جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۱:۰۰ - ۱۳ اسفند ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۲۰۲۰۰۲
زنان، جوانان و خانواده

سنگ هم از آسمون بیاد، صخره که جا نمی زنه!

روانشناسی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,خانواده و جوانان
«تاب‌آوری» ویژگی شخصیتی گم شده و نیاز بیشتر انسان‌های پر توقع و نازپرورده روزگار ماست

 بهش گفتم: «قهوه‌ات سرد نشه!»، نگاه اندوهگین اش را دوخت به فنجان قهوه و گفت: «باور کن که این روزها، زندگی من حتی از این قهوه هم تلخ‌تره!» پرسیدم: «چرا؟»  جواب داد:«روزهای سخت زیادی رو گذروندم. تجربه طلاق پر از حرف و حدیث، به مشکل خوردن با همکارهام، تموم نکردن دوره تحصیلی کارشناسی‌ارشد، فوت یکی از عزیزانم که تکیه‌گاهم بود و ... . مدت‌هاست که دیگه زندگی نمی‌کنم، فقط زندگی رو تحمل می‌کنم!» یک قاشق شکر ریختم داخل فنجان قهوه‌اش و با خنده گفتم: «خدا رو چه دیدی! شاید در عوض سال آینده پر از روزهای خوب باشه، پر از تغییرات مثبت در درون خودت و زندگیت!» با ناراحتی سری تکان داد و گفت: «من دیگه هیچ وقت اون آدم شاد و پرانرژی سابق نمیشم، من فقط یه آدم شکست خورده ام.

دیگه هیچ چیز خوشحالم نمی‌کنه، به هیچ چیز نمی‌تونم امیدوار باشم...» جرعه آخر قهوه را سرکشید و با ژست روان شناسانه‌ای گفت : «یک فیلسوف معروف هست که یک جمله معروف داره: هر آن‌چه مرا نکشد، پس قوی‌ترم می‌کند» و بعدش هم رفت! مطلب امروزمان، نگاهی روان‌شناسانه به همین دیدگاه و نظر است.

  انعطاف‌پذیری با تاب‌آوری فرق دارد

مفهوم جالبی در روان شناسی وجود دارد به نام «تاب‌آوری»؛ یعنی قابلیت بازسازی مجدد خود پس از سختی‌ها. مفهوم تاب‌آوری با مفهوم انعطاف‌پذیری در زندگی فرق دارد. انعطاف‌پذیری یعنی در جریان مشکلات زندگی، کمی خم بشوید و بعد دوباره به حالت اولت برگردید اما تاب‌آوری یعنی حتی اگر بر اثر شدیدترین مشکلات از هم فروپاشیدید، دوباره خودتان را بازسازی کنید، یعنی افتادن و دوباره بلند شدن.

مثل همان ضرب‌المثل سرخپوستی که می‌گوید: «وقتی توفان می‌شود، اگر در برابر یک درخت ایستاده باشی و به شاخه‌های آن نگاه کنی، مطمئن می‌شوی که به زودی سقوط می‌کند اما وقتی به تنه درخت نگاه کنی، استواری اش را می‌بینی!» یا همان دیالوگ معروف فیلم راکی: «هیچ‌کس نمی‌تونه ضربه‌ای محکم‌تر از زندگی بهت بزنه، اصلا مهم نیست تو چقدر می‌تونی محکم ضربه بزنی، مهم اینه که تا چه حد می‌تونی ضربه بخوری و به مسیرت ادامه بدی، این‌طوری برنده میشی!» 

   ویژگی‌های روانی افراد تاب‌آور

با پرورش ویژگی تاب‌آوری در وجود خود، می‌توانید به جای سقوط از نردبان مشکلات، از آن‌ها برای بالا کشیدن خودتان به لحاظ روحی، روانی و معنوی استفاده کنید. حالا این سوال مطرح می شود که چطور می‌توانیم این تاب‌آوری را در وجود خودمان پرورش بدهیم؟ واضح است که باید اول ویژگی‌های روانی افراد تاب‌آور را  بشناسیم تا بتوانیم به تاب‌آوری دست یابیم و  آن ها را در خودمان پرورش بدهیم.

بازیگوش و دارای کنجکاوی بچگانه هستند|  این افراد سوالات زیادی مطرح می کنند، می‌خواهند از هر چیزی سر در بیاورند، همچون کودکان از هر چیزی لذت می‌برند، از پدیده‌ها متعجب می‌شوند، تجربه می‌کنند، اشتباه می‌کنند، آسیب می‌بینند و می‌خندند و البته اشتباهات‌شان را تکرار نمی‌کنند.

از تجارب خود می‌آموزند| افراد تاب‌آور تجارب جدید و غیرمنتظره را به سرعت درون سازی می‌کنند. مدام از خود می‌پرسند: «نکته جدید یا درسی که می‌توانم یاد بگیرم، چیست؟»

روانشناسی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,خانواده و جوانان

به سرعت خود را سازگار می‌کنند|  به لحاظ هیجانی و ذهنی بسیار انعطاف‌پذیر هستند. با ویژگی‌های شخصیتی متناقض راحت هستند. می‌توانند قوی و لطیف، حساس و سخت، منطقی و شهودی، آرام و هیجانی، جدی و بازیگوش و ... باشند.

رابطه دوستانه یا عاشقانه خوبی دارند|  پژوهش‌ها نشان می‌دهند که مردم در شرایط کاری دشوار و تخریب کننده، اگر رابطه دوستانه یا خانواده دوست‌داشتنی داشته باشند، استرس‌شان را بهتر مدیریت خواهند کرد و احتمال مریض شدن‌شان کمتر خواهد بود.

احساسات خود را صادقانه بیان می‌کنند|  چنین افرادی می‌توانند خشم، عشق، تنفر، تحسین، غم و طیف وسیعی از هیجانات انسانی را به شکل صادقانه و راحت، تجربه یا بیان کنند. همچنین می‌توانند در شرایطی که لازم باشد، احساسات خود را به شکل آگاهانه بروز دهند.

خوش‌بین هستند|  همیشه انتظار دارند که کارها خوب پیش برود. آن‌ها خوش‌بینی عمیقی دارند و به آینده امیدوارند. بدون یک نسخه از پیش تعیین شده می‌توانند کار کنند و هنگام بحران ثبات خود را حفظ می‌کنند.

برای بهتر شدن تلاش می‌کنند|  آن‌ها تلاش می‌کنند در هر دهه از زندگی بهتر و بهتر ‌شوند و به شکل روزافزونی از زندگی بیشتر و بیشتر لذت می‌برند. به طور کلی می‌توان گفت که کیفیت زندگی چنین افرادی روند صعودی و پیش رونده دارد. آن‌ها از خود می‌پرسند که آیا امروز بهتر از گذشته می‌توانم با مشکلات زندگی کنار بیایم؟

نکته

تاب‌آوری یک خصلت ذاتی نیست یعنی همه ما با پرورش ویژگی‌هایی که در این مطلب به آن‌ها اشاره شد، می‌توانیم به این خصلت کاربردی دست یابیم. فقط به مدتی تمرین نیاز است. باید این هنر را بیاموزیم که به مشکلات زندگی، به عنوان صحنه‌ای برای نبرد نگاه کنیم، نبردی که با تلاش و امید، مسلما ما پیروز آن خواهیم بود!

نویسنده : زهرا وافر| کارشناس‌ارشد روان شناسی‌بالینی

khorasannews.com
  • 16
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش