پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۶:۲۰ - ۲۶ فروردین ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۱۰۴۸۶۱
فناوری اطلاعات و ارتباطات

ایران؛ بهشت خارجی‌ها برای ماینینگ غیرقانونی

ماینینگ بیت کوین,اخبار دیجیتال,خبرهای دیجیتال,اخبار فناوری اطلاعات
اشتباه‌های مختلف در حوزه استخراج ارزهای دیجیتال، یک بازار غیرقانونی و زیرزمینی را برای کشورهای دیگر ازجمله چینی‌ها در ایران ایجاد کرده است

ایران تبدیل به بهشتی برای استخراج‌کنندگان ارزهای دیجیتال از کشورهای مختلف ازجمله چین شده است. مقام‌های دولت چین به‌دنبال تصویب طرحی برای غیرقانونی‌کردن ماینینگ یا استخراج ارزهای دیجیتال برای جلوگیری از سوءاستفاده از انرژی هستند اما حالا گزارش‌های مختلفی نشان می‌دهد چینی‌ها این تجارت‌شان را به‌خاطر امکان رسیدن به برق ارزان به‌صورت غیرقانونی به ایران منتقل کرده‌اند.

 

 مقرون به صرفه بودن هزینه برق در ایران که می‌توانست ماینرهای بیت‌کوین را به ایران جذب کرده و برای کشور در شرایط تحریم فواید فراوانی داشته باشد، حالا نتیجه‌ای کاملا عکس داده است.

 

ماینرها قرار بود با آوردن تجهیزات‌شان، خریدن برق کشور و اشتغال‌زایی‌هایی که در کنار کارشان ایجاد می‌شود، وضع را بهتر کرده و در عین حال، به تبادل مالی ما با جهان سر و سامان بدهند. بررسی‌های همشهری و گفت‌وگو با کارشناسان این حوزه نشان می‌دهد، با دشوار شدن شرایط ماینرها بازارشان را زیرزمینی کرده‌اند. آنها حالا می‌توانند با خیال راحت ارز مجازی به‌دست بیاورند و آن را از ایران خارج کنند، بدون اینکه به سیستم رسمی برق کشور متصل باشند و مالیاتی بدهند. گزارش‌ رسانه‌های مختلف ازجمله نیویورک‌تایمز نشان می‌دهد که ماینرهای خارجی ازجمله چینی‌ها به‌صورت مخفیانه و در پوشش‌های مختلف در حال استفاده از برق ارزان قیمت و یارانه‌ای هستند بدون آنکه کسی از آن بویی ببرد. این کار آنها را به سود کلانی می‌رساند بدون آنکه کشور نفعی از این ماجرا داشته باشد.

 

 

 

فعالیت در پوشش‌های مختلف

چین مهد تولید دنیاست و بسیاری از شرکت‌های بزرگ دنیا مثل اپل، سامسونگ و ... به‌خاطر سطح پایین دستمزد و هزینه مواداولیه در این کشور، واحدهای تولیدی خود را به چین منتقل کرده‌اند. دولت پکن برای حفظ این شرایط حاضر شده بسیاری از شرط و شروط غربی‌ها و به‌ویژه آمریکا را بپذیرد اما در یک زمینه خاص به کلی از منافع و درآمدها صرف‌نظر کرده است: استخراج رمز ارز. افزایش قیمت برق در چین و کاهش قیمت ارزها در اواخر ۲۰۱۸ باعث شد که ماینرها به مناطق با انرژی ارزان‌تر ازجمله ایران بیایند. یکی از ماینرهای چینی در گفت‌وگو با مجله بیت‌کوین اعلام کرده، دلیل گرایش ماینرهای چینی به ایران به برق ارزان بر می‌گردد که برای آنها هر کیلووات ساعت تنها ۰.۰۰۶ دلار تمام می‌شود. شاید این نرخ برای ما که دخل و خرجمان با ریال می‌گذرد چندان ارزان نباشد اما برای خارجی‌هایی که با دلار، یورو و حتی یوان سر و کار دارند، بسیار ارزان به‌نظر می‌رسد. برای مقایسه این نرخ کافی است بدانید که قیمت هر کیلو وات ساعت برق در چین ۰.۰۱۵ دلار است که در زمستان به ۰.۰۴ دلار هم می‌رسد؛ یعنی نرخی حدود ۶.۶۶ برابر ایران!

 

 

 

فعالیت غیرقانونی ماینرها

خارجی‌ها ترجیح می‌دهند، برق گران خودشان را برای تولید محصولاتی استفاده کنند که ارزش افزوده بالاتری دارد و می‌توانند آن را با قیمت بالاتری به مشتری‌هایشان عرضه کنند. ماین‌کردن بیت‌کوین و ارزهای دیجیتال دیگر اما با توجه به هزینه بالای قیمت برق در بسیاری از کشورها به صرفه نیست. در نتیجه، کسانی که در این کشورها در زمینه پول دیجیتال فعالیت دارند، سرمایه‌ها و تجهیزات‌شان را به کشورهای ارزان‌تر می‌آورند.

 

ایران با توجه به قیمت پایین برق و البته نیازی که به شبکه بیت‌کوین (یک شبکه مالی خارج از سوییفت و بدون نظارت آمریکا)‌ دارد، می‌تواند مقصد بسیاری از این سرمایه‌گذاران باشد. سهیل نیکزاد، فعال حوزه بیت‌کوین اما می‌گوید نگاه اشتباه وزارت نیرو باعث شده سرمایه‌گذارهای این حوزه- به‌خصوص خارجی‌ها- به‌کار زیرزمینی روی بیاورند: «قیمتی که وزارت نیرو برای برق بیت‌کوین پیشنهاد کرده، بیشترین قیمت برق تاریخ ایران است. به‌خاطر اینکه نیاز وجود داشته، وزارتخانه قیمت را تعیین کرده تا درآمدزایی کند. در چنین فضایی و با قیمت جدید که حدودا ۳برابر بیشترین بهای برق در ایران است، ماین کردن دیگر اقتصادی نخواهد بود.»

 

در چنین فضایی، ماینرها ترجیح می‌دهند به روش‌های غیرقانونی کارشان را جلو ببرند؛ روش‌هایی مثل بستن قرارداد پنهانی با کارخانه‌ها یا حتی راه‌اندازی نیروگاه‌های کوچک برق. «مجله بیت‌کوین»‌ در گزارشی که اخیرا درباره وضعیت بیت‌کوین در ایران منتشر کرده، سراغ یکی از همین ماینرهای غیرقانونی چینی رفته است. این ماینر توانسته با وجود ممنوعیت ورود دستگاه‌های مورد استفاده در ماینینگ ۳هزار دستگاه استخراج رمزارز T9 را به‌صورت غیرقانونی وارد کرده و به‌کار بگیرد. او برای به‌دست آوردن برق ارزان‌تر، با دو نیروگاه وارد بحث شد که بخشی از برق‌شان را در اختیارش می‌گذاشتند و در نهایت قرار بود، بخشی از بیت‌کوین به‌دست آمده را با او شریک بشوند. اینطور که در این گزارش آمده، مدتی بعد از شروع کار طرف ایرانی سهم بیشتری طلب می‌کند و قرارداد اول به هم می‌خورد. او سپس با یک کارخانه فولاد وارد مذاکره می‌شود و مدتی با آنها کار می‌کند که آن هم به‌خاطر شکایت مردم محلی از نویز ایجاد شده توسط دستگاه‌ها، بعد از مدتی تعطیل می‌شود. این گزارش هرچند به شکست این ماینر چینی اشاره کرده اما تعداد ماینرهای فعال و زیرزمینی بسیار بیشتر از اینهاست. اینطور که خود او گفته، هنوز ۱۰هزار مرکز سخت‌افزارهای پردازنده بیت‌کوین دیگر در یکی از بخش‌هایی که او می‌شناسد، مشغول کار هستند.

 

 

ابزار قوی برای دور ‌زدن تحریم‌ها

قانونی کردن بیت‌کوین در ایران برای ما مهم است چون می‌توانیم از آن برای انتقال پول به کشور و فروش نفت‌، گاز و... استفاده کنیم؛ مواردی که با توجه به تحریم‌ها انجام‌شان بسیار دشوار است. سهیل نیکزاد دراین‌باره به همشهری می‌گوید: «خریدن بیت‌کوین با دلار هرچند امکان‌پذیر است اما راه اقتصادی‌تر، استفاده از ماینرهاست. این ماینرها می‌توانند با استفاده از برق ما، بیت‌کوین تولید کنند. بخشی از این بیت‌کوین سهم ما خواهد بود که می‌تواند برای تعامل مالی با کشورهای دیگر استفاده شود. به جز این، مالیاتی را نیز می‌توانیم از تولیدکننده  یا منابع خارجی دریافت کنیم.»

 

 

ماینینگ می‌تواند سودآور باشد

سهیل نیکزاد در واکنش به مخالفان بیت‌کوین می‌گوید: «برخلاف ادعاها،  برق مصرفی بیت‌کوین بسیار پایین است. برای مقایسه، حدود ۵درصد مصرف برق ایران، به اندازه کل مصرف برق بیت‌کوین در جهان است. ضمن این‌که حرف کسانی که بیت‌کوین را باعث به هم ریختن انضباط مالی کشور می‌دانند، دست‌کم در شرایط فعلی ما درست نیست. ما متأسفانه در سیستم مالی‌مان، صرفا در یک پرونده، به‌خاطر سوءتفاهم یا اشتباه ۷میلیارد یورو هدر رفته است. این در حالی است که در دنیا روزی حدود ۲میلیارد یورو بیت‌کوین رد و بدل می‌شود.»

 

 

 

رفتار متناقض بخش‌های مختلف حاکمیت

برخی کارشناسان می‌گویند؛ با وجود استقبال حاکمیت از ماین کردن بیت‌کوین در ایران، رفتار متضادی در سیستم‌های دیگر مرتبط با آن رخ داده که در زیرزمینی کردن ماینینگ تأثیر بالایی داشته است. مصطفی نقی‌پورفر، مدیر و مؤسس آزمایشگاه نوآوری بلاکچین در این‌باره به همشهری می‌گوید: «با وجود اینکه ابوالحسن فیروزآبادی، ‌دبیر شورای‌عالی فضای مجازی بارها در مصاحبه‌هایش اعلام کرده، ما در ایران ماینینگ را به‌عنوان صنعت می‌شناسیم، گمرک اجازه ترخیص و ورود تجهیزات مرتبط با این کار را به وارد‌کنندگان نمی‌دهد. آشفتگی در تصمیم‌گیری و اجرا باعث شده، خیلی از افراد فعال در این حوزه به‌کار پنهانی روی بیاورند و فضای زیرزمینی جدی شکل بگیرد.»

 

newspaper.hamshahri.org
  • 20
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش