
به گزارش ایسنا، هنگام خرداد در کنار برخی از خیابانهای مازندران عبور دامداران همراه با حیوانات مختلفشان به سمت ییلاق با صداهای گوشنواز زنگولههایشان نوید بخش بهاری سرسبز را میدهد که چوپانان برای تولید بیشتر محصولاتشان روانه مراتع میشوند. اما آنان باید زمان ورود به مراتع را رعایت کنند تا به مراتع نیز آسیب وارد نشود و در سال آینده نیز مراتع ظرفیت تولید علوفه را برای دامداران بازیابی کند.
بسیاری از علوفههای مراتع از گیاهان دارویی تشکیل شده که دامداران علاوه بر فعالیتهای دامداری میتوانند با برداشت گیاهان دارویی به سلامت جامعه و نیز برای اقتصاد خانواده آن را برداشت و به بازار مصرف ارسال کنند.
سید صمد کاظمی مدیر امور عشایر استان مازندران در گفت و گو با ایسنا، اظهار می کند: قرق شکنی به پاس تشکر از خداوند و به سنت دیرینهای که مرتع داران عشایر داشتند و با توجه به اینکه ۱۵ خرداد ورود عشایر به مراتع است به این مناسبت همه دامداران وارد مراتع خود میشوند.
کاظمی می افزاید: بیشترین عشایر در آمل، بابل، ساری و سوادکوه حضور دارند که در سوادکوه مناطقی مانند ورسک و گدوک، بابل، ساری و سوادکوه مراسم قرق شکنی برگزار شد.
وی تصریح می کند: دامداران نباید پیش از ۱۵ خرداد دامهای خود را وارد مراتع ییلاق کنند زیرا علوفه رشد کافی ندارد و اگر پیش از زمان مورد نظر وارد شوند به علوفه ضربه وارد میشود بنابراین بهترین زمان ۱۵ خرداد در سطح استان مازندران است. در سطح استان مازندران ۵ هزار و ۵۰۰ عشایر حضور دارند که همه ساله در فصل خرداد ماه به ییلاقات این استان کوچ میکنند.
داریوش عبادی مدیر شبکه سمنهای محیط زیست استان مازندران، با بیان اینکه همه ساله در مراتع ییلاقی مازندران دامها به طور همزمان برای چرای دام وارد مرتع میشوند، می گوید: این زمان متناسب با ابتدای دوره رشد گیاه است و هنگامی که گیاهان گل میدهند در این شرایط زمانی را مشخص میکنند که تمامی دامها به طور همزمان برای چرا وارد مرتع شوند.
عبادی تصریح می کند: قرقشکنی در مازندران از ابتدای خرداد شروع میشود و تا ۱۵ خرداد ادامه دارد و در برخی موارد در ارتفاعات بلند تا پایان خرداد طول میکشد. یک روز به شکل سنت حسنه روزی را به عنوان قرق شکنی وارد مرتع میشوند و این روز را جشن میگیرند و این به شکل سنتی اجرا میشود.
مدیر شبکه سمنهای محیط زیست استان با اشاره به اینکه قرق کردن مراتع به تجدید حیات و پایداری گیاه در مراتع کمک میکند، می کند: اگر زمانی زودتر از فصل چرا دام وارد مرتع شوند موجب آسیب به مرتع میشوند و در نتیجه پوشش گیاهی تخریب میشود. بهتر است ابتدا گیاه به رشد مطلوب برسد و سپس دام وارد مرتع شود.
وی عنوان می کند: در حال حاضر دامداران به این فرهنگ رسیدند که دام را در زمان مورد نظر و همزمان وارد مرتع کنند و تا به پوشش گیاهی لطمه وارد نشود چراکه مرتع در ذخیره آب و حفظ خاک نقش موثری دارند.
جریانهای آبهای زیر زمینی با پوشش گیاهی مرتع تأمین میشود و با بارندگی به سرعت از دسترس مرتع خارج نمیشود و این پوشش گیاهی جلوی روان آب را میگیرد. قرق کردن مراتع در تنوع زیستی و پایداری خاک و حفاظت از پوشش گیاهی مؤثر است و با کنترل چرای دام میتوان مراتع را برای آیندگان این سرزمین حفظ کرد.
- 10
- 6