پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
۱۴:۴۱ - ۰۶ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۱۵۹۴
رفاه و آسیب های اجتماعی

اقدامات مجرمانه به جز آثار ظاهری، چه نتایج دیگری بر جای می‌گذارند؟

جرم,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی

اس‌ام‌اس کسر پول که آمد متعجب شد. جایی کارت نکشیده بود. اس‌ام‌اس دوم و مبلغش حالش را منقلب کرد. کارتش را جست‌وجو کرد و یافت. فهمید که هدف یک کلاهبرداری قرار گرفته است. قبل از اینکه هر کاری کند، اس‌ام‌اس‌های بعدی خبر از خالی شدن حسابش داد؛ تنها پس‌انداز عمرش. دستش را روی قلبش گذاشت و بر زمین افتاد.

 

وقوع یک جرم تنها در عمل مجرمانه خلاصه نمی‌شود‌ بلکه آثار بعدی‌ای دارد که ممکن است در رسیدگی به جرم دیده نشوند. به عنوان مثال، قتل شاید گرفتن جان مقتول توسط قاتل باشد و مجازاتش هم قصاص یا زندان و دیه تعیین شود، اما مسائلی مثل اثر اقتصادی بر زندگی یک خانواده – در صورت سرپرست خانوار بودن مقتول و حتی قاتل در صورت قصاص و زندان – یا افسردگی و عوارض پس از آن برای اعضای خانواده مقتول و سرخوردگی خانواده قاتل از احساس شرم از بی‌آبرویی کمتر دیده می‌شود. شاید در مواجه با از دست دادن مالی در یک کلاهبرداری یا سرقت، مالباخته را با جملاتی مثل «جانت سلامت» دلداری دهیم، اما جسم مالباخته از نیاز فراوان به آن مال یا فشار روحی و عصبی پس از این رویداد، واقعا دچار آسیب شود. 

 

در شرایطی که قانون غالبا به جز موارد خاص، آثار جانبی جرم را در مجازات نمی‌بیند و البته مجازات هم الزاما توانایی جبران این آثار جانبی را ندارد، شاید مروری بر این آثار جانبی بتواند با نمایش عمق آثار جرم، این واقعیت را به مجرمان فعلی و احتمالی بنماید که کارشان تنها آثار ظاهری جرم را ندارد و آن‌ها مقصر و مسئول چیزهایی فراتر از آن هم هستند؛ چیزهایی که ممکن است یک عمر زندگی قربانی و اطرافیانش را تحت‌تاثیر قرار دهد.

 

یاسمن که پدرش مورد یک کلاهبرداری ۲۰۰ میلیون تومانی قرار گرفته است، می‌گوید: «این تمام سرمایه و پس‌انداز پدرم بعد از ۳۲ سال کار بود که از دستش رفت. هم خود این رویداد و هم سختی‌هایی که برای پیگیری ماجرا و برخوردهایی که در راه رسیدن به حقش دید، باعث شد که دچار ناراحتی عصبی و قلبی شود». وی افزود: «در عین حال این پول قرار بود بخشی از سرمایه‌ و هزینه‌ای باشد که من برای ادامه تحصیل در خارج از کشور با خود می‌برم و با این رویداد، پذیرش دانشگاهم را به دلیل نداشتن مخارج تحصیل و البته حضور کنار خانواده‌ام که از لحاظ روحی آسیب‌دیده‌اند، از دست دادم.

 

این اتفاق شاید مسیر زندگی‌ام را کلا عوض کند. بگذریم که الان برای برخی مخارج ضروری خانواده هیچ پس‌انداز و پشتوانه‌ای وجود ندارد». یاسمن توضیح می‌دهد که کلاهبرداران بعد از مدت‌ها بازداشت شده‌اند، اما شنیده است که با وثیقه‌ای کم بعد از مدتی آزاد شدند. در عین حال با‌توجه به تعدد شاکیان پرونده و میزان پول کلاهبرداری شده و البته موجودی ادعایی متهمان، حتی امیدی به برگشت پول هم نیست، چه برسد به جبران خسارت‌های روحی، روانی و معنوی!

 

رضا ۳۴ ساله است و می‌گوید تا کنون ۳ بار مورد زورگیری قرار گرفته است. وی می‌افزاید: «در دو بار از این زورگیری‌ها پول و مدارکم را از دست دادم و در یکی دیگر موبایلم را. چرخه پیگیری المثنی همه مدارکم به کنار، از آنجا که شغلم با ارتباطات فراوانی با دیگران مربوط است، از دست دادن موبایلم هم یک فاجعه بزرگ کاری برایم بود. تقریبا دو سه ماه تا زمانی که توانستم مقدار زیادی از ارتباطاتم را به سختی بازیابی کنم کارم مختل شد و البته باز هم ارتباطات زیادی را از دست دادم».

 

وی اضافه کرد: «علاوه بر این، حاصل این سه زورگیری، از دست رفتن حس امنیت برای من و حتی تا حدی برای خانواده‌ام بود. مدت‌ها است از راه رفتن در خیابان‌های خلوت یا عبور و مرور در ساعات پایانی شب می‌ترسم و با هر صدایی در خیابان رویم را بر می‌گردانم. گاهی حس می‌کنم به همه موتوری‌ها و آدم‌ها به چشم شک نگاه می‌کنم». رضا یادآور می‌شود: «در دو مورد از سه مورد مراحل شکایت را پیگیری کردم، اما خبری از نتیجه نشد.

 

بعدش هم که دیگر مدارکم را گرفته بودم و پولی هم که از دستم رفت را بی‌خیال شدم. درباره گوشی‌ام هم در همان مراحل اولیه شکایت این قدر فرآیند به نظرم عجیب و کشدار آمد که از آن گذشتم. راستش بی‌اعتمادی به سیستمی که بتواند در میان این همه کاغذبازی و رفت و آمد الکی حقم را به من برگرداند از دیگر نتایج این زورگیری‌ها بود».

 

مریم خاطره جالب توجهی تعریف می‌کند. او می‌گوید که خودش به طور مستقیم تا‌کنون مورد جرم خاصی قرار نگرفته است. او البته می‌گوید که از مزاحمت‌های خیابانی و جرایم کوچکی که گویا عادی شده‌اند فاکتور می‌گیرد. با این حال اضافه می‌کند: «زمانی که خبر اسیدپاشی‌های اصفهان مطرح بود، من در کرج زندگی می‌کردم.

 

یک روز برای رفتن به محل کار سر خیابان محل زندگیم منتظر تاکسی بودم که یک موتورسیکلت با دو سرنشین به سمتم آمد و وقتی به من رسید، یک پاکت آب آلبالو را به لباس و صورت من پاشید و با قهقهه خنده دور شد. تقریبا از ترس سکته کردم. با دست‌و‌پایی لرزان به خانه برگشتم. گذشته از مانتوی نویی که برای اولین بار پوشیده بودم و خراب شد، دیگر تا مدت‌ها تنها با تاکسی سرویس به سر کار رفتم و البته در هر ماشینی جرئت پایین آوردن شیشه را هم نداشتم. هزینه روانی آن روز همچنان با من است».

 

وی می‌گوید آن روز به قدری هول شده که اول از ترس سوختن با اسید چشمانش را باز نکرده و بعد هم موتورسیکلت آنقدر دور شده بوده که نتوانسته پلاک یا نشانی از آن بردارد و شکایت کند. مریم اضافه می‌کند: «این رویداد فقط روی من اثر نگذاشت.

 

همسرم که آدم بسیار مهربان و ملایمی است و تا به حال ندیده بودم بددهنی یا نفرین کند، بدترین فحش‌ها و آرزوی بدترین مرگ‌ها را نثار آن دو موتورسوار کرد و هنوز هم هر وقت یادش می‌افتد، زیر لب فحش و نفرین می‌کند». نازنین از پسردایی‌اش یاد می‌کند که اتفاقی و ناخواسته باعث قتل یکی از دوستانش شده بود. او می‌گوید: «همه چیز آن ماجرا بدترین اتفاق کل خانواده ما است. مسئله این بود که دوست پسردایی‌ام را می‌شناختیم و خانواده‌اش با خانواده دایی‌ام رفت و آمد داشتند و ما هم آن‌ها را بسیار دیده بودیم. این ماجرا هر دو خانواده را نابود کرد». 

 

او ادامه می‌دهد: «دایی و زندایی‌ام در این ماجرا پیر و شکسته شدند. اول به خاطر خجالت جلوی آن خانواده دوست‌شان، بعد هم به خاطر پسر خودشان. آن خانواده هم اول به دلایلی قصد بخشش نداشتند و قصاص می‌خواستند و همین باعث شد همه ما میان بیم و امید جان پسردایی‌ام سرگردان باشیم.

 

آن احساس شرمندگی و سرافکندگی که برای جلب رضایت جلوی خانواده مقتول داشتیم هم جای خود. آن‌ها هم بسیار عذاب کشیدند. ما حتی به خاطر آن‌ها و جوان از دست رفته‌شان هم ناراحت بودیم». وی اضافه کرد: «وقتی خانواده مقتول به دیه راضی شدند، دایی‌ام همه چیزش را برای تامین دیه فروخت. ما هم کمک کردیم. آن چیزها هیچ وقت برنگشت. ۳ سال عمر پسردایی‌ام هم در طول رسیدگی به پرونده در زندان از دست رفت. حاصلش از دست دادن فرصت تحصیلش بود. البته هم خودش و هم مادرش افسرده شدند و بعد از آن تاکنون هم نتوانسته درس بخواند و یا سر کاری برود. آن حادثه دو خانواده را نابود کرد».

 

مثال‌ها فراوانند. به نظر می‌رسد که قانونگذاران باید فکری به حال موج‌های دوم و سوم بعد از موج اول حاصل جرم کنند. خسارات مادی و معنوی جانبی هر جرم با مجازات‌های مستقیم قابل جبران نیست. با این حال شاید مهمتر این باشد که اول زمینه وقوع جرایم از بین برود و دوم به امید وجود ذره‌ای از انسانیت در وجود مجرمان، به یادشان بیاوریم که اقدامات مجرمانه‌شان تنها در خود عمل خلاصه نمی‌شود‌ بلکه می‌تواند خانواده‌ای را تحت‌تاثیر قرار دهد و شاید آثارش هیچ وقت از زندگی آن‌ها پاک نشود. هیچ چیز ارزش این بار سنگین حق‌الناس را نخواهد داشت.

 

ebtekarnews.com
  • 12
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش