یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۴۱ - ۱۱ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۲۹۹۰
زنان، جوانان و خانواده

تاب‌آوری اجتماعی برای كاهش آسيب‌های اجتماعی

آسيب‌های اجتماعی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,خانواده و جوانان

«فرهنگ سكوت زنان در جوامع محلي با طرح تاب‌آوري اجتماعي شكست.» اين جمله خلاصه‌اي از گزارشي بود كه تسهيلگران طرح تاب‌آوري اجتماعي زنان و خانواده در دومين نشست تخصصي هماهنگي و تبادل نظر پيرامون برنامه‌هاي امور زنان و خانواده در دولت دوازدهم ارايه كردند. معصومه ابتكار، معاون رييس‌جمهوردر امورزنان خانواده نيز در وصف اهميت طرح تاب‌آوري اجتماعي زنان و خانواده نيز گفت: شوراي اجتماعي كشور نيز به اين نتيجه رسيده كه مقوله تاب آوري اجتماعي مي‌تواند راهگشا باشد. همچنين «اطهره ن‍ژادي» معاون برنامه‌ريزي و هماهنگي معاونت امور زنان و خانواده رياست‌جمهوري تاكيد كرده بود نقشه راه اجراي تاب‌آوري اجتماعي به‌زودي تدوين مي‌شود.

 

تاب‌آوري اجتماعي چگونه آغاز شد؟

از دو سال قبل «اطهره ن‍ژادي» معاون برنامه‌ريزي و هماهنگي معاونت امور زنان و خانواده رياست‌جمهوري طرح تاب‌آوري اجتماعي زنان و خانواده را براي اجرا طراحي كرد. موضوع تاب‌آوري مفهومي نزديك به آنچه از آن به عنوان «اقتصاد مقاومتي» بسيار شنيده‌ايم نزديك است. (Resilience) كه به «انعطاف‌پذيري» ترجمه شده است به مفهومي پايه‌اي در زمينه تاب‌آوري و مقاومت تبديل شده است. فيروزه خلعتبري اقتصاددان، درباره چگونگي مطرح شدن مفهوم تاب‌آوري و ورود آن به مباحث علوم انساني گفته است: در سال ١٩٣٧ اين واژه براي نخستين بار توسطRobert Mallet با مفهوم جديدي براي نمايش قدرت مقاومت، وارد علم مي‌شود. اين مفهوم جديد، پايه مفهومي است كه در حال حاضر ما استفاده مي‌كنيم. به همين دليل در ادبيات اقتصاد مقاومتي، «رابرت ملت» را به عنوان پدر واژه مقاومت مي‌شناسند.

 

خلعتبري همچنين در اين باره توضيح داده است: اين واژه در روانشناسي كودك هم وارد و تنها جايي است كه با معناي منفي به كار برده‌مي‌شود. همچنين در زبان مهندسي، به عنوان مقاومت مواد، در بوم‌شناسي با همين مفهوم رفع بحران و سازگارشدن وارد مي‌شود. اين مفهوم گسترش پيدا مي‌كند و ما مي‌بينيم كه در جامعه‌شناسي با عنوان مقاومت اجتماعي، در جاي ديگر با عنوان مقاومت در برابر بلاياي طبيعي وارد مي‌شود. همچنين با گسترش اين مفاهيم، تحت عنوان مقاومت اجتماعي، زيست‌محيطي و مقاومت در برابر تغييرات جوي پديدار مي‌شود.

 

چگونه ٣٧٥ شهرستان ايران با تاب‌آوري اجتماعي آشنا شدند؟

«نسا زاده‌نويري» رييس گروه هماهنگي دستگاه‌هاي اجرايي در طرح تاب آوري اجتماعي زنان و خانواده در گزارشي اعلام كرد كه اين طرح در ۱۳استان به صورت پايلوت با ۱۰محور اجرا شد. ابتدا در ٢٥٩ شهرستان كشور به اجرا درآمد و در فاصله سال‌هاي ١٣٩٤ تاكنون در ٣٧٥ شهرستان از ٤٢٧ شهرستان ايران به اجرا درآمده است.

 

معاونت امور زنان و خانواده رياست‌جمهوري براي اجراي اين طرح ابتدا تسهيلگراني كه عمدتا از بين روانشناسان و پزشكان بودند را آماده‌سازي كرد. سپس اين تسهيلگران در شهرستان‌ها كارگاه‌هايي براي آموزش مفهوم تاب‌آوري برگزاركردند. به گفته خانم‌ زاده‌نويري۱۰ محور اصلي تاب‌آوري اجتماعي زنان و خانواده «خودآگاهي»، «همدلي»، «برقراري ارتباط موثر»، «روابط بين فردي»، «حل مساله»، «تصميم‌گيري»، «تفكرخلاق»، «تفكر انتقادي»، «مقابله با استرس» و «كنترل خشم» بوده است.

 

رييس گروه هماهنگي دستگاه‌هاي اجرايي در طرح تاب‌آوري اجتماعي زنان و خانواده همچنين تاكيدكرد: با توجه به آسيب‌هاي اجتماعي موجود بايد جامعه را با روش‌هاي علمي به سمت شناخت آسيب‌ها و افزايش توان، خودباوري و اميد و نشاط سوق داد.

 

زاده‌نويري با اشاره به نتايج به دست آمده از اين طرح به صورت ملي در ٣١ استان كشور توضيح داد: از مجموع آموزش‌هاي ارايه شده ٧٨٤ نفر از اعضاي تشكل‌هاي اجتماعي به‌طور ميانگين ٣٦ ساعت آموزش ديده‌اند كه اين افراد مي‌توانند نقش مهمي در افزايش تاب‌آوري اجتماعي استان‌ها ايفا كنند.

 

رييس گروه هماهنگي دستگاه‌هاي اجرايي معاونت امور زنان همچنين تاكيد كرد: مهم‌ترين هدف اين طرح توسعه مشاركت درامورشهري و شهرنشيني وكاهش آسيب‌هاي اجتماعي بوده است. همچنين برطرف كردن موانع طرح تاب‌آوري اجتماعي از اهداف ما بوده كه با پوشش قرار دادن مناطق محروم و حاشيه نشين مدنظر قرار گرفت.

 

زاده‌نويري با اشاره به بهبود عملكرد «طرح ملي توان‌افزايي و ارتقاي تاب‌آوري اجتماعي زنان و خانواده» در سال ٩٥، گفت: زماني كه اين طرح در سال ٩٤ آغاز به كار كرد به دليل داشتن رويكردي فردمحور با خلل‌هايي روبه‌رو بود. اين در حالي است كه با جايگزيني نگاهي اجتماعي نسبت به مسائل زنان اين مشكلات برطرف شده است.

 

رييس گروه هماهنگي دستگاه‌هاي اجرايي معاونت امور زنان در ادامه با اشاره به اهداف اصلي اين طرح در ارتقاي آگاهي‌ها و سطح سلامت رواني، جسماني و اجتماعي زنان و خانواده اضافه كرد: افزايش تاب‌آوري اجتماعي خانواده‌ها در مقابل آسيب‌هاي اجتماعي تعارضات خانوادگي و زناشويي از ديگر اهداف اين طرح بوده است.

 

زاده‌نويري با تاكيد بر توان افزايي و توسعه ظرفيت‌هاي جامعه محلي به عنوان ديگر اهداف اصلي اين طرح تصريح كرد: توسعه مشاركت در امور شهري، ارتقاي فرهنگ شهرنشيني و كاهش آسيب‌هاي اجتماعي از جمله محورهايي بودند كه در طرح تاب‌آوري دنبال شدند.

 

 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 21
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
ویژه سرپوش