دوشنبه ۰۷ فروردین ۱۴۰۲
۰۹:۰۶ - ۱۱ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۱۰۱۹
اقتصاد کلان

نارسایی‌های خطرناک در بودجه پیشنهادی دولت؛

دولت رئیسی غرق در آمارسازی است

آمارسازی در دولت رئیسی,آمارهیا غیرواقعی دولت سیزدهم
برای اینکه سرمایه‌گذاری اتفاق بیافتد باید فضا و بستر‌‌های مناسب سیاسی، اجتماعی و ... فراهم شود؛ در بیش از ۱.۵ سال که از عمر دولت سیزدهم می‌گذرد، هیچ بستر اقتصادی و غیراقتصادی لازم برای سرمایه‌گذاران فراهم نشده است

روزنامه توسعه ایرانی:  مرتضی افقه گفت: رئیس اقتصاد نخوانده سازمان برنامه و بودجه مرتب مطرح می‌کند که اگر حقوق‌ها را افزایش دهیم، تورم ایجاد می‌شود این در حالی است که دولت هزینه‌های خود را متناسب با تورم بالا می‌برد؛ اما به محض اینکه پای حقوق به میان می‌آید دست به صرفه‌جویی می‌زند.

کارشناسان بسیاری نسبت به عدم تطابق میزان افزایش دستمزدهای سال ۱۴۰۲ در مقابل تورم هشدار داده و معتقدند که این اتفاق بیش از پیش به کاهش توان اقتصادی و تضعیف سبد معیشتی جامعه ضربه وارد می‌کند.

از بین رفتن طبقه متوسط و ریزش طبقات فرادست به دهک‌های پایین در کنار قرارگیری بخش مهمی از جمعیت ایران زیر خط فقر حالا دغدغه بزرگ و مهمی است؛ اما مقامات دولتی در تمامی سخنان خود با استناد به آمار و ارقام تاکید دارند که وضعیت رو به بهبود است و نه تنها نرخ تورم کاهشی ۱۹ درصدی را تجربه کرده بلکه حتی یک میلیون شغل در کشور ایجاد شده است.

نارسایی‌های خطرناک در بودجه پیشنهادی دولت

مرتضی افقه، کارشناس اقتصادی و عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران در این خصوص به «توسعه ایرانی» گفت: یکی از معضلات ریشه‌ای و مزمن که بنده همیشه در فصل بررسی بودجه نسبت به آن هشدار داده‌ام؛ نارسایی‌های خطرناک در بودجه پیشنهادی دولت است.

 وی گفت: دولت هزینه‌های خود را معادل نرخ تورم افزایش داده و در مقابل افزایش دستمزدها را فقط ۲۰درصد پیشنهاد داده که این مساله ناشی از برداشت غلطی است که رئیس اقتصاد نخوانده سازمان برنامه و بودجه مرتب مطرح می‌کند که اگر حقوق‌ها را افزایش دهیم، تورم ایجاد می‌شود.

وی گفت: در حالی‌که بقیه هزینه‌های دولت را معادل نرخ تورم بالا برده‌اند، درباره حقوق نگرانند اما من این نگرانی را به رسمیت نمی‌شناسم چون یکی از معضلات مزمن و ریشه‌دار بودجه‌های سال‌های گذشته، تخصیص بودجه‌های هنگفت به دستگاه‌هایی غیرمولد است.

 افقه در توضیح این مطلب افزود: این دستگاه‌ها به دلایل گوناگون؛ هزینه‌های زیادی را به بودجه تحمیل می‌کنند این در حالی است که وجودشان هیچ کمکی به تولید ملی، رفاه اجتماعی و خدمات دولتی نمی‌کند.

 وی گفت: اگر قرار بر صرفه‌جویی و تغییر نظام بودجه است باید از همین دستگاه‌ها شروع کرد. متاسفانه بودجه چنین مراکز و دستگاه‌هایی به‌طور مرتب در حال افزایش است اما به دستمزد که می‌رسند به بهانه افزایش تورم خساست به‌خرج می‌دهند که بهانه بی‌ربطی محسوب می‌شود.

با عددسازی وعده‌های دولت را محقق شده نشان می‌دهند

وی به استناد آمارها به موضوع تناقض آمارهای اعلامی از سوی مسئولان دولتی با واقعیت جامعه اشاره کرد و ادامه داد: به نظر می‌رسد آقای رئیسی به دلیل اینکه از تجربه کار اجرایی کمی برخوردار است با اطلاعات و آمار؛ انس و الفت چندانی ندارد و در مقابل برخی کارشناسان با عددسازی می‌خواهند وعده‌های دولت را محقق شده نشان دهند. زیرا اکنون طرفداران و کسانی که به این دولت رأی داده‌اند نیز متوجه شده‌اند انتظاراتشان به‌گونه‌ای دیگر درآمده بنابراین کارشناسان و برخی مسئولان سعی می‌کنند با آمارسازی‌ها تاحدودی فضاسازی‌های پس از دادن وعده‌ها و انتظاراتی که ایجاد کرده بود را بشکنند.

افقه تاکید کرد: البته باید توجه داشت اغلب این آماری که ارائه می‌شود؛ با آنچه مردم در واقعیت می‌بینند فاصله زیادی دارد.  او گفت: اما نکته این است که این آمار حتی با واقعیات آماری جامعه نیز تطابق ندارد.

وی به ادعای ایجاد یک میلیون شغل در یک سال اشاره کرد و با تاکید بر اینکه آمارهای رسمی ایجاد ۳۷۷ هزار شغل را گواهی می‌دهند، گفت: ایجاد شغل الزاماتی دارد. به عبارت دیگر برای ایجاد شغل نیاز به سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی است اما تنها سرمایه‌گذاری منجر به ایجاد شغل نمی‌شود بلکه در کنار وجود سرمایه، نیازمند ورود به حوزه اشتغال‌زا هستیم.  افقه در توضیح این مطلب افزود: بسیاری از واحدهای اقتصادی به ویژه واحدهای بزرگ اصطلاحا به تکنولوژی‌های سرمایه‌بر نیاز دارند یعنی از اشتغال کمتری در مقایسه با سرمایه‌ استفاده می‌کنند.

وی ادامه داد: بنابراین این دو شرط باید وجود داشته باشد که اشتغال افزایش یابد؛ نخست اصل سرمایه‌گذاری و دیگری سرمایه‌گذاری‌های اشتغال‌زا.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز بیان کرد:‌ برای اینکه سرمایه‌گذاری اتفاق بیافتد باید فضا و بستر‌‌های مناسب سیاسی، اجتماعی و ... فراهم شود؛ در بیش از ۱.۵ سال از عمر دولت سیزدهم هیچ بستر اقتصادی و غیراقتصادی لازم برای سرمایه‌گذاران فراهم نشده است. مهمترین مورد نیز تنشی است که میان ایران و کشورهای غربی وجود دارد و این شرایط سبب عدم تمایل سرمایه‌گذاران به حضور در کشور ما شده است.

برجام بی‌سرانجام ماند

افقه گفت: نتوانسته‌ایم مشکل برجام را حل کرده و در نتیجه مساله تحریم‌ها نیز برطرف نشده است بنابراین وجود تنش و تداوم آن مانع از سرمایه‌گذاری خارجی شده و در داخل هم سرمایه‌گذاران داخلی باید نسبت به آینده خوش‌بین باشند و تحت تاثیر امید نسبت به سرمایه‌گذاری اقدام کنند؛ حتی اگر تنش بین‌المللی نداشتیم نیز بی‌ثباتی‌های قیمتی اجازه نمی‌داد سرمایه‌گذار داخلی بتواند نسبت به اوضاع و بازار آینده پیش‌بینی کرده و سود خود را برآورد کند. هنگامی که در یک سال گذشته نرخ ارز به عنوان عامل اصلی و اساسی در تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران، به طور مستمر با نوسان افزایشی همراه می‌شود؛ همچنین نرخ تورم بی‌ثبات است چگونه می‌توان انتظار حضور سرمایه‌گذاران را در کشور داشت؟

وی تاکید کرد: ‌همه این موارد مانع از حضور و رغبت سرمایه‌گذاران می‌شود؛ همچنین دولت به دلیل مشکلات اقتصادی که با آن مواجه است به بخش عمرانی توجه ندارد. شواهد نیز نشان می‌دهد در بودجه امسال ۱۰درصد از بودجه پروژه‌های عمرانی کاسته شده؛ مجموعه این عوامل سبب بدبین شدن افکار عمومی شده و این سوال را مطرح می‌کند آیا واقعا یک میلیون شغل ایجاد شده است؟

این اقتصاددان اظهار کرد: حتی اگر آمار ایجاد یک میلیون شغل درست باشد با وعده دولت همخوانی ندارد زیرا قرار بوده هر سال یک میلیون شغل ایجاد شود بنابراین در عمر بیش از ۱.۵ ساله دولت سیزدهم حداقل باید ۱.۵ میلیون شغل ایجاد شده باشد بنابراین فاصله زیادی است بین آنچه وعده داده شده با آنچه که اتفاق افتاده البته با شرایط فعلی اقتصاد این وضعیت قابل توجیه است.  او تاکید کرد: دولت متاسفانه غرق در آمارسازی است و از واقعیات اقتصادی بی‌خبر است و این نکته نیز خطر تداوم این وضعیت را بیش از پیش جدی می‌کند.

مهرنوش حیدری

  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
آمار سازیها ومقایسه های یک طرفه وضعیت اقتصادی کشور با قیمت اجناس در جهان بدون اشاره به میزان در آمد مردم در اون کشورها و.... همین میشه که خود مقامات هم امیدی به بهبود وضعع اقتصاد ندارند چرا که فرزندان و وابستگان را به اروپا وامریکا و خریدهای خود را هم از اون کشورها و .... اون قضیه خانواده شخید کتولد امریکا ...
مشاهده کامنت های بیشتر
سارا خادم الشریعه,بیوگرافی سارا خادم الشریعه بیوگرافی سارا سادات خادم الشریعه استاد بزرگ شطرنج

تاریخ تولد: ۲۰ اسفند ۱۳۷۵

محل تولد: تهران

حرفه: شطرنج باز

عناوین: استاد بین‌المللی (۲۰۱۵)، استادبزرگ زنان (۲۰۱۳)، استاد بین‌المللی زنان (۲۰۱۱)، استاد فیده زنان

(۲۰۰۸)

وضعیت تاهل: متاهل 

ادامه
رسول خادم,بیوگرافی رسول خادم,تصاویر رسول خادم رسول خادم ورزشکار و سیاستمدار مردمی

تاریخ تولد: ۲۷ اسفند ۱۳۵۰

محل تولد: مشهد، ایران

حرفه: کشتی گیر، مدیر ورزشی و سیاستمدار

سبک ورزشی: کشتی آزاد

تحصیلات: دکتری جامعه شناسی

ادامه
ژیلا شاهی,بیوگرافی ژیلا شاهی,عکس های ژیلا شاهی بیوگرافی ژیلا شاهی، بازیگر توانمند سینمای ایران (+ تصاویر)

تاریخ تولد: ۲۲ اسفند ۱۳۶۴

محل تولد: اردبیل، ایران

حرفه: بازیگر سینما و تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۹ تا کنون

آثار برنده جایزه: قصر شیرین، موقعیت مهدی

ادامه
هجویری,زندگینامه هجویری,بیوگرافی هجویری درباره زندگی هجویری دانشمند بزرگ سده پنجم

لقب: داتا گنج بخش

دوره زندگی: سده پنجم هجری

محل تولد: غزنین

نام اثر: کشف المحجوب

درگذشت: ۴۸۱ و ۵۰۰ هجری قمری

محل دفن: میان دروازه بهاتی لاهور

ادامه
گری وینر,بیوگرافی گری وینر,عکس های گری وینر گری وینرچاک کارآفرین و نویسنده موفق آمریکایی

تاریخ تولد: ۱۴ نوامبر ۱۹۷۵

محل تولد: اتحاد جماهیر شوروی

ملیت: آمریکایی- بلاروسی

حرفه: کارآفرینی، رسانه‌های دیجیتال و بازاریابی

شناخته شده برای: کارآفرینی و نویسندگی

دارایی: ۱۶۰ میلیون دلار

ادامه
میترا رفیع,بیوگرافی میترا رفیع,زندگینامه میترا رفیع بیوگرافی میترا رفیع، بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون ایران (+ تصاویر)

تولد:۱۲ آذر ۱۳۷۳

زادگاه:تهران

پیشه:بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون

تحصیلات:فوق لیسانس بازیگری

ملیت:ایرانی

ادامه
محمود صادقی,بیوگرافی محمود صادقی,عکس های محمود صادقی بیوگرافی محمود صادقی نماینده مجلس شورای اسلامی

تاریخ تولد: ۲ فروردین ۱۳۴۱

محل تولد: الیگودرز، ایران

حرفه: سیاستمدار ایرانی

تحصیلات: دکترای حقوق خصوصی

حزب سیاسی: روحانیون مبارز

ادامه
زانکو,بیوگرافی زانکو,عکس های زانکو زانکو خواننده محبوب و جوان ایرانی

حرفه: خواننده

سبک فعالیت: پاپ

سال شروع: ۱۳۹۸

ساز تخصصی: گیتار

زانکو,بیوگرافی زانکو,تصاویر زانکوبیوگرافی زانکو

ادامه
میرفندرسکی,ابوالقاسم میرحسینی فندرسکی,زندگینامه میرفندرسکی ابوالقاسم میرحسینی فندرسکی عارف و دانشمند دوران صفوی

تاریخ تولد: ۹۴۲ خورشیدی

محل تولد: فندرسک، گرگان، ایران

دلیل شهرت: دانشمند و حکیم

دوران زندگی: صفویه

وفات: ۱۰۱۹

محل دفن: تخت فولاد اصفهان

ادامه
ویژه سرپوش