سه شنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۴
۱۷:۱۳ - ۰۱ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۰۲۲۸
حقوقی، قضایی و انتظامی

تناقض در دستگاه قضا/ کاهش جمعیت زندان‌ها در مقابل حبس‌های بلند مدت!

کاهش جمعیت زندان‌ها در کشور,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,حقوقی انتظامی
مدتی پیش «دستور العمل ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها» توسط رئیس دستگاه قضا ابلاغ شد راهکاری که تنها شامل مرتکبین جرایم عادی شده و نه تنها مرتکبین جرایم سیاسی را در برنمی‌گیرد بلکه شاهد صدور احکام طولانی مدت برای آن‌ها نیز هستیم مساله‌ای که به نظر می‌رسد در افزایش تعداد زندانیان نقش مهمی داشته باشد.

به گزارش رویداد۲۴، اواخر شهریور ماه ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه در اجرای بند ۶۴ سیاست کلی برنامه ششم توسعه و مقررات قانون آیین دادرسی کیفری و قانون مجازات اسلامی در زمینه حبس زدایی «دستور العمل ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها» را ابلاغ کرد؛ موضوعی که مهم‌ترین علت آن کاهش هزینه‌های دولت در زندان‌ها بود.

ابوالفضل ابوترابی عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس سالیانه حدود ۵۰ هزار نفر به زندان می‌روند که این مساله هزینه‌های سنگینی برای دستگاه قضایی داشته و در شرایط کنونی و تورم موجود در جامعه این ۵۰ هزار نفر هزینه زیادی از لحاظ بهداشت، خوراک و پوشاک دارند.

به گزارش رویداد۲۴ از زمان طرح موضوع کاهش جمعیت کیفری این مساله نیز بیان شده بود که این طرح برای زندانیان جرائم محدود، خاص و سنگین اجرا نمی‌شود، این درحالی است که به نظر می‌رسد صدور احکام سنگین و طولانی مدت برای جرایم سیاسی و امنیتی با هدف این دستورالعمل در تضاد باشد چرا که حبس‌های طولانی مدت آنهم برای فعالان مدنی و کارگری و سیاسی که نه با اقدامات سنگین و مسلحانه که بیشتر با فعالیت در فضای مجازی و با روش گفتگو اقداماتی را انجام داده‌اند باعث افزایش جمعیت زندان‌ها و ماندگاری زندانیان سیاسی در زندان شده که نتیجه آن همان افزایش هزینه‌های دولت خواهد بود.

نعمت احمدی با تاکید بر ضرورت ایجاد تغییراتی در سیاست قضایی کشور به رویداد۲۴ می‌گوید: در حال حاضر با احکامی باورنکردنی مواجه می‌شویم که در تاریخ می‌مانند و آیندگان به خاطر آن‌ها بر ما خرده خواهند گرفت؛ مثلا برای آن‌ها این سوال ایجاد می‌شود که چرا به دلیل دفاع از حقوق کارگران، برای یک دختر جوان به اندازه سن خودش حکم حبس صادر کرده‌ایم.

او با اشاره به اینکه برای اعمالی مانند پخش گل بدون روسری در مترو تحت عنوان جرائم امنیتی حبس طولانی مدت صادر می‌شود، ادامه می‌دهد: جرم امنیتی معنایی دارد؛ افرادی که اسلحه به دست گرفته یا گروه برانداز تشکیل می‌دهند مرتکب جرایم امنیتی شده‌اند، اما آیا دختری که قصد ورود به ورزشگاه را دارد یا فردی که روسری را برمی‌دارد به راستی مرتکب جرایم امنیتی شده است؟ باید امنیتی بودن جرم تعریف شود، زیرا جرم امنیتی اگرچه واژه کشداری است، اما هر عملی نمی‌تواند امنیتی باشد.

این وکیل دادگستری با تاکید بر اینکه دستورالعمل ساماندهی زندانیان و کاهش جرایم کیفری مشمول متهمانی که تحت عنوان امنیتی حکم حبس برایشان صادر شده نمی‌شود، عنوان می‌کند: این بخشنامه شامل مرتکبان جرایم عادی بوده و جرایم مرتبط با مواد مخدر، جعل، سرقت و... را شامل می‌شود اما احکامی که جای سوال و بحث دارد را در بر نمی‌گیرد.

او با بیان اینکه وکیل یکی از متهمان پرونده هفت تپه است اظهار می‌کند: به عنوان فردی که ۴۰ سال سابقه وکالت دارد چنین آرای سختی را هرگز ندیده‌ام برای موکلم امیر امیرقلی حکم ۱۸ سال حبس صادر شد آنهم به دلیل عضویت در نشریه الکترونیکی نگاه که کل مخاطبین آن ۲۰۰ نفر بوده و اخبار کارگری را پوشش می‌دهد به موکلم گفته شده که شما از طریق این نشریه اخبار کارگران هفت تپه را منعکس می‌کردید و مملکت را به آشوب می‌کشیدید؛ در حالی که اخبار هفت تپه را صدا و سیما نیز پخش می‌کرد.

این حقوقدان با تاکید براینکه ابراهیم رئیسی نگاهی به کاهش حبس و جرم و ساماندهی حبس و زندانیان دارد خاطرنشان می‌کند: هدف از این بخشنامه کاهش جمیعت زندانیان است برای کاهش هزینه‌های دولت این درحالی است که همه متهمان سیاسی را تحت عنوان جرایم امنیتی دسته بندی کرده و این دستورالعمل شامل حال آن‌ها نمی‌شود،‌ای کاش رئیس قوه دستور می‌دادند که دادگاه جرایم سیاسی تشکیل شود، زیرا این اتهامات جنبه سیاسی داشته و ضروری است با حضور هیات منصفه به آن‌ها رسیدگی شود.

به گزارش رویداد۲۴ یکی دیگر از اهداف این دستورالعمل به گفته ابوترابی اصلاح وضع درون زندان‌ها بوده است، موضوعی که بی‌شک به عنوان حقوق شهروندی و انسانی همه زندانیان باید در نظر گرفته شود.

احمدی در اینباره می‌گوید: درحال حاضر قانونی که در سازمان زندان‌ها لازم‌الاجرا بوده و به تفکیک زندان سیاسی و عادی اشاره دارد نیز اجرا نمی‌شود که امیدواریم با رویکرد جدیدی رئیس قوه قضائیه این مهم نیز مورد توجه قرار گیرد.

به گزارش رویداد۲۴ شاید بهتر باشد رئیس دستگاه قضا نگاهی جدید به موضوع جرایم امنیتی داشته و برابر قانون به صورتی دادگاه‌ها اداره شوند که همه اعمال سیاسی و اجتماعی در قالب این جرایم دیده نشود، شاید برخی از محکومان به حبس‌های طولانی مدت نیز از شمول مرتکبین جرایم سنگین بیرون آمده و بتوانند از مواهب دستورالعمل جدید استفاده کنند.

  • 15
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش