شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۳۰ - ۱۷ فروردین ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۱۰۲۲۵۱
فناوری اطلاعات و ارتباطات

فناوری در زمان بحران؛ از سرویس‌های امدادی مکان‌محور تا نوتیفیکیشن

سرویس‌های امدادی مکان‌محور,اخبار دیجیتال,خبرهای دیجیتال,اخبار فناوری اطلاعات
بررسی روند کمک به آسیب‌دیدگان سیل و حوادث اخیر نشان می‌دهد کسب‌وکارهای نوپا و ابزارهای فناورانه در این زمینه نقش جدی ایفا کرده‌اند

عید امسال برای مردم کشورمان همراه با حادثه تلخ سیل بود. در حادثه‌هایی که نوروز امسال در شهرهای مختلف رخ داد اما قطعی اینترنت و دسترسی مشترکان به ارتباطات همراه یکی از معضلاتی بود که بسیار مورد توجه قرار گرفت؛ آن‌هم درحالی‌که شاید تا چند سال قبل، کمتر مورد توجه شهروندان بود یا دست‌کم به‌عنوان یک اولویت مورد توجه قرار نداشت. تغییر اولویت‌ها و درخواست‌های شهروندان در کنار ظرفیت‌های امدادرسانی و اطلاع‌رسانی که به‌واسطه فناوری به‌وجود آمده، باعث شد تا بخش مهمی از کمک به آسیب‌دیدگان، با ابزارهای فناوری اطلاعات شکل گرفته و ساماندهی شود.

 

بعد از رخ دادن سیل‌ها و حوادثی که در کشور رخ دادند، امیر ناظمی، رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران در پیامی در توییتر، ‌به نقش فناوری‌ در امدادرسانی و پیشگیری از خسارت حوادث اینچنینی پرداخت و از مردم خواست تا پیشنهادهایشان را در این‌باره ارائه کنند. بعد از این، گزارش‌های دریافتی جمع‌بندی‌شده و آنهایی که امکان‌ پیاده‌سازی‌شان در مدت کوتاه میسر بود، با همکاری سازمان‌های مختلف این حوزه ازجمله اپراتورها و استارتاپ‌ها اجرا شدند. بخشی از این سامانه‌ها هرچند پیش‌تر در برخی کشورهای جهان کار می‌کنند اما بعد از حادثه اخیر، برای اولین‌بار در کشور اجرا شدند. مهم‌ترین نکته در اجرای سامانه‌های اینچنینی، امکان اجرایشان روی تمام گوشی‌های هوشمند و غیرهوشمند بود.

 

پیام‌رسانی اضطراری

جایگزین شدن پیام‌های «فلش‌مسیج» به‌جای پیامک‌های اضطراری اتفاق جدیدی بود که امسال رخ داد. در این سیستم، به‌جای اینکه پیامک‌های انبوه برای تمام مشترکان در یک شهر فرستاده شود، پیام به‌صورت خلاصه‌شده و روی صفحه اول تلفن همراه کاربری که در منطقه با ریسک خطر قرار داشت، ارسال می‌شد. در سیستم‌های پیامکی، این احتمال وجود داشت که مشترک پیامش را نبیند یا چون در منطقه خطرناک نیست و خودش را در خطر نمی‌بیند، احتمال بروز مخاطره را کم ببیند.

 

 اما در این موارد، صرفا به کسانی که در منطقه خطر بودند، پیام فرستاده شد و سیستم SMS CB نیز چون روی صفحه اصلی تلفن پخش می‌شد، نمی‌توانستند آن را نادیده بگیرند.

 

امیرناظمی، رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران در گفت‌وگو با همشهری، با اشاره به اینکه چنین سیستمی برای نخستین‌بار در کشور اجرا شد، می‌گوید: «شهرداری تهران، با پیگیری‌های مستقیم شهردار نقشه نقاط خطرپذیر شهر را به اپراتورها ارسال می‌کرد تا آنها بتوانند از طریق داده‌های «بی‌تی‌اس» ‌(آنتن‌های موبایل سطح شهر) برای کسانی که در منطقه خطر هستند یا به‌صورت اتفاقی از آن منطقه گذر می‌کنند، پیام هشدار ارسال کنند. بعد از شهرداری تهران، وزارت نیرو برای ۳رود در خوزستان نیز چنین مدلی را پیاده‌سازی کرد.»‌ با این سیستم، در مدتی کوتاه حدود ۱.۵میلیارد پیام برای شهروندان در مناطق پرخطر ارسال شد.

 

مسیریابی دور از نقاط خطرپذیر

اپلیکیشن‌های مسیریاب ایرانی نیز با اضافه کردن ویژگی‌های جدیدی به نقشه‌شان، نقاط و مسیرهای مشکل‌دار را به کاربرانشان معرفی می‌کردند. با این حساب، اگر شخصی می‌خواست از نقطه «الف» به نقطه «ب» برود، متوجه می‌شد که در مسیر حرکتش چه مخاطرات احتمالی وجود دارند. سازمان‌های امدادی و شعبه‌های سیار و ثابت هلال‌احمر و سازمان‌های امدادی نیز در همین اپ‌ها معرفی شد. برخی پیام‌رسان‌های ایرانی نیز با اضافه کردن افزونه‌هایی اطلاعات استقرار نیروهای امداد را به کاربرانشان گزارش دادند.

 

بررسی اوضاع با تصاویر ماهواره‌ای

فناوری ماهواره‌ای در بررسی آنچه پیش آمده بود، کمک شایسته‌ای کرد. به گفته امیر ناظمی، «تصویرهای برآمده از داده‌های ماهواره‌ای و پهپادها برای شناسایی دقیق ابعاد حادثه و پیاده‌کردن راه‌حل‌های ممکن، بسیار مؤثر است. عکس‌های اینچنینی دقت بسیار بالاتری دارند و می‌توانند با دقت بالاتری آنچه رخ داده را به نمایش بگذارند. این یکی از کاربردهای مهم فناوری فضایی بود که توانست در وضعیت روزمره مردم تأثیر بگذارد.

 

 

بازسازی با استارتاپ‌ها

بازسازی مناطق و کمک به آسیب‌دیدگان با کمک استارتاپ‌ها یکی از ایده‌هایی است که اخیرا مطرح شده است. امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران در این زمینه می‌گوید: «استارتاپ‌ها می‌توانند برای ساماندهی مشارکت عمومی شهروندان کمک شایسته‌ای بکنند. فرض کنید یک پزشک می‌خواهد به آسیب‌دیدگان کمک کند یا مهندسان مشاور یا معمارانی هستند که تمایل دارند، بدون دریافت هزینه و به‌صورت عام‌المنفعه سهم‌شان را در این بازسازی‌ها ایفا کنند. واقعیت این است که ابزارهای دریافت این نوع مشارکت‌ها و توزیع آنها هم‌اکنون وجود ندارد. بدون شک حضور کسب‌وکارهای نوپا در این زمینه می‌تواند تعیین‌کننده باشد.»

 

سرویس‌های امدادی مکان‌محور

سرویس‌های امدادی مکان‌محور,اخبار دیجیتال,خبرهای دیجیتال,اخبار فناوری اطلاعات

یکی از سرویس‌های مهم اپ‌های امدادی، امکان خدمات‌رسانی آنها به شهروندان براساس مکان قرارگیری آنهاست.

 

 

در چنین سرویس‌هایی، کاربر با ثبت موقعیت مکانی‌اش در برنامه از نیروهای امدادی درخواست کمک می‌کند. این سامانه پیش‌تر در اپلیکیشن دولت همراه درنظر گرفته شده بود اما با مخالفت شهروندان نسبت به در اختیار قرار دادن دسترسی لوکیشن تلفن‌هایشان به اپ، از حد مشخصی جلوتر نرفت.

 

 امیرناظمی در این‌باره به همشهری می‌گوید: «در همان آغاز طرح درنظر داشتیم با دسترسی گرفتن لوکیشن کاربران «دولت همراه» امکان ارائه خدمات امدادی به آنها را ساده‌تر کنیم که این موضوع با واکنش کاربران شبکه‌های اجتماعی روبه‌رو شد. آنها به‌دلیل سرمایه اجتماعی پایین دولت مایل نبودند دسترسی لوکیشن را به اپ دولت همراه بدهند و به همین دلیل این سرویس مسکوت ماند. با توجه به مزیت‌های مهم این روش که با وجود حادثه‌های اخیر معلوم شده، ما درصدد هستیم بتوانیم این دسترسی را دوباره فعال کرده و سیستم‌های امدادی را به آن متصل کنیم.»

 

استفاده از نوتیفیکیشن

پیام نوتیفیکیشن برخی از برنامه‌های ایرانی که معمولا برای نشان دادن آپدیت نرم‌افزار یا سرویس‌های ویژه آنها کاربرد دارد، در زمان حادثه به پیام‌های اضطراری اختصاص داده شده بود.

 

اینطور که امیر ناظمی به همشهری می‌گوید، ‌یکی از این اپ‌ها در زمان سیل شیراز به شهروندان هشدار داد که در وضعیتی که پیش آمده بود، ‌به سمت دروازه قرآن نروند.

 

 

  • 16
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش