شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۴۷ - ۲۵ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۶۷۴۱
سایر حوزه های اجتماعی

وضعیت توسعه انسانی در ایران، آسیب‌پذیری و تاب‌آوری

نشست نقد و بررسی کتاب,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

نشست نقد و بررسی کتاب «وضعیت توسعه انسانی در ایران، آسیب‌پذیری و تاب‌آوری» با حضور مؤلف کتاب، سعید مدنی قهفرخی و منتقدان محمدامین قانعی‌راد، حسین راغفر و علی دینی‌ترکمان سه‌شنبه، ٢١ آذر، در شهر کتاب برگزار شد. این کتاب در هفت فصل و یک مقدمه و یک مؤخره با نام «چه باید کرد؟»، گزارشی است از وضعیت توسعه انسانی در ایران و در آن به تفصیل به بحران‌های کنونی جامعه ایران و دورنمای توسعه در ایران و جهان پرداخته شده است.

 

مدنی در ابتدای صحبت‌های خود گفت: «برای سخن گفتن به دو جهت دلهره و اضطراب دارم‌: اول اینکه سال‌هاست با جمع بزرگی صحبت نکرده‌ام و دوم اینکه باید در مقابل اساتید خودم امتحان پس بدهم و امتحان همیشه کار سختی است.» او ابتدا توضیحی درباره مراحل آماده‌سازی کتاب داد و سپس بحث خود را درباره محتوای کتاب پی گرفت. آنچه در ادامه می‌خوانید متن صحبت‌های مدنی در این نشست است:

 

امروز کمتر کسی است که تأیید نکند جامعه ایران جامعه بیماری است و با بحران‌های عدیده سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مواجه است. به‌همین‌دلیل سخن گفتن از نامطلوب‌بودن کیفیت زندگی و شاخص‌های رفاه و سلامت بحث چندان تازه‌ای نیست. درحال‌حاضر راجع‌به شیوع آسیب‌های اجتماعی و روند فزاینده آنها در رسانه‌ها و سخنرانی‌های مختلف بحث می‌شود.

 

شیوع روزافزون اعتیاد، تن‌فروشی، خشونت علیه زنان، خشونت علیه کودکان، فقر، نابرابری، احساس ناامنی، نبود سرمایه اجتماعی و ... همه بحث‌هایی است که بارها تکرار شده و موضوع جدیدی نیست. شاید بتوان از تعبیر مرحوم شریعتی استفاده کرد که «از فرط عمومیت وقاحتش از یاد رفته»؛ یعنی به قدری عام شده که انگار بخش جدایی‌ناپذیری از جامعه ایران است. درست است که برای شناخت این وضعیت پژوهش‌های مفصل و متعددی صورت گرفته ولی واقعیت این است که در زندگی روزمره‌مان هر‌روز با این پدیده‌ها سروکار داریم.

 

از یک‌سو، مایه خوش‌وقتی است که آستانه تحمل برای بحث درباره مسائل اجتماعی بالاتر رفته و حالا راحت‌تر می‌شود راجع‌به مسائل موجود و جاری که بخش عمده‌ای از زندگی اجتماعی را تشکیل می‌دهند، بحث و گفت‌و‌گو کرد و ازسوی‌دیگر جای تأسف دارد چون نوعی بی‌تفاوتی نسبت‌به این موقعیت حادث شده است.

 

 

گزارش توسعه انسانی در یک جمله وضعیت را توصیف کرده است: «آسیب‌پذیری بالا و تاب‌آوری پایین». اگر بخواهیم وضعیت ایران را هم در یک جمله، با توجه به مجموعه بحران‌های موجود اعم از فقر، نابرابری، اشتغال و بیکاری، محیط‌زیست، آلودگی هوا و ... فشرده کنیم، می‌توان گفت جامعه‌ای است که آسیب‌پذیری بالا و تاب‌آوری پایینی دارد.

 

 

آسیب‌پذیری بالا یعنی افراد در برابر خطرات و شوک‌هایی که به آنها وارد می‌شود، قادر به مقابله نیستند و بلافاصله در برابر هر شوک یا شرایط جدید، در معرض تهدید و وضعیت نامطلوب‌تری نسبت‌به وضعیت قبلی قرار می‌گیرند. در مقابل آن، تاب‌آوری پایین قرار دارد؛ منظور از تاب‌آوری امکان مدارا و سازگاری با حوادث نامطلوبی است که با آن مواجهیم. پس جامعه ایران بر اساس یک ارزیابی کلی از وضعیت اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و زیست‌محیطی جامعه‌ای است با آسیب‌پذیری بالا و تاب‌آوری پایین؛ به این معنا که قادر نیست خود را بازسازی کند.

 

نمونه روشن آن زلزله اخیر کرمانشاه و سرپل ذهاب است که هنوز بعد از مدت‌ها وضعیت نابسامانی دارد. ارزیابی روشن این است که جامعه این مناطق تا مدت‌ها نمی‌تواند حتی به سطح استاندارهای قبلی برگردد، اگرچه وضعیت قبلی هم نامطلوب بود. جامعه ایران امروز در مواجهه با این شرایط قرار دارد. هرچقدر جامعه توسعه‌یافته‌تر، عادلانه‌تر و دموکراتیک‌تر باشد، آسیب‌پذیری کمتر و تاب‌آوری بالاتر است. 

 

 

این کتاب می‌کوشد عوامل آسیب‌پذیری بالا و تاب‌آوری پایین جامعه ایران را توضیح دهد. به مجموعه عوامل داخلی مختصر اشاره می‌کنم: نابرابری درآمدی بالا، تعمیق شکاف‌های مختلف اعم از درآمد، شکاف‌های منطقه‌ای، تفاوت‌هایی که بین استان‌ها و مناطق مختلف وجود دارد و شکاف در سلامت و آموزش. عامل دیگری که بسیار مهم است تبعیض جنسیتی است که تقریبا در همه سطوح جامعه ایران وجود دارد و در کتاب، تصویر این تبعیض جنسیتی در  دسترسی به قدرت، سلامت، کار، اشتغال و حقوق عمومی ارائه شده است.

 

فقر شدید و مطلق آسیب‌پذیری را بالا می‌برد و این روند، به‌خصوص در دهه اخیر، افزایش داشته و جمعیت زیر خط فقر مطلق و شدید افزایش داشته است. عوامل زیست‌محیطی شامل مصرف‌گرایی، نابودی جنگل‌ها، تخریب مراتع، انتشار گازهای گلخانه‌ای و آلودگی آب‌هاست. اینها مجموعه عواملی است که بر اساس آمار و ارقام رسمی و مطالعات نشان داده می‌شود و روندی را ایجاد کرده که موجب  افزایش آسیب‌پذیری شده است. به جز عوامل داخلی همه کشورها تحت‌تأثیر عوامل بین‌المللی‌اند و در کتاب درباره این عوامل نیز بحث شده است.

 

یکی از آنها بی‌ثباتی بازارهای مالی است که از سال ٢٠٠٨ با بحران مالی در آمریکا و اروپا و سپس کل جهان شروع شد. اخیرا مقاله‌ای می‌خواندم که پیش‌بینی می‌کرد ممکن است این بحران دوباره در سال ٢٠١٨ برگردد. وضعیت ما در مقایسه با وضعیت ١٠ سال پیش به‌شدت آسیب‌پذیرتر است و آثار مخرب این شوک جدید – در صورت صحت این پیش‌بینی و وقوع دوباره بحران مالی - بیشتر است. عامل دیگر نا‌امنی غذایی است که در سطح جهانی وجود دارد. عوامل دیگر بلایای طبیعی، ‌تغییرات آب‌وهوایی، زلزله و خشک‌سالی است.

 

و بالاخره منازعه و خشونت که یکی از عواملی است که به‌طورکلی در سطح جهانی تأثیرات زیادی بر کشورها گذاشته است. به طور مشخص منازعه و جنگ در عراق و سوریه روی جامعه ما تأثیر گذاشته است. ساختار کتاب به این موضوع می‌پردازد که چرا و براساس چه قراین و شواهدی جامعه ایران به لحاظ عوامل داخلی و بیرونی در معرض آسیب‌پذیری بالا و تاب‌آوری پایین قرار دارد.

 

 

در فصل آخر کتاب بر مبنای چارچوب نظری گزارش توسعه انسانی راه‌حل‌هایی برای خروج از این وضعیت و معکوس‌کردن این روند ارائه می‌شود. به همین منظور سه راهکار کلان درباره کشورها ارائه شده که کاملا در مورد ایران هم صدق می‌کند. اول تعهد همگانی است بدین معنی که تعهد مشترک در سطح ملی و جهانی برای تأمین خدمات اجتماعی، حمایت اجتماعی و اشتغال کامل ایجاد شود. راه‌حل دوم ایجاد نهادهای پاسخ‌گو و جوامع منسجم است، ‌یعنی نظامی که پاسخگو است و امکان بیان نارضایتی‌ها را فراهم می‌کند و از این اعتماد برخوردار است که می‌تواند بسیج اجتماعی برای ایجاد یک تعهد مدنی به بهبود وضعیت ایجاد ‌کند.

 

سوم اصلاح سیاست‌ها و سیاست‌گذاری‌ها اعم از اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی برای بهبود وضعیت موجود است. و بالاخره پیشگیری یعنی شوک‌ها و بحران‌هایی که در پیش است کمابیش قابل شناسایی است. می‌توان براساس پژوهش‌ها و تحقیقات بحران‌هایی را که دیر یا زود به سمت جوامع می‌آید شناسایی و بنابراین تمهیداتی برای کنترل و کاهش آنها فراهم کرد.

 

 

sharghdaily.ir
  • 12
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش