پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۲۵ - ۲۹ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۸۳۹۱
بانک و بیمه

نگاهی به اصلاحات جدید قانون چک در مصوبه مجلس

چک,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

چک در تعریف حقوقی عبارت است از سندی تجارتی جهت پرداخت نقدی که به لحاظ تسهیل و تسریع در انجام معاملات تجاری میان اشخاص پدید آمده است.  اولین قانون چک درسال ۱۳۱۲به تصویب رسید و نخستین مقررات جزایی در مورد چک وضع شد. سپس در سال ۱۳۳۱ قانون دیگری در این زمینه وضع شد اما در سال ۱۳۳۷ ملغی شد و در سال ۱۳۴۴قانون جدید دیگر وضع و در سال ۱۳۵۵ قانون جدید چک جایگزین قانون قبلی شد که این قانون اخیر نیز در طول سالهای۱۳۷۶ و ۱۳۸۲ دچار تغییرات شد.

 

 

چک مهم‌ترین ابزار مبادلات تجاری محسوب می‌شود لذا استفاده غلط از آن سبب افزایش چک‌های بی‌محل و بلامحل می‌شود، بنابراین نظارت و کنترل از جانب بانک‌های صادر‌کننده دسته چک سبب کاهش تعداد آن می‌شود و البته نظارت می‌تواند مطلوبیت استفاده از این سند را که به‌عنوان مهم‌ترین وسیله جهت مبادلات تجاری شناخته شده ، افزایش دهد.

 

این راهکارها باید از جانب بانک مرکزی به‌صورت بخشنامه به بانک‌ها پیش‌بینی شود. به‌عنوان مثال با این محتوا که افرادی که چک برگشتی دارند حسابشان مسدود شود. همچنین بانک‌های دیگر نیز امکان صدور و اعطای دسته چک به چنین اشخاصی را نداشته باشند که البته این امور در قانون جدید پیش‌بینی شده است.

 

افزایش آمار چک های برگشتی منجر به ازهم گسیختگی شرایط اعتباری بازار شده لذا بی‌اعتباری چک و بازار سبب بی‌اعتمادی مردم به شرایط اقتصادی در کشور می‌شود. متأسفانه به‌دلیل رعایت نشدن دستورالعمل‌های پیش‌بینی شده امروزه مشاهده می‌کنیم افرادی که از لحاظ مالی دارای تمکن نیستند، دسته چک دارند و گاه و بی‌گاه با امضای چک به خرید و فروش کالا می‌پردازند. چک‌های برگشتی اکنون به یکی از معضلات مهم در امور اقتصادی تبدیل شده چرا که این امر اتفاقات نامطلوبی را در اقتصاد برجای می‌گذارد.قانون چک مصوب ۱۳۸۲ دارای مزایا و معایبی است.

 

در حقیقت در این قانون اقدام به وضع مجازات ها و ضمانت اجراهای کیفری برای صادرکننده چک های بی‌محل و بلامحل شده است لذا شایسته است آن را قانون مجازات چک بنامیم که البته لازم به ذکر است در این زمینه هم دارای ضعف هایی است و درعمل کمکی به تسهیل مبادلات تجاری در بازار نکرده است. هدف از وضع قانون باید حرکت در راستای تسهیل امور باشد اما این قانون فقط و فقط به جنبه‌های کیفری چک پرداخته و اهمیت و جنبه‌های حقوقی آن را چندان محل نظر قرار نداده است. به‌عنوان مثال چک های وعده دار را که مخالف مبنای ایجاد چک است در قانون پیش‌بینی کرده «ماده ۱۳ بند«ه»   در صورتی که ثابت شود چک بدون تاریخ صادر شده یا تاریخ واقعی صدور چک مقدم بر تاریخ مندرج در متن چک باشد»  و این در حالی است که هدف از خلق این سند تجارتی وسیله‌ای برای پرداخت های نقدی است.

 

بنابر امور مذکور وجود اصلاحاتی در قانون چک ۸۲ احساس می‌شد و در نهایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز سه‌شنبه، ۱۶مرداد۹۷ طرح اصلاح قانون صدور چک را با مجموع ۲۳۳ نماینده حاضر، با ۱۸۱ رأی موافق، ۷ رأی مخالف و ۴ رأی ممتنع تصویب کردند.

 

اگرچه این قانون برخی از ضعف‌های قانون قبلی را پوشش داده اما همچنان جنبه‌های حقوقی در آن کمتر به چشم می‌خورد. مهمتر آنکه با ایجاد تشریفات و تکفل برای بانک‌ها و نبود امکان عملی اجرای برخی از مفاد آن به نظر می‌رسد مشکلی بر مشکلات آن افزوده است.

 

به‌عنوان مثال حسب ماده ۵ در صورتی که موجودی حساب صادرکننده چک نزد بانک کمتر از مبلغ چک باشد، به تقاضای دارنده چک بانک مکلف است مبلغ موجودی در حساب را به دارنده چک بپردازد و دارنده چک با قید مبلغ دریافت شده پشت چک، آن را به بانک تسلیم کند و این درحالی است که در عمل این اقدام از جانب بانک‌ها به رغم پیش‌بینی در قانون سال ۸۲ اجرا نمی‌شود چرا که افراد به‌دلیل ناآگاهی از این امکان و درخواست نکردن آن، بانک‌ها نیز اطلاعی در این زمینه اعلام نمی‌کنند و این مورد مکتوم باقی می‌ماند که البته نظر به مقررات ماده ۲۶ آن قانون ضمانت اجراهای به نسبت متعارفی برای چنان تخلفاتی پیش‌بینی شده است.

 

از محاسن بسیار جالب توجه این قانون می‌توان به واژه جدید سامانه یکپارچه بانک مرکزی اشاره کرد. این بدین معناست که با پیش‌بینی تمهیدات و اقداماتی به نحو یکپارچه توسط بانک‌ها، دسترسی افراد متخلف در صورت صدور چک با سوء نیت به بخش عمده‌ای از حقوق مالی خود متوقف شده و این همان دیدگاه حقوقی به این سند تجارتی بوده که در قانون قبل کمتر به چشم می‌خورد.

 

در نتیجه قانون جدید نسبت به قانون قبلی فقط و فقط نگاهی حقوقی‌تر به سند تجارتی چک داشته و سعی کرده تا از تضییع بیش از پیش حقوق دارندگان چک های بی‌محل و بلامحل تا حدودی پیشگیری کند ولی به نظر می رسد هیچ مشکلی از مشکلات عدیده چک به‌عنوان سندی با هویت پرداخت نقدی را حل نکرده ولی می‌توان اذعان داشت که تا حدودی اجرای این قانون اعتماد در معاملات تجارتی نقدی میان اشخاص را تأمین می‌کند.

 

iran-newspaper.com
  • 14
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
ویژه سرپوش