پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۱۱ - ۲۷ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۷۸۳۲
حقوقی، قضایی و انتظامی

چرا تا پیش از تایپ امضای حكم ممكن نیست؟

دادگاه های قضایی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,حقوقی انتظامی

«این صبر كه من می‌كنم افشردن جان است»؛ این، سطری از یكی از شعرهای هوشنگ ابتهاج است. حالا جای واژه «صبر» را با واژه «تایپ» در این سطر عوض كنید و بخوانید: «این تایپ كه من می‌كنم افشردن جان است». این سطری كه ساخته‌اید می‌شود اساس حرف‌های كارشناس ارشد مركز رسانه قوه قضاییه كه بسیار همدلانه گزارش دیروز ما را درباره سخنان سخنگوی قوه قضاییه مورد مداقه قرار داده و با روی گشاده، در مقام پاسخ برآمده است. چطور می‌گوییم افشردن جان؟ عرض می‌كنیم.

ما دیروز در همین صفحه ۱۰ روزنامه جام‌جم حرف‌های صبح دوشنبه غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضا در ششمین نشست خبری خود با اصحاب رسانه در دادگستری استان تهران را سوژه نوشتن گزارشی كردیم با تیتر: «این گزارش در دست تایپ است». در این گزارش كه به زبان طنز نوشته شده بود و همان‌طور كه انتظار می‌رفت دوستان ما در قوه قضاییه نیز با نظر به همین زبان، آن را خوانده و تحمل فرموده‌اند، به آن بخش از حرف‌های آقای سخنگو پرداختیم كه در رابطه با پرونده بانك سرمایه و متهم معروفش یعنی هادی رضوی و نیز پرونده‌ای دیگر گفته بود حكم این متهمان صادر شده، اما هنوز در فرآیند تایپ است.

ما در واقع با تصوری كه عموما از مقوله تایپ موجود است این فرآیند را بررسی كردیم در حالی كه حالا توضيحات كارشناس این قوه، نشان می‌دهد فرآیند تایپ در پروسه رسیدگی به پرونده‌های قضایی، با آنچه عموما متصوریم تفاوت‌های عمده‌ای دارد. توضیحات را در پاسخ به پرسش‌های جام‌جم می‌خوانیم:

 پروسه تكمیل پرونده‌ای حقوقی تا صدور حكم شامل چه جزئیاتی است و فرآیند تایپ كه سخنگوی قوه قضاییه در نشست خبری از آن سخن گفته‌اند، مربوط به كدام مرحله از این روند است؟

حكم قضایی، ساختار مشخصی دارد و آن بخش از حكم كه طی آن مجازات قید می‌شود، تنها بخش كوچكی از آن است. هر حكم، مقدمه‌ای دارد كه شامل مشخصات متهم، خلاصه‌ای از روند قضایی یعنی متن كیفرخواست، ادله و نتایج تحقیقات است. بخش دوم، اسباب موجهه است كه خود به جهات موضوعی و جهات حكمی تقسیم می‌شود.

در جهات موضوعی، به مسائل ماهوی یعنی عمل ارتكابی با ذكر جزئیات و نیز دلایل برای اثبات جرم و شهادت شهود پرداخته می‌شود و جهات حكمی نیز شامل استنادها به قانون و قواعد حقوقی است. بخش واپسین، منطوق حكم است یعنی حكم به معنای اخص حكم یا همان حكم دستوری و نظر قضایی قاضی. فرآیند تایپ پس از تكمیل همه اینها و صدور حكم آغاز می‌شود.

 به نظر می‌رسد آنچه برای رسانه‌ها مهم است، همین منطوق حكم، یعنی رای صادره قاضی باشد؛ بنابراین چرا پیش از تایپ و در حالی كه حكم صادرشده و نهایی است، این بخش به رسانه‌ها اعلام نمی‌شود؟

بله، درست است كه صرفا همین بخش نهایی برای رسانه‌ها قابل توجه است چون آنها نتیجه‌محور هستند و می‌خواهند بدانند در نهایت سرنوشت فلان پرونده چه شده است، اما تا پیش از تایپ نمی‌شود رای صادره را اعلام كرد. چون حكم باید امضا شود و پیش از تكمیل فرآیند تایپ، امضای آن ممكن نیست. لازمه امضا از طرف قاضی، نسخه نهایی تایپ‌شده حكم است.

 چرا تا پیش از تایپ امضای حكم ممكن نیست؟

به طور مثال به سهو قلم اشاره می‌كنم. مثلا اگر در ذكر مشخصات متهم یا در مستندات اشتباهی در تایپ رخ بدهد، گاهی قابل جبران نیست. چون مطابق با قوانین آیین دادرسی، اگر در تنظیم و نگارش رای دادگاه اشتباهی رخ بدهد، قاضی تا مقطع زمانی مشخصی می‌تواند آن را اصلاح كند. گاه هم در آرای قضایی، دوباره‌نوشتن حكم ممكن نیست و گاهی هم حتی قاضی چنین حقی ندارد كه حكم را اصلاح كند.

علت این محدودیت آخر این است كه وقتی درخواست تجدید نظر ارائه می‌شود پرونده باید به دادگاه تجدید نظر ارجاع شود و دادگاه صادركننده رای دیگر صلاحیت اصلاح آن را نخواهد داشت. البته در مواردی اگر دادگاه متوجه اشتباه مادی خود در نگارش و تنظیم حكم شود، می‌تواند رای تصحیحی بنویسد و آن را به حكم ضمیمه كند.

اینها را گفتم تا بگویم آنچه در دستگاه قضا از آن به عنوان فرآیند تایپ یاد می‌شود با آنچه در دیگر مكاتبات اداری یا در رسانه‌ها با آن مواجه‌ایم فرق دارد. توجه داشته باشید اتقان آرای قضایی، اتقان مدلول حكم است. بنابراین فقط آن بخش آخر كه به رسانه‌ها اعلام می‌شود مهم نیست بلكه همه متن حكم اهمیت دارد. در دیگر مكاتبات اداری، بروز اشتباه چندان مهم نیست یا در رسانه‌ها اگر مكتوب باشند با توضیح قابل حل است و اگر برخط باشند كه حتی نیاز به توضیح هم نیست و به‌راحتی می‌شود تصحیح كرد، اما اهمیت دقت در نگارش و تایپ در حكم قضایی چون قرار است به صورت حكم امضا، صادر و اجرا شود، بسیار بالاست؛ فرآیند تایپ در پرونده‌ای قضایی، فرآیندی مكانیكی نیست و دقت فراوانی می‌طلبد.

 اما تصور ما از حكم صادرشده، متنی است كه حتی اگر به دقت فراوان برای تایپ نیاز داشته باشد، نباید آن‌قدر طولانی شود كه از آن به «فرآیند» تعبیر شود...

مساله این است كه در برخی پرونده‌ها، از جمله پرونده‌های جرایم كلان اقتصادی، قاضی گاه با كیفرخواست و مقدماتی در چندده‌جلد روبه‌روست و قرار است با توجه به آنها پرونده را پیش ببرد. متن حكم نیز می‌تواند بسیار طولانی باشد. تعداد صفحات حكم محدودیتی ندارد؛ هر قدر جزئیات تحقیقات و متن كیفرخواست طولانی باشد، صفحات مربوط به متن حكم نیز طولانی خواهد بود و تایپ آن نیز فرآیندی طولانی را سپری خواهد كرد. 

jamejamdaily.ir
  • 14
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش