جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۵:۵۰ - ۱۰ آبان ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۸۰۷۹۹
کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی

اعلام دلایل افزایش قیمت ماهی | شیلات: قیمت آبزیان در مزارع بالا نیست

قیمت ماهی وش شیلات,گرانی قیمت ماهی
هیچ کمبودی برای تامین نیاز بازار داخلی به ماهیان گرمابی و سردابی نداریم و کاهش عرضه علت افزایش قیمت خرده‌فروشی ماهی نیست

با وجود تأکید کارشناسان تغذیه بر ضرورت افزایش سهم گوشت سفید در سبد مصرفی خانوار، رشد ۳برابری قیمت انواع ماهیان آزاد و پرورشی نسبت به سال گذشته، موجب افت شدید سهم این ماده پروتئینی به‌خصوص در سبد مصرف خانوارهای کم‌درآمد شده است. انتظار می‌رفت افزایش قیمت گوشت قرمز و مرغ، زمینه رشد تقاضا و افزایش سهم ماهی و میگو در سبد مصرفی خانوارها را فراهم کند. با نبی‌الله خون‌میرزایی، رئیس سازمان شیلات کشور گفت‌وگو کرده‌ایم.

وضع تامین نیاز بازار و چشم‌انداز تولید آبزیان چگونه است؟

در زمینه تولید ماهی پرورشی، ۲دسته ماهیان سردابی، مانند قزل‌آلا و ماهیان گرمابی، از قبیل خانواده کپور را داریم. با توجه به کمبود آب در فصل تابستان و پاییز، مزارع پرورش ماهیان سردابی به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی می‌کنند که عمده برداشت با دوره اوج فروششان در فصول تابستان و پاییز هماهنگ باشد، اما در فصول پر بارش مانند زمستان و بهار که آب فراوان است، مزارع پرورش ماهی، آبزیان را برای وزن‌گیری بیشتر به‌مدت طولانی‌تری نگهداری می‌کنند. با این روند فصل فروش ماهیان سردابی، مانند قزل‌آلا تابستان و پاییز است که هیچ کمبودی در تامین نیاز بازار به این گونه ماهیان نداریم. در مورد ماهیان گرمابی، مانند خانواده کپور، ۳استان خوزستان، مازندران و گیلان قطب تولید این نوع ماهیان هستند. ماهیان گرمابی تا زمانی که آب گرم است، تغذیه و رشد می‌کنند و با سردتر شدن آب، میزان غذا و رشد این ماهیان کم می‌شود؛ بنابر این فصل عمده صید و فروش ماهیان گرمابی، مهر تا اسفند‌ماه هر سال است. با این روند اکنون در اوج دوره صید ماهیان گرمابی هستیم و کمبودی برای تامین نیاز بازار به این گونه از ماهیان نداریم.

میزان تولید سالانه و نیاز بازار به ماهیان گرمابی و سردابی چقدر است؟

تولید سالانه ماهیان پرورشی سردابی ۱۸۵ تا ۱۹۰هزار تن است. تولید این گونه ماهیان در سال گذشته ۱۹۰هزار تن بود. این میزان تولید جوابگوی نیاز بازار داخلی است و حتی بخشی از آن نیز صادر می‌شود. در مورد ماهیان پرورشی گرمابی نیز میزان تولید سالانه ۲۲۰هزار تن است که بخشی از این نوع ماهیان به کشورهای عراق، اقلیم کردستان، روسیه و آذربایجان صادر می‌شود. با این شرایط، هیچ کمبودی برای تامین نیاز بازار داخلی به ماهیان گرمابی و سردابی نداریم؛ در نتیجه کاهش عرضه علت افزایش قیمت خرده‌فروشی ماهی نیست.

پس علت افزایش قیمت ماهی قزل‌آلا تا کیلویی۹۰هزار تومان چیست؟

واقعیت آن است که نرخ همه نهاده‌ها و هزینه‌های تولید افزایش یافته است. نرخ جو، یونجه، کنسانتره و ذرت با درصدهای متفاوت زیاد شده و پرورش‌دهندگان ماهی اگرچه بخشی از نهاده‌های تولید را با نرخ مصوب دولتی دریافت می‌کنند، اما ناگزیر به تامین باقیمانده این نهاده‌ها با قیمت بازار آزاد هستند. با این وضع، هزینه تمام‌شده تولید آبزیان افزایش یافته است. علاوه بر آن، قیمت انواع ماهی در مزرعه نصف یا ۶۰درصد قیمت این محصولات در بازار خرده‌فروشی است؛ مثلا قیمت هر کیلوگرم ماهی قزل‌آلا در مزرعه بنابر سایز ۶۰تا ۷۰هزار تومان و قیمت کپور ماهیان شامل ۴گونه کپور، آمور، فیتوفاگ و بیگ هد، در بازار خرده‌فروشی دقیقا بیش از دوبرابر قیمت مزرعه است. از آنجا که تولیدکنندگان ماهی، شبکه‌ای برای عرضه مستقیم ماهی ندارند، شکاف قیمت تولید و مصرف ماهی تا دوبرابر افزایش می‌یابد.

اما عرضه مستقیم ماهی از سال‌ها پیش مطرح بوده. چرا این طرح به سرانجام نرسیده است؟ 

برای رفع این مشکل باید رویکرد تولید آبزیان از مزرعه محوری به ایجاد زنجیره کامل تامین و عرضه تغییر کند تا این زنجیره همه مراحل تولید و فروش ماهی را برعهده گیرد؛ زیرا تولید، حلقه‌ای از این زنجیره است. باید بازارها و بازارچه‌های فروش آبزیان با محوریت زنجیره تولید و عرضه فعالیت کنند. مهم‌تر اینکه چنین زنجیره‌هایی باید با مشارکت تعاونی‌ها و اتحادیه‌ها شکل بگیرد، اما متأسفانه حتی اتحادیه‌هایی که نماینده بخش تولید هستند در این زمینه به‌درستی ایفای نقش نمی‌کنند و خودشان شبکه توزیع و عرضه ندارند؛ مثلا اگرچه با شهرداری تهران برای ارائه غرفه به این اتحادیه صحبت شده، اما به‌دلیل نداشتن تشکل قوی و ضعف بنیه مالی، آنها قادر نیستند تا انواع آبزیان را از مراکز تولید دریافت و در این گونه بازارها عرضه کنند تا ماهی با قیمت واقعی به‌دست مصرف‌کننده برسد. تحقق این هدف، کار دولت یا دستگاه‌های سیاستگذار نیست، ولی با این حال ما تقویت تشکل‌ها و زنجیره‌ها را در دستور کار قرار داده‌ایم. در این چارچوب توافق‌هایی با سازمان تعاونی روستایی و اتکا برای ایفای نقشی پررنگ‌تر در این زمینه داشته‌ایم. این برنامه به تشکل‌ها ارائه شده و به هر میزانی که آنها اقدام کنند، ما حمایت می‌کنیم؛ مثلا حامی شکل‌گیری شبکه حمل‌ونقل قوی برای آبزیان هستیم تا هزینه‌ها و قیمت عرضه این محصولات کاهش یابد و از طرح‌هایی که در این زمینه ارائه شود، حمایت می‌کنیم.

چرا هدفگذاری رشد تولید ماهی و آبزیان بر تثبیت یا کاهش قیمت‌ها تأثیری نداشته است؟

افزایش کنونی قیمت ماهی و آبزیان ناشی از کمبود نیست؛ زیرا اکنون ماهی و میگو به‌وفور در استخرها، مزارع و بازار وجود دارد، اما قیمت تمام‌شده تولید با توجه به گرانی نهاده‌ها و عوامل تولید بالاست و شبکه مستقیم و منسجمی برای عرضه آبزیان وجود ندارد. این شرایط موجب می‌شود تا این محصولات از مراکز تولید تا فروش چند دست چرخیده و قیمت مصرف‌کننده آن افزایش یابد. علاوه بر آن می‌توانیم با توسعه مکانیزاسیون و تولید متراکم با زیرساخت‌های موجود، میزان تولید آبزیان را افزایش دهیم. در برخی محصولات مانند میگو آنقدر تعداد مزارع در دست احداث و سطح زیرکشت زیاد است که بیش از پیش‌بینی‌های برنامه قابل تحقق است. در آبان و اوایل آذر‌ماه امسال فصل پرورش میگوی پرورشی به اتمام می‌رسد و باید طبق برنامه تا پایان امسال ۶۰هزار تن میگو تولید کنیم، اما به‌طور قطع می‌گویم با وجود تحریم اقتصادی، کرونا و خشکسالی، میزان تولید بین ۵۹تا ۶۱هزار تن خواهد بود. در مورد ماهیان سردابی و گرمابی به‌دلیل خشکسالی و آسیب‌های ناشی از سیل به استخرهای پرورش ماهی در لرستان و چهارمحال و بختیاری تا حدودی از هدفگذاری تولید عقب هستیم؛ با وجود این روند روبه رشد تولید طی می‌شود، اما رشد تصاعدی تولید دچار مشکل شده است.

برآوردهای متفاوتی از کاهش میزان مصرف آبزیان ارائه می‌شود. متوسط سرانه کنونی مصرف ماهی و میگو چقدر است؟

در سال‌های ۹۸ و ۹۹ نسبت به یکدیگر به‌دلیل گرانی گوشت قرمز و مرغ افزایش مختصری در زمینه مصرف آبزیان داشتیم و اکنون نیز روند مصرف آبزیان اگرچه افزایشی است، اما رضایت‌بخش نیست. سرانه مصرف سالانه آبزیان در ایران هنوز نصف میانگین جهانی یعنی حدود ۱۳کیلو و۴۰۰گرم و میانگین مصرف جهانی آبزیان بیش از ۲۴کیلوگرم است. کاهش سرانه مصرف آبزیان دلایل مختلفی ازجمله فرهنگی، دسترسی، قیمت و... دارد. وقتی به‌طور کلی میانگین درآمد خانوارها کاهش می‌یابد، مصرف انواع مواد پروتئینی مانند گوشت، مرغ و ماهی نیز کم می‌شود. کاهش قدرت خرید خانوارها نسبت به سال‌های پیش موجب کاهش مصرف آبزیان در سبد مصرفی خانوارهای ایرانی به‌خصوص اقشار کم‌درآمد شده است.

هدفگذاری رشد تولید آبزیان تا ۴سال آینده چگونه پیش‌بینی شده و تا چه حد اجرایی است؟ 

 شیلات ملزم شده تا پایان دوره ۴ساله دولت جدید، میزان تولید آبزیان را به ۲میلیون‌و۶۰۰هزار تن افزایش دهد؛ این در حالی است که در برخی از حوزه‌های شیلات مانند صید و صیادی به‌دلیل کاهش و در خطر بودن منابع و ذخایر ظرفیت افزایش تولید را نداریم؛ بنابراین باید افزایش تولید در بخش آبزی‌پروری مانند میگو، ماهیان گرمابی و سردابی، ماهیان خاویاری و به‌خصوص پرورش ماهی در قفس در دریا محقق شود. برای تولید آبزیان با کاهش مصرف آب‌های شیرین و حرکت به سمت استفاده از آب‌های شور و لب شور برنامه ویژه‌ای تدوین کرده‌ایم که درصورت تامین نیازمندی‌هایی مانند تخصیص ارز تحقق آن دور از دسترس نخواهد بود.

پرورش ماهی در قفس ازجمله طرح‌هایی است که شیلات از چند سال گذشته دنبال می‌کند. در این زمینه تا چه حد موفق بوده‌ایم؟

در سال گذشته ۱۲هزارو۵۰۰تن انواع ماهی در قفس تولید کردیم، اما ظرفیت این نوع تولید در شمال و جنوب کشور ۴.۶میلیون تن است. در برنامه تحولی که وزیر جهادکشاورزی ارائه کرده تولید ۶۰۰هزار تن ماهی در قفس تا پایان دوره ۴ساله این دولت پیش‌بینی شده است. پرورش ماهی در قفس در مناطق شمالی کشور که آب سردتر است عمدتا پرورش ماهی قزل‌آلا و در جنوب که آب دریا گرم‌تر است، بیشتر پرورش ماهی سیبک و برخی گونه‌های دریایی بومی کشور مانند باروس ماهیان، شانک و... خواهد بود. به‌دلیل نیاز این نوع از پرورش ماهی به تخصیص ارز، در ۳سال گذشته، این برنامه به کندی اجرا شد، اما اکنون با بومی‌سازی‌ تجهیزات موردنیاز، بستر لازم برای رشد پرورش ماهی در قفس فراهم شده است.

رئیس سازمان شیلات:قیمت آبزیان در مزارع بالا نیست/ دلالان و واسطه‌ها باعث گرانی‌اند

رئیس سازمان شیلات کشور گفت: قیمت آبزیان در مزارع بالا نیست، بلکه حضور واسطه‌ها و ضعف اتحادیه‌ها و تشکل‌ها در این بخش باعث افزایش قیمت‌ها می‌شود.

قیمت ماهی وش شیلات,گرانی قیمت ماهی

به گزارش ایسنا، نبی الله خون میرزایی ظهر امروز در  مراسم اختتامیه پنجمین نمایشگاه بین المللی شیلات و آبزیان و صنایع وابسته در جمع خبرنگاران، گفت: این دوره از نمایشگاه شیلات با رعایت پروتکل های بهداشتی مرتبط با کووید ۱۹ و به منظور هم افزایی دست اندرکاران رسته‌های مختلف شیلاتی برگزار شده است. در حقیقت هدف این نمایشگاه ارائه توانمندی ها، دست آوردها و ظرفیت های داخلی کشور در حوزه شیلات و آبزیان و صنایع وابسته به صورت تخصصی است.

وی ادامه داد: سال گذشته به علت گسترش شیوع کرونا امکان برگزاری نمایشگاه نبود و این وقفه در شرایطی که سازمان شیلات به عنوان یکی از دستگاه‌های ذیربط وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت های مهمی در بخش غذایی کشور دارد، نمی‌توانست بیش از این ادامه یابد.

به گفته وی در این دوره از نمایشگاه دستاوردها و توانمندی‌های بیشتری توسط فعالان این بخش ارائه شده است.

رئیس سازمان شیلات کشور در پاسخ به این سوال که این سازمان چه برنامه‌هایی برای تحقق اهداف وزیر جهادکشاورزی یعنی تولید ۲برابری محصولات آبزیان دارد؟ گفت: برای تحقق برنامه‌های وزیر جهاد کشاورزی در بخش‌های مختلف از صید، آبزی پروری، اصلاح قوانین، صادرات، مشوق های صادراتی، ارائه خدمات و تسهیلات و... برنامه هایی را تنظیم و به وزارت خانه ارائه کردیم. وزارت جهاد کشاورزی نیز در حال بسترسازی برای تحقق این برنامه‌ها است. نیاز به حمایت‌های ویژه‌ای در بخش های مالی و زیرساختی از جانب دولت داریم.

وی با بیان اینکه رویکرد سازمان شیلات توجه به ظرفیت‌های داخلی و کاهش وابستگی است، گفت: باید آبزی مصرفی را در کشور توسعه دهیم، زیرا  سرانه مصرف آبزیان در کشور ما نصف میانگین جهانی است. اگر سرانه مصرف افزایش یابد تولید نیز افزایش می یابد و در کنار آن می توانیم بازارهای صادراتی را توسعه دهیم و وارد بازارهای اروپایی، کشورهای حاشیه خلیج فارس، اروسیا و...شویم.

خون میرزایی اضافه کرد: سرانه مصرف آبزیان در کشور در سال ۱۳۹۹، ۱۳ کیلو و ۴۰۰ گرم بود که میانگین جهانی آن بالای ۲۴ کیلوگرم است. با توجه به اینکه سواحل گسترده در شمال و جنوب کشور داریم نگرانی از بابت تولید وجود ندارد و با توجه به ظرفیت‌های کشور می‌توانیم تولیدات را افزایش دهیم.

وی در پاسخ به این سوال که آیا قیمت‌های بالای آبزیان منجر به حذف این محصولات از سفره مردم و کاهش سرانه مصرف نشده است و سازمان شیلات چه برنامه ای برای متعادل سازی قیمت ها دارد، گفت: در ابتدا باید ببینیم در شرایط گرانی موجود در کشور قیمت آبزیان با چه چیزی مقایسه می‌شود. یعنی مثلا ماهی با چه پروتئین حیوانی دیگر مقایسه می شود که گران است؟ آیا بقیه پروتئین های حیوانی ارزان هستند؟ آیا ارزش کمی و کیفی دیگر محصولات از ماهی بیشتر است؟ قطعا اینگونه نیست.

وی افزود: دیگر اینکه با بررسی‌هایی که انجام دادیم به این موضوع رسیدیم که قیمت‌ ماهی سر مزرعه بالا نیست بلکه حضور واسطه‌ها و دلالان و از آن طرف ضعف اتحادیه‌ها و زنجیره‌های تولید در این بین قیمت‌ها را بالا می برد.

رئیس سازمان شیلات کشور در پایان گفت: باید تشکل‌ها، اتحادیه‌ها و زنجیره‌های تولید در این بخش تقویت شوند.

تمام بخش‌های مربوطه بایستی کمک کنند که آبزیان با واسطه کمتری به دست مصرف کننده برسد. اگر چه تحریم‌های شدید، خشکسالی و کرونا بر قیمت تمام شده تولید تاثیر گذاشته است اما با این وجود قیمت آبزیان در مزارع  بالا نیست و فقط باید واسطه‌ها کمتر شوند.

  • 13
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش