سه شنبه ۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۰۲ - ۱۷ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۴۶۰۸
محیط زیست و گردشگری

تأثیر خشکسالی بر حجم روان آب‌های کشور

خشکسالی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

ایران که زمانی سرزمین رودخانه‌های تمدن ساز بوده، این روزها با کم آبی دست و پنجه نرم می‌کند. حتی بسیاری از رودخانه‌های آن به مرور در حال خشک شدن هستند و چشم‌انداز مثبتی هم برای احیای آنها وجود ندارد.

 

علت باریک شدن رودخانه‌های ایران و گم شدن آنها در نیمه راه، به‌ کاهش بارش‌ها و نزولات جوی و همین‌طور برداشت‌های بی‌رویه برمی گردد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که در دو دهه اخیر نسبت به میانگین بلندمدت

۴۰ساله هر سال کاهش بارش داشته‌ایم اما در همین حال برداشت از رودخانه‌های کشور روز به روز بیشتر شده است. تعریف مصارف جدید برای رودخانه‌ای کم رمق یکی از وجوه مدیریت بحران زای منابع آبی است.

 

اما این مدیریت بحران زا در کنار اوج‌گیری کاهش نزولات جوی در ۱۵ سال گذشته دقیقاً چه بلایی بر سر رودخانه‌های دائمی و فصلی و مسیل‌های ایران آورده است؟

 

در این باره «هدایت فهمی» معاون دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو آمار جالبی ارائه می‌دهد. او با بیان اینکه ۵ هزار و ۸۰۰ رشته رودخانه در کشور وجود دارد، در گفت‌و‌گو با «ایران» توضیح داد: «طول کل رودخانه ‏ها به ۱۴۶ هزار کیلومتر می‌رسد. از ۵ هزار و ۸۰۰ رودخانه ۹۳ مورد دائمی و مابقی رودخانه‌های فصلی و مسیل اند.» از رودخانه‌های فصلی فقط در برخی  فصول سال آب جاری می‌شود و مسیل‌ها هم جریان‌های سطحی آب هستند که تنها در مواقع بارندگی و جاری‌شدن سیلاب، آب در آنها جریان می‌یابد. فهمی می‌گوید: «برآوردها نشان می‌دهد که طول رودخانه‌های دائمی حدود ۷۵ هزار و ۸۰۰ کیلومتر و طول رودخانه ‏های فصلی و مسیل‌ها ۷۰ هزار و ۲۰۰ کیلومتر است. اما در یک دهه اخیر، بویژه در سال‌های گذشته تغییراتی در این بخش رخ داده که نگران‌کننده است.»

 

رودخانه‌های دائمی ۲۵ درصد خشک شدند

۹۳ رودخانه ایران دائمی هستند و از این میان ۱۲ رودخانه پر آب تلقی می‌شوند؛ رودخانه‌هایی نظیر کارون، ارس، باهوکلات، جاجرود، زاینده رود، زرینه رود، سفید رود، کرج، طالقان رود، تجن و اترک. البته خشکسالی در سال‌های اخیر چهره این رودخانه‌ها را هم تغییر داده است؛ مانند زاینده رود که در میان راه خشک می‌شود. در این باره معاون دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو می‌گوید:

 

«کم بارشی و برداشت‌های بی‌رویه از آب رودخانه‌ها به منظور کشاورزی باعث شده که تعدادی از رودخانه‌های دائمی کشور به‌ رودخانه‌های فصلی تبدیل شوند و در برخی  فصول، پایین دست آنها خشک باشد.»

 

او ادامه داد: «رودخانه‌های ایران در ۱۵ سال اخیر به‌طور متوسط با ۲۵ درصد کاهش جریان آب مواجه بوده‌اند.رودخانه‌هایی که در برخی  فصول آب دارند و در برخی  فصل‌ها خشکند. متأسفانه امسال حتی شرایط بدتر از سال‌های قبل بود. به طوری که رودخانه‌های کشور حدود ۴۸ درصد نسبت به سال قبل با کاهش روان آب روبه رو بودند.» تلخه رود، جراحی، حبله رود، دالکی، سیمینه رود، کر، مند، هریررود و هیرمند رودخانه‌های دائمی دیگری هستند که امسال بین ۵ تا ۶۰ درصد با کاهش ورودی و دبی مواجه بوده‌اند.

 

امسال رودخانه‌های حوضه آبریز دریاچه ارومیه شرایط بهتری دارند. اما وضعیت رودخانه‌های حوضه آبریز مرزی شرق اصلاً خوب نیست و در حال جان دادن هستند؛ نظیر هیرمند که البته فعالیت‌های افغانستان در خشک شدن آن بی‌تأثیر نبوده است. این رود از استان هلمند افغانستان روان شده و به دریاچه هامون که دریاچه‌ای مشترک بین افغانستان و ایران است می‌ریزد. افغان‌ها با ساخت بند کمال خان در ولایت نیمروز به‌دنبال استفاده حداکثری از آب این رود مشترک هستند. این بند سه بخش دارد که دو بخش آن ساخته شده و ساخت بخش سوم آن نیز در جریان است.

 

ایران به‌دنبال بهره‌برداری مشترک از رودخانه‌های مرزی است و الان نیز در مورد این رودخانه مذاکرات جریان دارد.

 

در این باره فهمی اظهار کرد:

«۲۰ درصد از رودخانه‌های دائمی ایران تبدیل به رودخانه فصلی شده‌اند، مانند زاینده رود  و از طرف دیگر رودخانه‌های فصلی اغلب خشک یا مسیل شده‌اند.»

 

او مسیل‌ها را هم که زمانی چندین بار در طول یک سال آبی، میزبان روان آب و سیلاب‌ها بودند  خشک دانست و گفت: «کاهش بارش‌ها که نتیجه تغییرات اقلیمی است، اما در مورد برداشت آب در بالادست باید مدیریت قوی تری اعمال شود و اکنون وزارت نیرو به‌دنبال آن است.» مشکل دیگری که این روزها رودخانه‌های ایران را تهدید می‌کند، آلودگی آب محدود آنهاست. به طوری که کارشناسان هشدار می‌دهند و می‌گویند: «مرگ تدریجی رودخانه‌ها با ورود بی‌رویه پساب‌های خطرناک صنعتی و کشاورزی نزدیک است.»

 

با وجود این نباید غافل شویم که تغییرات اقلیمی موجب جاری شدن سیلاب‌ها می‌شود و این موضوع را در سال‌های اخیر چندین بار تجربه کرده‌ایم، لذا ساخت و ساز در حریم رودخانه‌ها حتی مسیل‌ها کار غلطی است و باید از آن پرهیز کرد.

 

عطیه لباف

 

iran-newspaper.com
  • 14
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش