پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۱:۲۳ - ۲۶ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۶۸۶۷
اقتصاد کلان

کاهش رشد نقدینگی به زیر ۲۰ درصد به یک مانع بزرگ برخورد کرده است

رشد نقدینگی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد که در مهرماه سال‌جاری تقاضا برای پول سفته‌بازی کاهش یافته و به‌نظر می‌رسد رفتار سرمایه‌گذاران در بازار پول تغییر کرده است. از زمستان سال گذشته با کاهش نرخ سود بانکی و تغییرات قیمت دلار، ترکیب نقدینگی عمدتا در حال تغییر به سمت پول بود که این روند در مهرماه سال‌جاری متوقف شد؛ به‌نحوی‌که در این ماه رشد ماهانه پول منفی شد. همچنین آمارهای بانک مرکزی حاکی از آن است که در مهرماه سال‌جاری رشد ماهانه و نقطه‌به‌نقطه شبه‌پول در مسیر صعودی حرکت کرده است. این آمارها در نتیجه می‌تواند گویای این موضوع باشد که پول از کمینگاه به سمت پناهگاه حرکت کرده است و تقاضا برای ایجاد سرمایه‌گذاری مدت‌دار در بازار پول بیشتر شده است. در نتیجه می‌توان عنوان کرد که در ماه‌های آتی از فشار نقدینگی بر نرخ تورم کاسته شود.

 

برخورد نقدینگی به مانع ۲۰ درصدی

بانک مرکزی آمارهای پولی و بانکی را در مهرماه سال‌جاری منتشر کرد. این آمار تغییرات نقدینگی و اجزای آن را نیز به روز کرده است. نقدینگی یکی از جنجالی‌ترین متغیرهای سال ۱۳۹۷ بود که اثر رشد بالای آن بر نرخ تورم منعکس شد، به همین دلیل شاید مسوولان و سیاستمداران توجه بیشتری برای کنترل این متغیر انجام دادند. آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد که در مهرماه سال‌جاری رشد سالانه نقدینگی به ۷/ ۲۰ درصد رسیده است. این چهارمین ماه متوالی است که نرخ سالانه تورم نقدینگی در سطح ۲۰ درصد در جا می‌زند. به‌رغم اینکه سیاست‌گذار پولی در ماه‌های اخیر تلاش‌هایی برای کنترل رشد نقدینگی آغاز کرده است، اما به‌نظر می‌رسد کاهش رشد نقدینگی به زیر ۲۰ درصد به یک مانع بزرگ برخورد کرده است. مانعی که باید با اصلاح عاجل نظام بانکی، از میان برداشته شود تا شرایط برای کاهش رشد نقدینگی حاصل شود. 

 

رشد نقدینگی از تیر ماه سال ۹۵ که در سطح ۳۰ درصد قرار داشت، روند نزولی خود را آغاز کرده و به سطح ۲۰ درصد در اردیبهشت سال‌جاری نزول کرده است، اما طی ۵ ماه اخیر عموما در این کانال نوسان داشته و نتوانسته روند نزولی خود را تداوم دهد. همچنین براساس آمارهای بانک مرکزی حجم نقدینگی در مهرماه سال‌جاری به ۱۶۹۴ هزار میلیارد تومان رسیده است. در مهرماه سال‌جاری ۴/ ۲۱ هزار میلیارد تومان به حجم نقدینگی افزوده شد، به بیان دیگر روزانه ۷۱۴ میلیارد تومان نقدینگی جدید وارد اقتصاد کشور می‌شود. براساس دیگر آمارهای گزارش پولی و بانکی، رشد حجم نقدینگی در ۷ ماه نخست سال‌جاری به میزان ۷/ ۱۰ درصد بوده که این رقم در مدت مشابه سال قبل ۹/ ۱۱ درصد ثبت شده بود.

 

تغییر نسبت پول به شبه پول

حجم نقدینگی از دو بخش پول و شبه پول تشکیل شده است. در حقیقت تغییرات حجم این دو متغیر و میانگین وزنی آن رشد نقدینگی را رقم می‌زند. پول معادل با سپرده دیداری و اسکناس و مسکوک است، اما در مقابل شبه پول معادل با سپرده‌های مدت‌دار در نظر گرفته می‌شود. افزایش رشد بیشتر پول نسبت به شبه پول نشان می‌دهد که اثر تورم‌زایی نقدینگی افزایش یافته است. این روند را می‌تواند در نسبت‌ها نیز مشاهده کرد. در مهرماه سال‌جاری از کل نقدینگی ۷/ ۸۵ درصد سهم شبه پول و ۳/ ۱۴ درصد سهم پول بوده است. این در حالی است که این نسبت در شهریورماه به میزان ۴/ ۸۵ درصد سهم شبه پول و ۶/ ۱۴ درصد سهم پول بوده است. این موضوع نشان می‌دهد که در مهرماه سال‌جاری نسبت به ماه قبل سهم شبه پول بیشتر شده و از سهم پول کاسته شده است. این در حالی است که پیش از آن این روند به سمت کاهش سهم شبه پول پیش می‌رفت.

 

رشد منفی ماهانه پول در مهرماه

بررسی آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد که رشد ماهانه پول در مهرماه سال‌جاری منفی شده است. این روند در حالی است که در ماه‌های قبل رشد ماهانه پول قابل توجه گزارش شده بود. به عنوان مثال در مرداد این رقم ۸/ ۷ درصد و در شهریورماه ۲/ ۵ درصد گزارش شده بود، اما در مهرماه این رقم به منفی ۷/ ۰ درصد رسیده است. در مهرماه حجم پول ۲۴۲ هزار میلیارد تومان گزارش شده است. در مهرماه سال‌جاری رشد نقطه‌به‌نقطه پول به میزان ۷/ ۴۷ درصد بوده است که این رقم در شهریورماه سال‌جاری ۸/ ۴۴ درصد گزارش شده بود. روندی که نشان می‌دهد روند صعودی رشد نقطه‌به‌نقطه پول ادامه دارد، اما اگر روند رشد ماهانه منفی پول در ماه‌های بعدی نیز وجود داشته باشد، رشد نقطه‌به‌نقطه نیز تغییر مسیر خواهد داد. به‌نظر می‌رسد یکی از عوامل موثر در رشد منفی پول و کاهش تقاضای آن؛ آغاز روند نزولی نرخ ارز در مهرماه بوده است. با آغاز مسیر کاهشی ارز این امکان وجود دارد که سرمایه‌گذاران منابع خود را به بازار پول بازگردانند و تقاضا برای سپرده‌های جاری و اسکناس و مسکوک به‌منظور تهیه ارز کاهش یافته است. البته برای تایید شدن این فرضیه نیاز است که روند پول در ماه‌های آتی نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.

 

صعودی شدن رشد شبه پول

آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد که در مهرماه سال‌جاری رشد ماهانه و نقطه‌به‌نقطه شبه پول صعودی شده است. رشد ماهانه شبه‌پول در مهرماه به میزان ۶/ ۱ درصد گزارش شده که این رقم در شهریورماه یک درصد گزارش شده بود، از سوی دیگر رشد نقطه‌به‌نقطه شبه‌پول در مهرماه ۲/ ۱۷ درصد ثبت شد که این رقم در شهریورماه ۹/ ۱۶ درصد ثبت شده بود. در ۶ ماه نخست سال‌جاری، رشد نقطه‌به‌نقطه پول همواره نزولی بود که این روند در مهرماه تغییر کرده و صعودی شده است. این موضوع نیز می‌تواند دومین نشانه برای اقبال سرمایه‌گذاران برای سپرده‌های مدت‌دار بانکی باشد. در حقیقت افزایش رشد شبه پول به این معنی است که تقاضا برای سرمایه‌گذاری در بانک‌ها نسبت به ماه‌های قبل افزایش یافته است. براساس آمارهای منتشر شده حجم شبه پول در مهرماه سال‌جاری به ۱۴۵۱ هزار میلیارد تومان رسیده است.

 

کاهش فشار تورم

افزایش نسبت شبه پول به پول را می‌توان یک خبر امیدوار‌کننده برای نرخ تورم در کوتاه‌مدت دانست. به بیان دیگر هنگامی که این نسبت افزایش یابد، فشار نقدینگی روی نرخ تورم کاهش می‌یابد.البته این موضوع یک پتانسیل ایجاد تورم در آینده را نیز ایجاد خواهد کرد؛ زیرا اگر این روند تداوم یابد و انتظارات تورمی در ماه‌های آتی تغییر کند، در نهایت بازهم فشار نقدینگی بر نرخ تورم نیز رشد می‌کند. در ماه‌های اخیر، با ایجاد تورم بخشی از این فشار تخلیه و باعث افزایش سطح عمومی قیمت‌ها شده بود. به‌نظر می‌رسد تنها راهکار کاهش این فشار چه در کوتاه‌مدت و چه در بلندمدت، کنترل رشد نقدینگی در یک سطح معین و متناسب با نرخ تورم تک‌رقمی است، در غیر این صورت دوباره شاهد دست‌اندازهای تورمی در اقتصاد کشور خواهیم بود.

 

رشد نقدینگی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

 

donya-e-eqtesad.com
  • 9
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش