شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۰۶ - ۱۱ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۱۰۱۹
اقتصاد کلان

نارسایی‌های خطرناک در بودجه پیشنهادی دولت؛

دولت رئیسی غرق در آمارسازی است

آمارسازی در دولت رئیسی,آمارهیا غیرواقعی دولت سیزدهم
برای اینکه سرمایه‌گذاری اتفاق بیافتد باید فضا و بستر‌‌های مناسب سیاسی، اجتماعی و ... فراهم شود؛ در بیش از ۱.۵ سال که از عمر دولت سیزدهم می‌گذرد، هیچ بستر اقتصادی و غیراقتصادی لازم برای سرمایه‌گذاران فراهم نشده است

روزنامه توسعه ایرانی:  مرتضی افقه گفت: رئیس اقتصاد نخوانده سازمان برنامه و بودجه مرتب مطرح می‌کند که اگر حقوق‌ها را افزایش دهیم، تورم ایجاد می‌شود این در حالی است که دولت هزینه‌های خود را متناسب با تورم بالا می‌برد؛ اما به محض اینکه پای حقوق به میان می‌آید دست به صرفه‌جویی می‌زند.

کارشناسان بسیاری نسبت به عدم تطابق میزان افزایش دستمزدهای سال ۱۴۰۲ در مقابل تورم هشدار داده و معتقدند که این اتفاق بیش از پیش به کاهش توان اقتصادی و تضعیف سبد معیشتی جامعه ضربه وارد می‌کند.

از بین رفتن طبقه متوسط و ریزش طبقات فرادست به دهک‌های پایین در کنار قرارگیری بخش مهمی از جمعیت ایران زیر خط فقر حالا دغدغه بزرگ و مهمی است؛ اما مقامات دولتی در تمامی سخنان خود با استناد به آمار و ارقام تاکید دارند که وضعیت رو به بهبود است و نه تنها نرخ تورم کاهشی ۱۹ درصدی را تجربه کرده بلکه حتی یک میلیون شغل در کشور ایجاد شده است.

نارسایی‌های خطرناک در بودجه پیشنهادی دولت

مرتضی افقه، کارشناس اقتصادی و عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران در این خصوص به «توسعه ایرانی» گفت: یکی از معضلات ریشه‌ای و مزمن که بنده همیشه در فصل بررسی بودجه نسبت به آن هشدار داده‌ام؛ نارسایی‌های خطرناک در بودجه پیشنهادی دولت است.

 وی گفت: دولت هزینه‌های خود را معادل نرخ تورم افزایش داده و در مقابل افزایش دستمزدها را فقط ۲۰درصد پیشنهاد داده که این مساله ناشی از برداشت غلطی است که رئیس اقتصاد نخوانده سازمان برنامه و بودجه مرتب مطرح می‌کند که اگر حقوق‌ها را افزایش دهیم، تورم ایجاد می‌شود.

وی گفت: در حالی‌که بقیه هزینه‌های دولت را معادل نرخ تورم بالا برده‌اند، درباره حقوق نگرانند اما من این نگرانی را به رسمیت نمی‌شناسم چون یکی از معضلات مزمن و ریشه‌دار بودجه‌های سال‌های گذشته، تخصیص بودجه‌های هنگفت به دستگاه‌هایی غیرمولد است.

 افقه در توضیح این مطلب افزود: این دستگاه‌ها به دلایل گوناگون؛ هزینه‌های زیادی را به بودجه تحمیل می‌کنند این در حالی است که وجودشان هیچ کمکی به تولید ملی، رفاه اجتماعی و خدمات دولتی نمی‌کند.

 وی گفت: اگر قرار بر صرفه‌جویی و تغییر نظام بودجه است باید از همین دستگاه‌ها شروع کرد. متاسفانه بودجه چنین مراکز و دستگاه‌هایی به‌طور مرتب در حال افزایش است اما به دستمزد که می‌رسند به بهانه افزایش تورم خساست به‌خرج می‌دهند که بهانه بی‌ربطی محسوب می‌شود.

با عددسازی وعده‌های دولت را محقق شده نشان می‌دهند

وی به استناد آمارها به موضوع تناقض آمارهای اعلامی از سوی مسئولان دولتی با واقعیت جامعه اشاره کرد و ادامه داد: به نظر می‌رسد آقای رئیسی به دلیل اینکه از تجربه کار اجرایی کمی برخوردار است با اطلاعات و آمار؛ انس و الفت چندانی ندارد و در مقابل برخی کارشناسان با عددسازی می‌خواهند وعده‌های دولت را محقق شده نشان دهند. زیرا اکنون طرفداران و کسانی که به این دولت رأی داده‌اند نیز متوجه شده‌اند انتظاراتشان به‌گونه‌ای دیگر درآمده بنابراین کارشناسان و برخی مسئولان سعی می‌کنند با آمارسازی‌ها تاحدودی فضاسازی‌های پس از دادن وعده‌ها و انتظاراتی که ایجاد کرده بود را بشکنند.

افقه تاکید کرد: البته باید توجه داشت اغلب این آماری که ارائه می‌شود؛ با آنچه مردم در واقعیت می‌بینند فاصله زیادی دارد.  او گفت: اما نکته این است که این آمار حتی با واقعیات آماری جامعه نیز تطابق ندارد.

وی به ادعای ایجاد یک میلیون شغل در یک سال اشاره کرد و با تاکید بر اینکه آمارهای رسمی ایجاد ۳۷۷ هزار شغل را گواهی می‌دهند، گفت: ایجاد شغل الزاماتی دارد. به عبارت دیگر برای ایجاد شغل نیاز به سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی است اما تنها سرمایه‌گذاری منجر به ایجاد شغل نمی‌شود بلکه در کنار وجود سرمایه، نیازمند ورود به حوزه اشتغال‌زا هستیم.  افقه در توضیح این مطلب افزود: بسیاری از واحدهای اقتصادی به ویژه واحدهای بزرگ اصطلاحا به تکنولوژی‌های سرمایه‌بر نیاز دارند یعنی از اشتغال کمتری در مقایسه با سرمایه‌ استفاده می‌کنند.

وی ادامه داد: بنابراین این دو شرط باید وجود داشته باشد که اشتغال افزایش یابد؛ نخست اصل سرمایه‌گذاری و دیگری سرمایه‌گذاری‌های اشتغال‌زا.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز بیان کرد:‌ برای اینکه سرمایه‌گذاری اتفاق بیافتد باید فضا و بستر‌‌های مناسب سیاسی، اجتماعی و ... فراهم شود؛ در بیش از ۱.۵ سال از عمر دولت سیزدهم هیچ بستر اقتصادی و غیراقتصادی لازم برای سرمایه‌گذاران فراهم نشده است. مهمترین مورد نیز تنشی است که میان ایران و کشورهای غربی وجود دارد و این شرایط سبب عدم تمایل سرمایه‌گذاران به حضور در کشور ما شده است.

برجام بی‌سرانجام ماند

افقه گفت: نتوانسته‌ایم مشکل برجام را حل کرده و در نتیجه مساله تحریم‌ها نیز برطرف نشده است بنابراین وجود تنش و تداوم آن مانع از سرمایه‌گذاری خارجی شده و در داخل هم سرمایه‌گذاران داخلی باید نسبت به آینده خوش‌بین باشند و تحت تاثیر امید نسبت به سرمایه‌گذاری اقدام کنند؛ حتی اگر تنش بین‌المللی نداشتیم نیز بی‌ثباتی‌های قیمتی اجازه نمی‌داد سرمایه‌گذار داخلی بتواند نسبت به اوضاع و بازار آینده پیش‌بینی کرده و سود خود را برآورد کند. هنگامی که در یک سال گذشته نرخ ارز به عنوان عامل اصلی و اساسی در تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران، به طور مستمر با نوسان افزایشی همراه می‌شود؛ همچنین نرخ تورم بی‌ثبات است چگونه می‌توان انتظار حضور سرمایه‌گذاران را در کشور داشت؟

وی تاکید کرد: ‌همه این موارد مانع از حضور و رغبت سرمایه‌گذاران می‌شود؛ همچنین دولت به دلیل مشکلات اقتصادی که با آن مواجه است به بخش عمرانی توجه ندارد. شواهد نیز نشان می‌دهد در بودجه امسال ۱۰درصد از بودجه پروژه‌های عمرانی کاسته شده؛ مجموعه این عوامل سبب بدبین شدن افکار عمومی شده و این سوال را مطرح می‌کند آیا واقعا یک میلیون شغل ایجاد شده است؟

این اقتصاددان اظهار کرد: حتی اگر آمار ایجاد یک میلیون شغل درست باشد با وعده دولت همخوانی ندارد زیرا قرار بوده هر سال یک میلیون شغل ایجاد شود بنابراین در عمر بیش از ۱.۵ ساله دولت سیزدهم حداقل باید ۱.۵ میلیون شغل ایجاد شده باشد بنابراین فاصله زیادی است بین آنچه وعده داده شده با آنچه که اتفاق افتاده البته با شرایط فعلی اقتصاد این وضعیت قابل توجیه است.  او تاکید کرد: دولت متاسفانه غرق در آمارسازی است و از واقعیات اقتصادی بی‌خبر است و این نکته نیز خطر تداوم این وضعیت را بیش از پیش جدی می‌کند.

مهرنوش حیدری

  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
آمار سازیها ومقایسه های یک طرفه وضعیت اقتصادی کشور با قیمت اجناس در جهان بدون اشاره به میزان در آمد مردم در اون کشورها و.... همین میشه که خود مقامات هم امیدی به بهبود وضعع اقتصاد ندارند چرا که فرزندان و وابستگان را به اروپا وامریکا و خریدهای خود را هم از اون کشورها و .... اون قضیه خانواده شخید کتولد امریکا ...
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش