پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۳۶ - ۲۳ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۵۴۲۹
سایر حوزه های اجتماعی

اماکن تفریحی در اقتصاد ایران سهم ناچیزی دارند

شهربازی‌های مهجور

شهربازی‌,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

شهروند| کم، قدیمی و غیراستاندارد؛ با این سه کلمه می‌توان یک جمله کامل برای وصف اوضاع شهربازی‌های موجود در کشور ساخت. شهربازی‌هایی که می‌توانستند در اقصی نقاط ایران برای کشور درآمدزایی کنند، حالا تبدیل به اماکن نیمه‌متروکه‌ای شد‌ه‌اند که کمتر کسی برای تفریح آخر هفته خود روی آنها حساب باز می‌کند.

 

یکی از غرب‌نشینان تهران به «شهروند» می‌گوید: تنها شهربازی این حوالی ارم است که آن هم روز‌به‌روز نرخ وسیله‌های خود را زیاد می‌کند.

 

البته ارم تنها شهربازی حوالی غرب تهران نیست و تقریبا تنها شهربازی زنده استان تهران است که خیلی از شمال و شرق‌نشینان پایتخت به خاطر ترافیک و مسافت طولانی عطایش را به لقایش بخشیده‌اند.

 

تصور کنید در حالی ‌که کشور آمریکا می‌تواند از شهربازی‌ها و پارک‌های آبی خود به تنهایی حدود ۵۵.۴ بیلیون دلار در ‌سال درآمدزایی کند، هیچ آمار قابل اتکایی برای درآمدزایی شهربازی‌های ایرانی در کشور وجود ندارد؛ چرا که اساسا درآمدزایی از مراکز تفریحی اینچنینی در کشور محلی از اعراب ندارد.

 

از طرفی وسایل بازی در شهربازی‌های کوچک در این سو و آن سو پلمپ می‌شوند؛ چرا که استانداردهای لازم را برای ادامه کار  ندارند. پرویز درویش، مدیرکل دفتر ارزیابی کیفیت کالا و خدمات سازمان ملی استاندارد ایران به «شهروند» می‌گوید: راه‌اندازی شهربازی یک فعالیت بزرگ اقتصادی است. در حال حاضر ١٨‌هزار وسیله مستقل در سراسر کشور وجود دارد که متعلق به ٥‌هزار و ٦٠٠ مالک و بهره‌بردار است.

 

به گفته او، ١٧‌هزار بازدید از این وسیله‌ها در‌ سال گذشته توسط ١٢ شرکت بازرسی تأیید صلاحیت انجام شده است. این شرکت‌ها که تحت کنترل سازمان ملی استاندارد هستند، ‌هزار و ٨٤٠ وسیله را تاکنون غیراستاندارد تشخیص داده و پلمپ کرد‌ه‌اند.

 

او می‌گوید استانداردهایی که در ٢‌سال اخیر تدوین شده، بر اساس استانداردهای اتحادیه اروپاست و برای سرمایه‌گذاری در این حوزه هم برنامه‌های خوبی در نظر گرفته شده و راه ورود آلمانی‌ها و ایتالیايی‌ها به کشور باز شده است. به گفته درویش، بزرگترین شهربازی تهران در حال تأسیس در منطقه ٢٢ است که وسیله‌های بازی آن در فاز اول از آلمان وارد شده است.

 

در گذشته سرمایه‌گذار را فراری داده‌ایم

 

پرونده‌های سرمایه‌گذاری در کشور هزاران بار دست به دست می‌شود. از دست وزارت اقتصاد و امور دارایی به دست اتاق بازرگانی و از دست اتاق بازرگانی به بانک مرکزی و از دست بانک مرکزی به دست منابع طبیعی و شهرداری و... می‌رود.

 

یکی از منابع آگاه در این حوزه که تمایلی ندارد نامش فاش شود، به «شهروند» می‌گوید: من خودم در جریان پرونده‌ای بودم که در آن یک‌سری سرمایه‌گذار برزیلی با ١٠٠‌میلیون دلار آمده بودند تا در تهران مرکزی مشابه دیزنی‌لند ایجاد کنند. ٨-٧ ماه رفتند و آمدند و آخر هم خسته شدند و رفتند. وسایل شهربازی قابلیت وارد‌شدن به‌ طور کامل را ندارد، بلکه باید اجزای آن به صورت مدولار ( قطعات از پیش‌ساخته) آماده شده و به کشور وارد شود. برای این سر‌هم‌بندی ساده هم حتی تیم فنی حرفه‌ای درکشور ما وجود ندارد.

 

از تعرفه واردات گمرکی وسایل شهربازی چه خبر؟

 

برای واردکردن وسایل شهربازی‌های سرباز تعرفه گمرکی بسیار پایین است. روابط‌عمومی اتاق بازرگانی تهران اعلام کرده است، تعرفه گمرکی وسایل تفریحی در هوای آزاد معمولا ذیل ردیف ٩٥٠٨ می‌شود که اگر سیرک باشد ٤٠درصد و اگر چرخ‌فلک و تاب باشد ٢٢درصد و بقیه ٤درصد است که البته چون جزء گروه ١٠ است، ارز متقاضی و سود بازرگانی دو برابر امکان ورود دارد؛ در همه موارد ٨درصد نیز مالیات ارزش افزوده دارد؛ البته برای ورود مجوز استاندارد نیاز دارد.

 

در حالی ‌که تعرفه گمرکی واردات برخی از آدامس‌های خارجی به ١٨٠‌درصد هم می‌رسد، به نظر نمی‌رسد مشکل نبود یک واردات مدون در این حوزه به قوانین و تعرفه‌های گمرکی برگردد.

 

راه‌اندازی شهربازی سرمایه‌گذار خارجی می‌خواهد

 

محمدحسین برخوردار/فعال اقتصادی و عضو سابق مجمع عالی واردات کشور

 

راه‌اندازی شهربازی در توان سرمایه‌گذار داخلی نیست و سرمایه‌گذار خارجی می‌خواهد. سرمایه‌گذار خارجی است که می‌تواند ماشین‌آلات پیشرفته را وارد کشور کند و یک شهربازی درخور راه‌اندازی کند. مشکل ما قوانین دست و پاگیرمان است. دولت‌ها می‌آیند و کارشان شعاردادن است؛ قوانین دست‌و‌پا گیر به قوت خود باقی‌اند.

 

من فکر می‌کنم ایجاد مراکز تفریحی در اولویت کشور ما قرار ندارد که همه سرمایه‌گذارها به سوی نفت و انرژی هدایت می‌شوند. حتی اگر بروید و پروژه‌های تعریف‌شده در برنامه‌های اجرایی کشور را بررسی کنید، احتمال این‌که با پروژه‌ای تحت عنوان شهربازی یا مشابه آن مواجه شوید، بسیار ناچیز است.

 

تأثیر اقتصادی شهر‌بازی‌ها در دنیا

 

وب‌سایت IAAPA، آماری را به نقل از انجمن بین‌المللی شهربازی‌ها و جاذبه‌های گردشگری اعلام کرده است. بر این اساس، بیش از ۴۰۰ شهربازی و جاذبه گردشگری در ایالات متحده وجود دارد و این در حالی است که سهم کشورهای اروپایی درمجموع ۳۰۰ شهربازی است.

 

  میزان بازدیدکنندگان از مراکز تفریحی در جهان غیرقابل تصور است. در این آمارها، میزان بازدید از آسیا و اقیانوسیه سالانه ۳۶۸‌میلیون نفر اعلام شده است. اروپا، خاورمیانه و آفریقا روی هم در یک ‌سال، ۱۶۱‌میلیون نفر بازدید‌کننده از مراکز تفریحی خود داشته‌اند. جالب است بدانید در حالی ‌که در آمریکای لاتین سالانه ۳۰‌میلیون نفر به بازدید مراکز تفریحی می‌آیند، آمریکای ‌شمالی ۳۷۵‌میلیون نفر را به خود جذب کرده است!

 

آمریکا در‌ سال ۲۰۱۱ با نزدیک به ۳۰‌هزار جاذبه گردشگری (شهربازی و تم‌پارک‌ها، پارک‌های آبی، مراکز تفریحی خانوادگی، باغ‌وحش‌ها، آکواریوم‌ها، مراکز علمی، موزه‌ها و مکان‌های تفریحی) ۲۱۹ بیلیون دلار درآمدزایی کرده است.  در ‌سال ۲۰۱۱، در کشور آمریکا، تأثیر اقتصادی شهربازی‌ها و پارک‌های آبی به تنهایی نزدیک به ۵۵.۴ بیلیون دلار اعلام شده است.  سال ۲۰۱۳، صنعت شهربازی حدود ٤,٩ بیلیون یورو (معادل ۵.۳ بیلیون دلار) در اروپا درآمدزایی کرده و این باعث شده به اقتصاد اروپا حدود ۱۰‌میلیون یورو (۱۰.۸ بیلیون دلار) کمک کند.

 

سازمان واحد متولی گردشگری نداریم

 

علی‌اكبر عبدالملکی /نایب‌رئیس کمیسیون گردشگری اتاق ایران

 

شوراها و شهرداری‌های شهرهای کلان باید قطعا فکری اساسی برای جذب توریست کنند. برای راه‌اندازی شهربازی‌های بزرگ و اماکن گردشگری، نخستين موضوع حایز اهمیت سرمایه‌گذاری است.

 

نه فقط کلانشهرها، بلکه فرمانداري‌هاي هر شهر در کشور باید خود را ملزم به تشکیل کارگروه سرمایه‌گذاری و تشکیل یک برند شهری با حضور نمایندگانی از شهرداری و اتاق بازرگانی استان کنند. همان‌طور که قم امروزه به سوهان و اصفهان به گزش معروف است، شهرها و استان‌ها می‌توانند برند تفریحاتی خاص خود را داشته باشند.

 

شوراي شهرها و شهرداری‌ها در این میان نقش مهمی ایفا می‌کنند. موقعیت زمینی که شهرداری‌ها برای ساخت یک مجموعه تفریحی می‌توانند در اختیار سرمایه‌گذار قرار دهند، یکی از مهمترین نکات است. در شهر تهران معمولا زمین‌هایی به مجموعه‌های تفریحی اختصاص داده می‌شوند که دسترسی مناسبی ندارند.

 

از طرفی ناهماهنگی‌های شهرداری‌ها با سرمایه‌گذاران هم کم کار دست‌مان نداده است. تصور کنید گاهی یک سرمایه‌گذار نصف راه را می‌رود و از‌ هزار مانع در راه عبور می‌کند و در میانه کار متوجه می‌شود زمینی که برای خرید و ساخت مجموعه در نظر گرفته، جزء منابع طبیعی است و همه چیز بهم می‌خورد! حالا حتی باید برای آمدن تا اینجای کار، به شهرداری جریمه هم پرداخت کند!

 

ما در بازدیدی که از دیزنی‌لند كشور ژاپن به همراه يك هيأت تجاري داشتیم، به چشم دیدیم که چقدر مجموعه‌هایی مثل دیزنی‌لند می‌توانند روی اقتصاد کشورها موثر باشند، تولید ناخالص‌شان را بالا ببرند و برای جوانان‌شان اشتغالزایی کنند.

 

اما ما چرا هرگز نتوانستیم در کشورمان مجموعه‌ای مثل دیزنی‌لند داشته باشیم؟ جواب ساده است؛ در کشور ما هیچ‌وقت یک سازمان واحد به‌ عنوان متولی گردشگری وجود نداشته تا قوانین واحدی برای سرمایه‌گذارها و شهرداری‌ها و... تدوین کند و یک‌ هزارتوی سرمایه‌گذاری ایجاد شده است.

 

این در حالی است که می‌توان مجموعه‌هایی ایجاد کرد که فراتر از شهربازی عمل می‌کنند و نه‌تنها موجب جذب گردشگر داخلی می‌شوند بلکه پای مسافران خارجی را هم برای تجربه تفریحات شرقی به کشور باز می‌کنند و این در شرایطی است که به ازای حضور هر گردشگر خارجی، امکان ایجاد ١٠ شغل فراهم می‌شود.

 

به عقیده من، ایجاد مراکز تفریحی مثل دیزنی‌لند و شهربازی‌های بزرگ می‌تواند حداقل ٢٠‌درصد روی درآمدزایی کشورمان موثر باشد و تحول درآمدی ایجاد کند. پیشنهاد می‌کنم، مسئولان هر استان، خصوصا استانداران، اعضاي شوراي شهرها، شهرداران، اتاق‌هاي بازرگاني و سازمان ميراث فرهنگي صنايع‌دستي و گردشگري به دنبال خلق مزيت رقابتي شهري و ايجاد برند جهاني در اين حوزه براي شهرهاي داراي پتانسيل باشند تا در جذب گردشگر و توسعه صنعت گردشگري گام مهمي بردارند.

 

ایجاد شهربازی مستلزم رفع موانع داخلی و خارجی

 

مجید فانی/ نایب‌رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق ایران

 

نمی‌توان منکر تسهیل واردات بعد از برجام شد. ایجاد شهربازی سر باز، نیازمند جذب سرمایه‌‌گذار به نام خارجی است. با این‌که بعد از برجام ١١‌میلیارد دلار جذب سرمایه خارجی مصوب شده است، اما عمده این سرمایه‌گذاری به حوزه نفت و انرژی اختصاص دارد که علت این موضوع را می‌توان اطمینان سرمایه‌گذار به بازگشت سرمایه‌اش در این حوزه دانست.

 

باید فضایی فراهم شود که سرمایه‌گذار خارجی از اعتماد به کشور ما برای راهی‌کردن سرمایه‌اش به کشور نترسد. در نخستين گام باید موانع داخلی و خارجی برداشته شود. موانع داخلی مثل شفاف‌نبودن، دولتی‌بودن اقتصاد کشور، تعدد بخشنامه‌ها و آیین‌نامه‌ها و....

 

به‌ عنوان موانع خارجی هم می‌توان به مشکلات حوزه بانکی اشاره كرد که بعد از تحریم‌ها برای ایران ایجاد شد و نیاز به یک زمان طولانی برای برطرف‌شدن به ‌طور کامل دارد. هنوز کشورهایی که در حوزه گردشگری حرفی برای گفتن دارند به علت جریمه‌های سنگین بانکی آمریکا در گذشته، از مراوده تجاری با ایران هراس دارند.

 

این عضو اتاق ایران می‌گوید در برنامه ششم توسعه، دولت و سایر نهادها تمام تلاش خود را به کار بسته‌اند تا حداقل موانع داخلی را کاهش دهند.

 

مائده امینی 

 

 

  • 16
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
ویژه سرپوش