شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۱۰ - ۰۲ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۰۱۸۴
اقتصاد کلان

تورم مواد غذایی ۶۸ درصد شد / تورم برای ‌كم ‌درآمدها،بالای ۵۰ درصد

تورم,تورم مواد غذایی

به گزارش تجارت نیوز، مرکز آمار ایران روز گذشته گزارش مربوط به شاخص قیمت مصرف‌کننده در آبان ۱۴۰۱ را منتشر کرد. این گزارش نشان می‌دهد که همچون ماه‌های گذشته در سال جاری همچنان «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» بار تورم را به دوش می‌کشند و کالاهای «غیرخوراکی و خدمات» وضعیت بهتری دارند.بر اساس داده‌های موجود تورم مواد خوراکی، آشامیدنی و دخانیات طی آبان ۱۴۰۱ در شاخص‌های نقطه‌ای، سالانه و ماهانه به‌ترتیب روی اعداد ۶۷.۷، ۶۱.۳ و ۱.۳ واحد درصد ایستاد.

پرچم‌داران تورم در آبان ۱۴۰۱

همان‌طور که انتظار می‌رفت در روند تورم ماهانه گروه میوه و خشکبار به روال سال‌های گذشته در بازه مورد محاسبه رکورددار گرانی‌ها شد. اطلاعات به‌دست‌آمده حاکی از آن است که این گروه از ابتدای آبان تا انتهای آن به‌طور میانگین ۳.۹ واحد درصد رشد قیمت داشت. البته باید گفت که سرعت رشد قیمت این محصولات در آبان ماه نسبت به مهر سال جاری افت ۲.۱ واحد درصد روند نزولی را در پیش گرفت.

در میان تمام گروه‌های کالایی و خدماتی تنها «بهداشت و درمان» است که با چهار واحد درصد، تورم بیشتری از میوه و خشکبار دارد. به نظر می‌رسد افزایش بیماری‌های فصلی و البته کمبود دارو، به‌ویژه در یک ماه اخیر، بیشترین تأثیر را بر سیر صعودی تورم این گروه گذاشته است.«روغن‌ها و چربی‌ها» تنها گروهی است که در آبان ماه نرخ منفی تورم را ثبت کرد. اما این گروه در شاخص نقطه‌ای و سالانه همچنان پیشتاز نرخ تورم به حساب می‌آید و بیشترین تأثیر را روی تورم عمومی ۴۸.۱ واحد درصدی (نقطه‌ای) گذاشته است. نرخ تورم این گروه نسبت به ماه مشابه سال گذشته ۲۵۲.۸ درصد و طی ۱۲ ماه منتهی به آبان ۱۵۷.۴ درصد است.

تورم,تورم مواد غذایی

تورم براي‌كم‌درآمدها،بالاي۵۰ درصد

به گزارش اعتماد،  مركز آمار ايران اعلام كرد كه نرخ تورم در مقياس ماهانه با سرعت كمتري بالا رفته است. تورم ماهانه در شهريور ماه، ۲.۲ درصد بود، در مهرماه ۳ درصد شد و در پايان آبان ماه به ۲.۱ درصد رسيد. با اينكه ۹دهم درصد نسبت به مهر ماه، نرخ تورم كمتر شده اما نكته جالب توجه باقيماندن تورم به صورت ماهانه در كانال ۲ تا ۳ درصدي است كه يك فصل ادامه پيدا كرده است.

نكته ديگر اثر تورم بر دهك‌هاي درآمدي است. دامنه تغييرات نرخ تورم سالانه در آبان ماه ١٤٠١ براي دهك‌هاي مختلف هزينه‌اي از ٤١,٧ درصد براي دهك دهم تا ٥٠.٢ درصد براي دهك اول است.

اين در حالي است كه در مهر ماه، دامنه تغييرات نرخ تورم سالانه براي دهك‌هاي مختلف هزينه‌اي از ۴۰.۸ درصد براي دهك دهم تا ۴۸.۷ درصد براي دهك اول در تغيير بوده است. در واقع تورم در تمام دهك‌ها به صورت صعودي در حال رشد بوده؛ اما دهك اول درآمدي تورم بالاتري را تجربه كرده است.   اواخر ارديبهشت ماه امسال، دولت برنامه «جراحي اقتصادي» خود را با حذف ارز ۴۲۰۰ توماني از اقلام اساسي كليد زد و شيوه فروش برخي كالاها مانند نان و آرد را نيز تغيير داد. در خرداد ماه امسال، شوك تورم بيش از ۱۲ درصدي نتيجه اقدام ليبرالي دولت بود. ۵ ماه مي‌گذرد و در اين مدت زمان، تورم ماهانه فقط در مرداد ماه و حالا در آبان ماه اندكي كاهش يافته است. 

هر چند سازمان برنامه و بودجه، وزارت امور اقتصادي و دارايي و حتي بانك مركزي مدعي‌اند كه اثر تورمي حذف ارز ۴۲۰۰ توماني در ماه‌هاي بعد از خرداد ماه «تخليه» شده و اين «حباب» تركيده است، اما آمارهاي ارايه شده (در صورت مبنا قرار گرفتن) حداقل اين ادعاها چندان درست نبوده است. 

اين در حالي است كه شخص رييس‌جمهور در وعده‌هاي انتخاباتي خود از كنترل گراني‌ها صحبت كرده و پس از شروع به كار دولت سيزدهم هم دستوراتي صادر كرده بود. با اين حال، تورم سالانه در آبان ماه در عدد بيش از ۴۴ درصد ايستاده است. يعني حتي دو درصد بالاتر از مهرماه. ضمن اينكه، اگر ارزش حقيقي تراكنش‌هاي شاپرك را معياري براي سنجيدن قدرت خريد دست‌كم در سطح خرد در يك‌سال اخير در نظر بگيريم، كارنامه رشد منفي ۲۵.۶ درصد در تا پايان تابستان امسال اخبار خوبي از وضعيت مردم نشان نمي‌دهد.

بسياري از كسبه بازار و خرده‌فروشان، افزايش نرخ دلار را موجب افزايش روند گراني‌ها و حتي تورم موجود مي‌دانند. نرخ دلار روز رييس‌جمهور شدن رييسي حدود ۲۴ هزار تومان بود، مهر ماه در كانال ۳۲ هزار توماني قرار گرفت و در آبان ماه بيش از ۳۵ هزار تومان فروخته مي‌شود. يعني رشد ۴۵ درصدي در عرض يك‌سال.   برخي كارشناسان و حتي مسوولان دولتي نيز تورم بالا در اقتصاد ايران را ناشي از خلق پول و نقدينگي مي‌دانند. در اين باره هم دستورات زيادي صادر شده است. پايان مرداد ماه سال گذشته، نقدينگي در مرز ۴۰۰۰هزار ميليارد تومان بود اما الان، بيش از ۵ هزار و ۶۷۵ هزار ميليارد تومان رسيده، نقدينگي كه نه از نهضت ملي مسكن سردرآورد نه از توليد و اشتغال. 

تداوم انتقال تورم به اقلام غيرخوراكي

البته از يك منظر بايد پذيرفت كه اثر حذف ارز ۴۲۰۰ توماني در بازار خوراكي‌ها، در حال تخليه شدن است، اما با افزايش تورم عمومي، اين حباب تورمي به سمت كالاهاي غيرخوراكي حركت كرده است. تورم ماهانه اقلام خوراكي‌ها و آشاميدني‌ها نيز در آبان ۱.۳ درصد به ثبت رسيده، در آن سو نيز تورم ماهانه كالاهاي غيرخوراكي و خدمات ۲.۷ درصد بوده است.

اين امر نشان مي‌دهد عمده افزايش قيمت‌ها و فشار تورمي رقم خورده در ماه دوم پاييز امسال از سمت اقلام غيرخوراكي بوده . در مهر ماه نيز شاهد اين اتفاق بوديم كه تورم خوراكي‌ها كمتر از تورم غيرخوراكي به ثبت رسيد. اين براي چندمين ماه متوالي است كه سهم غيرخوراكي‌ها در رقم خوردن تورم كل بيشتر است. همچنين تورم ماهانه مناطق شهري در آبان ۲.۱ درصد به ثبت رسيده، در حالي كه تورم ماهانه مناطق روستايي نيز دقيقا در همين مقدار بوده است. بر اين اساس مي‌توان گفت كه فشار تورمي آبان ماه در مناطق شهري و روستايي به يك اندازه بوده است. 

افزايش تورم سالانه

تورم سالانه، درصد تغيير ميانگين اعداد شاخص قيمت در يك‌سال منتهي به ماه جاري، نسبت به دوره قبل از آن است. آن‌گونه كه مركز آمار ايران اعلام كرده، تورم سالانه يا دوازده ماه نيز در ماه دوم پاييز امسال ۴۴ درصد به ثبت رسيده، به عبارت ديگر ميانگين قيمت كالا و خدمات در دوازده ماه منتهي به مهر ماه امسال نسبت ميانگين قيمت در دوازده ماه منتهي به مهر سال گذشته، نزديك به ۴۴ درصد افزايش داشته است. 

تورم نقطه به نقطه نيز در آبان ۴۸.۱ درصد برآورد شده است. تورم نقطه به نقطه تغيير عدد شاخص مصرف‌كننده در يك ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل است. بنابراين مي‌توان گفت كه به بيان ساده‌تر خانوار ايراني در آبان ماه امسال براي تهيه يك سبد مشخص از كالا و خدمات نزديك به يك و نيم برابر آبان ماه سال گذشته هزينه كرده‌اند.  بررسي‌ها نشان مي‌دهد نرخ تورم نقطه‌اي مصرف‌كننده در آبان ماه نسبت به ماه‌هاي گذشته كاهش يافته و اين شاخص در روندي نزولي قرار گرفته است.  اما همان‌طور كه گفته شد؛ بر خلاف تورم نقطه به نقطه تورم سالانه از ۴۲.۹ درصد در مهر ماه به ۴۴ درصد در آبان رسيده است . 

با توجه به اينكه تورم سالانه بازه زماني بلند‌تري را براي محاسبه تورم مورد نظر دارد، همچنان شاهد آن هستيم كه اثرات شوك قيمتي خرداد ماه ناشي از حذف ارز ترجيحي در تورم سالانه ديده مي‌شود و اين شاخص به‌طور كامل در چند ماه گذشته صعودي بوده است.

بيشترين رشد خوراكي‌ها

مركز آمار ايران اعلام كرده در گروه «خوراكي‌ها، آشاميدني‌ها و دخانيات» بيشترين افزايش قيمت نسبت به ماه قبل، مربوط به گروه «ميوه و خشكبار» بوده. اما برخلاف مهر ماه، در آبان ماه امسال در گروه‌هاي «نان و غلات»، «ماهي‌ها و صدف‌داران» و حتي «سبزيجات» ميزان تورم ماهانه رشد بالايي داشته است.

اثر شوك قيمت دارو 

 به نظر مي‌رسد كه شوك قيمتي دارو در آبان ماه تاثير شديدي بر اين بخش كه گروه غيرخوراكي محسوب مي‌شود، گذاشته است.  در گروه «بهداشت و درمان» ميزان تورم ماهانه ۴ درصد بوده است. اين در حالي است كه فقط گروه «مسكن و اجاره‌بها» توانسته به اين عدد نزديك شود. نكته ديگر اينكه تورم گروه «پوشاك و كفش» در مقياس سالانه ۴۷.۶ درصد و در مقياس نقطه به نقطه ۴۶.۷ درصد رشد كرده است. 

  • 16
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش