوایل دیماه گذشته مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب ایران تأیید کرد که بخش بزرگی از کشور شامل ۲۷۰ شهر در پی کاهش منابع آبی و مخازن سدها از «تنش آبی» رنج میبرد.
- 16
- 5